Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Ptice
27.12.2014 - Petra88
Pozdravljeni,
že nekaj časa videvam vse več slik na spletu kako planinci hranijo ptice s kruhom. Slišala sem, da naj to za ptice ne bi bilo dobro, ve morda kdo kaj več o tem?
ejti     
27.12.2014
Svež kruh vsebuje vodo, zato lahko pozimi zmrzne v ptičjem želodčku.
tol     
27.12.2014
Pa sj je ptič toplokrvna žival, pa tud vodo pijejo se mi zdi...
lynx     
27.12.2014
Pomoje je bolj problem, ko se drobtine pušča kot krmo. Takrat res lahko zamrznejo in so v najslabšem primeru za ptiča podobne obroku zdrobljenega stekla. Nevarno od požiralnika naprej.
ločanka     
28.12.2014
Že stari ljudje so pravili, da se pticam ne daje kruha. Ampak bi rekla, da to velja samo pozimi, ko zmrzuje.
viharnik     
28.12.2014
Pri meni so ptice s sončničnimi semeni še najbolj zadovoljne.
miri     
28.12.2014
Ta je verjetno sita.
Ptice1
ločanka     
28.12.2014
Miri, ta je pa tako zadovoljna in sigurno ni jedla zmrznjenih droptinic kruha. Jaz jih privabljam pa s strtimi orehovimi jedrci, saj me osrečuje, ko jih gledam in razmišljam, da jih hranim z dragocenimi oreščki. Vsako jutro okoli pol osme ure imajo po mojem balkonu pravi ptičji ples, ko stikajo za oreščki, ki jih jim nastavljam na različnih mestih. Ja, moram imeti tudi jaz nekaj od tega!
serajko     
28.12.2014
Pri nas pa priletijo jest orehe še poleti,ko je hrane dovolj, kar na roko.
Video:
sinička - orehi
primoza     
28.12.2014
http://www.park-skocjanske-jame.si/newsimages/Zimskaskrbzaptice.pdf

Kruha in drobtin namreč nikdar ne ponujamo ob dnevih, do dežuje ali ko so temperature spremenljive. Kruh se namreč takrat izredno hitro pokvari in pri oslabelih pticah povzroča hude prebavne motnje, ki se končajo tudi s smrtjo.

Drugače je kruh hranilno zelo podoben ostali hrani na bazi semen, kar ga pojedo sproti je OK.
viharnik     
28.12.2014
Kosi so izredno zadovoljni, če jim ponudimo rezine jabolk.
ločanka     
28.12.2014
Serajko, poznam to hranjenje iz roke. Samo to ne počnejo vse sinice, to so samo izbranke. So malo bolj pogumne, ali pa malo bolj zaupljive, lačne so itak vse. Res se človeku milo stori pri srcu, ko to opazuje.
Kako malo je včasih potrebno za srečne trenutke!
Petra88     
28.12.2014
Hvala za odgovore. Ve kdo kako pa je s hranjenjem planinskih kavk? Ker res velikokrat vidm ko se to dogaja ali pa ko objvaljajo slike kako so hranili ptice...
primoza     
28.12.2014
Verjetno je kavka nekaj takega kot siva vrana. Se pravi vse.
velkavrh     
29.12.2014
Redno hranimo vsako zimo zunanje ptice. Začnemo že koncem oktobra. Na staro slivo obesimo krmilnico odprtega tipa-srednje veliko. Na slivo obešamo tudi kupljene lojeve pogače. Letos kupujemo kar cele vreče črnih sončnic-20 kg.Mešamo jih z mešanico semen za zunanje ptice v razmerju 1:6 v korist sončnic. Sicer imajo raje pisane sončnice. Najhitreje nam sončnice znosi brglez. Včasih vidimo celo štiri. Po eno sončnico pa odnašajo sinice-velika sinica, močvirska sinica, modra sinica ali plavček.Meniščka in čopaste sinice pri nas ni. Prava nadloga so seveda kmečki vrabčki, ki zmečejo polovico krmilnice na tla. V krmilnico se pa rad parkira zelenec.Na tleh pa potem pobira zrnje ščinkavec in tudi turška grlica,ter srake.Občasno pride k krmilnici cela jata liščkov.Pinože letos še ni bilo, kot tudi ne dleskov, velikega detlja in čižkov.Lani sem videl tudi rumenega strnada in dolgorepo sinico, ki sicer ne spada med sinice. Nekako bolj plaho prihaja v bližini krmilnice taščica. Črni kos pa jo nekako ignorira.
Ptice1
ločanka     
29.12.2014
Velkavrh, rumeni strnad si išče hrano na tleh.
Sicer ga jaz pozimi še nisem videla, ampak vseeno. Dolgorepe sinice pa poznamo bolj pod dolgorepke in spadajo v družino dolgorepk. Taščica k nam sicer prihaja na balkon, ampak vedno sama. Pride prej ali kasneje kot ostali. Spomladi jo pa videvam velikokrat v družbi s kosom, kar si ne znam razložiti.
zlatica     
30.12.2014
Brane, toliko ptic si naštel, da si prava mala enciklpedija v poznavanju le-teh. Lepo bi bilo, če bi nam, ki nismo taki poznavalci, poslal kakšno fotografijo od omenjenih ptic, če si jih uspel kdaj ujeti v objektiv. lp nasmeh
micamaca     
30.12.2014
Pri meni na oknu za enkrat samo siničke, plavčki, posamezni ščinkavci in moja najljubša - taščica nasmeh le-ta pride najpogosteje zgodaj zjutraj ali tik pred mrakom, ko ni gneče pri hrani.

Običajno pa na polici še dleski, čižeki, zelenci, detelček. Pinož že 2 leti nism videla. Dolgorepko pa samo enkrat, v paru.

Hranim z orehi ali mandlji ter sončničnimi semeni.
ločanka     
30.12.2014
Micamaca, meni je tudi najljubša taščica nasmehin jo tudi najtežje čakam. Včeraj je bila zadnja na balkonu, to je bilo deset minut do 5 ure popoldne. Danes zjutraj pa tistem, ko so se sinice že nahranile. Se je kar dolgo zadržala, mislim da so ji najljubši orehi, pa tudi lojne pogače kar nekaj časa ni zapustila. Predlagam, da si napišemo, kar koliko novega bomo opazili.
Ornitolog     
30.12.2014
Pozdrav,

hranjenje ptic, tudi planinskih kavk, načeloma ni škodljivo. Paziti moramo le na to, da jim ne damo pokvarjene hrane.
Ptice imajo drugačno presnovo kot ljudje, zato jim lahko prekuhana hrana včasih bolj škodi kot koristi. Ampak to, da bi ptice umirale zaradi tega, se mi ne zdi verjetno. Dosti bolj nevarno pa je, da se v kakšnih letih močneje razširijo bolezni ptic, ki jih povzročajo paraziti (tudi bakterije). Da vsaj poskušamo preprečiti nove okužbe, že dosti naredimo s tem, če krmilnico pred začetkom in po koncu "krmilne" sezone zdrgnemo (lahko tudi vmes).
Kar se tiče izbire hrane, so po mojem mnenju najbolj primerne oz. "univerzalne" črna sončnična semena (nimajo tako trdnih lupin kot črnobele, zato imjo tudi manjši ptiči večjo možnost, da strejo seme). Vendar tudi vsa ostala ptičja hrana (razna druga semena, oreški, sadje, lojne pogače, loj) je prav tako dobra.
Tudi jaz imam nastavljeno krmilnico. Danes sem prvič nasploh pod njo videl sivo pevko (to je ptica, ki jo v začetku poletja slišimo skorajda povsod v pasu ruševja), drugače pa sem letos videl tudi kalina, pinožo, dleska, zelenca, liščka, ščinkavca, čižka, velikega detla, domače in poljske vrabce, brgleza, taščico, kosa, dolgorepko, 5 vrst sinic (velika, plavček, močvirska, menišček, čopasta)... Med "nepovabljenimi" gosti je bil tudi skobec, ki rad izkorišča gužvo v okolici krmilnice.
Kot zanimivost še naj omenim, da večina ptic, ki jih opazujemo v krmilnici, ne gnezdijo pri nas. Čeprav gre za sinice, ščinkavce, kose, taščice, so te, ki obiskujejo krmilnico, prišle k nam s severa (baltske države, sr. Evropa, vzhodna Evropa, Rusija...) ali pa so se spustili z večjih nadmorskih višin v Alpah.
Iste vrste, ki pa gnezdijo v Sloveniji, pa se odselijo v Sredozemlje.

Več o samem hranjenju lahko preberete tukaj:

http://ptice.si/?s=hranjenje+ptic&lang=sl

p.s. v kratkem nalepim kako fotko

ločanka     
30.12.2014
Ornitolog, tisto, da gledamo v krmilnicah ptice s severa, je zelo zanimiva informacija, čeprav so načeloma to ptice, ki gnezdijo pri nas, saj jih imamo za ptice stalnice, so pa dejansko selivke na krajše razdalje oz.klateži.
Zelo bomo veseli še kakšnih informacij.
Stran: 1 2 3 ... 31 32 33      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki