Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Gorski tek / SPP: Artviže Ankaran in Slovenj Gradec - Robanov kot.

SPP: Artviže Ankaran in Slovenj Gradec - Robanov kot.

Natisni
bbugari12. 08. 2021 00:22:16
Načrtujem sprehod po SPP-ju od Sl. Gradeca do Rogovilca.
Avto pustim pri Rogovilcu, nahrbtnik nataknem na hrbet in se usedem na kolo. Peljem se do Solčave, večinoma potiskam kolo do prevala Sp. Sleme, nato se zapeljem prek Črne do Ravneh na Koroškem, in potem do Starega Trga nad Sl. Gradcem (gostišče Na Klancu) se malo vozim in malo potiskam kolo (kolo je za hribe, ne cestno).
Pri restavraciji Na Klancu pustim kolo v gozdu in na najmočnejšem soncu brez sence komaj pridem do Poštarskega doma. Tam dobro počivam, nato pa počasi do vrha Uršlje gore. Prvi dan se še vedno spustim do Andrejevega doma na Slemenu.
Drugi dan čez Kramarco, potem strma bližnjica (SPP?) do Doma na Smrekovcu, nato čez vrh Smrekovca, Komena in Travnika, prek Koče na Travniku do Loke pod Raduho.
Tretji dan na vrh Raduhe, čez Durce na Grohot in potem spust do Savinje in Rogovilca. Z avtom do kolesa. Med potjo obiščem kratek odsek Na Klancu - Sl. Gradec.
Koče: Pohvale zelo prijaznemu oskrbniškemu paru na Andrejevem domu, še posebej Darinki. V Smrekovcu kravam dovolijo vstop v ograjeni prostor za strežbo, kjer svoje „izstrelke“ spustijo med otroke, ki se igrajo in jedo. Vrhunski borovničev štrudelj na Loki in pozdrav dekletom, ki tam delajo! Presenetilo me je, da Rogovilec ni več restavracija in da ne postrežejo več pijače!
SPP je na splošno dobro vzdrževana. Na vrhu velike trate nad Apačnikom se je treba usmeriti bolj strmo navkreber, nato pa na zgornjem robu nedostaja smerokaz naravnost ob koruzi (proti cesti). Proti Smrekovcu pred Osekanim vrhom se je treba po koncu makadama (po smerokazu za Smrekovec in Golte) usmeriti v levo, na čudovito pot proti Kramarci. Kažipot za neoznačeno bližnjico do vrha Travnika je precej zmeden. Markacije so na Pl. Vodole zelo slabe, je potrebno zaviti globoko do potočka in do smerokaza. In na Pl. Javorje so markacije zelo slabe. Odsek od Grohata do Savinje (Grobelnik) je na ključnih problematičnih mestih (prečkanje traktorske poti in potem uničen del gozda) zelo zanemarjen, zadnji spust čez jaso do Grobelnika pa je skoraj povsem neprehoden, čeprav je dobro označen. Škoda le, da je odsek SPP-ja tako zanemarjen in ni vzdrževan. Od Grobelnika do Rogovilca na cesti ni nobenih oznak, prav tako pa ni označenega odcepa s ceste pri Grobelniku.
Odsek od Apačnika po jasi in cesti proti Poštarskemu domu je zelo izpostavljen soncu in ga odsvetujem sredi poletja, pa tudi vzpon iz Loke na Raduho. Obstajajo čudoviti odseki od Osekanog vrha do Kramarce in od vrha Smrekovca do vrha Komena, pa tudi vzpon na Travnik.
LP
(+2)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki