Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Kramarjeva smer v Storžiču, IV/I-II M 615m
sebo306     
9.6.2020
Tole je res nevarno početje. Sploh sidrišče na sliki 11, glede na to, da ni niti matičarke v centru sidrišča, bi se lahko ob padcu zgodilo najhujše. Vedno izdelajte sidrišče na dve fiksni točki in ne delajte gibljivega sidrišča kot je na sliki 11, ampak fiksno ( to pomeni, da ne daste zanke samo na polovico ampak, da jo daste na polovico s tem da naredite vozel osmico ali šestico!!) Polbič je sicer čisto vredu in je varen, ampak vseeno je veliko bolj človeško varovati z reversom - še auto block funkcijo imaš.
pingvini.slo5     
9.6.2020
sicer lep vzpon. a ne razumem, zakaj treba tako izpostavljene vzpone delat v tako slabem vremenu, sploh če se (kot je opozoril že predhodnik) ne znate varovat, postavljat sidrišč, itd? stvari gredo v hribih lahko hitro narobe (red bull lahko to potrdi), zato je fajn poznati osnovne manevre in se jih dosledno držati.

severne stene bodo vse počakale do poletja....in tudi na naslednjo zimsko sezono, ko jih bo prekrival konkreten sneg, ne pa gnilc. pomlad je in južne stene ponujajo ogromno možnosti za nove izzive.
SamoK     
9.6.2020
Raznim kritikom:
Tista priporočila, ki jih citirate, so seveda pravilna in v redu, vendar garantiram, da je bolj ali manj vsakdo, ki je preplezal kaj več kot ferato, že kdaj kaj improviziral. Ne vem, zakaj bi očitno sposobni mladini takšne stvari očitali - razen če gre za staro slovensko strast po podučevanju.
UB77     
9.6.2020
Ah no, nehejte pametvat. Če je Dejan preživu padec s Triglava, ga bo zih s Stožca tud! zavijanje z očmi
Lukito     
9.6.2020
Samo, ne vem ce res kdo tukaj mladini kaj ocita (pa tudi do kje gre ta mladina jaz nisem vec najstnik in vem da je na slikah nekdo starejsi od mene - kapo dol.). Gre za dobronamerno opozorilo da varovanje ni tako kot bi po priporocilih moralo biti.

Plezalec na slikah in tudi posnetkih ki sem jih videl nebi padel vec metrov, gre pa za to da se da sidrisca, sploh ce so na slikah, postaviti tako kot je treba. Gornistvo je v porastu in veliko ljudi kopira od drugih brez pravega predznanja.

Vsi smo ze kdaj zastrikali, ampak potem tega nismo ravno objavljali velik nasmeh Jaz dlje casa nisem postavljal sidrisc in so me kasneje opozorili da tako kot je na sliki 11 ni vec OK in da se sedaj dela vozle da sta obe tocki enakomerno obremenjeni (verjetno cca zadnjih 10 let).
LDC     
9.6.2020
Ojoj, pametujete pa sami neveste kako zgleda gibljivo sidiršče, drugič boljše da ne komentirate. Predvidevam da je naredil sidrišče okoli skalnega ušesa ali pa kakšnega velikega bloka, naredi se lahko tudi ko je kakšna vredu dreva, kar je čisto pravilno. In ne to NI gibljivo središče. Kar je narobe pa ne napišete. Razen za matičarja ste pravilno ugotovili. Namesto kompleta bi morala biti vponka z matico, potem je polbič čisto legitimen vozel sploh za kaj kratkega pozihrat. Napake pa so sicer ne vidim dobro, da varovalec ni navezan na štrik in vpet z bičem v center sidirišča, še večja napaka pa da je 3m stran od sidrišča?? Kako bi recimo naredil aretacijo polbiča, v primeru padca?
Pa nevem v čem je finta v tej podrtiji in šodru rinit gor, to je "zimska smer".
primoza     
9.6.2020
Saj podrtija pa spet ni ne vem kakšna. Vsaj plazov ni poleti.nasmeh
jax     
9.6.2020
Jaz dlje casa nisem postavljal sidrisc in so me kasneje opozorili da tako kot je na sliki 11 ni vec OK in da se sedaj dela vozle da sta obe tocki enakomerno obremenjeni (verjetno cca zadnjih 10 let).

Iskreno povedano, jaz sem skeptičen do vseh varnostnih priporočil, ki se vsakih par let spreminjajo. Stvar ne more biti par let varna, potem pa ne več. In stalno spreminjanje pravil je najboljša pot do tega, da naposled nihče več ne bo znal ničesar.
Gibljivo sidrišče je enostavna in popolnoma solidna varianta izdelave varovališča v kopni skali. Če pa se res znajdete v zelo slabi skali, kjer ni moč najti nobene zanesljive točke, potem pa ... no tam je pa še vedno najboljše pravilo, da se pač ne pade.
sebo306     
10.6.2020
gibljivo sidrišče je povsem varno ampak problem nastane zaradi sile, če bi ob padcu eno od nameščenih varoval popustilo in bi bila posledično sila večja, ker se zanka raztegne in s tem je možnost iztaknitve drugega varovala večja. samo to je fora. če pa je zadeva narejena okoli drevesa ali podobne zadeve (svedri) pa je itak vseeno.
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki