Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Torek, 7.7.2020 ob 16h (ARSO)
Ponoči se bo povsod zjasnilo, zjutraj bo jasno in sveže. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 14 °C.
Jutri bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Jutri bo pretežno jasno, burja v Kvarnerju bo ponehala.
Vremenska slika (ARSO)
Hladna fronta se je pomaknila nad Balkan, nad naše kraje se od zahoda širi območje visokega zračnega tlaka. V višinah priteka z vetrovi severnih smeri bolj suh in nekoliko hladnejši zrak.
Obeti (ARSO)
V četrtek in petek bo pretežno jasno in spet bolj vroče.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 11. do 16. julija

V soboto nas bo prešla hladna fronta, za njo pa se bo nad srednjo Evropo in Alpami znova zgradilo območje visokega zračnega tlaka. Od nedelje do torka bo nad naše kraje od vzhoda pritekal razmeroma hladen zrak.

V soboto se bo po jasnem jutru čez dan od severa pooblačilo, plohe in nevihte bodo zajele vso Slovenijo. Zapihal bo veter severnih smeri, na Primorskem zvečer burja. Od nedelje do četrtka bo prevladovalo sončno vreme. Vročine ne bo, v notranjosti Slovenije bodo do torka najvišje dnevne temperature do 25 °C. V sredo in četrtek bo nekoliko topleje.
Biovremenska napoved (ARSO)
Torek, 7.7.2020 ob 16h

V sredo in četrtek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah dosegel vrednost od 8 do 9, v gorah pa 10.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V nižinah se obremenjenost zraka s cvetnim prahom trav znižuje, obremenitve bodo v suhem vremenu srednje visoke le lokalno ob mokriščih lahko nekoliko višje. Visoka obremenitev je lahko tudi na travnatih površinah na višji nadmorski višini. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice.

Poteka druga polovica sezone cvetnega prahu pravega kostanja, je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo in sorodnim drevesom. V zraku bodo velike količine nizko alergenega cvetnega prahu kopriv, pojavljala se bodo zrna lipe, ligustra (kaline) in kislice.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav zelo nizka in koprivovk (krišina in kopriva) do srednje visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, ligustra in pravega kostanja v zelo majhnih količinah.

V lepem in suhem vremenu se poviša količina alergenih vrst plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. Obremenitve zraka so na področjih, kjer poteka žetev ali košnja, občasno zelo visoke. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih količinah spore drugih vrst plesni, pogoste so askospore.

Dobro je vedeti:

- V gozdovih je obremenitev s cvetnim prahom trav nizka, prav tako na pokošenih travnikih. Nekoliko več cvetnega ,prahu je ob mokriščih in na višjih nadmorskih višinah.

- Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa, ki trenutno cveti. Močan vonj lahko nekaterim posameznikom povzroča težave kot nespecifičen dražilec.

Ambrozija še ne cveti. V juliju je rastlina že tako razvita, da jo prepoznamo. Priporočamo odstranjevanje rastline.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki