Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Sreda, 3.6.2020 ob 10h (ARSO)
Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo predvsem na zahodu nadaljevale tudi v noč. Zapihal bo zahodni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C.
Jutri bo v vzhodni Sloveniji večji del dneva še povečini sončno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, v zahodni ter delu osrednje in južne Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 10 do 17, najvišje dnevne od 17 do 22, na vzhodu do 24 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne in zvečer bodo plohe in nevihte, ki se bodo zvečer razširile tudi nad severni Jadran.
Jutri bo v krajih vzhodno od nas še delno jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob severnem Jadranu pa zmeren jugo.
Vremenska slika (ARSO)
Nad večjim delom Evrope je območje enakomernega zračnega tlaka, nad vzhodno in srednjo Evropo sta manjši ciklonski središči. V višinah priteka nad naše kraje z vetrovi zahodnih smeri nekoliko toplejši in bolj vlažen zrak.
Obeti (ARSO)
Do petka zjutraj se bo dež razširil na vso Slovenijo. V drugi polovici noči in v petek zjutraj bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi nalivi. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ob morju jugo. V petek čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno, še se bodo pojavljale krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte. Še bo vetrovno.
V soboto bo ob morju in v vzhodni polovici Slovenije dokaj sončno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 7. do 12. junija
V celotnem obdobju bomo pod vplivom jugozahodnega višinskega vetra, k nam bo pritekal topel in občasno bolj vlažen zrak. Vremenska fronta nas bo predvidoma prešla v ponedeljek.

V nedeljo bo na vzhodu delno jasno in suho vreme, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi padavinami, deloma plohami. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek se bo dež razširil na vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte. V torek bodo že obdobja sončnega vremena, popoldne pa lahko še pričakujemo plohe in nevihte. Od srede do petka bo verjetnost za padavine majhna. Postopno bo topleje, ob koncu obdobja bodo najvišje dnevne temperature okoli 25 °C.
Biovremenska napoved (ARSO)
Sreda, 3.6.2020 ob 10h

V sredo bo vpliv vremena na počutje ljudi zmerno obremenilen, občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave.

V četrtek bodo razmere obremenilne za veliko ljudi. Obremenitev se bo najpogosteje kazala v obliki slabega počutja, s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z motnjami v spanju, utrujenostjo in potrtostjo.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost med 7 in 8, v gorah pa med 8 in 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo visoka, prisoten bo še cvetni prah trpotca in kislice. Cvetijo žužkocvetne lipe in bezeg, splošno je v zraku le malo cvetnega prahu, več ga je v neposredni bližini rastlin, močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec. Cveti tudi liguster (kalina), vsebuje oljki sorodne alergene, povišana koncentracija cvetnega prahu je v bližini grmov. V zraku bo še cvetni prah bora, koprivovk in velikega pajesena.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav srednje visoka. Cveti oljka, obremenitev bo na splošno srednja do visoka. Prisoten bo cvetni prah bora, trpotca, kislice, bezga, ligustra, pravega kostanja in koprivovk (krišina in kopriva).

Vetrovi prinašajo v nižine in do morja cvetni prah zelene jelše, ki cveti na gozdni meji. V nižinah so obremenitve prenizke, da bi lahko povzročale zdravstvene težave.

Zaznali smo povečanje obremenitve s sporami plesni, prevladuje Cladosporium. Obremenitev se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Z rednim košenjem trave lahko v neposredni bližini bivališč zmanjšate koncentracijo cvetnega prahu. Kosi naj oseba, ki ni preobčutljiva na cvetni prah trav.

- V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž.

- Veliki pajesen je tujerodna vrsta, sajena kot okrasno drevo, v preteklosti sajena tudi v gozdu. Kjer je rastlina pogosta lahko cvetni prah postane potencialni alergen.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki