Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Alpske živali

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?

Na Peci

Na Raduhi

Na Begunjščici

Na Dleskovški planoti

Ne vem

Alpske živali / Domače govedo (Bos taurus)
 Domače govedo (Bos taurus)

V slovenskih gorah in sosednjih Alpah domače govedo opazimo na planinah v poletni sezoni, ko jih pastirji priženejo na planino. Samec domačega goveda je bik, ki lahko podivja in postane nevaren. Samica domačega goveda je krava, ki tudi lahko nevarna, a redkeje, predvsem takrat, ko brani svoje mladiče (teliček, telička). Sicer pa so krave, biki, voli in telički  prijazne in miroljubne živali in človeku velikokrat v pomoč. Krave nam dajejo mleko, ki ga vsi dobro poznamo. Jeseni, ko postane hladno pastirji svoje govedo pripeljejo v dolino, kjer se pasejo preostali del leta. V zimskem času pa so v zaprtih oziroma pokritih prostorih. Poznamo več vrst domačega goveda, ki se med seboj ločijo tudi po različni barvi. Barva krave oziroma bika ni odločilna pri določitvi vrste.


Slike:
Domače govedo (Bos taurus) Domače govedo (Bos taurus) Domače govedo (Bos taurus) Domače govedo (Bos taurus) Domače govedo (Bos taurus) Domače govedo (Bos taurus) Domače govedo (Bos taurus)
Video:
Planina Laz - Turnosmucarski podaljsani vikend na Planini Laz in okoliskih gorah v organizaciji drustva Bric Alp. Krave nad dolino Debanttal. - Krave nad dolino Debanttal. V gorski skupini Schober.
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki