Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Veliko Špičje

Natisni
klavdipo7. 07. 2010 11:32:12
Pot prehodili prejšnji vikend, na poti od Zasavske koče do M.Špičja sta dve zaplati snega, vendar brez kakšne nevarnosti, saj je sneg v kotanji in prehoden brez problema. Pot naprej po grebenu do vrha in naprej do Triglavskih jezer pa popolnoma brez snega in tudi varovala so o.k. Pa srečno!
všeč
JORDAN7. 07. 2010 14:18:56
Najlepša hvala za odgovor,tako sem sedaj brez skrbi in se prepustim užitku.
všeč
nevicica20. 07. 2010 11:21:56
Pozdrav,

Molim nekoga da ukratko opiše grebenski put duž Špičja nad Triglavskim jezerima.
Ima li sajli,treba li pojas i samoosiguranje...
lp,Nevičica
všeč
funnyboy20. 07. 2010 11:42:55
Pot od doma pri Triglavskih jezerih do vrha ima nekaj jeklenic, ampak pot ni pretirano težka. Naprej po grebenu proti Prehodavcem je pa sledeče: pot je ponekod ozka, malo izpostavljena, kdaj nam pomagajo varovala. Nekajkrat preči gladke skale a so nam v pomoč varovala. Potrebno je nekaj previdnosti. Pot se nekajkrat spusti in nato spet vzpne(naporno). Pot priporočam. Jaz samovarovanja nisem potreboval, saj je jeklenic zelo malo.
všeč
nevicica20. 07. 2010 11:50:59
Funnyboy,
Hvala na hitrom odgovoru,po tvom opisu put i nije tako "strašna",mislila sam da je puno gore.A i prošla sam čez Plemenice na Triglav,Slovensku pot na Mangart i Hanzovu na Malu Mojstrovku,pa tu onda ne bi trebalo biti nikakvih problema.Naravno,opreza nikada dovoljno.
Srdačan pozdrav iz Zagreba.mežikanje
všeč
funnyboy20. 07. 2010 11:55:13
Če si prehodila te poti, potem bo to zate mala malica. Lp
všeč
nevicica20. 07. 2010 18:23:28
Eh,da, skupilo se podoooosta kilometara u nogama po Vašim gorama......
všeč
funnyboy20. 07. 2010 18:39:53
pa so lepe naše gore, kaj? Na tej poti boš morda videla tudi gamse in/ali kozoroge.
všeč
nevicica20. 07. 2010 22:38:41
"Tko ih jedanput vidi(gore) zavoli ih,a tko ih zavoli uvijek im se vraća"

Rado idemo u Sloveniju,sve ovisi o remenu (i financijama ha,ha).
Što je sa svizcima,nekako ih baš i nema kod vas,za razliku od talijanskih Julijevaca...
všeč
aleš4312. 08. 2010 07:08:20
lepo špičje iz Zelnarce
Iz Hribaric1
všeč
Kriška12. 08. 2010 08:53:15
Nevicica, tudi svizce lahko vidiš v naših gorah, je pa res, da sem jih jaz največkrat srečala v Karavankah, ne v Julijcih.
všeč
IgorZlodej20. 04. 2011 19:25:03
Skrita diagonala v Velikem špičju me je že dolgo mikala, pred tremi leti bi me skoraj odnesel plaz, zato sem takrat obrnil.Danes je bilo krasno jutro, dolg dostop. Tam kjer stezica zavije gor proti planini v Plazeh stopim na smuči in v Ravni dol. Sonce tu in tam pokuka čez greben, še dobro, ker, če ne, bi bilo rahlo hladno. Snega je okoli meter, kjer so plazovi tudi 10 metrov. Držim se levih pobočij pod Plazjanskim Vršacem in zavijem gor na Grivo, kjer se odpre širen pogled, za naštevat preveč, zato pojdite pogledat. Nadaljujem gor na Goriški rob, kjer odložim smuči, se ustrezno opremim, potem pa zavijem v grapo, ki v spodnjem delu ni pretirano široka, vmes je nekaj kratkih odstavkov ledu, sneg pa boljši ne bi mogel biti, dereze odlično prijemajo, višje sledi nekoliko bolj strma in izpostavljena prečka v levo, potem pa spet širok žleb vse do grebena. Sonce je v polnem sijaju, razgled tudi krasen, dolina 7. jezer krasno zasnežena, Ledvička pod mano pa pod ledenim pokrovom. Majčkeno posedim, zatem pa sestopim do smuči. Ob 14.00 uri je sneg ravno prav omehčan, dolina in Ravni dol v soncu, smuka odlična. Za konec pa še presenečenje. Da že v aprilu naletiš na alpsko veleso moraš imeti res srečo, no ni bila alpska, ampak velesa s tega foruma in ne bosta verjeli s pločevinko rdečega v nahrbtniku, ter pravim kraškim pršutom, bila je na Čistem vrhu, ki jo je menda že dolgo vabil.
p.s.
velesa je med planino v Plazeh in Čistim vrhom našla Canonovo SD 128 spominsko kartico. Kdor jo je izgubil me lahko kontaktira na ZS.
idiličen Ravni dol1
tukaj je pa res ravno2
no kmalu se svet postavi bolj pokonci3
na Grivi se odpre pogled dol na Trento in gore nad njo4
sedlo Čez Dol, pa Luknja, Triglav, ah preveč, da bi našteval5
na začetku grape je bolj malo snega, zato pa nekaj ledu6
vedno rad pogledam nazaj na prehojeno pot7
sledi strma prečka v levo, potem pa samo še sprehod do vrha8
zaenkrat še trdno stoji, bo pa šla direktno v grapo9
spodnji del doline 7. jezer z dvojnim jezerom10
Ledvička pod ledom11
in proti Najvišjemu12
pa gremo nazaj13
šele ob povratku sem videl kako strma je prečka14
korita pod Trebiškim Dolom in pot Čez Lepoč iz Trente gor15
tam spodaju nekje me čakajo smuči16
in to odlične smuči17
zdaj pa samo še dol v Ravni dol18
to pa je bil plaz 19
tole bi vzel pa domov za na vrt20
všeč
otiv20. 04. 2011 21:08:00
Igor Pozdravljen!
Kaj ti jo pridemo pomagat "nesti" na vrt?velik nasmeh
Enkratno in srečno!
všeč
rozka10. 08. 2011 21:36:49
Današnji dan pa prava paša za oči in dober trening za vzdržljivost, hehe, ker toliko gor in dol pa ne vem, kdaj sem nazadnje pre-hodila...začnem v ZAdnjici, cilj je bil že nekaj časa nagledan in izbran, za pot pa je padla odločitev zjutraj, ko se je bilo treba odločiti ali levo ali desno in že sem grizla kolena "v" Komarju ter malo pred Doličem zavila na K.police, katere so mi bile zelo všeč, police sevedamežikanje...kljub temu, da nisem začela hoditi ravno zgodaj, sem bila kar hitro na Zasavski koči na Prehodavcih in kar nadaljevala na Veliko Špičje...pa gor, pa dol, pa prečka, pa spet gor, pa spet dol,...in juhuuu vrh je tu, razgledi pa fantastični in ker nisem hotela biti prehitro v dolinijezik, sestopam proti 7jezerom in ponoven vzpon, ne vem več koliki danes velik nasmeh, na Prehodavce, kjer zaključim današnjo turco s sicer bolj redkim ričetomzavijanje z očmi in zasluženim radlerjem. Čakal me je še samo sestop čez Zadnjiški Dol v Zadnjico.
Narejena turca in današnji dan...popolnonasmeh
danes bo pa še dolga1
Jalovec se sramežljivo skriva za meglicami2
Komar3
soseda avtocesta4
začetek poti Skozi Rižo 5
naravne police6
naravne police7
pot8
utrinek9
Jezero pod Vršacom in V.Zelnarica zadaj10
Zasavska koča na Prehodavcih in Špičje zadaj11
panorama od Prisojnika do Razorja12
13
pot na V. Špičje14
Ledvička v dolini 7jezer15
edina pohodnika na poti proti vrhu16
pot17
juhuuu, vrh Veliko Špičje18
proti Kaninu19
Od Luknje do Vršiča20
vrh, kjer je zdaj verjetno največja gneča:)))21
panorama22
tu pa je glavni Krn23
tudi danes se vidi morje24
25
markacije vodijo kar čez jezerce, hehe26
prehojen greben Špičja27
Jalovec in ostali sosedje28
še malo pa bom v dolini29
Luknja30
pogled še na prehojene police31
všeč
mukica11. 08. 2011 18:05:45
Tudi danes je bil dan,ki si ga lahko le želiš če greš v hribe.Zgodnji štart(ponekod je bila celo slana) iz pl.Blato čez Štapce k koči 7J,da sem se vpisala ker sem hodila sama(za vsak slučaj)naprej čez mokro zelenje proti Špičju.Čudoviti razkledi na vse strani,srečala čredo kozorogov s otroškim vrtcem(čelada bila na mestu in dobro služila) čez greben malo gor ,malo dol vmes še na 3 manjše vrhove kjer so piramide, do Prehodavcev na malico.Potem pa za Kopico do avta.Kar dolga,ampak zelo, zelo lepa tura.nasmehJo bo treba ponoviti z možemmežikanje
polno jih je bilo1
lepi razgledi2
počitek3
proti avtu4
všeč
Bojan_A11. 08. 2011 19:10:54
Ta turo čez Veliko Špičje je tudi ena mojih najljubših. Sem jo oddelal par dni nazaj. Tako dobrih razgledov, kot jih je s tega grebena, nikjer ne pomnim. nasprotna stran doline -Tičarice in Zelnarice so bile pa zame pravo malo razočaranje, saj so razgledi razen prav z vrhov bolj pičli. Poleg tega pa je ta predel še geološko izjemno zanimiv.
všeč
mukica11. 08. 2011 19:44:06
Bojan, se pridružujem tvojemu mnenju.Dokler ne vidiš,ne veš..zmedenFenomenalni razgledi,danes sploh,nisem se mogla načuditi lepot doline ,ki jo imaš na dlani...nasmeh
všeč
Bojan_A11. 08. 2011 20:11:13
Ne, ni zastonj ime gore Lepa Špica. Bil je pa res lep dan dons, vendar nisem šel nikamor oz. ga nisem uspel izkoristit, ker sem bil enostavno preskurjen od včerajšnje ture. Če hodim sam se pač vedno skurim do konca. Grem pa zato jutr za 3 dni.
všeč
IgorZlodej20. 09. 2011 19:51:32
Pričnem Na Skali, sprva po cesti, potem pa po lovski stezi na Planino za Skalo. Ruk jelenov je vso jutro odmeval med gorami, nekaj jelenov sem tudi videl, ampak so plašni in jih je težko poslikati, še težje kot gamse. Vreme, tisto lepo se je delalo kar sproti. S Planine za Skalo grem na Velika vrata, ena najlepših, neokrnjenih in sploh romantičnih poti, no rušje bi vseeno lahko požagali, saj ponekod že povsem zakriva pot. PD matica je na potezi. Na Velikih vratih je kar precej pihalo, pa še hladno je bilo, celo nekaj kapelj dežja je padlo, toliko, da se je naredila mavrica. Spustim se po stezi proti Lopučnici, kjer bi prav tako prav prišla žaga. No spodaj na križišču pa široka pot, ki je v bistvu ne maram saj na njej vedno nesramno drsi. Pri koči prazno, naredim kratek postanek, Marika je še vedno tam, kar je dober znak. Grem naprej, zdaj se bo treba odločiti, ali bo samo krog okoli Velikega Špičja ali se bo šlo tudi čez. Na odcepu dileme ni več in zavijem gor proti. Lahkoten vzpon, sonček, razgledi, jezera, vetrič, ki prijetno hladi. Na vrhu se prav dolgo ne zadržim, saj me čaka še dolga pot. Grem na Zasavsko kočo, klepet z oskrbnikom, pa pivce, potem pa dol na Zadnjiški Dol, pa na Trebiški Dol, pod lovsko kočo poiščem stezico, ki je bila nekoč prav lepa široka mualtjera, danes pa le zaraščena steza, ki pa se jo lepo sledi. Dokler gre po ravnem in še malo dol je prav luštno, ampak potem je treba spet krepko gor na sedlo Čez Drt, kjer me pošteno ogreje. Ampak, da bi šel kar mimo Čistega vrha, to pa ne gre, zato se povzpnem še nanj. Malo posedim na vrhu, gledam po širnih razgledih, tam gor je tako lepo, no pa saj se vidi po mojih vpisih v knjigi. Ampak treba je dol, sprva nazaj na sedlo čez Drt, potem pa po eni najlepših stezic dol do Planine v Plazeh. Tam pri lovski preži zavijem naravnost dol v gozd, kjer me že čaka lepa lovska stezica, ki me nižje pripelje na cesto, ki jo prečim in naprej po stezi v Dol pod Plazmi, do avtomobila potem ni več daleč.
Ljudi sem srečal samo v kočah, živali videl precej, pot ravno prav dolga, priporočam, še posebej takrat ko porumenijo macesni, sedaj so še zelo zeleni. Pa razdelite jo na dva dni, zimski sobi sta tako na 7.jezerih, kot na Prehodavcih.
iz temačnega jutra v svetel dan1
Planina za Skalo2
3
košuti4
Velika vrata5
mejni kamen Rapalske meje6
7
čudo narave8
Lopučnica9
jezerska idila10
značilni motiv iz doline 7. jezer11
glej, ju glej12
še eno jezerce pod Špičjem13
na vrhu14
z vrha se vidi na dvorišče koče15
pa tudi do morja se je lepo videlo16
kamniti ledenik z Zasavsko kočo17
sred jezera čolnič plava18
grem naprej, najprej dol, potem pa gor19
mimo tega pa ne morem20
s sedla čez Drt pogled nazaj proti Prehodavcem21
(+2)všeč
mukica20. 09. 2011 19:56:31
Lepo turanasmeh
všeč
Stran:1234567
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki