Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Na Triglav?
SamoK     
27.12.2019
Dejan, ob vsem spoštovanju do tvojih podvigov (in to mislim povsem iskreno!) - kako so (smo) potemtakem prehodili in preplezali nekoč še vse kaj hujšega z navadnimi ravnimi cepini? Niso (nismo) samo neumno gledali in čakali, da nam bo tehnologija postregla z najnovejšimi umotvori.
Kot je morda kdo ugotovil, je bilo moje vprašanje retorično. Za hojo (kar tole tudi je) je kratek plezalni cepin z ukrivljenim ročajem slabša varianta.
Kdor je kdaj plezal vertikalo z ravnim cepinom, točno ve, zakaj so ročaji zdaj ukrivljeni. A ne za hojo!
primoza     
27.12.2019
Ma spet neko razpredanje. En cepin, dva cepina. Saj je čisto vseeno. Glavno, da imaš varianto natrenirano. Vključno z ustavljanjem.
SamoK     
27.12.2019
Recimo ustavljanje z dvema cepinoma, a ne?
redbull     
27.12.2019
Ja nimaš kaj, bo treba prodat novejše cepine pa kakšne stare ravne modele dobit.
Včasih tudi ni bilo računalnika, mobitelov- kako bi pa zdaj izgledalo brez teh dveh? verjetno živa katastrofa
SamoK     
27.12.2019
Ne bodi smešen, no!
Ti kar imej, kar imaš. Ti itak obvladaš. (Spet - povsem resno!)
Za manj spretne, ki ne bodo NIKOLI šli plezat slapu ali poledenele navpične stene, pa je bolje, da se ne bi opremljali kot Messner.
(Namigovanje na to, da so ravni cepini zastareli, je pa tudi čisto iz trte zvito. Ukrivljenost ročaja ima svojo jasno funkcijo, oblikovanost ročaja je pa predvsem zato, ker so bili plezalci siti modric na prstih. Spet - nima veze s hojo!!!)
primoza     
28.12.2019
Samo je omenil ustavljanje s cepinom. To sem omenil tudi sam in je neka ločnica rabe obeh cepinov. Kolikor mi je Triglav znan, je tam pozimi na veliko mestih prekratko in prestrmo, da bi se ustavil s cepinom. Se pravi je vseeno če imaš dva ali enega.
primoza     
28.12.2019
In opazka hoja na Triglav kar kliče k nesrečam. Ne se hecati. Zadeva je lažji alpinistični vzpon.
nteam     
28.12.2019
Cason, super opisano stanje tega vzpona in tudi vseh tvojih ostalih.
Me pa zanima, v kakšnem smislu se starejša generacija ob zapisih mlajših počuti ogroženo do te mere, da se morebitne pohvale vedno zaključijo z nekim "ampak" (preveč cepinov, neprave oblike, prehiter, ...). Je mogoče prisotne malo ene lepe slovenske lastnosti? velik nasmeh
SamoK     
28.12.2019
To bo, ja.
Sedi, pet.
primoza     
28.12.2019
Danes sem šel z ravnim cepinom. Sem pa na ledu kar malo pogrešal svoj stroj, ker se ga lažje zapiči. Ampak preživel pa sem tudi z ravnim cepinom. Čeprav v primeru zdrsa pa dvomim, da bi se uspel ustaviti. Je bil prehud led. Pa če bi imel dva, enega ali pa tri cepine.:velik nasmeh
dprapr     
29.12.2019
Ker sem s svojim komentarjem (očitek na jamranje) povzročil pravo štalo pod tem lepim zimskim vzponom na Triglav, se še enkrat oglašam. Prosim pa tudi Tadeja, da vse komentarje prenese kam drugam, morda pod planinsko opremo.
Vsak ima po svoje prav v tej razpravi. Stari zagovarjamo staro opremo, ker smo še čustveno vezani nanjo, vemo, kaj se da z njo opraviti, pa čeprav na težji način. Vemo tudi, kakšno opremo kje uporabiti, ker smo večina šli skozi usposabljanje in imamo za sabo leta izkušenj. Mlajši pa dostikrat pretiravajo z opremo, na usposabljanje pa pozabljajo.
Tudi mi v mladih letih nismo radi poslušali nasvetov starcev, še posebej ne tistih, ki niso bili več aktivni. Tako je tudi sedaj, v tem oziru se ni nič spremenilo. Prej se je o tem debatiralo na ferajnih, sedaj pa še isti dan ali uro na netu. Sedaj je več vreden všeček kot opravljen vzpon in doživetje. Nihče pa ne želi nasveta ali kritike.
Še vedno pa so gore tam, kjer so bile, še vedno nudijo čudovita doživetja in še vedno so polne nevarnosti. Starejši jih vidimo skoraj vse, mlajši samo tiste, ki so se jih "dotaknile".
Kar se tiče moralnega, etičnega vidika, pa se tudi ni veliko spremenilo. Kot so v preteklosti, tudi sedaj nekateri odstopajo, gore jim ne pomenijo veliko, več vse tisto, kar sledi po vzponu.

Nikoli, ampak res nikoli, pa ni prisotna tista "ena lepa slovenska lastnost", ki jo omenja nteam zgoraj v komentarju.zmeden
Veseli smo vsakega vzpona, ki ga objavite.
garmont     
29.12.2019
Drago...kapo dol.mežikanje
Andy1978     
29.12.2019
Spoštovanja vreden komentar Dragota.
nenap     
29.12.2019

Res kapo dol nasmeh čudovita doživetja so tista prava velik nasmeh
Lp N
Bojan_A     
1.1.2020
Silvestrovanje na Kredarici in novoletni vzpon na Triglav:

https://bojanambrozic.com/2020/01/01/silvestrovanje-na-kredarici-2020/
Na Triglav?1
Na Triglav?2
Na Triglav?3
lijaneja     
3.1.2020
Hribovska silvestrovanja so zame že daljna preteklost, tudi spanju po kočah se na daleč izogibam. Žal pri nas ni tako visokega hriba, da bi nanj hodil dva dni. Je pa Triglav zame še vedno magnet, najrajši grem jeseni: Luknja-Plemenice-vrh
-Kredarica-Prag.
Včeraj je bil en prelesten dan, kot nalašč za prvo hribovsko turco v letu. Malce me je skrbela napoved inverzije, saj se bolj domače počutim v ledenem snegu, kot v čofti. Na cesti nobenega prometa (praznik), se je pa zamašilo 200m pred parkingom v Krmi, saj je hudourniška grapca za nekatere avte pregloboka. Kakšnih 100m rikverc in izguba desetih minut.nasmeh Do Kredarice sem jih komot nadoknadil, saj je do tja speljana avtocesta. Kljub temu je v Kalvariji marsikdo 'zaribal', prehitevanje ni bilo oteženo, saj je bil sneg trd. V koči zamenjam mokre cunje, pojem pol sendviča, se opremim z železjem in veselo v strmino. Že pod vznožjem Malega Triglava sem bil vesel srečanja z Dejanom, ki se je vračal s posebno veličastne ture (čez Plemenice). Se pozdraviva, malo pokramljava, potem pa vsak v svojo smer. Dejan ni bil edini znanec včeraj, saj je le malo kateri pravi hribovc ostal domamežikanje
Na vrhu ob mojem prihodu drena ni bilo, me je pa mična gospodična pregovorila, da me slikanasmehnasmeh Razgledi za bogove, mraza nobenega, vetra tudi ne in ni mi preostalo drugega, da poškljocam že stokrat poškljocane bližnje in oddaljene hribe. Počasi dol, sneg na močno osončeni prečki Malega Triglava ni bil več najboljši, vendar je množica pohodnikov oblikovala zares dobro in trdno špuro. Če sklenem: najzahtevnejši del poti včeraj zame je bil slabe pol ure pred avtom, ko je drselo, kamor si stopil, snega pa 2-3cm.
H Dani na kapučin (ki ga še vedno ne zna skuhat) in domov uživat sončni zahod.
Na Triglav? Kača v Kalvariji.1
Na Triglav? Gospodična, ki me je slikala2
Na Triglav? Drena na vrhu ni bilo3
Na Triglav? Izreden razgled. Stenar s kar nekaj plaziči.4
Na Triglav? Karavanke imajo sneg nad 1700 metri5
Na Triglav? Dominirata Montaž in Viš...,6
Na Triglav? ...Jalovec in Mangart...,7
Na Triglav? ...Prisank in Razor.8
Na Triglav? Megla po dolinah kar vztraja9
Na Triglav? Dovški križ10
Na Triglav? Visoki Rokav, Oltar, Mali Oltar in Falus11
Na Triglav? Kotel, ki ga obkrožajo (zame) najlepše gore. Zadaj na sredini bela VMP.12
Na Triglav? Staničev dom z Rjavino in Ržjo.13
Na Triglav? Proti Krnu14
Na Triglav? Debeli vrh 239015
Na Triglav? Kredarica, Rž in Pršivca (2056,1996)16
Na Triglav? Proti  vzhodu (Rjavina)17
Na Triglav? Mali Triglav s špuro...18
Na Triglav? ...in brez povečave.19
Na Triglav? Pogled z Malega Triglava proti vrhu20
Na Triglav? Kar živo pred kočo21
Na Triglav? Planika22
Na Triglav? Približan vrh Triglava z Malega23
Na Triglav? S helikopterske rampe. Mali Draški vrh 2132 in Viševnik 2050, spredaj Vrh Snežne konte 2342.24
Na Triglav? Zasnežena kapelica25
Na Triglav? Razor26
Na Triglav? Mangart27
Na Triglav? Križ in Stenar28
Na Triglav? Sence so dolge, gremo dol29
redbull     
3.1.2020
Fino, da smo se srečal Tone. Razmere, vreme je skoraj težko boljše imeti kot včeraj. Že tri, štiri zadnja leta so pogoji v januarju glede vzpona boljši kot pa ob koncu zime (marca)
Srečno
redbull     
3.1.2020
Fino, da smo se srečal Tone. Razmere, vreme je skoraj težko boljše imeti kot včeraj. Že tri, štiri zadnja leta so pogoji v januarju glede vzpona boljši kot pa ob koncu zime (marca)
Srečno
siks74     
3.1.2020
Lijaneja, koliko traja vzpon v zimskih razmerah (kot so zdaj-utrjena, nahojena pot) iz krme do Kredarice?...recimo zmerne hoje... Hvala...
lijaneja     
3.1.2020
Glede na to, da si 18 let mlajši od mene, torej v najlepših letihnasmeh in ti hoja v zimskih razmerah ni tuja, ter imaš povprečno kondicijo, lahko kopiraš mojo včerajšnjo časovnico. Parking v Krmi - Kredarica 2.50h, dobre pol ure postanka v koči, ter koča - Aljažev stolp 1.03h, s tem, da sva se z Dejanom (redbull) kar lepo zaklepetala. Seveda je zadnji del vedno zelo odvisen od razmer (varnost) in se čas lahko tudi podvoji.


Super, Dejan. Občudujem tvojo kondicijo in voljo. Zares škoda, da imam kakšno Novo leto preveč,zadrega sicer bi kdaj skupaj uživala.
Stran: 1 2 3 ... 381 382 383 384 385 ... 391 392 393      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki