Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Kamniško Savinjske Alpe / Velika planina in "urejanje" poti
 Velika planina in "urejanje" poti
12.6.2010 - tol
Kamnik in Velika planina bosta 5. septembra gostila Svetovno prvenstvo v gorskih tekih.

Ko sem zvedel za to, sem bil navdušen. Končno! To bo lep dogodek, promocija speče lepotice, pa še kdo bo kaj zaslužil.

Potem pa šok. Očitno se za potrebe tekmovanja "ureja" planinsko pot.

In srce me je zabolelo, ko sem videl in še ne popolnoma dojel, pa tudi nevem če bom lahko to dejanje kdaj prebavil...

Povsem lepo, nezahtevno, družinskim izletom primerno in vzdrževano pot so popolnoma degredirali. Nanjo so se spravili z mini bagerjem, ki širi to "planinsko" pot na VP, ki v širino po novem meri okoli 2.5 metra.

Podlaga je povsem uničena, korenine izpuljene, skale zdrobljene in posute po poti, drenaže so v mega razsežnostih, ograje so na mestih, kjer to resnično ni potrebno, itd...

Naš cenjeni župan je nedavno izustil »Svetu je potrebno pokazati Veliko planino kot avtohtono in edinstveno planino v Evropi, toda ne smemo pozabiti na ekologijo in varstvo narave,..«

In zdaj se sprašujem v čem je poanta teh "gorskih" tekov? Na VP že vodi makedamsa pot in če je poanta tega tekomvanja v hrib po nezahtevni podlagi naj se tekomvanju odvzame ime "gorski" in naj se tekomvanje imenuje Teh v hrib, trasa pa naj poteka po asfaltu ali makedamu do Kranjsega raka in naprej na VP...

In potem predstavljajo težavo in grožnjo okolju na VP motorni sankači, kolesarji,....
Mate07     
12.6.2010
A še niste pogruntal, da smo hlapci.
viharnik     
12.6.2010
Tisti župan mi že na Tomaževem pogrebu ni deloval kaj srčno in naravno.Ko sem pa slišal več od drugih tam živečih,mi je pa postalo še bolj jasno.Seveda tak človek nima nobenega čuta za ohranjanje narave,pač pa samo za promocijo naravnega ambienta in predvsem profit,ki sledi.Za naravo se pa na koncu nihče ne vpraša,če jo s tem početjem ne uskrunimo.cool
čemšeničan     
12.6.2010
Ja Viharnik imaš čisto prav,ampak letos so volitve za nove župane očitno točke nabirajo tudi z posegom v neokrnjeno naravo.
Lep pozdrav in srečno
viharnik     
12.6.2010
Hvala
tol     
12.6.2010
1. opravičilo za 3x narobe napisano besedo tekomvanju > tekmovanju/tekmovanje
očitno kažem posledice blage disleksije

2. Župan smolnikar je rekel da je 16 let vladanja dovolj in da letos ne bo več kandidiral za župana, tako da dvomim v nabiranje političnih točk.
zippo     
13.6.2010
Zakaj tega ni nihče poslikal, pa da se jih vsaj javno popoljuva? Pa naj se potem branijo - tudi premje je moral mencati za izjavo, da z ubogimi tremi in pol jurji plače ne more preživeti...
sunflower     
13.6.2010
Dokler boste tu vekali ter pisali srce parajoče zgodbe se verjetno ne bo nič spremenilo.

Čisto vsaka organizacija (kateregakoli) tekmovanja nujno pomeni poseg v naravo. Mnogokrat tudi gradnjo objektov, ki kasneje ne bodo nikoli v polni meri izkoriščana. Ampak daleč os oči, daleč od srca, a ne?

Morda se tudi motim. Morda ste se tudi v resnici pripravljeni izpostaviti, ter zahtevati pojasnilo, ter prekinitev del.
viharnik     
13.6.2010
Sunflower,kaj je treba kopati trase za eno navadno mednarodno tekmovanje.Narava je čudovita in še najlepša,ko človek e poseže v njo.Namesto tega bi morali naši organizatorji pokazati naravo prav takšno kot je,za prave tekače pa bi tudi kakšna korenina na poti ne ovirala,pač pa le popestrila vso dogajanje.
sunflower     
13.6.2010
Ali sem morda kje zagovarjala tovrstno početje?

Poudarjam le, da domačini ponavadi vedno trpijo ob tovrstnih posegih v naravo, toda le redko kdaj tse tudi zares organizirajo v raznorazne iniciative ipd. Sicer pa....."in karavana gre dalje".


Je pa tudi tako, da težko verjamem, da so bili tovrstni posegi napravljeni brez vednosti (oz. celo soglasja) lastnikov na VP. Vi se lahko tu razburjate, domačini, ki pa sicer "na mrtvo težijo" pohodnikom, pa so lepo tiho.
kaveljc     
13.6.2010
velika in mala planina;tam e gradnja dovoljena pod doočenimi pogoji; tako da za stokanje ta forum ni pravi... pojdite na občino in izlite svoje videnje... in ne hujskajte nas ostale... velika in mala planina že davno ni več biser nedotaknjene narave! ampak je območe polno pasjih iztrebkov in nedeljskih sprehajalcev, ki mislijo, da se v imenu vseh borijo za naravo, a za savojimi ljubljenčki ne poberejo nobenega iztrebka! no naprej ne bom ker resnica boli!
milenacap     
14.6.2010
Tudi jaz se podpišem pod tvojo izjavo Kaveljc. To presneto dobro drži. Velika in Mala planina nista več kar sta nekoč bili!!
zadrega
Klemn     
15.6.2010
To "urejanje" poti izvaja pašna skupnost velika planina, zato ne valiti krivde na organizatorja svetovnega prvenstva. Organizator pa bo sedaj zaradi tega neodgovornega početja tik pred svetovnim prvenstvom imel ogromno težav s pravim urejanjem poti.
tol     
15.6.2010
Očitno sem prehitro potegnil povezavo med dogodgom in urejanjem poti, za kar se iskreno opravičujem. Če ne drugega se je opozorilo na to nesmiselno početje.
cika     
15.6.2010
Žal to ni nespametno početje ker bo sedaj kot so mi zagotovili s pašne skupnosti pot za gonjenje krav na veliko planino mnogo lažja in varnejša. Pot pa se je urejla že v prejšnih letih a zaradi tega ker je letos svetovno prvestvo pa se je dvignilo toliko prahu. Po ogledu poti ki ste jo tako skritizirali sem sam ugotovil, da je pot lepo urejena in je dobro poskrbljeno za varnost. Ni pa bilo večjih posegov razen, da so se naredile ograje in prepusti za vodo, tako da upam da bomo tisti ki bomo tekli na veliko plani dosegli dobre čase in se več posvetili treningom kot pa samemu kritiziranju ali pa bi šli sami na to pot in morda pospravili kakšen kamen in vejo.
lp
Klemn     
15.6.2010
Čez nekaj časa se bodo pa štirikolesniki gor vozili mrk pogled Kar je storjeno je storjeno.
tol     
15.6.2010
@cika
Pot ni lepo urejena, ampak je pravo razdejanje! In ne govori, da ni bilo večjih posegov, ker slike kažejo pravo upostošenje.
Poglej si slike na
http://www.gore-ljudje.net/novosti/56573/#19700101010000
tol     
15.6.2010
Naprimer:
Prej: http://hribi.net/slike1/VelikaPlaninaLovska%2005526000.jpg

Potem: http://www.gore-ljudje.net/objave/savenc/10/1006/vpS6.jpg

mah kar primerjaj slike
http://www.hribi.net/izlet/stahovica_domzalski_dom_na_mali_planini_/3/170/2512

http://www.gore-ljudje.net/novosti/56573/#19700101010000
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki