Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Blegoš
22.9.2012 - GregorC
Včeraj izkoristim lepo jesensko dopoldne in se odpravim s kolesom proti Blegošu. Vzpon in spust tokrat opravim po isti poti. In sicer klasika iz Železnikov preko Zalega loga in Potoka do Črnega kala. Tu se pot združi z ostalimi, ki pridejo iz Škofje loke in Poljanske doline. Od tu pa po cesti do koče. Tik pred kočo pa nas čaka še bonbonček in sicer slavni zadnji klaneceek, ki velja za pravi izziv. Je mešanica velikega naklona in slabe podlage. Vendar se ga da lepo prepeljatinasmeh. Sicer pa je cesta iz Potoka do Črnega kala v slabem stanju. Spust pa tokrat opravim kar po poti vzpona.
Skratka še ena super turca, ki je minila praktično v idealnih razmerah. Ne velja zaman, da je jesen najlepši čas za MTBvelik nasmeh. Edino kar je malo motilo, je bilo veliko število avtomobilov med Črnim kalom in kočo. To pa je očitno posledica odprte rampezmeden.
Sicer pa Blegoš med kolesarji velja za izjemno priljubljen cilj, na katerega vodi ogromno število poti.
Na koncu je zneslo dobrih 35 km in cca 950 višincev.
Blegoš pogled proti Ratitovcu in Prtovču1
Blegoš Razgled s poti2
Blegoš Na vrhu vzpona, Koča na Blegošu3
Blegoš Do vrha pa peš4
robi2107     
21.4.2017
Največkrat sem se gor povzpel iz Hotavelj. Ta se mi zdi med najbolj špičastimi in prava vaja za noge in psiho. Če izberete za vzpon to varianto, računajte na malo bolj grobo gozdno cesto, ki je še vedno dovolj dobra, da se jo da odpeljati z 28 mm plesnimi gumicami (Schwalbe Green Guard), in pa zero prometa. Opazno je cesta slabša od Črnega kala naprej, pa še vedno ne tako zelo slaba, da se je ne bi dalo odpeljati s takšnimi gumami. Cesta torej scela gledano le ni tako zelo slaba - morda celo boljša, kot cesta med Jezerom in Podkrajem, ki je kao "asfaltirana".jezen

Vzpon po tej varianti je do Črnega kala precej konstanten in ne popusti niti za meter. Od Črnega kala naprej naklon sicer variira, od zmernega do strmega, na nekaterih mestih se skoraj poravna, spusti pa prav nič. Za konec vas čaka še tistih nekaj 10 m zares strmega vzpona po grobem terenu. Običajno se mi je vzpon na Blegoš zdel zmerno naporen in je šlo do koče brez sestopa, lani so pa kile naredile svoje in je bila kar muka. Pa tudi iz Lj do Hotavelj se nabere nekaj kilometrov. Spust sem največkrat opravil kar po isti poti, po kateri sem se povzpel, sicer pa tudi na Zali Log (od vrha gozdna, nižje asfaltirana cesta), pa mimo Starega vrha na Zg. Letušo (do Rovt soliden makadam, nižje asfalt).... Možnosti je res veliko in nobena ni pretirano težka, pa tudi vse poti do Črnega kala so kar solidne. Morda je res najslabša ravno opisana cesta med Potokom in Črnim kalom.

Koča na Blegošu je prijetna, jé se dobro in ne drago, če vam bo v nogah ostalo še kaj moči in ne boste obuti ravno v kopačke, pa se lahko podate še do vrha Blegoša. Gor boste poplačani s krasnim razgledom na vse strani, ker je vrh popolnoma gol, navdušenci nad zgodovino pa si lahko ogledate dobro ohranjene bunkerje, ki so bili med obema vojnama del Rupnikove obrambne linije, ki je potekala tu čez.
urbe     
29.8.2017
Ena hitra na Blegoš in dol: https://www.youtube.com/watch?v=7kf_txAzJzk
redbull     
30.8.2017
Krasno urbe
urbe     
6.3.2019
Zimsko-spomladanski Blegoš, tokrat v duetu: https://youtu.be/bd1Lrjqc9EQ
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki