Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Tek na Stol
23.4.2011 - Bojan_A
Prvič letos sem se zares lotil teka na Stol. Februarja leto sem sicer že poskušal z zimskim tekom na Stol, a se mi je sneg preveč prediral,da bi bil rezultat lahko spodoben. Letošnji april pa je "sušec". Zato je pobralo že skorajda ves sneg.

Današnje razmere za tek so pa bile idealne: proga suha kot poper, vreme stabilno in prelepo. Glede na razmere zanimivo da ni bilo več ljudi v hribih. Upam da ne zaradi kakšnega verskega fanatizma.

Že začetek proge po bljižnici proti Valvazorju je strm, kasneje se do Valvazorja nekoliko položi. Vendar to je tista proga, kjer tekač mora delat in ne sme zaspati, kajti niti par metrov poti ni take da bi lahko vklopil enostaven tek. Ves čas se je treba boriti s progo in iskati mesta kjer bodo tekaški copati najbolj prijeli. Edini lahek odsek proge je od Valvazorja do Žirovniške planine. Ostalo je proga tista "ta prava" gorska. Škoda, ker ni nobene tekme tu gor.

Na višini približno 1900 m stopim v zasneženo grapo med obema Stoloma. Sneg je sicer predelan in trd, ojuženih je le zgornjih par cm snega. Tako da predira se ne, vendar sneg ni trda pot, kjer se vsa moč nog direktno prenese v hitrost. Na snegu mi spodrsava podobno kot na melišču.

Na vrhu je rahlo pihalo, sicer pa je bilo prav luštno in zelo razgledno. Čas 1:33, pa bom lahko še kdaj drugič izboljšal. Super trening.
Tek na Stol1
Tek na Stol2
Tek na Stol3
Tek na Stol4
Tek na Stol5
sin narave     
23.4.2011
Bravo. Predlagam, da za naslednji trening mal otežiš podvig in vmes vzameš v roke poleno, ki je doli pripravljeno za na kočo, pa bo trening še malo bolj začinjen. velik nasmeh velik nasmeh velik nasmeh velik nasmeh
Drugače pa glede predloga glede tekme - ni slab. Moraš pa kontaktirat kako športno društvo, če bi šlo v to zadevo in evo, tek bo tudi na Stol.
Lep pozdrav.
heinz     
23.4.2011
Slišal sem za junaka iz Sela pri Žirovnici, ki je pred leti izpred gostilne Osvald do vrha Stola pritekel v 59 minutah. O tem, da se je zadeva v resnici zgodila pričajo številni domačini. Menda je šlo za veliko stavo.
Seveda je tvoj čas Bojan, več kot odličen! (vsaj za nas povprečneže..)
Bojan_A     
23.4.2011
Pravzaprav sem tekel 1 h 23 min 59 s. Sem prej narobe seštel vmesne čase.

Vseeno, če je kdo tekel pod eno uro, je to na meji mogočega. To bi pomenilo tek s povprečno hitrostjo okrog 1700 m / h, kar so sposobni teči samo najboljši tekači. Tako da malce dvomim, da je kdo izmed naših tekel tako hitro. Me pa zanima komu je to uspelo.
Johny77     
23.4.2011
ideja sploh ni slaba za gorski tek na Stol, sej če je na Grintovec, k je težji bi lahk tud najvišji karavnški vrh za to ponucal nasmeh
Bojan_A     
23.4.2011
Stol bi ponujal zahtevno, zanimivo in povsem varno progo (pa še Prešernova koča je na vrhu) . Problem je verjetno v tem da bi bilo treba opremo znositi gor s helikopterjem, kar bi bilo drago in težje zorganizirati.
klm     
23.4.2011
Prešernovo kočo oskrbujejo izključno s helikopterjem, tako da prenesti opremo na cilj ne bi bilo problematično, pač pa kdo bi prevzel organizacijo. To je ključno vprašanje. Kar se tiče vzpona na Stol pod 1h, ga pri nas težko najdemo. Med veljaki z blejskega kota in Zgornjesavske doline bi bil kandidat za to izključno Franci Teraž z Mojstrane, drugih praktično ni. Realnejši bi bil zato čas tega omenjenega junaka iz Sel 1:59 h.
heinz     
24.4.2011
Upam da mi bo uspelo v kratkem pozanimati se za ime tega, ki je tekel pod uro. Od tega naj bi minilo nekaj 10 let. Kontrolirali so ga domačini in zadevo potrdili. Tekel pa je baje točno od Osvalda prek Grebena Peči.., po raznih bližnjicah in potem višje po plazu direkt na vrh. Torej ni šlo za tek po poti, ki jo je tekel Bojan in je vsekakor daljša.
Bojan_A     
24.4.2011
Jaz tudi malo sumim na Francija. Ampak že teči z jezera v Završnici pod eno uro bi bilo zelo težko, praktično nemogoče pa bi to bilo z Žirovnice.
ziga_b     
24.4.2011
heinz kot berem ste začeli debato o veljaku, ki ga sam osebno poznam!te štorije so take kot si ti omenil res je šlo za stavo in sicer pridi na stol in nazaj pod 2 urami, ne vem če je ravno prišel gor pod 1 uro bilo pa je blizu.morate pa vedt da je ta človk za treninge delov po 6 vzponov in več dnevno s kolesom na valvazor, in še zdaj pri svojih 53 letih z lahkoto zmaguje na triatlone jeklenih.uglavnem v najbolših letih ni imel konkurence, je pa tega že daleč nazaj, ime heinz tega veljaka je pa Maks Pogačar, ma alora sam ne ukol govort :P lp
klm     
24.4.2011
Pa smo dobili odgovor: namreč dejansko ni junaka, ki bi iz Žirovnice pritekel na vrh Stola pod 1h. Mimo Trebušnika ter vodnega zajetja, pa mimo jezera do Bojanovega izhodišča (parkirišče) je dobrih 10 min. teka. Če temu pridamo še 1.25h, kolikor je Bojan - ki je mimo grede dobro treniran (gorski) tekač - je skupni znesek 1:35 - 1:40 h. Na podlagi tega izračuna lahko prekalkuliramo, da je ta čas identičen času teka na Grintovec - prav tako pa tudi sami dolžini proge, t.j. cca 9,5 km, vendar z nekoliko manjšo višinsko razliko okrog 1800 m (tu so všteti tudi vsi spusti do završniškega jezera).
Skratka najboljši časi iz Završnice na vrh Stola bi bili potemtakem kvečjemu okrog 1:20 h, nikakor pa ne pod 1h. To je že tema znansktvene fantastikemežikanje
Bojan_A     
24.4.2011
Se strinjam. Za hec sem malce poračunal. Za izhodišče sem vzel svoje vmesne čase.

Včeraj sem imel na Valvazorju vmesni čas 0:25:54 in na Prižnici 0:53:07 (sicer sem že enkrat prej tekel 24:51 in 50:37, vendar me je na vrhu upočasnil sneg). Na vrhu pa kot sem dejal 1:23:59.

Če bi kdo hotel teči 1:0:0. bi potem na Valvazorju potreboval kar 29 odstotkov boljši čas od mene, kar bi zneslo 18 min 23 s na Valvazorju in 37 min 38 s čas na Prižnici. Povprečna hitrost teka pa bi morala biti kar 1630 m / h. Btw Wyatt je na Grintovec tekel s povprečno hitrostjo 1565 m /h.

Klemen, misliš da bi Alič (ali pa kdorkoli drug) to zdržal? Bi bilo kar na meji. Zato pa potrebujemo tekmo. nasmeh

heinz     
24.4.2011
ziga_b: mislim, da gre za človeka o katerem govoriš. Tudi sam zgodbi nisem mogel verjeti, ko mi prvič o tem pripovedoval Luka iz Žirovnice. Kasneje pa so mi stvar potrdili še nekateri drugi.
Ponavljam pa, da človek ni tekel tam kjer si ostali predstavjamo, ampak po svojih bližnjicah. Ni bilo (menda) zajetja, Prižnice ipd. Menda.
ziga_b     
24.4.2011
Človek je bil dobesedno stroj in pozna vsak skriti kotiček in potke (prehode) okrog Stola. Jaz imam do njega globoko spoštovanje saj me je prav on najbolj navdušil za šport, tako da takih ljudem sam kapo dol.
klm     
24.4.2011
Kot nekdanji domačin sem tudi sam ničkolikokrat kolovratil okrog Stola, poznam bližnjice, vendar se v tem primeru z njimi ne moreš pomagati v tolikšni meri, da bi si v primerjavi z označeno potjo drastično skrajšal čas vzpona. Namreč bližnjice so odločno prestrme za hitro napredovanje, posledično preutrujajoče. Kar se Simona Aliča tiče, bi se bil najverjetneje sposoben povsem približati 1 h, vendar s štartom izpred jezera, nikakor pa ne iz Žirovnice ali celo iz Sel.
Kolegi Maksu Pogačarju iz Žirovnice kapo dol kot športnemu rekreativcu, vendar zagotovo ni bil nikoli sposoben v manj kot uri priti na vrh Stola.
Kar se tekme na Stol tiče, sva se z Mirkom Janjatovičem pred časom že pogovarjala, vendar ne vem, kdo v blejskem kotu bi bil sposoben organizacijsko speljati tak podvig? - To je kot Papeževa organizacija Grintovca, ki pa je precejšen finančni zalogaj. AD Radoljica nikakor ni sposobna, če samo pomislim na klavrno organizacijo teka na Roblek...bi bila pa odlična tekma!
heinz     
30.5.2011
Dodajam popravek prejšnjim navedbam:
Glede človeka, ki je tekel na Stol pod uro, naj bi šlo za bivšega olimpijca Tajnikar Francija iz Breznice (ali mogoče Zabreznice), ki je na Stol štartal od doma. Ni pa popolnoma jasno, ali je bil cilj Prešernova koča, ali vrh.
Človek menda ne hodi naokrog in se hvali s svojimi dosežki, pravzaprav je celo bolj majhnemu številu okoličanov znano to, da se je pred leti (desetletji) udeležil olimpijskih iger..
Toliko sem pred kratkim uspel o tem izvedeti.
Lp,
klm     
30.5.2011
Ja kolega Franci je bil svoj cajt zelo dobro pripravljen, vedar pa je njegov čas približen-namreč ni meril časa do sekunde natančno, temveč je pred odhodom pogledal na uro in nato odtekel na vrh. Ampak kljub vsemu - do Prešernove koče in ne do vrha -
je po vseh bližnjicah iz Breznice potreboval dejansko 1:15 h - to mi je sam povedal in nikakor ne manj koh 1h - to je praktično nemogoče. Zaupal mi je tudi pot, ki jo bo potrebno v prihodnosti preizkusiti.
heinz     
31.5.2011
Očitno torej vsaj nekaj od navedenega drži: štart iz kašarije, po bližnjicah katere obstojajo in čas okrog ure..
Še najbolje pa bi bilo, ko bi se tukaj javil kar sam in nam povedal kako je bilo..
m.z.     
5.6.2011
Kolega Franci je bil moj sodelavec in je iz Zabreznice. Bil je lavfer na smučeh in v yugo reprezentanci. Miren, zabaven človek z veliko kondicije.Zdej pa čaka na penzjon.
klm     
5.6.2011
Heinz, sam sem ga poklical in preveril. - Vedno preverim! Če potrebuješ telefonsko, da se še sam prepričaš, mi povej, ti jo pošljem preko ZS. To kar sem napisal DRŽI.mežikanje
JusAvgustin     
5.6.2011
hehe bogi človk, še u penzjon nima miru... mežikanje
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki