Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Velo polje
peter2     
19.10.2011
Hvala. Vračava pozdrave. Za lepe fotografije je v veliki meri poskrbela narava. Lp.
joste     
27.3.2012
V soboto smo se podali na Velo polje iz Rudnega polja. Pod Studorskim prevalom na Jezercih se začne sneg, ki se močno predira. Na Studorskem prevalu in naprej okoli Tosca je kopno, naletimo še na kako zaplato snega a ne na ključnih mestih. Gozdički okoli Velega polja sicer še vedno varujejo kar nekaj snega, ki se močno predira.

Med potjo mi je uspelo fotografirati ogromen trop gamsov, več fotografij gamsov in fotografij same poti pa sem objavil na svoji spletni strani v objavi: Trop gamsov, 5 prijateljev in Velo polje.Velo polje Trop gamsov in kulisa zasneženih Spodnjih Bohinjskih gora.1
BGODAR     
28.3.2012
Imel si pa res srečo
peter2     
5.8.2013
Da nebi ostalo le pri planini sva zgodaj zjutraj s Studorskega prevala skočila na Ablanco. Po vrnitvi na sedlo pa nadaljevala proti Velem polju.
Tokrat sva bila priča izdelavi sira. Zanimive postopke sva posnela s fotoaparatom.
Nazaj sva šla čez Čiprje. Čez potok izpod Ablance je podrt mostič, kasneje je del poti, ki ga je odneslo, potem pa še en del, ki grozi, da se bo odpeljal v dolino. Na nekaterih delih je tako potrebno več pazljivosti.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2013-08-05
http://www.petersfoto.si
Velo polje Velo polje1
peter2     
17.10.2016
V iskanju jesensko obarvanih macesnov sva se včeraj preko Krstenice, Jezerskega Stoga in Jezerskega prevala podala na planino Velo polje.
Zgodnja ura se je obrestovala, saj sva, preden so se okrog vrhov navlekle megle, bila deležna veliko lepih jesenskih razgledov.
Macesni letos sicer par dni zamujajo s tisto značilno zlato barvo, vendar že rumenijo.
Sicer pa več na slikah. Problemov na poti ni nobenih. Žal bo glede na napovedi vremena v prihodnjih dneh očitno precej drugače.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2016-10-17
http://www.petersfoto.si
Velo polje Jesen na Velem polju1
Velo polje Presihajoče jezero na Malem polju2
aleš.f     
31.10.2016
Še ena lepa nedeljska jesenska nočno dnevna in ped vsem fotografska tura.
Slike:
https://plus.google.com/photos/106466022118344912197/albums/6347720491935586081?authkey=CK-LxcKlz7C2ag
ločanka     
1.11.2016
Prečudovito, za dol past! Zelo lepo se vidi Rimska cesta, neznansko število zvezd na nebu, izstopa pa najlepše zimsko ozvezdje Orion in največja zvezda Sirius!
Prav tako prečudovito jesensko obarvana pokrajina!
peter2     
15.10.2018
Koča v dolini Voje kot izhodišče za gore s 690 m precej nizko. Ker zadnje čase ne znamo hoditi po normalnih poteh temveč iščemo svoje variante in bližnjice so se včeraj le te izkazale za daljše poti.
No, namen je bil fotografiranje jesenskih macesnov na Velem polju. Po več kot treh urah lomastenja po gozdovih nad dolino Voje smo se znašli na magistrali proti Vodnikovem domu. Dom so včeraj zapirali. Podali smo se še na Konjsko sedlo in na koncu pristali na Činklelmanu.
V planino Velo polje smo se spustili po manj opazni in precej razriti potki, vendar smo tod že hodili in ni bilo problemov.
Velo polje je okrog in okrog obdano z macesni, ki jih že krasi tista zlata barva. No, mogoče kakšnemu drevesu še manjka kakšen dan do "popolnosti".
Nazaj smo prečili čez Razorje, potem pa jo proti Vojam ubrali po stari opuščeni poti čez Vrtačo, ki jo nepoznavalcem terena odsvetujem, saj se pot zgublja in nas lahko popelje v strme pečine v zatrepu Voj. V spodnjem delu je tudi kar precej podrtega drevja.
Na Voje smo prišli malo pod slapom.
Za ljubitelje fotografije je vsekakor sedaj pravi čas za fotkanje macesnov.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2018-10-15
http://www.petersfoto.si
Velo polje Mišelj vrh nad Velim poljem1
j.     
25.1.2020
Včeraj (petek, 24. januarja) na Planino pod Mišelj vrhom. Še v jutranjem mraku so me redarji biatlonskega tekmovanja prijazno spustili mimo, da sem lahko parkiral na parkirišču malo naprej od odcepa prečne poti proti ravnici Na Jezercu. Led na poti počasi kopni, zoprna so le še nekatera mesta. Malo pod ravnico se na poti prične sneg. Pot naprej do Studorskega prevala je dobro zgažena, pa tudi naprej na Ablanco in Tosc.

Nadaljeval sem po prečni poti pod Toscem, kjer sonce vsakodnevno razkraja stopinje številnih predhodnikov. Tehnično je okrog 4 km prečenja sicer nezahtevno, a pot po precej strmih vesinah je zalita s snegom. Zanesljiva hoja z derezami po včasih komaj ohranjenih stopinjah, kjer bi se ob morebitnem padcu težko zaustavil s cepinom, zahteva kar precej koncentracije.

Od Tosca naprej je sledi bistveno manj (trenutno vsi hodijo na Tosc plezati Vzhodno grapo), pri razpotju Na Zagonu le še od dveh ali treh pohodnikov, pa še te so šle naprej proti Vodnikovem domu. Sam sem jo ubral naravnost navzdol in v debelo zasneženem redkem gozdu nekako našel prehod mimo lovske koče na Malo polje. Od tam naprej sem mimo presihajočega jezera nadaljeval do Planine pod Mišelj vrhom. Na planini so trije brunasti stanovi in dve ruševini. Že zelo stare stavbe so izgrajene v značilni arhitekturi teh krajev: oprte po eni strani na zid, z druge strani pa na stebre ("kobile"). Spodnji prostor tako zagotavlja zavetje za živino.

Vrnil sem se pretežno po isti poti, le iz Malega polja sem do razpotja Na Zagonu šel po manj strmi in bolj osončeni prečnici izpod Vodnikovega doma proti desni.

Razmere za hojo so v glavnem dobre, o zaustavljanju s cepinom na strmem pobočju s trdim snegom ne bi govoril, je že Jax svoje povedal. Ni pa povsod ravno tako. Pri sestopu na Malo polje pot vodi po zatišnem, gozdnatem območju. Tam je veter odložil kar precej snega ki ga zaradi senčne lege sonce še ni predelalo. Občasno se hudo predira, enkrat ali dvakrat do pasu. Pri povratku sem zato sledil osončeni poševni izravnavi, kjer je bilo več otočkov trdno pomrznjenega snega. Razmere torej le niso povsod idealne.

Pa še to: na poti proti Studorskemu prevalu sem si nadel čisto nove mikro derezice (teža 240 g, zobci 1cm). Tanki nanosi snega na sicer shojeni poti so povzročili, da so derezice zoprno spodletavale, prijele so le tam, kjer je bil sneg trd in ne prestrmo. Po nekaj korakih na drugi strani Studorskega prevala sem jih jadrno zamenjal s pravimi derezami.


Velo polje Ablanca z grapami.1
Velo polje Pod ravnico Na Jezercu.2
Velo polje Oznako sem izkopal izpod snega.3
Velo polje Ablanca še z zahodne strani.4
Velo polje Za vogalom se odpre nov svet: Jezerski Stog, Prevaljski stog, zadaj Debeli vrh ter Škednjovec, Vrh Hribaric, Mišeljski konec in Mišeljski vrh nad Mišeljsko dolino.5
Velo polje Podor je še vedno aktiven.6
Velo polje Sneg in led na poti na območju podora.7
Velo polje Vernar in Bohinjska vratca, pod njima Vodnikov dom.8
Velo polje Mišeljska dolina. Mišeljski konec ima na vrhu ogromno opast.9
Velo polje Lovska koča nad Malim poljem.10
Velo polje Dokaz, da je jezero nad Malim poljem res presihajoče :).11
Velo polje Jeklarjev stan na Mišeljski planini.12
Velo polje Drugi stan (na njemu piše Korošec, Koprivnik) se le stežka drži pokonci.13
Velo polje Tretji stan v senci in še najbolje ohranjen.14
Velo polje Vernar, Bohinjska vratca in Tosc.15
Velo polje Mišelj vrh nad Malim poljem, levo za njim Škednjovec, desno Šmarjetna glava.16
Velo polje Sem ter tja se je globoko udrlo.17
Velo polje Pot pod Toscem.18
Velo polje Še zadnji pogled, nato se čudoviti svet skrije za strminami Tosca.19
Stran: 1 2       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki