Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Dereze

Natisni
tol8. 01. 2010 20:44:33
Polavtomatske. Bodo ustrezale tudi zimskim, če jih boš kupil.
Lahko kupiš tudi klasične, samo če že imaš možnost polavtomatskega pritrjevanja je škoda, da nebi tega izkoristil

Konkreten čevelj na dereze cassin c 12 (klasične) paše brez problema, le v petnem delu je čevelj precej ozek, tako ,da lahko mogoče pogledaš za malo bolj ožjimi derezami.

Za hojo pa kupi 10 zobe dereze, ki imajo druga dva sprednja zoba bolj navpična, prva dva malo krajša.
všeč
aljazek8. 01. 2010 22:16:31
Jaz pa sem dobil v dar avtomatske pohodne in super gredo gor...sam testirati jih še moram velik nasmeh
1
všeč
abece8. 01. 2010 22:26:08
A so Cassin C 12 tudi polavtomatske, ker so na strani od Igluja samo avtomatske in s paščki.Mi lahko predlagate še kak model za to uporabo (lažje zimske ture, poletna snežišča in ledeniki, t.j.pohodništvo?)?Hvala lepa za dragoceno pomoč,uživajte!
všeč
andrejjerina8. 01. 2010 22:34:57
http://www.kibuba.com/index.php?&cID=5&scID=36&pID=2606

Jaz imam prejšnji model zgoraj navedenih derez. So polavtomatske, ker imam tudi take čevlje, uporabljam jih pa tudi na turnosmučarskih čevljih v naših gorah in v tujini. Če jih boš rabil za klasično gorništvo in če imaš čevlje za polavtomatske dereze, le to izkoristi, kakor ti je svetoval že "tol". LP Andrej
všeč
abece8. 01. 2010 22:36:43
superhvala!!
všeč
alfaromeo15513. 02. 2010 20:02:41
danes esm kupil 6zobe dereze od camp proizvajalca in mi je malce cudno ko jih montiras z paščkom se pravi od narta na peto je tak nestabilen občutek imate kaj izkusenj kako zadevo bolj utrditi

lp
6 zobe dereze1
všeč
heinz14. 02. 2010 10:32:48
Žal te dereze niso bogve kako dobra stvar. Še najboljše 6-zobe prodajajo v Promontani, a se ne spomnim, kako se imenujejo. Pa cenejše so od Campovih.
Glede zavezovanja imaš nekaj v navodilih, sicer pa lahko poizkusiš tudi po svoje, npr: ne z narta na peto, ampak z desne strani narta na levo in potem naprej, ali kakopač.. "Tople vode" pa se sicer ne da odkrivat.
Svetujem pa ti previdnost ob sestopih, saj se ravno zaradi problema, ki ga navajaš, kaj rade kdaj pa kdaj skoraj sezujejo. Prednji špici sta obrnjeni tako, da se lahko popolnoma zabijeta v led, kar pomeni, da te lahko ob naglici vrže na nos in sezuje. Jasno, da so možne tudi nesreče, zato pazljivo!
Moja ocena: slab izdelek.
všeč
JusAvgustin14. 02. 2010 13:07:51
http://www.promontana.si/spletna-trgovina/izdelek/1879/grodel_6z_dereze/

ali misliš te? sicer pa so to dereze samo za kakšne sprehode, nikakor pa niso namenjene vzponom in gorništvu!
všeč
tomas14. 02. 2010 17:35:12
Probaj dereze Ice track.So kar fajn za kratke ture in pa na ledu se kar dobro obnesejo.So zelo enostavne in pa zajamejo cel podplat.Baay
všeč
daniel14. 02. 2010 17:41:36
Tudi jaz ti nebi priporočil teh dereza za sredogorje kaj šele za visokogorje .Dereze morajo imeti 12 zob .
Sicer pa danes trgovci prodajajo vsesorta opremo samo da prodajo in tudi svetovati neznajo ( razen par priznanih trgovcev z alpinistično opremo ,pa nebi delal reklame )
všeč
heinz15. 02. 2010 11:26:04
Dejstvo je, da za v sredogorje, pa tudi kdaj za vzpon na kak 2-tisočak, posebej še z u redu obutvijo, vedno in povsod ne potrebujemo derez. Stol, Debela peč, Viševnik ipd, imajo morda zgolj krajše odseke kjer so priporočljive dereze, zagotovo pa zadoščajo 6-zobe. Te so sigurno boljša varianta od kake plastike, verig ipd šare. Jasno je, da za vzpon na Triglav potrebuješ 12-z, plezanja v grapah in slapovih, kar prakticira geolog79, kar pa seveda ne predstavlja edinih zimskih planinskih vzponov.
Tudi na Stol, Ajdno, Kriško goro, Golico, ali Dobrčo se moramo "vzpeti".. Pri tem pa nam zadoščajo tudi 6-zobe dereze.
Za mnoge takšne in podobne pohode (vzpone) nekateri celo bolj zagovarjajo uporabo manj od 12-zobih d.
O terminih "sredogorje" in "visokogorje", pa ni vredno izgubljati besed..
všeč
viharnik15. 02. 2010 15:02:16
Ker je že Heinz podrobno razložil in pravilno opisal,naj dodam samo slednje.Dereze se namreč uporablja samo na terenih,kjer podlaga postane drsna zaradi zmrzali in pri večjih nakloninah.Nasprotno je lahko uporaba celo moteča in prej usodna kot koristna.Že samo dobri čevlji in cepin v rokah,so v trdni zimi že dovolj za številne vzpone vrhov lažje narave.Za konkretno presojo na terenu,mora gornik po izkušnjah in trenutni snežni odeji, presoditi sam.Najpogosteje pa dereze pridejo prav šele spomladi,ko odjuga in nočna zmrzal naredi svoje.
všeč
medo*15. 02. 2010 15:09:50
Najbolj varno hojo pozimi v hribih omogočajo le 12-zobe dereze v kombinacji s cepinom!!! Vse ostalo je larifari jezen
všeč
daniel15. 02. 2010 17:06:05
Kot je rekel medo nas so učili in tud učim ostale tečajnike samo 12 zobe dereza kombinacija z cepinom !!!! Ostale dereze so pa lahko dobre samo za na šmarno goro ,Rašico ,Krim,....

Sicer se lahko tudi na Triglav l pride samo v kopalkah in sandalih samo kolikokrat je pa velik vprašaj...
všeč
heinz15. 02. 2010 17:59:00
Ja sej...
Pa pojdi potem marca na Roblek, ko je tudi tam ponekod kar fajn ledeno, z 12-zobimi, ali pa brez, če si tolk "fejst"...
Saj sem šel velikokrat brez, a sem včasih zavidal tistim, ki so imeli 4-z.
Osebno sem celo prepričan, da z dvanajstkami mnogi sploh ne znajo hoditi..
všeč
heinz15. 02. 2010 18:06:36
Al pa Daniel, ti bi vsem npr.- za na Stol priporočal edino 12-z, ker vse ostalo je "larifari".
Ej, ... tisti ki 12-tk nimajo, al pa jih ne znajo uporabljati, bodo po tvoji razlagi šli verjetno kar brez. No, to pa že ni več v redu nasvet.
Modrovati v tem oziru ni OK!
(Humar je dejal: kdor naklada, to lahko plača..(drago)).
všeč
daniel15. 02. 2010 18:53:57
Priporočljivo je iti na kak TEČAJ GIBANJA V ZIMSKIH RAZMERAH ki ga organizirajo planinska društva ,tam bodo zvedeli vse o opremi ,gibanju ,imeli prikaz z uporabo derez ,cepina, žolne... kjer potem lahko prek društva obiskujejo gore.





všeč
heinz15. 02. 2010 19:23:52
In to je potem DIKTAT ?
NE mi govorit, ker sem prestar za kaj tekega, nekateri pač vemo, da imajo tudi tiste manj kot 12-z dereze svoj smiselni namen, ki ni zgolj trgovske narave.
Če naj bi bilo tako, kot ti govoriš, potem bi izdelovali (tudi v preteklosti ko so poznali zgolj 4-z), samo dvanajstke.
Kaj ko bi se odločili še za kaj več? Npr- 24, ali 48 ??
To bi bilo še "bolje" od tvoje vsesplošne- posplošene ideje.
všeč
JusAvgustin15. 02. 2010 20:26:26
popolnoma se strinjam s heinzom, vsak naj ima to kar mu paše, proizvajalci niso naredili 4 ali 6 zobih derez samo zato, da bi služili na naš račun, prepričan sem, da služijo svojemu namenu... še to bi dodal, da se lahko nesreča zgodi tako v t.i. sredogorju, kot tudi visokogorju(posebej pozimi) ni za podcenjevat razmer pozimi, saj se situacija lahko spremeni v trenutku. Za to pa kar jaz prakticiram, pa uporabljam izključno plezalne dereze.
Lp
všeč
medo*15. 02. 2010 20:35:00
Razvoj gre naprej in za optimalno se je izkazalo 12 zob. Šest zobe dereze nimajo prednjih zob, zato so primerne samo za hojo po ravnem, pogojno tudi pri hoji navzdol, ko sestopamo na pete. Za vzpenjanje so neuporabne. Vprašanje, ki se ob tem pojavi je: kje je tista meja naklonine (za katere hribe) kjer so še uporabne 6 zobe in kje bi morali uporabiti 12 zobe, je težko reči. Npr. Raduha ali Viševnik nižje nista strma, pod vrhom pa je lahko v trdem snegu precej strmine za zdrs. Poleg tega je sneg lahko nižje še zmehčan, višje ali v senčnih, severnih legah pa trd!? Veliko je mejnih / tveganih dejavnikov in zato se mi zdi pošteno povedati tistim, ki prvič kupujejo dereze ali so začetniki v zimskih vzponih (oziroma to, kar je vprašala Urshy na začetku te teme), najbolj varno varianto. Je pa res, da se je treba naučiti hoditi z derezami, sicer so lahko prav tako nevarne za padec, če se z njimi spotaknemo ali se zataknejo ob gamaše.

Mnenja na forumu so lahko posplošena, zanimiva kot dopolnitev, kot izkušnja posameznikov,... najbolje pa je iti na zimski tečaj, kjer strokovnjaki povedo kako in kaj, kakor predlaga Daniel.

Vendar je tudi tečaj premalo. Ustavljanje s cepinom in derezami je treba vedno znova vaditi na varnih iztekališčih (npr. griči na Komni), kajti tako zaustavljanje ni v skladu z našim nagonskim refleksom, ko se želimo ustavljati z vsemi štirimi, ampak je treba noge z derezami dvigniti v zrak, sicer nas prevrže čez hrbet in se začnemo kotaliti.

Morda se bo to zdelo komu da pretiravam, vendar se je treba vprašati tudi koliko nam je življenje drago, zato se mi ne zdi odveč, če kakšen zob derez več nosimo s sabo. Ponavadi ne sodelujem v diskusijah, ampak tle me je pa pogrelo. Pa brez zamere, dobro je slišati več mnenj. Lpp, Medo nasmeh
všeč
Stran:12345...789
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki