Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golem vrhu (1787 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžič / Bašelj - Storžič

Bašelj - Storžič

Natisni
Izhodišče: Bašelj (590 m)
Širina/Dolžina: 46,321°N 14,4002°E
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1542 m
Višinska razlika po poti: 1542 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 14.472
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 86
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj, pa na mestu, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, le to zapustimo in z vožnjo nadaljujemo naravnost v smeri Gamsove poti. Z vožnjo nadaljujemo po ozki asfaltni cesti, ki nas vodi med hišami in med potokom Belica. Parkiramo na parkirišču ob Turističnem društvu Bašelj.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo v smeri izvira Belice, Kališča in Storžiča (levo Gamsov raj) po za javni promet zaprti makadamski cesti, ki po desni strani obide kočo Športno turističnega parka Belica. Cesta, s katere se nam sprva odpre lep pogled na Storžič nas vodi mimo nogometnega in košarkarskega igrišča ter nas v približno 10 minutah pripelje do označenega razpotja ob obračališču ceste.
Z obračališča nadaljujemo desno v smeri Kališča po markirani poti (levo Kališče po gozdni cesti, pa tudi Gradišče (Pustinjak) in Kališče mimo bolnice Košuta), ki se prične vzpenjati ob levem pritoku Belice. Pot naprej nas vodi skozi gozd, sprva po levi strani grape, nato pa jo preči in preide na desno stran, kjer po krajšem vzponu dosežemo slabšo gozdno cesto oz. kolovoz. Kolovozu sledimo nekaj minut, nato pa nas markacije usmerijo desno v gozd skozi katerega se razmeroma strmo vzpenjamo. Višje prečimo zaraščeno jaso oz. staro poseko, nato pa ponovno stopimo na širok kolovoz. Po kolovozu tokrat hodimo le nekaj korakov, saj že na prvem ovinku nadaljujemo naravnost po postopoma vse manj strmi poti. Nekoliko naprej prečimo drug kolovoz in se nad njim povsem približamo širokemu kolovozu. Ob mestu, kjer se povsem približamo kolovozu se nahaja planinska smerna tabla, ki označuje pot navzdol. Tu nadaljujemo naravnost ter se po minuti, dveh nadaljnje hoje priključimo bolj uhojeni poti iz Mač.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo v smeri Kališča (naravnost Mače po cesti, desno Mače po pešpoti) ter pot nadaljujemo skozi krajši pas strnjenega gozda. Strnjen smrekov gozd se hitro konča in mi stopimo na slabšo gozdno cesto, ki vodi iz doline potoka Belica. Po cesti, katera že kmalu naredi levi ovinek se vzpenjamo nekaj minut, nato pa na desni strani opazimo nadaljevanje planinske poti (odcep je dobro označen). Pot naprej preide na bolj strmo pobočje ter se v številnih okljukih razmeroma strmo vzpenja. Višje se gozd prehodno razredči in odpre se nam lep razgled proti jugu. Na delu redkega gozda nam prijeten počitek omogoči tudi lesena klop, malo naprej pa nas "preseneti" še delujoča ura na drevesu. V nadaljevanju nekoliko več časa prečimo proti desni, tako, da dosežemo gozdnat južni greben Kališča. Na omenjenem grebenu pot zavije ostro levo, nato pa se v nekaj okljukih vzpne do Spodnjega Kališča, od koder se nam odpre lep razgled na Storžič.
Ko se nad Spodnjim Kališčem pot vrne v gozd se nam z leve priključi še pot z Laškega (tudi pot iz Bašlja mimo bolnice Košuta). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd in prispemo do lepega razgledišča, od koder se odpre lep pogled proti bližnjemu Domu na Kališču, Malemu Grintovcu, grebenu Laneža, Krvavcu... Od razgledišča sledi le še kratek vzpon in že smo pri Domu na Kališču.
Za Domom na Kališču opazimo planinsko smerno tablo s številnimi možnosti nadaljevanja poti. Nadaljujemo po zložni in razgledni grebenski poti v smeri Storžiča, Bašeljskega vrha..., katera se nadaljuje proti severu. Po nekaj minutah lahkotne hoje ob lepih razgledih, ki sežejo vse do Julijskih Alp, prispemo na razpotje, kjer se v levo odcepi pot proti cerkvi sv. Lovrenca nad Bašljem, planini Javornik in Kriški gori, v desno se odcepi pot na Bašeljski vrh in Mali Grintovec, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča. Sledi nekajminutno prečenje večinoma zahodnih pobočij Bašeljskega vrha, nato pa prispemo na travnati Bašeljski preval, kjer se nam z desne priključi pot z Jezerskega (v opisih izhodišče Jekarica).
Ponovno nadaljujemo naravnost v smeri Storžiča, tokrat po poti, ki se prične strmo vzpenjati skozi pas ruševja. Po približno 30 minutah vzpona od sedla stopimo na greben Storžiča, katerega pa kmalu zapustimo, saj pot preide na južna pobočja gore. Preko precej strmih južnih pobočij se vzpenjamo po strmi poti, ki je na več mestih nevarna za zdrs, še posebej v mokrem. Višje se pot nekoliko položi ter se vrne na greben, po in ob katerem se nato nadaljuje. Vse bolj razgledni poti se malo pod vrhom z leve priključijo še poti od sv. Lovrenca, planine Javornik ter poti čez Psico in skozi Žrelo. Tu nadaljujemo rahlo desno in v nekaj korakih dosežemo enega izmed najbolj obiskanih dvatisočakov v Sloveniji.
Bašelj - Kališče 2:30, Kališče - Storžič 1:30.
zemljevid poti - Storžič
Ob poti: Planina Kališče (1450m), Dom na Kališču (1534m), Bašeljski preval (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bašelj - Storžič1
Bašelj - Storžič2
Bašelj - Storžič3
Bašelj - Storžič4
Bašelj - Storžič5
Bašelj - Storžič6
Bašelj - Storžič7
Bašelj - Storžič8
Bašelj - Storžič9
Bašelj - Storžič10
Bašelj - Storžič11
Bašelj - Storžič12
Bašelj - Storžič13
Bašelj - Storžič14
Bašelj - Storžič15
Bašelj - Storžič16
Bašelj - Storžič17
Bašelj - Storžič18
Bašelj - Storžič19
Bašelj - Storžič20
Bašelj - Storžič21
Bašelj - Storžič22
Bašelj - Storžič23
Bašelj - Storžič24
Bašelj - Storžič25
Bašelj - Storžič26
Bašelj - Storžič27
Bašelj - Storžič28
Bašelj - Storžič29
Bašelj - Storžič30
Bašelj - Storžič31
Bašelj - Storžič32
Bašelj - Storžič33
Bašelj - Storžič34
Bašelj - Storžič35
Bašelj - Storžič36
Bašelj - Storžič37
Bašelj - Storžič38
Bašelj - Storžič39
Bašelj - Storžič40
Bašelj - Storžič41
Bašelj - Storžič42
Bašelj - Storžič43
Bašelj - Storžič44
Bašelj - Storžič45
Bašelj - Storžič46
Bašelj - Storžič47
Bašelj - Storžič48
Bašelj - Storžič49
Bašelj - Storžič50
Bašelj - Storžič51
Bašelj - Storžič52
Bašelj - Storžič53
Bašelj - Storžič54
Bašelj - Storžič55
Bašelj - Storžič56
Bašelj - Storžič57
Bašelj - Storžič58
Bašelj - Storžič59
Bašelj - Storžič60
Bašelj - Storžič61
Bašelj - Storžič62
Bašelj - Storžič63
Bašelj - Storžič64
Bašelj - Storžič65
Bašelj - Storžič66
Bašelj - Storžič67
Bašelj - Storžič68
Bašelj - Storžič69
Bašelj - Storžič70
Bašelj - Storžič71
Bašelj - Storžič72
Bašelj - Storžič73
Bašelj - Storžič74
Bašelj - Storžič75
Bašelj - Storžič76
Bašelj - Storžič77
Bašelj - Storžič78
Bašelj - Storžič79
Bašelj - Storžič80
Bašelj - Storžič81
Bašelj - Storžič82
Bašelj - Storžič83
Bašelj - Storžič84
Bašelj - Storžič85
Bašelj - Storžič86
Diskusija o izletu Bašelj - Storžič
Žiga Šubic21.11.2021 19:36:19
Od izhodišča pa do Doma Kokrškega odreda na Kališču je pot označena oz. vidna bolj tako-tako. Ponekod zmanjka markacij in potrebno je slediti stopinjam predhodnikov, v kolikor so le-te vidne. Malo iznajdljivosti in improvizacije, saj se sicer hitro izgubiš. Sicer pa zanimiva pot, pa še ob Partizanski bolnici Košuta se lahko ustaviš po poti nasmeh
trdi22.11.2021 17:27:59
Verjetno misliš Planinski dom na Kališču, kot se ta dom imenuje že od leta 1992....
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki