Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Sreda, 8.7.2020 ob 18h (ARSO)
Ponoči in jutri bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, ob morju 17, najvišje dnevne od 27 do 32 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Pretežno jasno bo in postopno topleje.
Vremenska slika (ARSO)
Nad večjim delom zahodne in srednje Evrope ter nad Balkanom in zahodnim ter severnim Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka nad naše kraje z zahodnimi vetrovi suh in postopno toplejši zrak.
Obeti (ARSO)
V petek bo precej jasno in vroče, ponekod bo pihal veter južnih smeri. V soboto se bo po jasnem jutru čez dan od severa pooblačilo. Padavine, sprva plohe in nevihte, bodo zajele vso Slovenijo. Zapihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zvečer burja. Do nedelje zjutraj se bo že razjasnilo in nedelja bo sončna ter hladnejša. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka do zmerna burja.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 12. do 17. julija

V nedeljo se bo nad srednjo Evropo in Alpami zgradilo območje visokega zračnega tlaka. Do torka bo nad naše kraje od vzhoda pritekal razmeroma hladen zrak, nato pa postopno toplejši.

Od nedelje do petka bo prevladovalo sončno vreme. Vročine na začetku ne bo, v notranjosti Slovenije bodo do torka najvišje dnevne temperature do 25 °C, od srede do petka pa od 25 do 30.
Biovremenska napoved (ARSO)
Sreda, 8.7.2020 ob 18h

V četrtek in petek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden, sredi dneva in popoldne pa bo po nižinah povečana toplotna obremenitev.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost od 8 do 9, v gorah pa 10.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Prehajamo v obdobje poletnih obremenitev s cvetnim prahom trav, ki bodo v lepem vremenu nizke do srednje visoke in lahko še občasno povzročajo zdravstvene težave posameznikom. Sezona trav poteka tudi visoko v hribih, kjer smo lahko izpostavljeni višjim obremenitvam. Cvetijo različne vrste trpotcev in kislic, obremenitev s trpotcem bo nizka do srednje visoka, s kislico nizka. Smo v drugi polovici sezone pravega kostanja, je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo in sorodnim drevesom. V zraku bodo velike količine nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, pojavljala se bodo zrna lipe, ligustra (kaline) in metlikovk.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka in koprivovk (krišina in kopriva) srednje visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, ligustra (kaline), metlikovk in pravega kostanja v zelo majhnih količinah.

V soboto bodo plohe in nevihte prinesle kratkotrajno znižanje obremenitve zraka s cvetnim prahom.

V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

- V gozdovih je obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, prav tako na pokošenih travnikih. Nekoliko več cvetnega ,prahu je ob mokriščih in na višjih nadmorskih višinah.

- Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa, ki trenutno cveti. Močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec.

Ambrozija še ne cveti. V juliju je rastlina že tako razvita, da jo prepoznamo. Priporočamo odstranjevanje rastline.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki