Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate
20.5.2019 - AAvrikelj
Na novo zgrajena Otmarjeva ferata kar kliče, da jo obiščemo, seveda s samovarovalnim kompletom in v suhem vremenu. To bo poslastica za vse, ki jim je bila dosedanja Furlanova plezalna pot prekratka.

https://kpp.pzs.si/novice.php?pid=13415
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate Gradiška Tura - vstop v novo Otmarjevo ferato1
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate Gradiška Tura - vstop v novo Otmarjevo ferato2
Trobec     
20.5.2019
Čestitke PD Vipava.

Bi pa na nekaj opozoril. V članku, še posebej pa v filmčku je večkrat poudarjeno, da gre za zelo zahtevno planinsko pot. Torej ne (športno) ferato.
primoza     
20.5.2019
Tukaj bi dodal, da ni ocen mest.
AAvrikelj     
21.5.2019
Vsaj dva izpostavljena in previsna adrenalinska odseka nove ferate spadata v težavnostnostno stopnjo C.

ms_primoz     
21.5.2019
In koliko je dolžina previsa? Ali gre to za zgolj 1m, kot varianta naprimer Razor, ko ima tudi previs, ceprav ga dejansko "ne občutiš"?
AAvrikelj     
21.5.2019
V začetnem sektorju se povzpnemo nekaj metrov po previsni steni, ki se zaključi s ploščo. Višje sledi še krajši previsni prehod, horizontalno prečenje, kamin, ....
MarkoNG     
21.5.2019
Bravo
AAvrikelj     
22.5.2019
Bravo vsem tistim, ki so 7 mesecev trdo garali in v novo ferato vložili 1500 ur prostovoljnega dela, 420 metrov jeklenice, 220 klinov za jeklenico, 110 stopnih klinov, 30 klinov za pragove in 70 kilogramov železa za utrjevanje poti. Vodji projekta sta bila alpinista in člana PD Vipava Jurij Nabergoj in Marko Fabčič.
Za največji delež tehnično-strokovne pomoči s strani PZS je zaslužen Igor Mlakar s tehnično skupino Posočja.
mbphoto     
22.5.2019
Vse pohvale snovalcem in ekipi , ki je to realizirala. Nova Otmarjeva pot , zelo zahtevna varovana planinska pot na Gradiško Turo . Je malo težja in daljša od Furlanove.
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate1
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate2
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate3
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate4
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate5
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate6
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate7
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate8
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate9
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate10
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate11
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate12
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate13
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate14
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate15
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate16
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate17
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate18
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate19
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate20
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate21
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate22
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate23
darinka4     
23.5.2019
23.5. 2019. Danes sva jo preplezala. Ni lahka. Zahtevna. Kar nekaj moči je potrebno, da premagaš pot. Sicer res lepo speljana. Sedaj, ko je veliko rož pa sploh še lepša.
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate Vse je narisano in napisano.  1
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate dva sta šla pred nama. 2
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate ko se svet postavi pokonci.3
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate je treba preudarno naprej.4
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate v strmino5
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate in kline.6
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate zdaj je čas lilij.7
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate in irisev.8
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate križ sameva, a konec tedna bo   verjetno več obiska.9
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate dopoldne še lepo in toplo vreme.10
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate potonike pa so že skoro vse odcvetele.11
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate še ena lepotica.12
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate pogled z druge strani.13
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate in v dolino. 14
Stef_Smi     
24.5.2019
Mislim, da smo se srečali na vrhu danes. Ferata je zanimivo speljana, lepo zavarovana, spodnji del, ki se mu da ogniti, če nadaljuješ kar prečno s Furlanove, je precej zahtevnejši od nadaljevanja, za ta del bi bilo mogoče pametno dodati kakšno oznako težavnosti.

Se je pa meni pripetila tudi precejšnja nevšečnost, v zgornjem delu ferate se mi je odpela z naramnice nahrbtnika torbica s fotoaparatom Canon S7X mII in padla v globino jezen
Ob sestopu sem kar nekaj čas preiskoval področje, kjer sem nazadnje videl fotoaparat, žal brez uspeha. Mogoče je letel vse do melišč spodaj. Če slučajno kdo od obiskovalcev Gradiške Ture najde fotoaparat oz. kar je od njega ostalo, bom zelo hvaležen, če me obvesti (stef.smi@gmail.com). Na sliki sem označil s puščico mesto padca, s krogom pa mesto, kjer sem nazadnje videl fotaparat.
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate1
AAvrikelj     
24.5.2019
Vse pohvale mbphoto za izvirno fotografsko predstavitev nove ferate in okolice.
Enako velja tudi za darinko4, ki je verjetno prva ženska, ki se je že povzpela po novi ferati.
janezs73     
25.5.2019
V zgoraj omenjenem članku (objavljenem ob odprtju ferate) je tale trditev: "Planinci lahko zdaj z vzponom na Gradiško Turo opravijo resen preizkus svoje pripravljenosti pred obiskom zelo zahtevnih planinskih poti v slovenskem visokogorju."

Ta trditev (PZS ?) ni pravilna in v resnici zavaja planince. Pri večini naših zavarovanih poti v visokogorju ni jeklenic vzdolž celotnih težjih delov poti, na katerih bi se lahko (samo)varovali (torej uporabljali samovarovalni komplet). S tega stališča torej ta pot ne ponuja realne izkušnje za visokogorje, ker je tam potreba vedno precej delov splezati/prehoditi prosto. Izkušnje za tako gibanje so drugačne.

Pot poskuša hkrati ponuditi vtis ferate (očitno je težavnost B/C, na dveh mestih morda C), zaradi skob pa daje tudi vtis, da je lahko prehodna; pri ljudeh, ki so nevajeni zračnih prehodov bodo težave nastopile v osrednjem bolj zračnem delu (čeprav prehodi niso tako fizično zahtevni). Upajmo, da bodo ljudje že pred tem razmišljali o uporabi samovarovalnih kompletov ali varovanja, sicer bodo težave neizogibne.

Žal pa je pri tej ferati zamujena priložnost, da Slovenija dobi izredno lepo športno ferato težavnosti D/E (tipa Rino Pisetta), ki je dostopna celo leto (kar sicer žal ne velja npr. za našo ferato pod Češko kočo). Vse kar bi bilo treba narediti, je NE vgraditi skob (ali pa jih vgraditi le pod klini, kjer prepenjamo) in seveda kategorizirati pot kot zelo zahtevno (športno) plezalno pot (kot že prej omenjeno). Zaradi edinstvene strukture prehodov ima ta pot naravni vstopni filter (prvi previs), kjer bi v primeru brez skob težavnost zlahka dosegla D/E ali celo E in bi takoj odvrnila vse, ki poti niso dorasli.

Zapis ni namenjen grajanju ljudi, ki so v izgradnjo poti namenili ogromno ur dela in dobre volje (vsa čast jim), ampak razmisleku, da gre tudi razvoj pohodništva/športnih aktivnosti v hribih v druge smeri (kot pred 20 leti) in da se to lažje vidi, če se kdaj odpravi k sosedom čez meje. Pa še izgradnja športnih ferat je v resnici bistveno lažja in cenejša od takih klasičnih zavarovanih poti.

panda     
25.5.2019
janezs73: zelo dobro si to povedal, se strinjam s teboj v celoti. nasmeh
darinka4     
25.5.2019
Če dodam izkušnje po preplezani plezalni Otmarjevi poti. Meni je bil malce neprijeten prvi previs, ko misliš, da je že mimo, a je treba zbrati kar nekaj moči, da ga premagaš. Morda, če bi prej vedela, bi bila pripravljena. Tu pridejo izkušnje še kako prav. Samovarovalni komplet je res treba uporabiti. Če primerjam s plezalnim delom čez sedlo Kanja, kjer sem tudi sestopala, se mi zdi lažja čez Kanjo, čeprav sem zasledila , da ni lahka. Kakor za koga?. Vsak naj pač zase ve, koliko zmore? Meni je bilo v užitek preplezati celoten del in res vse pohvale tistim, ki so se trudili narediti tako lepo plezalno pot.
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate dva plezalca  pred nama  1
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate ko imaš pod sabo Vipavsko dolino. 2
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate razgibana  plezalna pot.3
primoza     
25.5.2019
Janez se čisto strinjam. Nisem bil še po poti, ker me je odvrnila od nekega obiska ocena C. Morda pa bi se kje dalo narediti na poti ekstremno varianto?
jax     
25.5.2019
Ma ja no. C je po moje malo podcenjeno, bo kar nekje C/D v vstopnem delu.
Sicer pa tole: v tujini se zavarovane poti nadeluje različno, potem pa vsak izpostavlja tisto, kar mu je najbolj všeč. V resnici si v zelo previsnih prehodih tudi Avstrijci kar konkretno pomagajo s skobami. To se vidi v Kapli, na Dachsteinu, pa še kje. Sicer je tam še malo bolj previsno kot tukaj, ampak princip je pa isti. Pa tudi popolnoma glupe skoba festival ferate, kakršen je recimo Clampil, se tam da najt. Je pa res, da so morda Avstrijci manj naklonjeni postavljanju pravih lestev iz skob. Po drugi strani pa sem nekaj podobnega videl v Dolomitih, npr. na ključnem mestu alleške ferate v Civetti, v nekaterih drugih dolomitskih feratah pa najdemo čisto prave lestve. Skratka, praksa nadelovanja zavarovanih poti v tujini je zelo različna in niti slučajno ni model nekaterih (ja, samo nekaterih) avstrijskih ferat edini ustrezen.
Kar se Otmarjeve poti tiče, meni se zdi korektno narejena. Začetek kar orng, potem zelo lepi prehodi po platah, potem pa žal sledi precej neprijeten del, kjer gre za razbite skale z ogromno blata, kjer so vsi stopi blatni, drsi za znoret, pa tudi precej nevarno je za padajoče kamenje. Ko bo malo lepše vreme, pa se bo pot malo sčistila, bo tudi tu lepše, ampak v splošnem bo ta del najbrž vedno zoprn. No, izstopna stena spet ponudi lep prehod skozi krajši kamin. Skratka, jaz mislim da je to lepa dopolnitev ponudbe in meni se niti slučajno ne zdi prelahka.
AAvrikelj     
25.5.2019
Otmarjeva pot je danes beležila velik obisk. Suho in toplo vreme je omogočalo varen vzpon. Pohvale in kritike so dobrodošle.
Todi     
26.5.2019
No pa smo jo šli pogledat in odplezat Matej, Barbara in jaz, izredno zanimiva ferata. Res je začetni del je malo na težavnost D, a s skobami zadeva malo enostavnejša, še še vedno ne za pocenjevati. Vse naprej do vrha pa kot v arboretumu, plezanje med cvetjem. Dan lep, obiska veliko, in pa v spodnjem delu zelo soparno, zgoraj pa za martinčkanje. Začeli smo zgodaj in smo se izognili gneči, ki je bila ob našem sestopu.
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate1
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate2
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate3
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate4
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate5
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate6
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate7
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate8
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate9
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate10
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate11
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate12
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate13
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate14
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate15
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate16
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate17
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate18
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate19
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate20
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate21
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate22
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate23
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate24
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate25
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate26
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate27
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate28
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate29
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate30
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate31
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate32
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate33
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate34
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate35
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate36
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate37
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate38
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate39
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate40
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate41
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate42
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate43
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate44
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate45
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate46
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate47
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate48
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate49
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate50
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate51
Gradiška Tura - novih 450 m Otmarjeve ferate52
Todi     
27.5.2019
Evo še video, včerajšne ture https://youtu.be/sXnkTiVIzmo
AAvrikelj     
27.5.2019
Izjemno lep prispevek - hvala Todi!
Stran: 1 2 3 4 5 6       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki