Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Najvišja gora pri nas
 Najvišja gora pri nas
26.4.2011 - edd
Zanima me katera gora pri nas bi bila najvišja, če je ne bi merili po nadmorski višini ampak bi jo merili glede na teren nad katerim se dviga.Potemtakem tudi Everest ni najvišja gora sveta.Katera bi imela najbolj osupljivo višino če bi se postavil pod vznožje gore?Hvala za odgovore
pinkerton     
26.4.2011
Na svetu morda McKinley, s samo 6192 m ki se dviga nad ravnicami parka Denali ~ 700 m, torej 5,5 km (Everest nad baznim taborom le 3.5 km).

Za doma bi se lahko skregali, ker Kanjavec nad Zadnjico ne deluje tako hudo impozantnomrk pogled
atoamac     
26.4.2011
Da se bi kregali: Kanjavec nad Zadnjico je le 1570 m nad Zadnjico, oz. 1949m nad Trento. Presegajo ga Grintovec 1957m nad Domom v Kamniški Bistrici; Jalovec 1993m nad Logom pod Mangartom, Mangart 2029 m nad Logom, Krn 2064m nad Volarjami, in Kanin 2127m nad Bovcem.
pinkerton     
26.4.2011
Dobro si jih premerileek
Kanjavec pa jih dol udari z višino stene, nede
klm     
26.4.2011
Pozabili ste še Triglav z Zadnjice oziroma Trente: 1870 oziroma 225o m.

B2     
27.4.2011
V šoli smo se učili, da so pod Triglavom tri doline in sicer Vrata, Kot in Krma. Ali morda kdo ve, če je res tako?
viharnik     
27.4.2011
Res je tako in vse so ledeniškega izvora izklesane v prečnem prerezu značilne U oblike,ledeniki pa so segali vse do Gornje Savske doline oz.reke Save Dolinke.mežikanjevelik nasmeh
zippo     
28.4.2011
Glede na to da eni trdijo, da je vrh Triglava primorski, bodo morda vztrajali kar pri Piranski zaliv - Vrh, 2864 m razlikeeek
B2     
28.4.2011
Torej so pod Triglavom res tri doline? Mislim,da so pod Triglavom dolina Vrata, druga najbližja je dolina Zadnjica, tretja in še četrta so Kot in Krma, ki pa so precej daleč od Triglava in po mojem niso glih pod Triglavom. Sprašujem pa se, zakaj ni bila Zadnjica in ni še sedaj omenjena kot dolina pod Triglavom??? Res se je v javnosti tudi pojavljalo, da je vrh Triglava v občini Tolmin. Sedaj so baje ugotovili, da je v občini Kranjska gora, toda glede tega, da je bil popln kataster ozemlja današnje RS narejen še pod cesarico Marijo Terezijo, se sprašujem, kakšne ugotovitve je treba sedaj iskati? Vse je na papirju! Primorci vsekakor ne bodo vztrajali, da je vrh Triglava primorski, da je druga najbližja dolina pod Triglavom Zadnjica, pa zadošča že pogled na karto! In med drugim, imajo tudi primorci lepe in visoke gore, tudi v Julijskih Alpah! Res ni treba cinizma, bodimo realni in - pošteni! Pa brez zamere!
atoamac     
28.4.2011
Na Musali, najvišjem vrhu na Balkanskem polotoku, sem videl dva izračuna nadmorske višine, glede na bližnje Egejsko morje in glede na Baltsko morje, in nekaj metrov razlike. Ve kdo, kako je s tem?
heinz     
29.4.2011
Vrh Očaka je tromeja občin: Bohinj, Bovec, Kranjska Gora. Laste si ga torej vsaka svoj delež, od katerih je največji ravno Kranjskogorski.
Tolmin torej odpademežikanje
atoamac     
29.4.2011
Ne tako dolgo nazaj je bilo v Sloveniji le 60 občin. Takrat je občina Tolmin obsegala tudi današni občini Kobarid in Bovec, in s tem tudi del Triglava. Mimogrede, takrat je na njem potekala tromeja drugih občin kot danes.
heinz     
29.4.2011
Po tem bi torej lahko še bolj veljalo govoriti, da je Jeseniški.. A tudi to nikoli ni bil, pač.
B2     
29.4.2011
Pustimo zdaj to v kateri občini je vrh Triglava. Nikakor si ga ne more lastiti samo ena občina - k čemur se sedaj nagiba... Mene osebno bolj peče - zakaj se ne omenja kot druga najbližja dolina pod Triglavom, dolina Zadnjica? Obstaja tudi relief (sicer še iz časa pred drugo vojno)- in je odrezan malo pod Luknjo in Kanjevcem! Ta relief je v novem planinskem muzeju v Mojstrani. Nič zato, je pač zgodovina... Če si dovolim, ali ni Primorska v Sloveniji?
bizmbazm     
1.5.2011
Ja, Zadnjica je sigurno pozabljena dolina ravno zaradi ''nedostopnosti'' mislim na bližino Ljubljane.
B2     
2.5.2011
Lahko da je res tako, ali pa je to malo drugače...
turbo     
4.5.2011
Zadnjica je normalno dostopna iz LJ. In nikakor ni pozabljena dolina. Urco in štirideset minut vožnje po predpisih, pa si tam čez Vršič. nasmeh 3glav je pa naš, mar ne zmeden
wolphgang     
29.5.2011
zanimiva definicija je tudi ta, http://en.wikipedia.org/wiki/Topographic_prominence
ne vem pa kolikšno prominenco imajo slovenske gore
Jernej968     
9.9.2020
Člana atomamac-a bi dopolnil glede višinske razlike za vzpon na Kanin. Pred leti sem se spopadel s tem izzivom in sem se na Kanin (preko planine Baban) odpravil z Žage, ki je vrhu V. Kanina tlorisno gledano bistveno bližje od Bovca. Da bi višinsko razliko še bolj poudaril, sem se na Žagi spustil do struge Soče in tam uradno začel vzpon. Višinske razlike je bilo 2250m. Torej približno enako kot je je z Loga v Trenti na Triglav. Vzpon na Kanin iz doline Soče po mojem predstavlja enega največjih izzivov glede premagane višinske razlike med vsemi gorami v Sloveniji.
mirank     
9.9.2020
Gorenjci ti tega ne bodo priznali nikoli; vse kar je najvišje mora biti v povezavi s Triglavom in z njihove stranizavijanje z očmi. Nenazadnje so šli nekateri tako daleč, da so našuntali onega bedaka, da je izničil še zadnjo možnost obnove bivše kasarne ker je 5m više kot Kredaricaeek.
yyyeb     
9.9.2020
Našel sem link najvišjih gora pri nas.

https://www.kibuba.com/kibubazin/top-10-najbolj-prominentnih-slovenskih-vrhov
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki