Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Veliki Pelc
30.6.2011 - rozka
Včerajšnji dan se je izkazal za več kot pravo odločitev...že po znani poti čez planino Bala ali dolino metuljev, mimo lovske koče, kar naprej po markirani poti, kjer smo malo pred "sedlom" Prevala zavili desno, na edini naravni možen prehod proti vrhu...pot je v začetku travnata, nato kratek del preide v grobo melišče, kjer se po kratkem žlebiču povzpnemo spet do strmih in neprijetnih travah, kjer smo se v eni prečki, miks spolzke trave in skal, tudi varovali. Pot do vrha je naprej nezahtevna, vendar je vseeno treba po-iskati najboljše prehode, ki pripeljejo na greben, kjer pa...zastane dih in začneš vriskativelik nasmeh, kajti razgledi včeraj so bili nepopisno lepi. Vrh Velikega Pelca je res ponujal razglede, bilo je brez oblačka in vrh na Klonicami ter Jalovec sta tako blizu, da bi se ju lahko dotakilajezik. Ker pa je bila naša pot še dolga in že so se začeli v daljavi zbirati oblaki, smo do melišča sestopili po smeri vzpona, nato pa po levi ponoven vzpon, cca 200 vm, na Vrh Osojnika. Sledil je sestop po dolini Dolič, po lovski poti porasli z visoko "zeleno solato", kjer je hoja res neprijetna . Ker smo se pa tukaj preveč spustilivelik nasmeh smo nadaljevali, namesto mimo pl. Bukovecmežikanje, kar po strugi in se nižje priključili markirani poti ter nadaljevali do izhodišča v Bavšici. Pot je zelo lepa, zanimiva, ponovno razgibana, naporna v smislu dolžine in vročine, s tem vode, ki je možna pri vzponu pri lovski koči in pri sestopu v strugi, ter seveda poznavanju oz. nepoznavanju terena. Dan je bil res zadetek v polno...nasmeh
op.slikce še sledijo
Veliki Pelc ovca ovcam dobro jutro, hehe1
Veliki Pelc malo nad Jezerci se zavije na nemarkirano lovsko stezico, višje še te ni več2
Veliki Pelc od Bavha do Moreža3
Veliki Pelc greben od Briceljka proti Vrhu Krnice4
Veliki Pelc pot po solati ob steni5
Veliki Pelc razgled vse do Bovške kotline6
Veliki Pelc Prevala, daleč-blizu...7
Veliki Pelc proti grebenu8
Veliki Pelc uh, razgledi vse od Jalovca do Mojstrovk9
Veliki Pelc greben Loške stene...Kanin, Montaž in Viš v ozadju10
Veliki Pelc Pelc nad Klonicami in Jalovec11
Veliki Pelc le kdo ga ne prepozna?!12
Veliki Pelc greben Velikega Špičja13
Veliki Pelc Bavški Grintavec14
Veliki Pelc se ga nisem mogla nagledati, je zimski pustil velik pečat...15
Veliki Pelc po grebenu nazaj16
Veliki Pelc spust in prečenje strmih trav17
Veliki Pelc ponoven vzpon cca 200m, Vrh Osojnika18
Veliki Pelc zob19
Veliki Pelc utrinek20
Veliki Pelc dolina Dolič21
Veliki Pelc solate je za izvoz:)))22
Veliki Pelc pogled nazaj na prehojeno dolino23
Veliki Pelc če zgrešiš lovsko stezico, kar ni težko:))), pač spust po strugi24
Veliki Pelc markirana pot tudi komaj vidna25
Veliki Pelc Bavšica26
JusAvgustin     
1.7.2011
ja to pa le no... P je nestrpen...nasmeh
matic4     
19.8.2017
Na Veliki Pelc je najlažje iz Bale. Iz Bavšice slediš markirani poti čez dolino Bale do Prevala. Že pred Prevalo kjer stezica prvič zavije ostro levo zaviješ po travah desno proti travnatemu žlebu pod pobočjem pod Pelci, tako se izogneš ruševju od Prevale. Pot po travah je kar dobro uhojena in se ji da slediti. V travnatem žlebu ujameš staro stezico, ki se višje izgubi. Nadaljuješ naravnost navzgor do melišča pod steno. Tam se usmeriš levo po travah v ključih strmo navzgor. Držiš se čim bolj levo dokler ne prideš do previsne zapore, kjer te stezica vodi levo čez ozko in izpostavljeno polico (zajčja polica) levo in navzgor za robom čez strme trave. Na tem mestu popravimo ali postavimo nove možice, nazaj grede je prehod težje najti. Naprej bolj položno proti levi do gruščnate kotanje. Nadaljuješ naprej navzgor do naslednje gruščnate kotanje in na njenem spodnjem robu zaviješ levo na travnato/skalni hrbet ,ki vodi proti grebenu med Vel. in Sr. Pelcem. Tu lahko tudi desno na greben ki vodi do Sr. Pelca (težje, orientacijsko bolj zapleteno). Po njem do vršnega grebena .Na Vel. Plec prideš z leve, po parih metrih lažjega plezanja.Na Srednji Pelc prideš v 10 min. (nezahtevno). Orientacija je zahtevna, trave so kar strme ampak nič ekstremnega (pomagajo nam šopi trave), prečenje police je zahtevno, stopi so kar dobri in polica ni krušljiva. V zmernem tempu je 5 ur do vrha, za kar si splača vzeti čas .Celotna pot je izredno razgledna in vsaj do 9h v senci.
Veliki Pelc vstop v travnat žleb - pogled iz Prevale1
Veliki Pelc od markirane poti proti zajčji polici2
Veliki Pelc zajčja polica3
Veliki Pelc proti vršnemu grebenu med Pelcoma4
lijaneja     
19.8.2017
Zelo lepo in nazorno opisana ¨komplicirunga¨ za en sam vrh.velik nasmeh Zame je veliko lepša in enostavna: Zadnja Trenta, mimo Špička, pobereš vse Pelce, pa še Nizki vrh in preko Velike planine in Zapotoka zašpiniš klobaso.nasmeh
Pa srečno, Matic!
mito3000     
19.8.2017
Lep opis Matic, tole varianto sem tudi jaz že študiral, da bi se je enkrat lotil. No Tonetova varianta se sliši še bolje ampak kolikor razberem iz prispevkov precej težja.
matic4     
19.8.2017
Ja iz Trente je težja in daljša, greben je plezanje do II. stopnje. Je na seznamu, ampak seznam je že dolg. Mislim da kdor koli bo šel po opisani poti iz Bale ne bo razočaran.
ljubitelj gora     
20.8.2017
O grebenskem prečenju Pelcev je tukaj ena tema: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=5354&stran=1 Mi smo ga leta 2015 in moram reči, da je zelo zahteven.
djimuzl     
31.7.2018
Prva izbira za minulo soboto je bil sicer Zadnji Pelc, a sem se ob napovedanem začetku vročinskega vala odločil za malo bolj senčno dolino Bala - in posledično bližji Veliki Pelc - kjer me je prijetna senca ob vzponu spremljala tri četrtine poti. Pri lovski koči je edini izvir na poti, njegov curek pa tako šibek, kot da bo zdaj zdaj usahnil..
S Prevale se vzpnem po prepoznavnem travnatem žlebu, smer je jasna, stezica pa se tudi občasno pojavlja.. Na Prehodcu (pod Zadnjim Pelcem) naletim na trop ovac, ki so me, očitno pričakujoč posladek (ali pa »poslanek« nasmeh) pričele oblegati, a sem jim kmalu »pobegnil« na balvane, obenem pa mi je bilo žal, da jim nisem mogel s čim postreči…
Opisi poti - tako Habjanovi kot tisti od predhodnikov na Hribi.net - so mi bili v veliko pomoč (hvala! nasmeh), kmalu sem se znašel pri Zajčji polici, ki sem jo prečil počasi in previdno, od tam pa je bilo do vrha še uro vzpona po manj zahtevnem terenu. Ob poti sem se vzpel še na Srednji Pelc.
Ne samo z vrha Velikega Pelca, s celega vzpona iz Bale so lepi razgledi, od vrhov Loške stene, ki se kar ponujajo, ostrega grebena Pihavcev, Bavškega Grintavca in Bovške kotline do sosednjega Pelca nad Klonicami ter Mangrta, na grebenu pa se odpre pogled še proti najvišjim slovenskim Julijcem, pa Krnski, Kaninski, ter Viševi skupini - pa tudi bližnjim vrhovom nad Zadnjo Trento…
Razmere so bile dobre, vročina je »udarila« šele ob spustu v Balo, trave pa so bile zjutraj v Bali še vlažne, na težjih mestih pod Pelci pa k sreči suhe.
Zelo lepi in samotni konci…
Veliki Pelc Jutro nad Bavšico1
Veliki Pelc Bala2
Veliki Pelc Lovska koča je dopoldan samevala3
Veliki Pelc Pot pod Pelci že na vidiku4
Veliki Pelc Približano...5
Veliki Pelc Samotna dolina6
Veliki Pelc Po levem žlebu navzgor7
Veliki Pelc :-)8
Veliki Pelc Morež, Bedinji vrh, Vrh Goleževice in Bavh9
Veliki Pelc Strmina se občasno unese10
Veliki Pelc Radovedne in (verjetno) soli željne :-)11
Veliki Pelc Nad Zajčjo polico je teren lažji12
Veliki Pelc Mangrt in Pelc nad Klonicami13
Veliki Pelc Bedinji vrh posnema Viševo skupino?14
Veliki Pelc Razgled nad Balo čez Bovec na Stol15
Veliki Pelc Kar nekaj njenih kolegic na poti16
Veliki Pelc Greben od Srednjega do Velikega Pelca17
Veliki Pelc Majhen, a zahteven - Zapotoški vrh18
Veliki Pelc Mogočni Bavški Grintavec, levo zadaj Krn19
Veliki Pelc Na sredini slike Jerebica20
Veliki Pelc Obiskani Jalovec21
Veliki Pelc Greben Pelcev proti Pinji, ob spremstvu Mangrta in Jalovca22
Veliki Pelc Veliki Skutnik23
Veliki Pelc Ostri Pihavci in greben od Bavškega Grintavca proti Svinjaku24
Veliki Pelc :-)25
Veliki Pelc Nad Zajčjo polico26
Veliki Pelc :-)27
Veliki Pelc Deženova dežela28
raubšic     
31.7.2018
...naj taki tudi ostanejo!
ločanka     
31.7.2018
Lepo si nam tole predstavilnasmeh
djimuzl     
31.7.2018
Hvala, ločanka nasmeh
@raubšic, brez skrbi, nisem plašil gamsov..
So pa mene "podile" ovce.. velik nasmeh
dprapr     
31.7.2018
Kadar smo šli v te konce, je bilo vedno rečeno, da gremo v raj.mežikanje
Takšne gužve, kot na Jalovcu, tam že zaradi zahtevnosti hribov ni za pričakovati. Seveda, če si ne bo kdo omislil nove poti.
Raubšic, spremljaj zadeve.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki