Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Poličanka

Natisni
črow5. 03. 2019 22:43:10



Potok Poličanka zbira vodo na pobočjih Degarnika in Košarice. Na svoji poti do reke Idrijce se spusti po strmih skalah, kjer tvori več lepih slapov. V spodnjem toku se umiri v par šumov in skozi korita ter pod cesto Idrija - Tolmin smukne v Idrijco.

Pot do slapov ni označena in urejena. Kdor je vešč gibanja v naravi in sposoben splezati II. stopnjo, si bo te slapove lahko ogledal. Slapovi so ob mrzlih zimah zanimivi tudi za ledno plezanje.

Če se odločimo za obisk Poliške grape (Poličanke), se pripeljemo po cesti Idrija - Tolmin do vasi Reka. Tam poiščemo odcep ceste za vasi Bukovo in Zakojca. Od odcepa nadaljujemo proti Tolminu še približno 200 do 300 metrov. Takoj za mostom, ki preči potok Kozarska, zavijemo desno na kolovoz in parkiramo. Peš nadaljujemo po cesti proti Tolminu do prvega nepreglednega ovinka (500 m), takoj za njim pa že zavijemo desno na pot, ki nas hitro pripelje v grapo. Po grapi nadaljujemo v iskanju prehodov levo in desno ob koritih in slapovih. Pri drugem (najvišjem) slapu, splezamo skozi od spodaj dobro viden preduh v stenah desno ob slapu. To je zelo zanimiv prehod s plezanjem nekje II. stopnje. Naprej zopet nadaljujemo v iskanju prehodov do travnika ob potoku. Skozi celotno pot po grapi nas spremljajo zanimivi prehodi z lahkotnim poplezavanjem tik ob potoku. Če tega nismo vešči, povsod obstaja možnost umika in nadaljevanje po lažjem terenu.

Na travniku se lahko odločimo, da nadaljujemo po strugi ali po kolovozu do stika s cesto, ki vodi v vas Police. Lahko pa na grebenu zavijemo desno navzdol, po opuščenem kolovozu, ki je bil nekoč edina povezava do vasi Police. Po tem kolovozu prestopimo v Kozarsko grapo, po kateri se spustimo do izhodišča za Poličanko.

http://www.burger.si/Slapovi/Posocje/Stopnik/Policanka/Policanka.html

Poličanka S ceste zavijemo desno na kolovoz1
Poličanka Kmalu dosežemo urejeno strugo potoka2
Poličanka Naprej nas čaka sprehod in lahko poplezavanje mimo šumov in korit3
Poličanka 4
Poličanka 5
Poličanka 6
Poličanka Prvi slap7
Poličanka Stražar8
Poličanka Drugi slap (30 m)9
Poličanka 10
Poličanka 11
Poličanka 12
Poličanka Splezamo skozi preduh 13
Poličanka Tretji slap (25 m)14
Poličanka Urejen spust, če plezamo zaledenel slap15
Poličanka 16
Poličanka 17
Poličanka Slap imenovan tudi Hudičeva cerkev18
Poličanka 19
Poličanka Lahko nadaljujemo levo po strugi ali kolovozu, desno pa se spustimo v grapo Kozarske20
Poličanka Desno se prične opuščen kolovoz v grapo Kozarske21
Poličanka 22
Poličanka Levo Kojca, desno Rodne, zadaj Porezen in del vasi Bukovo23
Poličanka Po desnem kolovozu dosežemo strugo Kozarske in nadaljujemo ob potoku, do izhodišča24
(+13)všeč
anka 6. 03. 2019 10:13:03
Prelepo!
všeč
funnyboy6. 03. 2019 14:09:55
Bo treba it pogledat velik nasmeh
(+1)všeč
miri8. 03. 2019 21:55:53
A ni na 23. sl.Laharna?
všeč
črow8. 03. 2019 22:01:37
Miri, res je. Zaselek Laharna, vas Bukovo.
všeč
črow10. 03. 2019 19:41:36
Načrtovanje obiska Poličanke lahko povežemo tudi z obiskom Kazarske grape (prej sem pisal Kozarska, po preverjanju naj bi bilo pravilno Kazarska). Tako dobimo lepo krožno pot.

Potok Kazarska tvorijo pritoki manjših izvirov v pobočjih Degarnika, Bukovskega vrha, Kojce in Roden. Cela struga potoka je dolga približno pet kilometrov. V zgornjem toku ponuja na ogled lepe tolmune in par manjših slapov. V srednjem delu se umiri, od Lutnih skal do Idrijce pa zopet ponudi nekaj živahnosti. Za kratek čas se celo skrije v ozko korito, ki ni prehodno brez znanja in opreme za kanjoning.

Če prispemo v Kazarsko grapo iz smeri Poličanke, pridemo v grapo pod plezališčem Lutne skale. Sledimo toku proti dolini iskaje prehodov po levem in desnem bregu. Tu pa tam so celo ostanki starih stezic. Neprehodno korito obidemo po levem bregu potoka. Najprej sledimo vidnim ostankom stezice, ki se rahlo vzpenja. Ko vidimo izhod potoka iz korit, pa se zopet spustimo v strugo in nadaljujemo ob potoku. Naletimo na opuščeno elektrarno, katere zidovi so zgrajeni iz lehnjaka. Nad elektrarno lahko vidimo veliko steno lehnjaka in lahko opazujemo njegovo nastajanje. Nadaljujemo še skozi odprtino velikega naslonjenega (utrujenega) stolpa in kmalu smo na travniku, kjer smo parkirali in pričeli turo.

http://www.burger.si/geo/lehnjak.html


http://visitcerkno.si/kazarska-grapa/

http://www.aocerkno.com/07/2011/plezalisce-lutne-skale-pri-cerknem/
Kazarska pod plezališčem Lutne skale1
2
Potok se skrije v približno 200 metrov dolgo korito3
4
Izhod iz korit5
Zid grajen iz lehnjaka6
Stena lehnjaka7
Utrujeni stolp8
(+2)všeč
miri10. 03. 2019 20:41:03
Krasne slike so ti "ratale".
Ta je tudi iz Kazarske grape.
1
(+2)všeč
ločanka10. 03. 2019 20:43:16
ja miri, niso slike kar "ratale", moraš take nareditinasmeh
(+1)všeč
črow10. 03. 2019 20:49:55
Hvala miri. Slike so delo Tadeje, ki hodi z mano po takih poteh. Vem tudi, da si to že obhodil.
(+2)všeč
miri11. 03. 2019 08:19:53
@ločanka,saj zato je v navednicah.
(+1)všeč
črow26. 05. 2019 16:51:45
Včeraj zopet gledat slapove Poličanke. Tokrat ne sam... Zaključili smo pri plezališču Lutne skale in smo Kazarsko grapo izpustili. Če je potrebno tu pa tam urediti varovanje in si v miru ogledati slapove, ta tura kar traja do štiri ure. Tokrat sem nalašč objavil slike parih prehodov, ki predstavljajo nekje drugo stopnjo plezanja. Da si nismo nakopali kakih nevšečnosti smo raje raztegnili vrv. Še tako sta bila dva pošteno mokra.
Povsod se ne da po strugi1
Mostov tudi ni2
3
4
5
6
Sv. Janez nad Divjimi babami7
8
9
10
Če padeš, si v tolmunu11
Bolje varovanje, kot poškodba12
Gre tudi brez varovanja13
14
Skozi preduh15
Lepi prehodi16
Levo, desno, ali pa mokri do kolen17
Izberemo desno18
Varovanje, da kdo ne pade v tolmun19
Pred zadnjim slapom (Hudičeva cerkev)20
(+7)všeč
črow25. 08. 2019 20:57:36
Na izhodu iz soteske (na vrhu, nad slapom Hudičeva cerkev), je v zadnjem delu grape bujno rastje. Polno novega drevja, ki poganja po požledu in trnja. V grapi so tudi še debla dreves, ki so takrat padla. Zato svetujem umik iz grape nad tem slapom. Umaknemo se na levo pobočje potoka (desno, če gledamo navzgor). Po pobočju nadaljujemo vse do vrha grebena, tam zavijemo levo in pridemo do zgoraj opisane poti za Kazarsko grapo.

V tem delu Cerkljanske je še polno lepih poti, ki čakajo, da jih obiščemo in opišemo. Počakamo jesen in zimo, pa gremo v akcijo.
(+2)všeč
črow9. 02. 2020 13:46:51
Skoraj po letu dni, zopet v Poličanki. Od zadnjega obiska, je nekdo poskrbel za lažje prehode. Na mestu, kjer je bilo potrebno iskati prehod nad grapo so sedaj klini. Sedaj je prehod možen tik ob slapu. Preduh je ostal brez odvečnega železja, ker je tam skala dovolj razčlenjena. V zgornjem delu pa sem opazil samo še dva "prusika", verjetno za lažjo orjentacijo.
Lep sprehod, ob spremljavi šumenja slapov. Še lepše bo, ko se narava sama očisti navlake, ki jo je pustil požled.
Klini1
2
3
4
(+4)všeč
ločanka18. 03. 2020 08:24:46
Za nedeljo je padla odločitev, da se podamo v precej nepoznano grapo Poličanko, ki je bila že nekaj časa v planu. Mi je pa postajalo njeno ime vse lepše zveneče in vse bolj domačenasmeh. Pravi kraj za predpisano izolacijo, kjer ne srečaš nikogar, slišiš pa le šumenje vode in petje ptic. No, videli smo le enega gamsa, ki pa mu ni bilo za druženje z nami. Grapa ni bila tako mračna, kot sem pričakovala, lepo se je bleščalo sonce v njenih vodah, preko zgornjih slapov se je potegnila tudi mavrica in čarobnost trenutka je bila popolnanasmeh.
Presenetila me je tudi urejenost grape, kot bi nekdo odstranil navlako vej, ali pa se je narava očistila samanasmeh.

Krenili smo ob mirnem, spokojnem potoku, a to lahko prestopanje vode potoka ni trajalo prav dolgo, teren se je začel dvigovati in pustolovščina se je pričelanasmeh. Uporabiti je bilo potrebno kar vse spretnosti in moči, da si lahko premagoval vse prepreke in ovire za napredovanje. Misli, kaj se lahko zgodi, če mi spodrsne in bi čofnila v vodo, sem se sproti upirala, čeprav sem v rukzaku tovorila rezervne cunje prav za ta slučaj. Veliko tveganih prestopov, pa strmih dvigovanj po bregovih, pa vlečenja za veje in korenine nam ni bilo prihranjenega, roke so grabile, kar so pač doseglenasmeh, noge pa lovile ravnotežje po drsnem terenu. Klini so v veliko pomoč, prusiki pa za orientacijo, ne za varovanje. No, čeprav moram priznati, da sem se včasih naskrivaj tudi povlekla z njihovo pomočjonasmeh.

V grapi si polno zaposlen, zahtevnost terena zahteva preudarnost in moči, lepote slapov izvabljajo občudovanje. Delali smo krožno turo in to je bilo tisto, kar me je navdihovalo že od vsega začetka. Iz grape smo se dvignili na greben Na Lipju, kjer smo lovili poglede proti vasi Bukovo, in nad njo zrli v zasnežene Peči, ki so se v nedeljo bleščale v soncu. Spust smo pa opravili po čarobni Kozarski grapi, kjer so me najbolj pritegnila korita, v katere se voda izlije in za nekaj časa skrije očem. In ko priteče spet na dan, se čudiš in strmiš. Prekrasna voda in podlaga prav tako. Mahovja ob poti tudi kar nekaj.

Tura, ki pušča svoj vtis še dolgo potem, ko je zaključena. Misli se mi vedno znova vračajo v grapo, na njeno zahtevnost in lepote, pa na zmagoslavje, ki ga občutiš, ko jo premagaš. Moram pa priznati, da bi mi šlo brez pomoči svoje druščine na nekaterih ključnih mestih, dosti slabše. Vesela sem bila tudi, da sem ostala suha, da so rezervna oblačila ostala neuporabljena; pokvarjena frizura, umazane hlače in zapackani rokavi pa turi le dodajo vrednostnasmeh.
pogled preko Idrijce v bližini izliva Kozarske grape1
takole večkrat, enkrat sem, drugič tja2
tole je postopno privajanje na  lepoto3
prvi šum, kar po tej žmuli, začuda ni bila drsna4
tale je bil tudi zanimiv5
pa tale tudi6
stalna dilema, kako le čez7
pogled nazaj8
klini so v pomoč9
ob potoku naprej10
malo postanka11
pogled nazaj12
tale se šteje za 1.slap, ima 9m13
nadaljevanje za precej trmaste14
tole so pa vode 2.slapu, 30 m15
16
17
tudi mavrica se je potegnila čez18
19
ročna pomoč20
izstop iz preduha med 2. in 3.slapom21
22
23
pogled za slapom24
prameni 3.slapu, 25 m25
bližnje ogledovanje26
lepote27
barvito28
vsakič nekaj drugega v pogledu29
30
novemu izzivu naproti31
njemu je šlo z lahkoto32
tale je tudi vabil poglede33
ob  koritu34
pogled nazaj, vzpon levo čez skale35
drugim slapovom naproti36
37
v daljino sem vedno dobro skakala38
in naprej39
eden lepših, Hudičeva cerkev imenovan40
malo sem ga približala41
takole pa iz grape Poličanke42
proti Pečem z grebena  Na Lipju, spredaj vas Bukovo43
tu pa proti Poreznu, spredaj Otavnik44
Rodne tudi v pogledu, v ozadju Porezen45
zadaj Kojca, spredaj nekdanji kolovoz v Police46
tu pa Poličanka, še predenj polno zadiha47
slikanje vhoda v Kozarsko grapo48
se še vidi, tale ob vhodu v grapo49
lepo obarvani50
voda Kozarske grape se že vidi51
prekrasna je, mi je bila všeč že od tu dalje52
tule sem ga pa prehitela, se je zamislil53
ja, takole čez most in potem do izstopa vode iz korita po tej levi strani bregu54
pod vadbenimi plezališči55
spust k strugi56
veliko mahovja57
prvinsko58
jetrnik ob poti59
frizura se je že davno pokvarila, hlače umazale, a  srce se je radostilo60
ob začetku soteske61
približano, predenj se voda spusti v globel62
pogled nazaj63
in pogled še naprej64
ni se spotaknil, tako strmo je bilo65
66
spust po železni grapi do konca soteske67
tu se voda osvobodi trdega objema skale, lepota, ki jo je potrebno shraniti68
čemaž ob poti, bil je neverjetno močnega okusa, najbrž proti korona virusu69
zgoraj pelje cesta v Bukovo in Zakojco70
tu se pa ustvarja lehnjak, na mahu ob stalnem kapljanju vode71
takole so ga uporabili za prostor elektrarne72
izhod ali pa vhod v grapo73
pogled nazaj74
tu mimo, na koncu ali v začetku ture75
(+10)všeč
miri18. 03. 2020 09:30:06
Krasen opis,slike pa še lepše.5
(+5)všeč
ločanka18. 03. 2020 14:56:47
miri hvala, da si to opazil. Tako je res bilonasmeh
(+1)všeč
črow18. 03. 2020 20:53:43
Ločanka, lepo si opisala naše lepe kraje. Domačini šele sedaj spoznavamo,v kakem miru živimo.
(+3)všeč
funnyboy19. 03. 2020 04:57:51
Čudovitovelik nasmeh
(+3)všeč
TamaraTP19. 03. 2020 07:46:25
Čudovito!
(+3)všeč
ločanka19. 03. 2020 14:51:21
Tone, saj veš, da brez tvoje spodbude in vodenja ne bi bilo nič, še tako sem komaj sledilanasmehnasmeh
Tam gor res živite v lepih krajih, no saj mi tudivelik nasmeh

Hvala funnyboy in TamaraTP za pohvalonasmeh, je res vredno pokukati v ta čudoviti svet!
(+3)všeč
črow22. 03. 2020 16:53:04
Markacije. Prusiki, motorne žage, ponavadi ni tu nasmeh
Tudi prusika ni več....so šle markacije........1
(+2)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki