Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Kurešček
20.3.2017 - alyas
Kurešček 826m (krožna tura iz Iga)

Iz Ljubljane do Iga se lahko zapeljemo s kolesom, za tiste, ki ste bolj od daleč, pa se za avtomobil tudi najde ustrezen parking (okolica cerkve oz. občine v središču kraja). Od tam nadaljujete v smeri Kremenice, odcepa Cesta na Kurešček in Golo ne morete zgrešiti, naslednji je na koncu vasi Kremenice za Sarsko in Klado, če pa ste pripeljali že do Želimlja, pa se nato usmerite proti zaselku Suša, da tura ne bo že predolga.

Iz Iga na Kurešček pelje več cest in kolesarskih poti, izbirate pa jih lahko med manj in še "malo manj" prometnimi. Strmina klanca ni pretirana, dolžina vzpona okrog 10 -12 km tudi ne, tako da je ta hrib v bližnji okolici Ljubljane za začetek pomladanskega vrtenja pedal kar primeren cilj za razgibavanje. Malo pod vrhom je velik gostinski lokal, na vrhu pa zanimiva in zelo obiskana romarska cerkev Sv.Marije, kraljice miru.
Kurešček Na Igu se v krožnem križišču usmerimo proti vzhodu za Kurešček1
Kurešček številne kolsarske poti in zanimive krožne ture2
Kurešček cesta na vrh - srednje zahtevna oz. klanec ni prehud3
Kurešček velik gostinski lokal pod vrhom Kureščka4
Kurešček zanimiva romarska cerkev na vrhu5
Kurešček pogled v dolino in proti Ljubljani6
Kurešček po gozdnih cestah in poteh7
Kurešček ... mimo številnih cvetočih telohov 8
Kurešček  ... in mimo cvetoče rese9
Kurešček ... pri ribnikih v dolini Drage10
robi2107     
21.4.2017
Da ne kdo mislil, kako se bo po napornem vzponu okrepčal v gostilni na sliki 4. Se bo kar lepo obrisal pod nosom. Po mojih izkušnjah ta "gostilna", uradno imenovana Dom na Kureščku, obratuje samo takrat, ko na vrbi zraste grozdje. Se pravi nikoli. Kadarkoli sem bil v zadnjih nekaj letih gor, je bila zaprta. Pa sem bil gor kar nekajkrat. Pred leti je bila zgodba drugačna potem pa so se najemniki (lastniki?) menjali in sedaj je tako, kot pač je. Morda bo kdo naletel na odprt lokal, če se bo gor povzpel ravno na dan, ko bo v cerkvi na vrhu kakšna cerkvena zadeva. Bo pa takrat po mojih izkušnjah gor neznosna gužva, zato bi se jaz osebno vzponu na Kurešček na ta dan rajši odpovedal. Je pa na zadnji strani Doma (tisti, ki se je na sliki ne vidi) tam ena pipa, pa si lahko poskusite natočiti vodo v bidon. Če boste imeli srečo, ventil ne bo zaprt.
nejcf     
8.1.2019
Nedelja je bila kar pravi dan za obisk Kureščka. Zgoraj je bila jasnina, vse okoli pa so se začenjali oblaki. Iz Turjaka sva se najprej strmo spustila do kmetije Pirman, potem pa večinoma po cesti nadaljevala do vrha. Pot je zelo lepo označena.
Kurešček Pri gradu1
Kurešček2
Kurešček Že na drugi strani doline Želimeljščice3
Kurešček Proti vasi Zapotok in Kureščku desno za njo4
Kurešček Cerkev na vrhu5
Kurešček6
Kurešček Kamniško Savinjske Alpe7
Kurešček Lep razgled8
Kurešček Grad Turjak ob povratku9
Kurešček10
KarmenT     
2.11.2019
Danes v naših krajih oblačno in tudi malo dežja. Odločila sva se kar za bližnji Kurešček. V Želimljah parkirava pri cerkvi, nato kmalu ujameva markirano pot. V obe smeri na poti sama. Na tleh veliko listja, ki prijetno šumi med hojo. Razgledov na daleč ni bilo, sva pa opazila več bližnjih lepot, ki sicer ne pridejo do izraza. V domu na Kureščku zelo dober štrudl. Tik pred mrakom nazaj pri avtu. Lep sprehod. nasmeh
Kurešček Pogled proti Ahacu1
Kurešček En del poti je zavarovan z jeklenico2
Kurešček Večkrat se je odprlo proti cerkvici na Golem - lepo pozicijo ima3
Kurešček Na vrhu4
Kurešček Tudi ta je prišel - na celi poti vsaj osem takšnih5
Kurešček Prelivanje barv...6
KarmenT     
28.12.2019
Parkirali smo v Želimljah pri cerkvi. Najlepši je del z jeklenico in tam nekje smo opazili prve telohe. Razgledi čudoviti daleč naokrog, najvišji vrhovi lepo pobeljeni. Na poti nismo srečali nikogar. Pot dobro shojena nasmeh
Kurešček Tik pod Rogatcem kar cel šopek cvetja1
Kurešček Spredaj Golo, zadaj čudovite gore2
Kurešček Tudi Triglav se vidi3
Kurešček Cerkev na Kureščku4
Kurešček Jaslice v zunanji kapeli5
Kurešček Celo resje ima že rožnate odtenke6
lilyd     
19.7.2020
Za nedeljsko dopoldne smo izbrale Kurešček. S hojo smo pričele pri gasilskem domu v Želimljah, označeno je uro in pol hoje. Po kratkem začetnem strmem delu, je pot prijetno speljana po grebenu Strmec. Vse je dobro označeno, na enem malo ožjem delu tudi malo jeklenice, verjetno je dobro v snežnih razmerah. Vasice Selnik, Rogatec, Visoko so lepo urejene. Dom je trenutno zaprt. Cerkev, župnišče in vsa okolica je krasna. Na spustu smo našle še eno marelo. Všeč nam je bilo in turo bomo še ponovile. Zapeljale smo se po dolini naprej proti Ščurkom, mimo turjaškega gradu. Prihodnjič si ga bomo ogledale, prav tako Bajdinške slapove.
Kurešček1
Kurešček2
Kurešček3
Kurešček4
Kurešček5
Kurešček6
Kurešček7
Kurešček8
Kurešček9
Kurešček10
Kurešček11
Kurešček12
Kurešček13
Kurešček14
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki