Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Bašelj - Storžič (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval)

Bašelj - Storžič (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval)

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Ime poti: mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval
Čas hoje: 5 h 5 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1542 m
Višinska razlika po poti: 1575 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.940
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 91
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
Z izhodišča pri brunarici turističnega društva Bašelj nadaljujemo po za javni promet zaprti gozdni cesti, ki nas vodi ob potoku Belica. Sprva hodimo ob nogometnem in košarkarskem igrišču, nato pa že prispemo na prvo razpotje Gamsove poti, kjer nadaljujemo levo (naravnost po cesti Kališče, Gradišče, Storžič...) v gozd, kjer sprva hodimo vzporedno s cesto, nato pa pot zavije še bolj v levo ter se prične prečno vzpenjati čez postopoma vse bolj strmo pobočje. Višje stopimo iz gozda, od koder se nam odpre lep pogled proti Gamsovemu raju, Gorenjski in bližnji vasici Laško. Od tu se mimo klopce in spominskega obeležja NOB v nekaj korakih spustimo do bližnje ceste, po njej pa hodimo le nekaj metrov, saj nas oznake Gamsove poti usmerijo desno v gozd. Sledi še nekaj minut vzpona skozi gozd, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v desno do bližnjega križišča in parkirišča.
S Križišča nadaljujemo po slabši in bolj strmi levi cesti v smeri sv. Lovrenca in Doma pod Sv. Lovrencem (naravnost Kališče, Storžič - do Kališča in Storžiča pa je možno priti tudi, če nadaljujemo levo). Od križišča naprej se razmeroma strmo vzpenjamo, med vzponom pa se v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi direktno k cerkvi sv. Lovrenca in obide Dom pod Lovrencem. Ves čas nadaljujemo po cesti, z nje pa se nam višje prehodno odpre nekaj razgleda. Ko cesta čez nekaj časa zavije ostro desno, pa nas v nekaj korakih pripelje do že omenjenega Doma pod Lovrencem.
Od doma nadaljujemo v smeri Javornika, Velike in Male Poljane, Kališča in Storžiča, po poti, ki se zmerno vzpne skozi gozd. Dobro uhojena pot nas hitro popelje iz gozda na prostrano senožet, preko katere se v lepih razgledih sprehodimo do cerkve sv. Lovrenca.
Za cerkvijo se pot vrne v gozd ter se prične spuščati proti nekaj minut oddaljenemu označenemu razpotju, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča in Kališča.
Naprej nadaljujemo v smeri Storžiča še naprej po široki poti, ki pa se rahlo vzpenja. Pot kmalu postane ožja in se nato kar nekaj časa strmo vzpenja skozi gozd. Višje nas pot le pripelje iz gozda in odprejo se nam lepi razgledi na južna pobočja Storžiča. Strmina še naprej ne popušča vse do klopce na razpotju.
Levo vodi označena pot proti Javorniku in Poljani, mi pa se usmerimo desno proti Kališču. Pot od razpotja postane nekoliko ožja in manj uhojena. V nadaljevanju dolgo časa prečimo pobočja proti vzhodu. Na poti se izmenjuje gozd ter travnata pobočja, ki so na nekaj mestih tudi precej strma. Ob prečenju se pot občasno nekoliko strmeje vzpne, nekajkrat pa se tudi rahlo spusti. V drugem delu prečenja nas pot pripelje do izvira pod Bašeljskim sedlom. Tu pot zavije rahlo v desno in še naprej preči pobočja vse dokler nas ne pripelje do označenega razpotja.
Desno vodi pot k Domu na Kališču do katerega je le nekaj minut hoje, mi pa se usmerimo ostro levo na pot proti Storžiču. Na razpotju se sicer odcepi tudi pot proti Bašeljskemu vrhu ter Malemu Grintovcu. Položna pot nas nato ob lepih razgledih hitro pripelje na Bašeljsko sedlo, kjer se nam priključi pot z Jezerskega. Na sedlu nas smerokaz za Storžič usmeri na pot, ki gre proti zahodu (naravnost). Pot, ki se začne strmo vzpenjati skozi rušje nas po 30 minutah vzpona pripelje na greben Storžiča. Pot se grebenu kmalu umakne na strma južna pobočja Storžiča. Ta del poti je nevaren za zdrs, v mokrem je potrebna velika pazljivost. Strmina nato nekoliko popusti, pot pa se nadaljuje po grebenu ali malo pod njim. Nekaj metrov pod vrhom se priključimo poti, ki pride iz Žrela (tudi s planine Javornik in s Psice). Nadaljujemo desno in v nekaj korakih dosežemo vrh na katerem stoji križ.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Dom na Lovrencu (Bašelj) (860m), Sveti Lovrenc (Bašelj) (892m), Izvir pod Bašeljskim prevalom (1510m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Storžič1
Bašelj - Storžič2
Bašelj - Storžič3
Bašelj - Storžič4
Bašelj - Storžič5
Bašelj - Storžič6
Bašelj - Storžič7
Bašelj - Storžič8
Bašelj - Storžič9
Bašelj - Storžič10
Bašelj - Storžič11
Bašelj - Storžič12
Bašelj - Storžič13
Bašelj - Storžič14
Bašelj - Storžič15
Bašelj - Storžič16
Bašelj - Storžič17
Bašelj - Storžič18
Bašelj - Storžič19
Bašelj - Storžič20
Bašelj - Storžič21
Bašelj - Storžič22
Bašelj - Storžič23
Bašelj - Storžič24
Bašelj - Storžič25
Bašelj - Storžič26
Bašelj - Storžič27
Bašelj - Storžič28
Bašelj - Storžič29
Bašelj - Storžič30
Bašelj - Storžič31
Bašelj - Storžič32
Bašelj - Storžič33
Bašelj - Storžič34
Bašelj - Storžič35
Bašelj - Storžič36
Bašelj - Storžič37
Bašelj - Storžič38
Bašelj - Storžič39
Bašelj - Storžič40
Bašelj - Storžič41
Bašelj - Storžič42
Bašelj - Storžič43
Bašelj - Storžič44
Bašelj - Storžič45
Bašelj - Storžič46
Bašelj - Storžič47
Bašelj - Storžič48
Bašelj - Storžič49
Bašelj - Storžič50
Bašelj - Storžič51
Bašelj - Storžič52
Bašelj - Storžič53
Bašelj - Storžič54
Bašelj - Storžič55
Bašelj - Storžič56
Bašelj - Storžič57
Bašelj - Storžič58
Bašelj - Storžič59
Bašelj - Storžič60
Bašelj - Storžič61
Bašelj - Storžič62
Bašelj - Storžič63
Bašelj - Storžič64
Bašelj - Storžič65
Bašelj - Storžič66
Bašelj - Storžič67
Bašelj - Storžič68
Bašelj - Storžič69
Bašelj - Storžič70
Bašelj - Storžič71
Bašelj - Storžič72
Bašelj - Storžič73
Bašelj - Storžič74
Bašelj - Storžič75
Bašelj - Storžič76
Bašelj - Storžič77
Bašelj - Storžič78
Bašelj - Storžič79
Bašelj - Storžič80
Bašelj - Storžič81
Bašelj - Storžič82
Bašelj - Storžič83
Bašelj - Storžič84
Bašelj - Storžič85
Bašelj - Storžič86
Bašelj - Storžič87
Bašelj - Storžič88
Bašelj - Storžič89
Bašelj - Storžič90
Bašelj - Storžič91
Diskusija o izletu Bašelj - Storžič (mimo sv. Lovrenca in čez Bašeljski preval)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki