Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili pri Koči na Golici (1582 m)?
Glasuj
Vreme / Napoved za Slovenijo

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Ponedeljek, 2.8.2021 ob 6h (ARSO)
Danes bo sprva oblačno s krajevnimi padavinami. Popoldne bo na vzhodu dež ponehal, delno se bo razjasnilo. Predvsem na zahodu bo še spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo na severozahodu okoli 17, drugod od 21 do 25, na Primorskem do 27 °C.
Krajevne plohe in nevihte se bodo nadaljevale v noč.
Jutri zjutraj bo zmerno do pretežno oblačno, lahko nastane kakšna manjša ploha. Čez dan bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne bodo v notranjosti krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem okoli 18, najvišje dnevne v alpskih dolinah okoli 20, drugod od 23 do 28 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Vremenska slika (ARSO)
Nad severnim Jadranom se nahaja plitvo ciklonsko območje. Vremenska fronta se še zadržuje nad Slovenijo. Nad naše kraje z vetrovi severovzhodne smeri priteka vlažen in hladnejši zrak.
Obeti (ARSO)
V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne padavine. V noči na četrtek se bo dež prehodno razširil nad vso Slovenijo. Tudi v četrtek bo še spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 5. do 10. avgusta
Ob zahodnem višinskem vetru se bodo atlantski frontalni valovi prek zahodne in srednje Evrope hitro pomikali od zahoda proti vzhodu in občasno vplivali na vreme pri nas. Ob koncu tedna bomo najverjetneje prehodno prešli pod vpliv območja visokega zračnega tlaka, ki se bo od zahoda razširil nad srednjo Evropo.

Do vključno petka bo spremenljivo vreme, vsak dan se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Več dežja pričakujemo v noči na četrtek in v četrtek čez dan. Najvišja dnevna temperatura zraka bo večinoma med 20 in 26 °C, topleje bo na Primorskem. V soboto in nedeljo bo najverjetneje suho in spet blizu 30 °C. V nadaljevanju se verjetnost za krajevne padavine spet nekoliko poveča.
Biovremenska napoved (ARSO)
Ponedeljek, 2.8.2021 ob 6h

V ponedeljek in torek bodo le najbolj občutljivi imeli manjše vremensko pogojene težave.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost okoli 8, v gorah pa okoli 9.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev s cvetnim prahom trav se je znižala na nizke vrednosti. Cveti koruza, ki jo uvrščamo med trave, njen cvetni prah bo prisoten ob njivah. Obremenitev s trpotcem bo nizka. V zraku bo v večjih količinah nizko alergeni cvetni prah kopriv, pojavljala se bodo posamezna zrna kislice in metlikovk. Zabeležili smo prva zrna pelina, v nižinah SV Slovenije tudi ambrozije. Začetek sezone ambrozije drugod po nižinah pričakujemo v drugem tednu avgusta.

V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom v splošnem nizka. V zraku bo nizka obremenitev s travami, obremenitev s koprivovkami (krišina in kopriva) bo srednje visoka. Pojavljala se bodo zrna trpotca in metlikovk.

Vreme bo večinoma sončno, verjetnost padavin bo ob koncu tedna majhna in te bodo le kratkotrajno znižale količino cvetnega prahu v zraku. 

Na vseh merilnih postajah smo zaznali visoke obremenitve s sporami plesni, na posamezne dneve prevladuje Cladosporium, obremenitve so takrat zelo visoke. Pogosti alergeni rodovi so še Alternaria, Epicocum, Stemphyllium in druge spore, ki se pojavljajo v lepem vremenu. Obremenitev se poveča pri žetvi, košnji in drugih opravilih na poljih.

Dobro je vedeti:

- Pri načrtovanju potovanj bodite pozorni na druge vrste alergenov na vaši destinaciji, informacije drugih držav so dostopne na spletni strani polleninfo.org (https://www.polleninfo.org/country-choose.html)

- Na nekaterih lokacijah je v zraku nekoliko več cvetnega prahu trav in sicer v gozdovih, gorah in ob močvirjih in vodotokih.

- Razrasla krišina je pogosta v zidnih razpokah, skalovju in toplih ruderalnih rastiščih. Najdemo jo tudi na zidovih v mestih.

Napoved je sestavljena v sodelovanju z NLZOH.


     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki