Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Špica Babjega zoba

Natisni
Franc602. 11. 2011 20:53:32
Kadar sem se vozil po Gorenjski, me je izzival Babji zob. Šel sem gor po opisu (drugič mimo jame po žlebu, opuščena(?) pot) in obakrat prišel na nekakšen pomol. To naj bi bil vrh. Mene pa je vlekla tista ta prava špica, ki štrli iz hriba. Malo sem spraševal, pa nihče ni nič vedel o dostopnosti. Danes sem se pač spustil po štrikih z vrha (descender). V škrbini sem našel zvito novo zajlo, na sam vrh zoba pa je pritrjena stara (en klin je še obročkar). Tako sem na Babjem zobu odkril toplo vodo. V škrbino namreč pripelje "pot", za katero seveda nisem vedel. Tudi sedaj mi ni jasno: kje se začne, ali je sploh varna. Ali kdo kaj ve o tem - nekoč je bilo verjetno dobro nadelano. Na vrhu je kozarec z vpisno knjigo - vsako leto kakšen obiskovalec. Torej stvar ni tako neznana, morda pa je skrita zaradi nevarnosti?
Nazaj sem malo plezal malo žimaril. Zadeva ni prehuda, kakšnih 150m, nekaj skale nekaj poraščenih poličk, vsak kamen pa tudi ne drži.
Me pa res zanima, če je kdo že to počel - oziroma, kako se bolj udobno pride gor.
Špica Babjega zoba Špica Babjega zoba1
Špica Babjega zoba res prava zobna škrbina2
Špica Babjega zoba se da s tem gristi?3
Špica Babjega zoba zdaj pa še nazaj gor...4
všeč
mikipi2. 11. 2011 21:46:43
Ko sem se vsak dan vozil z avtobusom iz Bohinja (v srednješolkih dneh), je vsako leto visela YU zastava na Babjem zobu (če se prav spomnim, za 29.november). Vojska z Bohinjske bele je za to vedno poskrbela. Kar pomeni, da je špica bila obiskana in je obstajala pot tja gor. Najbolj bi to vedel kakšen domačin iz Kuplenka. Jaz sem bil enkrat gor v jami s sošolcem iz Bele. Šla sva z baklami, pa je že takrat bilo vse potolčeno (kapniki).
(+1)všeč
JusAvgustin4. 11. 2011 14:23:05
miri, popolnoma si zgrešil koncept... brez zamere, govora je o špici, ki je dostopna samo plezalsko in sicer 12m trojkice, je pa v pomoč tudi stara zmahana zajla. kratek opis: preden prideš do zajl v gozdu jo ubereš naravnost navzgor po gruščnatem jeziku(naporno) na koncu grušča zaviješ na levo in se povzpneš po skrotju in travah(trentarska II) do škrbine od škrbine je 12 metrov plezanja(srednje težavnosti...)nasmeh loh pa koga pelmmežikanje
všeč
miri4. 11. 2011 15:59:38
Sem se zmotil.Slabo prebral.Lp
všeč
Franc6024. 03. 2012 11:03:22
Seveda je bilo treba poskusiti še od spodaj. To sem bil dolžan tudi prijatelju, ki mi je jeseni pomagal nositi štrike in drugo kramo. Posebne reklame za turo ne bom delal, saj ni čisto za vsakega. Priporočam čelado in cepin - za zemljo, travo in korenine... Glavna težava so spolzke skale.
Kratek opis:
Po običajni, opisani poti s Kupljenka - pri smerokazu v smer: Jama - po stezi do grušča (plaz, žleb) - po levem robu navzgor (bolje po gozdu) - ko se začnejo pečine desno čez plaz - nad sabo opaziš aluminijasto pletenico (beri: zajlo, možnost samovarovanja) - ob njej v škrbino in na Špico Babjega zoba.
takole to gre1
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki