Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Velo polje

Natisni
peter219. 10. 2011 14:32:26
Hvala. Vračava pozdrave. Za lepe fotografije je v veliki meri poskrbela narava. Lp.
všeč
joste27. 03. 2012 12:22:32
V soboto smo se podali na Velo polje iz Rudnega polja. Pod Studorskim prevalom na Jezercih se začne sneg, ki se močno predira. Na Studorskem prevalu in naprej okoli Tosca je kopno, naletimo še na kako zaplato snega a ne na ključnih mestih. Gozdički okoli Velega polja sicer še vedno varujejo kar nekaj snega, ki se močno predira.

Med potjo mi je uspelo fotografirati ogromen trop gamsov, več fotografij gamsov in fotografij same poti pa sem objavil na svoji spletni strani v objavi: Trop gamsov, 5 prijateljev in Velo polje.



Trop gamsov in kulisa zasneženih Spodnjih Bohinjskih gora.1
(+3)všeč
BGODAR28. 03. 2012 08:08:05
Imel si pa res srečo
všeč
peter25. 08. 2013 21:13:57
Da nebi ostalo le pri planini sva zgodaj zjutraj s Studorskega prevala skočila na Ablanco. Po vrnitvi na sedlo pa nadaljevala proti Velem polju.
Tokrat sva bila priča izdelavi sira. Zanimive postopke sva posnela s fotoaparatom.
Nazaj sva šla čez Čiprje. Čez potok izpod Ablance je podrt mostič, kasneje je del poti, ki ga je odneslo, potem pa še en del, ki grozi, da se bo odpeljal v dolino. Na nekaterih delih je tako potrebno več pazljivosti.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2013-08-05
http://www.petersfoto.si
Velo polje1
(+4)všeč
peter217. 10. 2016 10:31:04
V iskanju jesensko obarvanih macesnov sva se včeraj preko Krstenice, Jezerskega Stoga in Jezerskega prevala podala na planino Velo polje.
Zgodnja ura se je obrestovala, saj sva, preden so se okrog vrhov navlekle megle, bila deležna veliko lepih jesenskih razgledov.
Macesni letos sicer par dni zamujajo s tisto značilno zlato barvo, vendar že rumenijo.
Sicer pa več na slikah. Problemov na poti ni nobenih. Žal bo glede na napovedi vremena v prihodnjih dneh očitno precej drugače.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2016-10-17
http://www.petersfoto.si




Jesen na Velem polju1
Presihajoče jezero na Malem polju2
(+4)všeč
aleš.f31. 10. 2016 21:33:29
Še ena lepa nedeljska jesenska nočno dnevna in ped vsem fotografska tura.
Slike:
https://plus.google.com/photos/106466022118344912197/albums/6347720491935586081?authkey=CK-LxcKlz7C2ag
(+2)všeč
ločanka1. 11. 2016 06:39:14
Prečudovito, za dol past! Zelo lepo se vidi Rimska cesta, neznansko število zvezd na nebu, izstopa pa najlepše zimsko ozvezdje Orion in največja zvezda Sirius!
Prav tako prečudovito jesensko obarvana pokrajina!
všeč
peter215. 10. 2018 11:55:38
Koča v dolini Voje kot izhodišče za gore s 690 m precej nizko. Ker zadnje čase ne znamo hoditi po normalnih poteh temveč iščemo svoje variante in bližnjice so se včeraj le te izkazale za daljše poti.
No, namen je bil fotografiranje jesenskih macesnov na Velem polju. Po več kot treh urah lomastenja po gozdovih nad dolino Voje smo se znašli na magistrali proti Vodnikovem domu. Dom so včeraj zapirali. Podali smo se še na Konjsko sedlo in na koncu pristali na Činklelmanu.
V planino Velo polje smo se spustili po manj opazni in precej razriti potki, vendar smo tod že hodili in ni bilo problemov.
Velo polje je okrog in okrog obdano z macesni, ki jih že krasi tista zlata barva. No, mogoče kakšnemu drevesu še manjka kakšen dan do "popolnosti".
Nazaj smo prečili čez Razorje, potem pa jo proti Vojam ubrali po stari opuščeni poti čez Vrtačo, ki jo nepoznavalcem terena odsvetujem, saj se pot zgublja in nas lahko popelje v strme pečine v zatrepu Voj. V spodnjem delu je tudi kar precej podrtega drevja.
Na Voje smo prišli malo pod slapom.
Za ljubitelje fotografije je vsekakor sedaj pravi čas za fotkanje macesnov.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2018-10-15
http://www.petersfoto.si
Mišelj vrh nad Velim poljem1
(+4)všeč
j.25. 01. 2020 21:35:09
Včeraj (petek, 24. januarja) na Planino pod Mišelj vrhom. Še v jutranjem mraku so me redarji biatlonskega tekmovanja prijazno spustili mimo, da sem lahko parkiral na parkirišču malo naprej od odcepa prečne poti proti ravnici Na Jezercu. Led na poti počasi kopni, zoprna so le še nekatera mesta. Malo pod ravnico se na poti prične sneg. Pot naprej do Studorskega prevala je dobro zgažena, pa tudi naprej na Ablanco in Tosc.

Nadaljeval sem po prečni poti pod Toscem, kjer sonce vsakodnevno razkraja stopinje številnih predhodnikov. Tehnično je okrog 4 km prečenja sicer nezahtevno, a pot po precej strmih vesinah je zalita s snegom. Zanesljiva hoja z derezami po včasih komaj ohranjenih stopinjah, kjer bi se ob morebitnem padcu težko zaustavil s cepinom, zahteva kar precej koncentracije.

Od Tosca naprej je sledi bistveno manj (trenutno vsi hodijo na Tosc plezati Vzhodno grapo), pri razpotju Na Zagonu le še od dveh ali treh pohodnikov, pa še te so šle naprej proti Vodnikovem domu. Sam sem jo ubral naravnost navzdol in v debelo zasneženem redkem gozdu nekako našel prehod mimo lovske koče na Malo polje. Od tam naprej sem mimo presihajočega jezera nadaljeval do Planine pod Mišelj vrhom. Na planini so trije brunasti stanovi in dve ruševini. Že zelo stare stavbe so izgrajene v značilni arhitekturi teh krajev: oprte po eni strani na zid, z druge strani pa na stebre ("kobile"). Spodnji prostor tako zagotavlja zavetje za živino.

Vrnil sem se pretežno po isti poti, le iz Malega polja sem do razpotja Na Zagonu šel po manj strmi in bolj osončeni prečnici izpod Vodnikovega doma proti desni.

Razmere za hojo so v glavnem dobre, o zaustavljanju s cepinom na strmem pobočju s trdim snegom ne bi govoril, je že Jax svoje povedal. Ni pa povsod ravno tako. Pri sestopu na Malo polje pot vodi po zatišnem, gozdnatem območju. Tam je veter odložil kar precej snega ki ga zaradi senčne lege sonce še ni predelalo. Občasno se hudo predira, enkrat ali dvakrat do pasu. Pri povratku sem zato sledil osončeni poševni izravnavi, kjer je bilo več otočkov trdno pomrznjenega snega. Razmere torej le niso povsod idealne.

Pa še to: na poti proti Studorskemu prevalu sem si nadel čisto nove mikro derezice (teža 240 g, zobci 1cm). Tanki nanosi snega na sicer shojeni poti so povzročili, da so derezice zoprno spodletavale, prijele so le tam, kjer je bil sneg trd in ne prestrmo. Po nekaj korakih na drugi strani Studorskega prevala sem jih jadrno zamenjal s pravimi derezami.


Ablanca z grapami.1
Pod ravnico Na Jezercu.2
Oznako sem izkopal izpod snega.3
Ablanca še z zahodne strani.4
Za vogalom se odpre nov svet: Jezerski Stog, Prevaljski stog, zadaj Debeli vrh ter Škednjovec, Vrh Hribaric, Mišeljski konec in Mišeljski vrh nad Mišeljsko dolino.5
Podor je še vedno aktiven.6
Sneg in led na poti na območju podora.7
Vernar in Bohinjska vratca, pod njima Vodnikov dom.8
Mišeljska dolina. Mišeljski konec ima na vrhu ogromno opast.9
Lovska koča nad Malim poljem.10
Dokaz, da je jezero nad Malim poljem res presihajoče :).11
Jeklarjev stan na Mišeljski planini.12
Drugi stan (na njemu piše Korošec, Koprivnik) se le stežka drži pokonci.13
Tretji stan v senci in še najbolje ohranjen.14
Vernar, Bohinjska vratca in Tosc.15
Mišelj vrh nad Malim poljem, levo za njim Škednjovec, desno Šmarjetna glava.16
Sem ter tja se je globoko udrlo.17
Pot pod Toscem.18
Še zadnji pogled, nato se čudoviti svet skrije za strminami Tosca.19
(+16)všeč
madeira17. 10. 2021 19:50:07
Čudovito! Prekrasne fotografije.
(+2)všeč
peter218. 10. 2021 07:14:18
Hvala!
všeč
Kairos Alpino31. 10. 2021 00:05:20
Iz Pokljuke na Velo polje in naprej čez dolino na Jezerski stog. Razmere idealne in jesenske. Kar pa od nedelje naprej ne bo več, kot kaže. Res, res lepi konci...
Srečno..
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
(+4)všeč
jure_8827. 04. 2022 19:37:40
Kakšne so kaj razmere na Velem Polju? Razmišljam, da bi šel iz Uskovnice po obnovljeni pot čez Planino Sp. Tosc, če ni preveč snega?
všeč
capraibex27. 04. 2022 20:11:25
Na Velem polju še veliko snega,prilagam slike izpred 14 dni nazaj.Se pa glede na temeperature in zadnje padavine slika verjetno ni bistveno spremenila.
1
2
3
4
(+1)všeč
resuRRection28. 04. 2022 17:43:18
jure 88; komentiram po spominu na podobne razmere iz preteklih pomladi: kakšna težava utegne biti zaradi plazov pri prečenju dobrih 100 m od odseka nad planino Trstje, od tam, kjer se prvič srečaš z jeklenico. 'Obnovljena pot' pomeni, da je del, kjer si včasih preko mostička prečkal brezno za vedno zaprt; je pa 'obvoz' urejen z nekaj pomagali. Naslednja težava utegne biti zadnji del poti pred prečenjem hudournika do planine Spodnji Tosc. Nič nemogočega, a priporočam cepin. Na pobočju do poti, ki preči Tosc, se sneg, domnevam, predira. Glede na lego, si obetaj največ snega od planine do omenjene poti. Nadaljevanje, bi rekel, da je brez problemov, ne vem pa, kaj si mislil pod 'Velo polje'. Vodnikov dom ali planino? Svetujem, da na razpotju, kjer se pridruži smer iz doline Voje, nadaljuješ za Dolič, in če ti je cilj Vodnikov dom, do tega dostopiš iz planine Velo polje. Prečenja od razpotja do koče ne priporočam... P.S.: Za dostop bo Velega polja je v tem obdobju najprej kopna smer iz doline Voje preko Spodnje Vrtače. Ta je tonila v pozabo že pred mnogimi leti; pot ni vzdržana je zaradi podrtega drevja težko prehodna in še težje sledljiva. Če se ti zdi vseeno zanimiva pa na ZS. LpJ
všeč
peter219. 10. 2022 15:01:28
V iskanju žarečih macesnov sva se tudi letos odpravila na Velo polje.
Na Zlatih vodah naju je macesnov gozd ob vzhajajočem soncu pričakal v barvah, kot da bi vse gorelo. Res čudovit prizor.
Nadaljevala sva na Kačji rob in za Viševnikom na Srenjski preval. Naprej po poti pod Malim Draškim vrhom proti Studorskemu prevalu, potem pa okrog Tosca na Vodnikov dom na Velem polju.
Topel, povsem jasen dan, srečala le par planincev.
Za pohiteti bo, kdor se želi naužiti jesensko obarvanih macesnov, saj se v višjih legah že otresajo.
Kar nekaj slik pa je tukaj:
https://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2022-10-19
Mišelj vrh in Velo polje1
Žareči macesni na Zlatih vodah2
(+4)všeč
Stran:12
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki