Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Kamniško Savinjske Alpe / Nova gozdna cesta na Jakob?

Nova gozdna cesta na Jakob?

Natisni
Nosko16. 12. 2010 23:30:57
Živ!

Prejšnji vikend sem šel na Jakob in bil zgrožen, ko sem sred poti naletel na novo gozdno cesto.
U glavnem bedasto, čist vse je zrit...

Zanima me zakaj to cesto delajo, sej do koče itak že pelje ena?

peace
všeč
kolesar17. 12. 2010 05:44:36
Rekar ma vikend na Potoški pa si bo cesto naredu.jezen
všeč
Nosko17. 12. 2010 11:43:09
Jaooojezen
všeč
velkavrh29. 07. 2011 17:07:07
Tudi jaz sem bil danes zgrožen ob pogledu na gorsko gozdno avtostrado. Še bolj sem bil pa zgrožen ob obvestilu na poti na Jakob in tudi takoj za cerkvijo ob povratku, da je prehod prepovedan. Po teh obvestilih torej sploh ne moremo na Jakoba. Nekje nižje je bila nato tabla za obhod. Cesta pa je res speljana do cerkve. Je res vse območje Jakoba zasebna last. Povedano mi je bilo, da lastnik po svojem zemljišču lahko naredi asfalt. Je to sploh res?

Morda bi na to vprašanje moral odgovoriti župan Preddvora, ker je to v njegovi občini!
všeč
Mako29. 07. 2011 19:52:30
Župan nima nič zraven. Lastnica je vložila vlogo za dovoljenje in ga je tudi dobila. Razlog je gospodarjenje z gozdovi, kar ji stara "vlaka" (tako se ji uradno reče) po njenem ne omogoča. Stara cesta se bo zaprla.

Cesta se zaenkrat konča na jasi pri cerkvi. Govorilo se je, da se bo oddala vloga za dovoljenje za nadaljevanje ceste proti Potoški gori. Ker je nad Jakobom območje Nature 2000, bo odvisno od tega, kaj bodo rekli na Zavodu za varstvo narave. Zaenkrat vloge še nimajo.

V kolikor jih na zavodu poznam in kolikor sem imel stik z njimi (ob številnih prijavah novih cest ali ob kršitvah izdanih naravovarstvenih soglasij) so to tipični birokrati, ki se izogibajo dodatnemu delo in jim je pomembno predvsem, da dobivajo plačo. Žal.

Zato pa lahko kaj storite obiskovalci. Pritisnite na lokalni PD, na PZS in na Zavod za varstvo narave. PZS ima recimo precejšnjo moč lobiranja, pa ga v te namene ne zastavlja. Še enkrat: žal.
všeč
viharnik29. 07. 2011 20:04:44
Za ta del gozdnega posestva sem slišal, da je po decionalizaciji novi lastnik nek avstrijec, ki želi koristiti sečnjo gozda v bodoče in ima tudi s tem pravico do gozdnih, čeprav novih vlak in cest.
Je pa različno z lastninjenjem.Tako npr. na Jezerskem pri odcepu za Makekovo kočno pri igrišču sameva že dodeljena hiša-prej staro gostišče nekemu avstrijcu.Le ta je bil precej jezen, ker so se v Sloveniji tako pozno izvršile lastninske pravice iz preteklosti, da je kot premožen človek povedal slednje:Naj kar imajo, če je bilo petdeset let tako, naj bo pa še naslednjih petdeset.Zgradba pa nezadržno propada na sicer idilični lokaciji za turizem.
všeč
mazu3. 08. 2011 11:59:06
Tudi za moje pojme je ta "avtocesta" na Jakoba skrunitev samega hriba. Žalostno mrk pogled
všeč
megalodon13. 09. 2011 13:11:28
Po dolgem času sem bil spet na sv. Jakobu. Tale avtocestaeek je pa dobesedno posilstvo nad naravo.mrk pogled.
Po moje ne bo minilo 10 let, ko bo dobila še asfaltno prevleko.jezen
No tako ali tako pa bo narava ob prvem obilnem deževju vrnila z dvojno mero.mežikanje
všeč
ruševec13. 09. 2011 13:26:01
Glavni argument gozdarjev je, da lastniki gozdov ne morejo živeti od zelene romantike. Mogoče se planinci res premalo zavedamo, da hodimo po parcelah, ki imajo lastnika. V tem primeru je lastnica potomka plemiške rodbine Ausperg in ja, celotno območje novozgrajene ceste je v njeni parceli. Zavod za gozdove Slovenije pa podpira vsaka prizadevanja lastnikov gozdov za večje izkoriščanje lesne zaloge gozda. Normalno, na pogled pa moti ko je treba parkrat prečkati to široko cesto. Oskrbniki koče so pa končno dobili varno cesto, prejšnja je bila na robu kaskaderstva v zimskih razmerah. Bolj me skrbijo nadaljni načrti, da bi gradili cesto še naprej v Potoško goro. To pa so predeli miru za divjad, nature 2000. Tja pa ta cesta najbrž res ne sodi.
všeč
Okmodko13. 09. 2011 13:56:36
V današnjem svetu narava enostavno nemore obstati. To pa vsi nevede podpiramo.
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki