Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Kače v Sloveniji
panda     
8.6.2010
Ni problema, če hodiš po takšni poti, ko kačo lahko vidiš. Problem so razni kamni in je skrita za njim. Stopiš mimo, pa te vseka, če je prestrašena. V soboto sem se vračal iz Pece in prečkal travnik (razcep koča-votlina kralja Matjaža) in se veselo sončil kar zajeten gad. Če si prehiter in ne gledaš pod noge dovolj dosledno, kačo hitro pohodiš. nasmeh
benkjani     
9.6.2010
Oh ja tega si pa ne želim,da bi kdaj kakšno pohodilvelik nasmeh Mogoče bi blo pa res dobro malo počasneje hodit,ker prvo kačo,ki sem jo srečal se je sončla pa še bil je mlad modras do 30 cm in jest sem takrat zelo hitro hodil,ker sem ugotovil,da sem šel v napačno smer tko,da sem se en meter pred njo ustavil in hitro nazaj skoču!Ampak dober tele majhne kače,če jih srečaš to se še da preživetnasmehhudič je kašno večjo...mah men so tko grde mrk pogled
matterhorn     
9.6.2010
Vidim, da so priporočila, kako ravnati v primeru ugriza, pobrane od vsepovsod in je med njimi ka nekaj nepravilnih napotkov.
Povsem sveže informacije, ki jih je ta teden povedal zdravnik specialist toksikologije:
pomembo je le mirovanje in čimprejšnji transport v bolnišnico. Prizadeti ud torej le imobiliziramo, rane NE izžigamo, Ne izsesavamo strip in nikakor NE prevežemo nad mestom ugriza. To lahko stanje kvečjemu poslabša, izboljša pa nikdar ne.
Če je sestop daljši, je treba poklicati helikopter! Krajša hoja do avtomobila pri ugrizu v roko je še sprejemljiva.

Se pa nikakor ni treba bati ugriza, v zadnjih letih pri nas ni bilo nobene smrtne žrtve niti nobenih hujših reakcij. Tudi v bolnico greš le za 2 dni na opazovanje, protistrup dajo le izjemoma, majhnim otrokom.
Kače nas pa res ne bodo pregnale iz gora mežikanje
aljazek     
9.6.2010
Ah, kače so pa ja tako luštne. Jaz jih pa prav iščem, pa nikjer nobene... mežikanje
benkjani     
10.6.2010
Še predn se boš zavedal bo že pri tebivelik nasmehhe,he
panda     
11.6.2010
Le pazi, da ti katera ne zaide v rukzak. Pol bo heca.LP
VanSims     
11.6.2010
matterhorn: To bo še najbližje resnici, ki je znana že vsaj dvajset let. Nobenega rezanja, sesanja, segrevanja, kaj šele prevezovanja(da dobi potem po možnosti še trombozo)! Mirovanje in čimprej k zdravniku!

Če smo primerno obuti(kot se za gore spodobi) in pazimo kje sedamo in brkljamo je možnost ugriza zelo majhna. In seveda če jih ne maltretiramo!
Kriška     
11.6.2010
K temu, kar sta že povedala matterhorn in VanSims, bi dodala le še to, da nas tudi kače ne marajo srečevati, zato nam gredo s poti, če le morejo. Ker še najbolje zaznavajo vibracije, so na poteh, kjer lahko pri hoji uporabljamo palice, le-te uporabne še za opozarjanje kač, da prihaja nebodigatreba, saj s palicami povzročamo še nekaj več vibracij kot s samo hojo.
heinz     
1.7.2010
Tale ubogi revež (otrok cca 10 cm) je v današnji vročini popolnoma dehidriral. Pa ni hec. Poginil je. Tudi kače so očitno še kako krhka bitja, ki hitro podležejo.
Žal mi je ubogih slepcev, ki na splošno zaradi osovraženosti kač in njihove množine, ali pa, ker bivajo preblizu človeka,- še najbolj nasrkajo.
Kače v Sloveniji1
Kače v Sloveniji2
2cvali     
25.8.2010
Pozdravljeni, sin je zunaj naletel na kačo,pa me zanima katera je.

lp, in hvala
Kače v Sloveniji1
jozo     
25.8.2010
Laški gad (Vipera aspis), če se ne motim.
Jure S     
25.8.2010
Tukaj ne vidim dobro ali ima na hrbtu cik-cak vzorec, če ga ima potem je zagotovo modras. Modrasi so svetlo rjavi, rdečkasti ali sivi. Pa tudi strupeni so !!

Previdno!!
2cvali     
25.8.2010
sem prilepil še dve sliki. slikal je z mobijem, tak da kvaliteta ni nevem kaj.
Kače v Sloveniji1
Kače v Sloveniji2
tomos     
25.8.2010
Pozdravljeni.

Se spoznam na kače pa bom malo pokomentiral slike:

-tista posušena ni kača ampak slepec, ki spada med breznoge kuščarje. Od kač se loči po tem da ima na očeh veke, ki jih kače nimajo, če hoče stegniti jezik mora odpreti usta (kače imaj luknjico spredaj), tudi luske so drugačne bolj spominjajo na gladko kožo.

- tale druga ni ne modras ne laški gad ampak nestrupena smokulja, ki spada med gože. Smokulje imajo na hrbtu dve vrsti temnih pik, ki se lahko zlijejo tudi v cikcakast vzorec, ki pa ni izrazit. Od gada in modrasa se loči po tem da je vitka in ima dolg enakomerno tanšajoč rep (gadi in modrasi so glede na dolžino debelejši, njihov rep se zelo opazno hitro zoži in je kratek, modrasi imajo na glavi rožiček in pogosto rdečkast rep, vzorec na hrbtu je romboiden, gadi imajo debel cikcak po hrbtu, tudi glava je izrazito debelejša od trupa in trikotne oblike). Smokulje so lahko sive ali rjave.

Upam, da vam je kaj v pomoč.
klm     
25.8.2010
gad. Modras ima na koncu glave značilen rožiček, poleg teka pa je večji od gada. odtipkaj v Googlu "modras", pa si med zadetki oglej sliko.
klm     
25.8.2010
..Čeprav bi se navsezadnje celo strinjal s Tomosem, vsaj s prvo polovico odgovora. Na sliki se mi zdi glava odebeljena, zato se nagibam, k temu da bi bila strupena, nestrupene imajo vitko glavo; vendar je slika nejasna oziroma me heca dioptrija...tomos ima najbrž kar prav....zmeden
geppo     
25.8.2010
Takšno kačo je 6letna hčera srečevala na dvorišču im ji nihče ni verjel.
Enkrat je trdila, da je pod velikim "teglcu" za rože. Ko sem ga privzdignil je bila zvita vsaj več kot meter dolga kača ( identična na fotki ). Tudi glavo je imela kot strupenjače ( takrat sem mislil da je kobranka ) ampak dam prav "tomosu", da je smokulja.
Verjetno se je preselila na dvorišče, ker je domača mačka puščala ostanke miši.
Previdno sem jo ulovil v rogovilo prijel za rep in odnesel na bljižno njivo.
Lp
2cvali     
25.8.2010
Hvala za odgovore. Je sin povedal, da se ga kača sploh ni bala. oziroma je kar trajalo, da se je odplazila s poti. Sem malo obrezal slike, mogoče se bo sedaj boljše videlo. Rožička n aglavi pa ni imela, tako da modras odpade.

lp
Kače v Sloveniji1
Kače v Sloveniji2
marco     
26.8.2010
Smokulja.
robter     
26.8.2010
na Planini Preval-a
Kače v Sloveniji1
Stran: 1 2 3 4 5 ... 27 28 29      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki