Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Ptice
pikica1     
30.12.2014
Dam še jaz kakšno fotko gor. Niso sicer letošnje, so lanske, pa mogoče vseeno zanimivo za pogledat. Bolj ko jim ponudimo različno hrano več vrst ptic nas obišče. Bližina gozda pa tudi prav pride nasmeh tudi letos je že živahno po drevju na našem vrtu mežikanje
Ptice Šoja1
Ptice Tudi pšenico ima rada2
Ptice Veliki detel3
Ptice Zelena žolna pravilno je Siva žolna4
Ptice Mam čist premajhno tičnico zanga -  Dlesk5
Ptice Je šel potem raje na talno krmišče - Dlesk6
Ptice Brinovka, privabim jo s krhlji jabolk 7
Ptice Malo pregleda okolico predno sede na tla8
Ptice Pinože9
Ptice Zelenec10
Ptice Čižek par11
Ptice Plavček12
Ptice Taščica13
Ptice Ima rada kašo in drobno nariban loj14
Ptice Čopasta sinica15
Ptice Ko zapade sneg se približa hiši, prej je višje v gozdu16
Ptice Kalin samček17
Ptice Kalin samička18
Ptice Par Kalinov19
Ptice Lišček20
ločanka     
30.12.2014
Pa si jih ujela res pravočasno za dober posnetek! Na slikici 5 in 6 je dlesk, kajne?
Takega izbora na balkonu nimam jaz nikoli, sem namreč v 4.nadstropju. Se še priporočamo za take slikcenasmeh!
pikica1     
30.12.2014
Ja Dlesk je ja, sem pozabila napisat, sem že dodala k besedilu mežikanje
Ornitolog     
30.12.2014
Super fotke.
Na 4. fotografiji pa je pivka oz. po starem poimenovanju siva žolna
pikica1     
30.12.2014
Bom tudi to popravila, da bo tko kot mora bit, hvala za popravek mežikanje
zlatica     
30.12.2014
pikica1, razveselila si nas s slikami ptic. Pisana druščina te obišče, tako da je res zanimivo. A stanuješ bolj na samem, da je toliko vrst ptic ali samo zaradi bližine gozda? lp mežikanje
pikica1     
30.12.2014
Ja smo res mal bolj "pr enmo kraj" nasmeh
ločanka     
30.12.2014
Sem šla gledat v knjigo. Zelena žolna ima več rdeče barve na glavi, dosti črnine okrog oči, in tilnik zelen. Vsega tega ima siva manj, tako je na slikci res siva žolna.
velkavrh     
1.1.2015
pikica1 čudovite slikce naših pernatih prijateljčkov. Od lani sem imel kup slikic.Žal se mi je sesul računalnik in sem vse posnetke zgubil. Krmilnico imamo na stari slivi prav nasproti spalničnega okna. Sedaj skušam odpreti okno, se skriti za vogel in danes sem posnel dva obiskovalca.Včeraj je prišel prvič to zimo veliki detel.Lani sta hodila kar dva para.Šoje letos še ni bilo.
Ptice1
Ptice2
Ptice3
Ptice Lišček.4
Ptice Taščica.5
Ptice6
pikica1     
1.1.2015
Ptice je drugače kar težko slikati saj so ves čas v gibanju. Še najlažje jih v tem času ko jih s hrano privabimo na določeno mesto. Je pa res kar nekaj veselja in zadovoljstva v tem opazovanju ptic, spoznavanje različnih vrst in tudi ohranjanje stika z naravo mežikanje
velkavrh     
2.1.2015
Največ je velikih sinic. Najbolj mi je prikupna modra sinica ali plavček.
Ptice Plavček ali modra sinica.1
Ptice Velika sinica.2
Ptice3
Ptice Ščinkavec.4
Ptice5
Ornitolog     
3.1.2015
Sledi še nekaj mojih fotografij...
Ptice Brglez1
Ptice Brglez2
Ptice Močvirska sinica3
Ptice Ščinkavec samec4
Ptice Plavček5
Ptice Lišček6
Ptice Menišček, naša najmanjša sinica7
Ptice Menišček8
Ptice Plavček9
Ptice Čopasta sinica10
Ptice Velika sinica11
Ptice Plavček12
Ptice Menišček13
Ptice Čopasta sinica14
Ptice Čopasta sinica15
Ptice Domači vrabec samec16
Ptice Velika sinica17
ločanka     
3.1.2015
Ornitolog, zelo me veseli, da si se tudi ti vključil v to razpravo o hranjenje ptic tu na hribi-net, tako bomo bogatejši za marsikatero informacijo, vse v dobro nas ljubiteljev in ptic samih. Že dolgo me mučijo dvomi o pravilni razločitvi močvirske in gorske sinice. Kako naj vemo, da je na sliki tri močvirska sinica in ne gorska? Ker ima bolj bleščečo črno kapo in ta ne sega tako daleč po vratu? Nikoli ne vem, ko hodimo po hribih, ali srečujemo vedno gorske sinice ali tudi ne. Drugače mi je pa najbolj simpatična čopasta sinica Hvaležna bom za odgovor.
Ornitolog     
4.1.2015
Zdravo,

ja, močvirska in gorska sinica sta na videz skoraj identični. Gorska sinica ima nekoliko večji črn podbradek. To je takšna najboljša lastnost, po kateri se ti 2 vrsti vizualno ločita (če imamo obe naenkrat v roki, je razlik še nekaj, vendar jih je na terenu skoraj nemogoče razločiti). Torej, obe sinici sta si na videz zelo podobni, kar pa (na srečo) ne velja za oglašanje. Na srečo sta obe vrsti kar precej vokalni, zato se nam ni treba posebej posvečati minimalnim razlikam v obarvanosti perja. Ločimo jih kar po petju. Predvsem gorska sinica ima tako značilno oglašanje, ki ga težko zamenjamo za kako drugo vrsto.
Verjetnost, da bomo gorsko sinico opazovali v nižinah, je zelo majhna, prav tako so opazovanja močvirskih sinic visoko v hribih prej izjema kot pravilo. Če vam dam namig, nekje do 1000m nmv se pojavljajo močvirske sinice, višje pa gorske (ta meja je določena zelo grobo, saj se v tem mejnem pasu pojavljata obe vrsti).
Pozimi pridejo gorske sinice nekoliko nižje, v gorske doline. Tam je tudi možnost, da v krmilnicah opazujemo tako gorsko kot tudi močvirsko sinico.
geppo     
4.1.2015
Katera je pa tale, ki sem jo ujel oktobra na barki na Kornatih ? Bil sem presenečen, ko je prišla počivat in se me ni nič kaj bala.
lp
Ptice1
Ptice2
Ptice3
velkavrh     
4.1.2015
qeppo, pri tako lepi slikci pa ne moreš zgrešiti-to je velika sinica.Zgleda , da je samček.Črna črta po trebuščku je širša pri samcu kot pri samički. Je celoletna vrsta v večjem delu Evrope , edino na severu Skandinavije je selivka.Po oceni Goodersevega priročnika -podatek leta 1990- jih je v Sloveniji pozimi okrog milijona.Mislim pa da se je populacija vseh ptic v dveh desetletjih drastično zmanjšala, ne samo velikih sinic.
geppo     
4.1.2015
Hvala za strokovno razlago. Bil sem pa presenecen, ko sem jo ugledal na barki.
Lp
velkavrh     
4.1.2015
ločanka, močvirsko in gorsko sinico je na prvi pogled zelo težko ločiti. Naseljujeta tudi podobne habitate. Pri nas bomo gorsko našli v višjih predelih, močvirsko pa v nižjih.Gorska sinica daje videz razmršenosti. Močvirska pa daje videz ličnega majhnega ptiča.Po res natančnem opazovanju pa bomo pri gorski opazili svetlo obrobljena perutna peresa.Močvirska pa te obrobe nima.Črna kapa na glavi je pri močvirski tudi bolj bleščeča.Pri slikci močvirske sinice , ki jo je posnel ortinoloq se ta razlika dobro vidi.
ločanka     
4.1.2015
Hvala za te razlage.
Tole o razmršenosti se mi zdi sploh zelo posrečena značilnost. Sedaj bom še bolj radovedno opazovala!
ločanka     
18.1.2015
Sem že mislila, da ptički ne hodijo več na krmo v hišice, pa sem danes sedela na čaju v gostilni v Crngrobu, kjer imajo ptičjo hišico postavljeno prav pred okni gostilne, torej na ogled gostom, ki lahko opazujejo brezskrbno preletavanje ptičkov, ki čakajo na izpraznjeno mesto v hišici na vršičkih bližnjih smrek. Bile so same siničke in to velike sinice, plavčki, močvirske sinice, meniščki. Niso se dale motiti kljub radovednim pogledom iz gostilne!
Stran: 1 2 3 4 ... 31 32 33      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki