Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija

Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija

Natisni
zlatica29. 03. 2019 15:27:03
Včeraj smo se z dobrim poznavalcem zanimivih zgodovinskih spomenikov in naravnih lepot v okolici Vrhnike, prijateljem Milanom, odpravili pogledat ostanke rimskega obrambnega zidu nad Vrhniko v smeri Zaplane, v nadaljevanju pa še Rupnikovo linijo na Zaplani. Rimski obrambni zid z mnogimi opazovalno-obrambnimi stolpi je bil zgrajen med 3-4 st. n.št. in je bil namenjen obrambi Rimskega imperija pred vdorom vzhodnih ljudstev.
Rupnikova linija je bila zgrajena v času pred 2. svetovno vojno. Obsega sistem utrdb, ki jih je Kraljevina Jugoslavija začela graditi na ozemlju Z Slovenije v pričakovanju italijanskega napada. To obrambno črto je mogoče spoznati z obiskom dobro označene tematske poti, ki na nazoren način z informacijskimi tablami pokaže, kako so bile utrdbe zasnovane, prav tako pa si je moč ogledati tudi njihovo notranjost. Zanimivo pa se mi zdi, da ti vojaški objekti niso bili nikoli uporabljeni v namene, za katere so bili zgrajeni in so ostali več ali manj celi še danes kot dober opomnik in spomin na vojne čase.
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija 1
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija  primer, kako je bil zgrajen rimski zid2
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija ostanki rimskega obrambnega zidu3
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija z rdečo barvo označeni kraji kažejo linijo zgrajenega rimskega zidu4
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija na okopih rimskega zidum, kjer je nekoč stal opazovalni stolp5
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija smo že na startni točki za ogled Rupnikove linije6
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija  z rdečimi krogci prikazan potek Rupnikove linije na informativni tabli7
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija simbol za oznako tematske poti rupnikove linije (tri pike pomenijo tri odprtine v utrdbi, lok nad njimi pa izbočen strop utrdb8
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija ob poti srečamo še ostanek rimskega zidu (poraščen dvignjen teren)9
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija shematski prikaz Rupnikove linije10
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija shema tipskega objekta11
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija tu je nekoč stal bunker, bil je edini, ki so ga Italijani razstrelili12
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija vidijo se še železni ostanki - stopnice za vzpenjanje 13
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija prvi bunker14
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija ogledovanje bunkerja s strani vhoda15
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija shema objekta16
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija Milan nam razlaga o utrdbi sami 17
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija opazovalno okno 18
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija pogled seže daleč19
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija zunanjost utrdbe še s hrbtne strani20
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija prikaz delovanja obrambnega sistema21
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija še ena utrdba, ki smo si jo ogledali22
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija utrdba23
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija 24
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija kako so se sistematsko lotevali gradnje - prikaz nastanitve graditeljev z vsemi objekti25
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija še ena utrdba26
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija tipska gradnja27
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija pogled na območje Rupnikove linije28
Zaplana - Rimski zid in Rupnikova linija približan pogled na prvi bunker29
(+1)všeč
tinkatonka14. 02. 2021 23:04:29
Danes smo šli na pot ob Ajdovskem zidu. Pot je nezahtevna in polna zanimivosti, ki se skrivajo ob njej. Za otroke je užitek tekati dalje in iskati nove točke, kjer so zgodovinski opisi, lesene figure in lepi razgledi.
1
2
3
4
5
6
(+1)všeč
KSG5. 08. 2021 22:21:34
Rupnikova pot in Zaplana, zanimivo, kratko in nezahtevno, pot popestrijo številni ostanki bunkerjev, v katere lahko vstopimo. Stanje poti (julij 2021) in zanimivosti ob njej pa na: https://bit.ly/2U0Y40m LP
všeč
bos17. 10. 2021 21:44:33
Danes na Smaragdni dogodivščini ob Ajdovskem zidu. Vse informacije najdete TUKAJ.
Priporočam za otroke, kupite zvezek in svinčnik ter veselo na pot, ki je polna zanimivosti za stare in mlade.nasmeh
info tabla pri gostišču, kjer lahko kupite zvezek in na koncu dobite nagrado1
pot ima XII točk2
zanimivo, obrneš in ...3
se ti prikaže Ajdovski zid4
samo za najmočnejše5
seveda je potrebno vse pogledat6
veliko zanimivega je ob poti7
ena z babico8
tudi bukve smo šteli9
in spoznavali drevesa, liste, plodove10
te vodi v knjižici po poti11
Kdo je že to rekel?12
ostanek obrambnega stolpa13
na točki I14
tu je potekal15
hiti počasi, to pa je rekel drugi cesar ...16
rimski kuža17
jama brez stropa18
pogled proti Emoni19
nas je spustil nazaj20
točka XII21
črke na tablah pa ti dajo slaven latinski rek22
naporno ...23
še malo po cesti do izhodišča24
z rešeno knjižico po nagrado25
(+2)všeč
jerque18. 02. 2024 13:19:44
Malo bo dolgo o včerajšnji (17.2.) turi…

V Zaplano se ponavadi ali kar pripelje ali pa se jo "naskakuje" iz vrhniške smeri prek Planine nad Vrhniko ali Starega malna. Tokrat sem ubral krožno pot iz Logatca, ki bi jo lahko poimenovali tudi "pot vojaške zgodovine", saj zares pokriva različna zgodovinska obdobja. No, morda logaški in vrhniški turistični delavci vendarle staknejo glave, dodajo še nekaj tabel in že obstoječe "sestavine" integrirajo v skupen produkt.

Iz središča Logatca je najprej bilo treba priti do izhodišča rimskega zidu v Cesarskem Vrhu.
Po glavni cesti proti Vrhniki je nekoliko samomorilsko, zato sem šel rahlo naokoli čez divjino po drugi strani proge. Vojaškozgodovinski del se začne že, ko na severnem robu Logatca dosežemo Staro cesto, opazimo tablo (že iz Posočja mi je znano, da zna fundacijo Pot miru pripraviti zelo informativne table) in ostanek železniškega nasipa iz časa 1. sv. vojne, ko so za oskrbo soške fronte hoteli zgraditi progo proti Godoviču. Kar primerno za zapolniti čas, ko so bližnje zapornice spuščene zaradi križanj dolgih tovornih vlakov. Ko se vendarle dvignejo, se odpravim po t.i. tankovski cesti še iz časov JNA, ki bi sicer pripeljala do še danes aktivne vojašnice Ivana Cankarja južno od Vrhnike. Za zadnjo hišo se asfalt prelevi v makadam, že kar kmalu zatem pa skrenem levo na gozdno pot skozi divjino proti severu. Tu je zelo dobrodošla navigacija maPZS, ki je odprt tudi za “3rd party” ponudnike in ima torej vrisano tudi Jakobovo pot, torej slovensko “podružnico” slovitega severnošpanskega Camina. In če smo že pri vojaški zgodovini, Španci tako zelo častijo sv. Jakoba zaradi legende, ker naj bi jim izdatno pomagal v bojih proti Mavrom. Resnici na ljubo ta Jakobova pot je markirana z rumenimi puščicami, vendar samo v nasprotno smer. Kakorkoli že, na srečo ni prišlo do bližnjih srečanj z morebiti predčasno zbujenimi medvedi in tako sčasoma prispem do nekih zametkov civilizacije v Cesarskem Vrhu, kjer po nadvozu prečkam progo, nato nivojsko še “staro” cesto med Vrhniko in Logatcem (potrebna je pazljivost, ker preglednost ni najboljša), na drugi strani pa me najprej pričaka spomenik (vsaj zastavo se zagotovo vidi tudi s ceste) dvema padlima vojakoma v osamosvojitveni vojni in obenem spopadu, kjer so teritorialci uspeli zaustaviti tankovski prodor.

Po uhojeni potki od tega spomenika pa hitro pridemo na začetek tematske poti ob rimskem zidu Claustra Alpium Iuliarum oz “Ajdovskega zidu”. Sami poti ni težko slediti, ob njej je tudi nekaj trijezičnih tabel v slovenščini, hrvaščini in angleščini, poleg tega so na številnih drevesih še table z njihovimi slovenskimi in latinskimi imeni. Tudi temelji zida so dokaj dobro ohranjeni in jim je zlahka mogoče slediti, ponekod lahko opazimo še temelje obrambnih stolpov. Da bo spekter vojaškozgodovinskih “artefaktov” popolnejši, nekje na poti na vsem lepem naletimo še na zapornico in tablo, da gre za okoliš posebnega vojaškega pomena, torej neke vrste še aktiven vojaški objekt Slovenske vojske in verjetno še prej JNA. Google Maps pravi, da je tam “Zaplana Rocket Base”, torej raketno oporišče Zaplana. No, tik pred zapornico se tematska pot znova odcepi s ceste na gozdno pot, mimo temeljev še enega stolpa in se nato ob tabli o rimskih vojakih konča na cesti. Mmg., recimo da tematska pot z branjem tabel vred traja v eno smer (navzgor) ok. 40 minut.

Tam nas še zadnji tematski kažipot te poto usmeri proti “gostišču”. Verjetno je s tem mišljena gostilna Mesec, ki je očitno tam že prava institucija. Mmg., na gostilni je visel napis, da je zaprta do 22.2. Na parkirišču pred gostilno pa najdemo tudi tablo o okoliških zanimivostih. Če se že gremo tematsko pot o vojaški zgodovini, potem je edini logični podaljšek “Pot po Rupnikovi liniji”, kot je tudi označena na OpenStreetMap. Si predstavljate ironijo. Najprej hodimo ob ostankih zidu, ki je Rimski imperij branil pred napadi barbarov z vzhoda, nadaljujemo pa po ostankih obrambne linije, ki bi morala braniti ozemlje pred invazijo ponosnih naslednikov Rimljanov iz obratne smeri… velik nasmeh Po okupaciji so sicer Italijani na “svojem” ozemlju načrtno uničevali vse bunkerje (menda niso verjeli v dolgost španovije z Nemci, ki bi utegnili kdaj v prihodnosti uporabiti bunkerje proti njim), iz neznanih razlogov pa so na območju Zaplane prizanesli štirim. No, ne čisto, potrgali so jim železne strelne line, s tem pa so konec koncev, kot bomo videli, “oskubljeni” bunkerji dobili prav zanimiv izgled. In vse štiri preživele bunkerje povezuje tematska pot med vzhodnim in zahodnim delom Prezida (glavni zaselek Zaplane) čez Marinčev grič. Tudi če nas bunkerji ne zanimajo, je ta pot skoraj obvezna že zaradi razgledov, ob njej je nekaj klopc in tudi energetskih točk (kakšni vplivi najbolj znanega Zaplančana Janeza Drnovška?), človek bi celo posumil, da so projektantom linije pri umeščanju objektov svetovali kar bioenergetiki… Da dosežemo to pot, moramo že malo pred gostilno Mesec z glavne ceste zaviti desno (kažipot za “Razgledni stolp”, verjetno je mišljen tisti na Planini nad Vrhniko), že kmalu pa s ceste skrenemo levo na pot, kjer nas začno usmerjati oznake Rupnikove linije. Najprej se še vzpenjamo ob ostankih rimskega zidu, nekje na polovici vzpona je tabla o sami Rupnikovi liniji. Ko dosežemo greben, verjetno najvišjo točko te tematske poti, nas pričaka tabla na mestu enega od porušenih vmesnih tipskih objektov, pri tem so morali biti tako temeljiti, da ni ostalo nobenih vidnih ostankov, sem pa namesto tega ravno v okolici videl kar dosti teloha. Mmg., dvojezične table se mi zdijo precej bolje zasnovane kot tiste v okolici Gorenje vasi. Ko nadaljujemo po od tu dalje tudi planinski in vojaški poti, dospemo do roba travnika, kjer nas pričaka prvi ohranjeni bunker, ki je ravno zaradi lege najbolj “instagramabilen” in se ga opazi tudi iz Prezida. Ker trava še ne raste, sem poiskal “luknje” v ograji in ga poslikal res z vseh možnih perspektiv, kot v vse druge, je tudi vanj mogoče vstopiti na lastno odgovornost, pri čemer niti ne potrebujemo baterije. Malo naprej je počivališče in razgledna točka po okolici, “rozeto” s smermi pa že nekoliko razjeda zob časa. Ko nadaljujemo po gozdnem robu in se glavna pot obrne levo, bomo v gozdu opazili novo tablo o delovanju obrambnega sistema in v bližini v gozdu dva bunkerja, enega desno in drugega levo. Notranjost desnega (v komentarjih slik št. 2) je bila zelo blatna, tako, da sem si jo ogledal zgolj skozi lino, pri levem (tretjem) pa je bilo moč iti tudi noter. Ko nadaljuejemo, bomo hitro opazili še četrti bunker s tablo o gradnji. V notranjosti tega bunkerja sem se vendarle toliko opogumil, da sem se povzpel po “lestvi” (vzidanih klinih) in pokukal še skozi oskubljene opazovalne line v stolpiču. Pot nas nato pripelje do glavne ceste in Napoleonovega vodnjaka, domnevno zgrajenega za potrebe francoske (Napoleonove) vojske, ko je zasedla Ljubljano. Če bi se kdo rad pripeljal v Zaplano samo zaradi Rupnikove linije, je poleg tega vodnjaka na voljo še prostor, kjer je mogoče parkirati, na njem pa še tabla o živosrebrni poti (včasih je tod mimo vodila edina cesta do Idrije, živo srebro pa se je mdr. uporabljalo tudi kot čistilo topovskih cevi). Sama tematska pot pa ob raziskovanju bunkerjev kar hitro vzame tudi uro in pol časa.

Sledi še povratek do Logatca po markirani planinski poti, kar se kasneje ob preučevanju zemljevidov izkaže za napako, ker gre kar precej naokoli glede na neuradne alternative direktno iz Prezida. Najprej kar po asfaltirani cesti, dokler markacije ne usmerijo ostro levo in po makadamskih gozdnih poteh. No, ko se uradna pot priključi neuradni direktni iz Prezida in bi bilo treba zaviti desno, opazim še tablo za Jezerc, zato raje zavijem levo in kmalu res sledi razgledna ploščad na to visoko šotno barje in nekaj enojezičnih informativnih tabel, ki razložijo proces naravnega “umiranja” jezera. Dokaj zanimiva zadeva, ki pa bo najbrž premalo spektakularna za “lovce na všečke”. Poleg te ploščadi poiščem še eno dostopno pot proti robu, seveda ne preblizu, da ujamem “jezero” še iz drugih perspektiv, izkaže pa se, da se edino z razgledne ploščadi vidi tudi preostalo vodno površino. No, če kdo pride naravnost iz Prezida, ga lahko to pritegne že pred razgledno ploščadjo, pa tudi sicer marsikdo ne bere “dolgoveznih” inf. tabel, zato ob robu ne bi škodila še kakšna dodatna opozorilna tabla o nevarnosti hoje po “živem blatu”.

Od Jezerca pa nazaj na uradno pot, ki se priključi kar na glavno cesto med Rovtami in Logatcem, k sreči se že po kakšnih 200 metrih (brez pločnika ipd.) odcepi desno na kolovoze pribl. vzporedno s to cesto. Sedaj že povsem ravninska pot se od tu kar vleče in vleče, pa še kmetje so začeli gnojiti površine ob njej. Končno prispemo do Logatca oz. “predmestje” Naklo. In vojaškozgodovinsko končamo, s čimer se je pot tudi začela, torej s progo iz 1. sv. vojne proti Godoviču. Kajti na lepem se na desni pokaže nekdanji železniški predor, z naše strani lepo označeno kot peš/kolesarska pot, z druge pa, da je prehod prepovedan. No, slednje je kar razumljivo, ko sem ga namreč nevede ilegalno prečkal, se izkaže, da je po sredini speljan ozek in kar globok odvodnjevalni kanal, prečno pa ga sekajo plitvejši kanalčki. Skratka, če ne bi bilo pomoči dnevne svetlobe in če ne bi pazil na vsak korak, bi se človek kaj hitro spotaknil, če ne še kaj hujšega. Naknadna “arheološka raziskovanja” prek Google Streetviewa in njegovega “časovnega stroja” razkrijejo, da bi tabla o prepovedi morala biti tudi na drugi strani, vendar jo je nekdo najverjetneje kar samovoljno odstranil. Še leta 2013 pa je tunel moral biti z obeh strani dobesedno zasut. Na drugi strani je razstavljena še ozkotirna lokomotiva “Mašinka”, moje ajznponarsko oko hitro opazi nekaj sumljivega in tabla zraven kmalu potrdi, da gre zgolj za repliko. No, če občinski “očetje” res ne želijo plezanja po “lokomotivi”, naj to še jasno izrazijo z dodatno tablo tik ob njej, ker tistega “dolgovezenja” marsikdo ne prebere.

Tako, krožna pot je “zašpiljena”, trajala je okoli 4 ure in pol, če naj verjamem odometriji (števcu korakov na uri), pa naj bi bila dolga ok. 18 km. Za zaokroženje vojaškozgodovinskega spektra bi se ob aktivnejšem iskanju zagotovo našel še kak partizanski spomenik, ob logaški župni cerkvi je bil opažen spomenik žrtvam povojnih pobojev, nekje okoli Cesarskega Vrha pa je menda bilo tudi povojno morišče…
Tabla ob WW1 nasipu1
Železniški nasip2
Spomenik dvema padlima teritorialcema na Cesarskem Vrhu3
Tabla ob začetku tematske poti ob rimskem zidu4
Tabla ob ostankih prvega obrambnega stolpa5
Ruševine obrambnega stolpa6
Večji del poti nas spremljajo takšni ostanki zidu7
Malo izobraževanja o kraških pojavih8
Še en ostanek obrambnega stolpa9
Kip rimskega vojaka10
Tabla pri domnevnem raketnem oporišču11
Od tam se pot za nekaj časa spusti12
Nov ostanek obrambnega stolpa13
Tabla ob obrambnem stolpu14
Proti koncu se pot spet spušča15
Tabla ob koncu poti16
Tabla ob gostilni Mesec, zgornji del17
Tabla ob gostilni Mesec, spodnji del z namigi18
Začetni del tematske poti ob Rupnikovi liniji se vzpenja ob ostankih rimskega zidu19
Tabla o Rupnikovi liniji20
Tabla o porušenem vmesnem tipskem objektu21
V okolici porušenega bunkerja je vse polno teloha22
Tu se priključimo na planinsko (in vojaško) pot iz Planine nad Vrhniko23
Mali tipski objekt oz. najbolj instagramabilen prvi bunker24
Prvi bunker še iz najlepše perspektive25
Tabla ob prvem bunkerju26
Vstop v bunker je v bistvu dovoljen27
Notranjost prvega bunkerja.28
Notranjost prvega bunkerja29
Razgled z bližnje razgledne točke30
Smernik na razgledni točki31
Tabla poleg naslednjih dveh bunkerjev32
Drugi bunker.33
Drugi bunker34
Pogled skozi lino v zablateno notranjost drugega bunkerja35
Tretji bunker36
Tretji bunker37
Notranjost tretjega bunkerja38
Notranjost tretjega bunkerja39
Tabla pred zadnjim (četrtim) bunkerjem40
Četrti bunker41
Četrti bunker42
Notranjost četrtega bunkerja43
Poskušajmo se povzpeti na opazovalni stolp četrtega bunkerja44
Pogled z opazovalnega stolpa četrtega bunkerja45
Manjše parkirišče ob zahodnem koncu Rupnikove poti46
Tabla o živosrebrni poti47
Napoleonov vodnjak48
Razgledna ploščad nad Jezerc-em49
Inf. tabla o Jezerc-u 1/350
Inf. tabla o Jezerc-u 2/351
Inf. tabla o Jezerc-u 3/352
Pogled na Jezerc z razgledne ploščadi53
Pogled na Jezerc54
Pogled na Jezerc55
Severni portal predora Naklo56
Notranjost predora Naklo57
Ena od niš v predoru58
Pred južnim portalom predora pa...59
Južni portal še malo od dlje60
Mašinka61
In še tabla poleg Mašinke62
(+5)všeč
brett21. 02. 2024 22:21:06
Kaj naj rečem drugega kot HVALA: za obsežen prispevek in kvalitetno predstavljen pohod!! nasmeh
(+2)všeč
brett22. 06. 2024 18:34:01
Danes popeljal hčerko in ženinega nečaka po rimskem zidu in delu Rupnikove linije.
Start in cilj pri odcepu za Zaplano z regionalne ceste Vrhnika-Logatec.

Ob poti srečali ogromno martinčkov, nekaj zelencev in gada. Ta je sikal in se zvijal kot nor: smo prestrašili drug drugega. Zanimivo pa je to, da je bil v gozdu, v odrasti ob potki. Kjer ga ne bi pričakoval. Pot je bila zaradi sopare, mestoma zaraščenosti malce težje prehodna. A je šlo. 2,5h z ogledi in branjem, 7km in 245m višinca.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Napoleonov vodnjak10
11
12
13
14
15
16
17
18
(+2)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki