Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Alpske živali

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?

Na Peci

Na Raduhi

Na Begunjščici

Na Dleskovški planoti

Ne vem

Alpske živali / Kozorog (Capra ibex)
 Kozorog (Capra ibex)

Kozorog je alpska žival, ki se nahaja na skalnatih predelih večinoma nad gozdno mejo, tudi nad 3000m visoko. V zimskem času se zaradi pomanjkanja hrane spusti nekoliko nižje, tudi v gozdne predele. Skoraj vedno se zadržujejo v tropih, le odrasli samci postanejo samotarji. Kozoroga prepoznamo po značilnih močnih rogovih, ki zrastejo do skoraj 1m, pri samicah so rogovi precej krajši in merijo le okrog 30cm. Odrasel kozorog tehta do 90kg, redki lahko tudi več in zrastejo do 90cm visoko. Dolžina trupa skupaj z glavo pa je nekoliko daljša in znaša do 150cm. Kozorogi so kljub razmeroma veliki teži za alpsko žival zelo okretni. Z zaletom lahko skočijo v višino tudi več kot 4m, brez pa do 2m. Kozorogi se parijo v decembru in januarju. Samica po približno štirih mesecih skoti 1 do 2, redko tri mladiče, ki imajo pred seboj do 17 let življenja.

Slike:
Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex) Kozorog (Capra ibex)
Video:
Skuta  - Kozorogi nad Turskim žlebom Alpski kozorog (Capra ibex) na Malem Draškem vrhu - Kozorog mi je pokazal kdo je gospodar v gorah. Vrh mi je predal, ko se je dobro najedel in spočil. :) Kozorogi - Kozorogi v Alpah Kozoroga - Kozorog si koplje počivališče. Kozorogi - Kozorogi na Montažu Triglav dvodnevna tura 2. del - Drugi dan pohajkovanja po Julijskih Alpah. Iz Koče na Doliču do Koče na Prehodavcih, od tam po dolini Triglavskih jezer preko Planine Dedno polje na Planino pri jezeru. Na koncu še do planine Blato in od tam spust v dolino Voje.
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki