Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Petek, 3.7.2020 ob 18h (ARSO)
Ponoči se bo povsod zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Jutranje temperature bodo od 10 do 18 °C.
V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, drugod večinoma sončno z nekaj plitke kopaste oblačnosti. Na Primorskem bo še pihala šibka burja, ki bo proti večeru ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do 30 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
V soboto bo povečini sončno, ob Jadranu ob šibki burji pretežno jasno.
Vremenska slika (ARSO)
Naše kraje je prešla vremenska fronta. S severovzhodnimi vetrovi doteka hladnejši in še vedno vlažen zrak.
Obeti (ARSO)
V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in znova bolj vroče. V noči na torek se bo od severa pooblačilo. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, zlasti na severu Slovenije bodo padavine, sprva tudi nevihte.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 7. do 12. julija

V torek nas bo prešla hladna fronta. Po njenem prehodu se bo nad srednjo Evropo in Alpami okrepilo območje visokega zračnega tlaka, ki bo predvidoma ob koncu prihodnjega tedna oslabelo. V spodnji plasti ozračja bodo nad nami prevladovali vzhodni vetrovi.

V noči na torek in v torek čez dan bo nekaj padavin, sprva tudi neviht, ozračje se bo osvežilo. Na Primorskem bo zapihala burja. Od srede do nedelje kaže na sončno in postopno spet bolj vroče vreme, kakšna nevihta bo možna predvsem nad hribovitimi kraji.
Biovremenska napoved (ARSO)
Petek, 3.7.2020 ob 18h

V soboto in nedeljo bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost okoli 9, v gorah pa okoli 10.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah se obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav znižuje, obremenitve bodo v suhem vremenu srednje visoke le lokalno ob mokriščih lahko nekoliko višje. Visoka obremenitev je lahko tudi na travnatih površinah na višji nadmorski višini. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice.

Poteka druga polovica sezone cvetnega prahu pravega kostanja, je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo in sorodnim drevesom. V zraku bodo velike količine nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, pojavljala se bodo zrna lipe, ligustra (kaline) in kislice.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav zelo nizka in koprivovk (krišina in kopriva) do srednje visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, ligustra in pravega kostanja v zelo majhnih količinah.

V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

- V gozdovih je obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, prav tako na pokošenih travnikih. Nekoliko več cvetnega ,prahu je ob mokriščih in na višjih nadmorskih višinah.

- Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa, ki trenutno cveti. Močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec.

Ambrozija še ne cveti. V juliju je rastlina že tako razvita, da jo prepoznamo. Priporočamo odstranjevanje rastline.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki