Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Vrbanove špice
Rutil     
21.9.2019
"Nasploh poti v visokogorju počasi pobirajo podnebne spremembe."

a lahko elaboriras tole izjavo oz. pokazes kavzacijo med podnebnimi spremembami in stanjem visokogorskih poti.
na kateri clanek oz. literaturo se opiras?
hvala
primoza     
22.9.2019
Ne vem, kaj tu ni jasnega. Saj lahko vsak naredi eksperiment. V peskovniku narediš potičko. Nato zlivaš gor vodo po kaplicah, ali na v hitrih pljuskih. Potem pa vidiš, kdaj se potička podre. Drugo kar vpliva so pa toplejše zime in več taljenja. To razganja kamenine. Ker je več zmrzovanja vode v razpokah.
https://www.appalachiantrail.org/home/conservation/advocacy---current-issues/2015/09/17/climate-change-is-affecting-the-appalachian-trail
Rutil     
22.9.2019
"V peskovniku narediš potičko. Nato zlivaš gor vodo po kaplicah, ali na v hitrih pljuskih. Potem pa vidiš, kdaj se potička podre."

zemljine niso kamnine.

"Drugo kar vpliva so pa toplejše zime in več taljenja. To razganja kamenine. Ker je več zmrzovanja vode v razpokah."

mehankso preperevanje bi v tvoji celotni kloaki lahko bil razlog - eden od mnogih; glede na to da recimo se vedno vsake toliko strese zemljino skorjo, kako ves da je efekt podnebnih sprememb visji od enega navadnega potresa? zakaj nisi omenil se potresov in ostalih 1001 razlogov za slabse stanje poti?
ker je samo preko [hashtag>EKO dandanes najlazje nafehtat lajke in si tako napumpat ego, ali pa si tako neuk da drugih razlogov ne vidis?

in pa, sestava apalacev in julijcev je drugacna. ne mores nekega clanka o jabolkah ekstrapolirat na hruske.
ali imas dejansko kak vir o vplivu podnebnih sprememb na stanje slovenski poti, ali pa zgolj iz riti vleces kloako?
primoza     
22.9.2019
Ja super. Potičko sem dal malo za hec. Ampak apnenec pa ni nek biser stabilnosti, a ne? V primerjavi z Apalači smo na slabšem. Sicer pa vsak alpinist opaža, koliko več šodra je na policah. A se ti ne zdi, da gruščnato vrhnjo plast intenzivnejši nalivi bolj spirajo?
primoza     
22.9.2019
Veliko poti je narejenih, vrezanih v podoben material kot potička v peskovniku.
Rutil     
22.9.2019
torej nimas nobenega vira, ampak nabijas na pamet.
sam da smo na jasnem
primoza     
22.9.2019
Navedel sem en vir. Morda boš pa ti prispeval kak vir za Slovenijo, da ne bomo v zaostanku. Za drugje obstajajo. Vnesi v google par besed v ANG. Recimo hiking trails climate change erosion. Pa veselje pri študiju.
nejcf     
22.9.2019
Ne razumem, zakaj se mora za vsako Primoževo objavo usuti plaz kritik. Ravno on je eden najaktivnejših na tem forumu - v treh dneh je objavil slike iz dveh zelo zanimivih tur, medtem ko od Rutila že nekaj časa ni bilo nič pametnega. Upam, da se je tačas vsaj trikrat obrnil na kavču.
Rutil     
22.9.2019
"Navedel sem en vir."

o apalacih; medtem ko si govoril o stanju slovenskih poti v sloveniji.
pa se vir ki si ga navedel o apalacih ni nek clanek/raziskava, ampak pamflet od agencije za zascito trail-a.
torej nabijas na pamet oz. vleces iz riti brez podlage.


"Ne razumem, zakaj se mora za vsako Primoževo objavo usuti plaz kritik."

trenutno sem prvic komentiral na prizmoza, ker nabija v prazno in brez potrebe in ker taksni HASHTAG Ekopapki delujejo kontra produktivno s strasenjem folka in delanjem panike. vsi HASHTAG EKO pa niti eden do izhodisca z javnim prevozom. dvolicnost za bruhat.
za njegove druzinske razmere in stopanje casa mi dol visi in jih nikoli ne komentiram, ker vsak zivi svoje zivljenje kot sam najbolje zna.

"od Rutila že nekaj časa ni bilo nič pametnega."

ker Rutil zivi ca. 500km od najblizjega dvatisocaka. kuclji okoli mene so dobesedno celo leto kopni, v vrhuncu zime imam okoli 2cm snega za dobri dve urici; pod niclo pa temperatura pade ravno 5x na leto.
ko bom videl zapisel ki sprasuje po stanju poti v moji okolici bom z veseljem povedal; ne bom pa nabijal na pamet o razmerah ki jih ne poznam. za razliko od folka, v temu primeru primoza, ne nabijam na pamet oz. ne vlecem podatkov iz riti.
Climber91     
22.9.2019
Kritike, ker gre večini na jetra to njegovo samopoveličevanje. Inštruktor športnega plezanja, alpinist, gorski vodnik, znanstvenik, strokovnjak za prehrano... Ni da ni.
primoza     
22.9.2019
Hvala za zadnji komentar. Vsekakor bom objavljal podobne opise še naprej. Navsezadnje imamo za drugo leto že rezervirane pocitnice v Zillertalski dolini, kjer so odlični 2000aki, dostopni tudi z otroškimi vozički.nasmeh
primoza     
22.9.2019
Lejte anonimneži, kot so Rutil in Climber91,
Če govorimo o vedno večji eroziji v gorah zaradi podnebnih sprememb, ne vem kaj je tu spornega. Dejstvo je, da ima led manjšo gostoto kot voda. To pomeni. Več je odjug in zamrzovanj, bolj bodo skale pokale.
https://www.nat-hazards-earth-syst-sci.net/16/719/2016/nhess-16-719-2016.pdf

In bolj toplo bo morje, večje so možnosti nalivov.
https://www.icpdr.org/main/sites/default/files/05_KAJFEZ_Climate_Change_Alps.pdf

Ne razumem, kaj tu ni jasno? Tako vzdrževalci poti nimajo nič pri tem, da so poti vse bolj erodirane. Pač v to gremo.

Zdaj pa malo pljunite v roke, pa mi dajte kak link z nasprotnimi dejstvi (to je manj močnih nalivov in manj taljenja/zmrzovanja), da ne bo tako dolgočasno.

SamoK     
22.9.2019
Kako si mali Janezek predstavlja lokalni vpliv globalnih podnebnih sprememb. Enako kot kakšen zarukanec, ki ob malo hladnejši fronti trdi, da je vse skupaj izmišljeno.
Rutil     
22.9.2019
"Ne razumem, kaj tu ni jasno? Tako vzdrževalci poti nimajo nič pri tem, da so poti vse bolj erodirane. Pač v to gremo."

erodirane so tudi zaradi potresne aktivnosti, pa uporabe, pa vegetacije, pa (aploh karbonati) kemicnega preperevanja, pa....se cel kup drugih razlogov.
kako ves da ima mehansko preperevanje vecji ucinek kot kemicno in kot ostali faktorji?


"Zdaj pa malo pljunite v roke, pa mi dajte kak link z nasprotnimi dejstvi (to je manj močnih nalivov in manj taljenja/zmrzovanja)"

podnebne spremembe so zgolj ena variabla v multivariabilnem problemu. za to postekat je treba met vsaj 3letno srednjo pomoje.

ampak je pa res, da hashtag ekologija prinese cel kup lajkov in je super za pumpanje lastnega ega; veliko bolj kot pogledat na zadevo iz vecih strani in objektivno. ker sirse gledanje na problem se ne da spravit pod en hashtag.

lepo pa da te skrbi za okolje, verjamem da se do vseh izhodisc pripeljes z javnim prevozom in tako zmanjsujes vpliv podnebnih sprememb na poti v visokogorju.
primoza     
22.9.2019
Nekaj člankov sem spacal gor. Še vedno čakam. Vprašaj morda Trumpa za kakega.
miri     
22.9.2019
odlični 2000aki, dostopni tudi z otroškimi vozički.nasmeh
Kerlc,ni kaj.nasmeh
Rutil     
22.9.2019
"Nekaj člankov sem spacal gor. Še vedno čakam."

na? ce cakas da bom prilepil nek clanek ki govori proti mehanskem preperevanju oz. proti klimatskim spremembam, ga od mene ne bos dobil; ker z nobenim nimam problema.
govorit pa da so podnebne spremembe razlog za stanje planinskih poti, medtem ko zanemarjas cel kup drugih faktorjev pa je intelektualno ceneno oz. ena navadna populisticna taktika (identicna tisti, ki pravi, da so za vse probleme v sloveniji krivi imigranti...za nekaj vsekakor, ampak je se cel kup drugih faktorjev ki prispevajo k stanju v sloveniji).


"Vprašaj morda Trumpa za kakega."

a je "Trump derangement syndrome" prisel tudi v slovenijo al kaj? wtf? ceprav, glede na to da uporabljas identicno taktiko kot Trump, bi se ti z njim kar hitro postekal. pa tudi on rad pumpa lasten ego in isce pozornost. popoln parcek.
primoza     
22.9.2019
Kot sem napisal. Ko se pričnemo malo bolj argumentirano pogovarjati o potičkah, je protiargumentov kar naenkrat konec. Govoril sem o GLAVNEM razlogu za slabo stanje nekaterih delov poti. In o tem, da boljšega stanja v naših hribih definitivno več ne bo.
Rutil     
22.9.2019

22.9.2019 "Govoril sem o GLAVNEM razlogu za slabo stanje nekaterih delov poti."

1) nisi rekel glavni razlog! rekel si, citiram: "Nasploh poti v visokogorju počasi pobirajo podnebne spremembe."


2) vir, ki pravi da so podnebne spremembe GLAVNI razlog za stanje potri.
Rutil     
22.9.2019
Stran: 1 2 3 ... 5 6 7 8       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki