Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Družinski izleti / Z dojenčkom v gore

Z dojenčkom v gore

Natisni
trinity16. 05. 2010 08:22:29
Pozdravljeni,
Ker smo novembra postala novopečena starša si moramo pač izlete v gore prilagajat najinemu sinu. Zanima me katere gore bi bile primerne, se pravi, da ni pot preveč izpostavljena.... V mislih imamo kakšen Storžič, Raduha in takšne na ""easy" gore. Midva sva dokaj izkušena pohodnika, kondicijo nabiramo po okolišikih hribih. Vendar sva prej bolj kot ne izbirala bolj težke gore, samo da so ble zajle velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh

Lep pozdrav
všeč
lepenatka16. 05. 2010 10:31:26
Variant je veliko, fino je, da je kaka koča vmes.

Raduha čez Loko ali Durce, Peca, Uršlja, Slemenova špica,Kofce in V. Vrh,Debela peč.....tudi Stol po kaki lažji....vendar mislim,da predolge ture za take sončke niso...kako urco dve tri...saj vem,zajle kličejo ...ampak počakajonasmeh...In potem je to še toliko večji užitek...Previden moraš biti pa povsod..
Uživajte na potepanjihnasmeh
všeč
trinity16. 05. 2010 13:31:15
velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
Ja zanimivo da je fotr zdaj bolj pogosto na fotkah hehehe....
Ravno zato sem pa malo povprašala, ker nisva po takih "ta lahkih" nikol hodila....
Ampak letos bojo te čist fajne, sej gore so pa lepe vsepovsod. Me pa mika tudi 3-dnevna turica na Triglav, ampak bomo vidli kako bo z snegom, vremenom....
Hvala!!
všeč
Gorazd G16. 05. 2010 14:34:00
Servis-Gorišek.com svetuje nasmeh

http://www.gore-ljudje.net/novosti/55432/#19700101010000

Ker je fotr (ki je sedaj bolj pogosto na fotkah nasmeh) še vedno na dopustu, sem si kar jaz sposodila njegovo ime in bom napisala, kako sem preživela prvih deset mesecev.

Najprej tole. Naštete ture zahtevajo zelo dober (najboljši!) nahrbrnik, ki stane krepko čez 200 EUR in ne kakšno poceni "stvaritev" iz otroških trgovin, ki mi zagotovo ne bi bila všeč, nadalje primerno zaščito pred soncem (sončno kremo, klobuček ali strehico nad glavo, sončna očala itd.) in še na marsikaj je treba misliti, predno se odpravimo na turo.

Na zavarovane poti me še ne vleče in se mi ne zdijo primerne za mojo starost. Tudi drugje je (preverjeno!) zelo lepo. nasmeh

Če ne veste, kam bi (še) šli na sprehod, je tukaj nekaj mojih predlogov – iz prve roke, kot se reče. Lubnik je bil, poleg dolinskih sprehodov, prvi hrib na katerem sem bila (seveda brez pomoči staršev nikoli ni šlo) že lanskega julija od cerkve sv. Tomaža. V istem mesecu, ko je bilo v dolini zelo vroče, je bilo lepo še na Joštu nad Kranjem, Blegošu in sosednjem Koprivniku, Žingarici, sredogorskemu vrhu severne karavanške verige, Debeli peči, ki jo najdete na gore-ljudje in na Koželjevi poti ob hladni Kamniški Bistrici. Avgusta ste lahko brali o Krniških skalah v Karnijskih Alpah in o slikoviti mulatjeri nad Baško grapo, bila pa sem tudi na Srednjem vrhu nad Završnico skozi Zagon, pri sv. Kolmanu, na vseh treh Golakih v Trnovskem gozdu, na Pršivcu in Sedmerih jezerih, Mačenskem vrhu nad Rožem, domačem Velikem Kozju in Kozjem vrhu (same koze na kupu!) nad Spodnjim Jezerskim. September je postregel z razgledi z Virnikovega Grintovca, prijetnim hladom Pokljuške soteske, domačo skalo v Sedovcih, Smolnikom nad Vranskim ter potepanju po Cresu in Lošinju o čemur ste že tudi lahko brali. Oktobra sem bila na Gomili, Jeterbenku, Grmadi nad Ortnekom, pri Kobiljem curku, velikem klinu z vponko pod Steno, Spodjem in Zgornjem Peričniku, v Blejskem Vintgarju, na Velikem Zvohu in Slemenovi špici. November je bil že bolj hladen, pa tudi kengurujčka sem se malo naveličala, zato me je moj športni voziček zapeljal po gozdnih cestah od Predaslja na Jermanco, iz Podkorna skozi Rateče na Tromejo (Peč) in na začetku decembra še iz Planice v Tamar. Enega od zadnjih dni starega leta sem preživela na s soncem obsijani Lisci. V dolini so takrat tavali v megli …

Novo leto je prineslo obilno snežno odejo, zato sem se znašla drugače. Sončna Primorska je vabila k slapu Veli Vir in k tistemu pod Trebešami, nadalje k zanimivemu naravnemu mostu in jami Skozno nad Šmihelom v Vipavski dolini, šla pa sem tudi preverit, če je ati v Planinskem vestniku dobro opisal Kraški rob. Za Marijo Snežno, jamo Ladrico nimam pripomb (beri: izgubili se nismo). Ker pa vendarle nisem želela ostati čisto brez belih opojnosti, sem ob toplejših dnevih izkoristila priložnost in (prvič v nahrbtniku) obiskala zanimivo kamnito mizo nad Žirmi, užila razgled izpred cerkve Svetih Treh Kraljev, obiskala Polhograjsko Grmado s Katarine in bila pri sv. Neži na Kumu. Februar je prinesel vzpon na čarovniško Slivnico iz Cerknice (kjer smo srečali matto nasmeh), Ratitovec s Prtovča (zimski bivak je zakon!) in snežne radosti nad koroškim Rožem. V sredogorju je marca že pela pomlad. Polhograjska Gora, »Trenta« nad Belim potokom, Šmarna Gora z Grmado, zelo lepi slapovi v Peklu, Rašica in »dvakratni« Iški Vintgar so bili moji izleti v tem mesecu. April se je začel s Korošaškimi slapovi in Kamniškim vrhom, nadaljeval z zelo lepim vzponom na Javorjev vrh preko Škrbine in Slaparjeve gore. Nato je sledil Tošč, spodaj opisani izlet iz te objave, Porezen s Petrovega Brda, Čemšeniška planina iz vasi Jesenovo, kjer je bila oskrbnica koče zelo prijazna in mi je zastonj segrela vodo za moje kosilo in podarila še sladico, Koški slapovi pri Višnji Gori, Obolno, Pasja ravan, Sivka, za konec pa še Lepenatka in Veliki Roga(te)c, ki mu lahko rečemo tudi Mrtvi menih. Mesec ljubezni se je začel s prvomajskim pohodom do cervice sv. Lovrenca nad domačim Lokavcem, kjer se je Clusijev svišč ravno takrat najlepše razcvetel. Po pripovedovanju babice je moj ati zmogel celoten prvomajski vzpon iz doline do Lovrenca (petsto višinskih metrov) pri šttirinajstih mesecih na svojih nogah. Sicer počasi in s pomočjo rok odraslih, a nositi se ni pustil. Zna biti, da so bili to že prvi zametki trme. Sicer pa … Kako že gre pregovor o jabolku in drevesu?


Fajn se imejte nasmeh
Julija

Na izhodišču1
(+3)všeč
trinity16. 05. 2010 15:13:39
Hvala!!velik nasmeh Vajina lepotička je pa že prava hribovka. Najin je star 6 mesecev in prav uživa v nahrbtniku (ni ravno un ta-fajni) je pa srednjega cenovnega razreda! Zadnič sem najdla eno prav super čelado. Tko da čakamo še na vreme pa gremo mal na lepše!

LP
všeč
miri16. 05. 2010 18:32:38
Je že tukaj važno ,da je vse "in"?
všeč
trinity16. 05. 2010 19:59:47
@ Miri no ja niti nivažno da je vse "in", je pa pomembno udobje otroka..... Tale rukzak k ga ma Julija je res super, fajn oblazinjen...
LP
(+1)všeč
Gorazd G16. 05. 2010 20:28:10
Ne gre za to, da je vse "in", temveč za udobje (kot je napisala že predhodnica)predvsem pa varnost otroka in njegovo zdravje. Kdor me pozna, ve, da sem jaz zadnji, ki mi je pomemmno, da je kaj "in", toda pri zdravju otroka dileme ni in je, vsaj po mojem mnenju, tudi ne sme biti.

Eno je sprehod po ravnem parku ali hoja po nakupovalnih centrih, povsem nekaj drugega pa gorska tura. Otroku je zagotovo bolj udobno v izdelkih največjih strokovnjakov na tem področju. Ko ga posadiš v otroška nosila, je razlika očitna - preizkusil sem jih kar nekaj. Če si česa ne želim, je to, da bi otroku zaradi varčevanja uničil zdravje. Že tako smo tisti starši, ki z otroci zahajamo v gore, v očeh mnogih 'normalnih' ljudi malo čez les. Tisti tvoj "in" bi veljal le v primeru, če bi izbiral še barvo nahrbtnika ali kaj podobnega.

Sicer se pa vsak sam odloči, ali bo z otrokom zahajal v gore in če, v čem ga bo nosil. Posledice so lahko ob pretiravanju in neprimerni opremi zelo hude.

Jaz bom rajši šparal kje drugje.

Srečno!

(+2)všeč
Gorazd G16. 05. 2010 20:57:51
Še to. Vsem, ki nameravate nositi otroke v gore toplo priporočam, da preberete naslednje:

Boštjan Hauptman - Vse o nahrbtnikih za nošenje otrok

Čtivo najdete v pdf-ju na spodnjem naslovu:

http://otrocarije.blogspot.com/2008/07/nahrbtniki-za-noenje-otrok-planinski.html
(+1)všeč
trinity16. 05. 2010 21:24:51
Gorazd se strinjam!!!
(+1)všeč
Martin M.1. 04. 2016 15:29:27
Pri nahrbtniku za nošenje otrok je predvsem pomembno, da starši vedo kje in kako ga bodo uporabljali. Treking hrbtišče je za hribe, medtem, ko nahrbtniki z zračnim hrbtiščem bolje služijo pri uporabi na morju oz na potovanjih ter v mestu, to je takrat, ko otroka ne nosimo dlje kot kakšno uro.
Hauptman je res dobro napisal vodič. Do danes pa so se vsi omenjeni nahrbtniki za nošenje otrok spremenili, pridobili funkcije, certifikate, izgubili na teći in zamenjali hrbtišča, ...

Preberite si, kateri so najboljši nahrbtniki za nošenje otrok, kako izbrati in kupiti pravi nahrbtnik za nošenje otroka ter nošenje otrok v svetu in času.
všeč
kotnk2. 04. 2016 08:42:46
Se pa dobijo tile kakovostni ala deuter tud lepo ohranjeni rabljeni za 100. Jst sem ga dobu in zdej se nosi v njem že tadrugi in je še vedno isti. skoraj ni sledov uporabe.
všeč
anitagoitan2. 04. 2016 11:04:24
Deuter Kid Comfort 3 priporočam (smo ga imeli pri dveh otrocih), in kot je že kotnik napisal, se vam splača na Bolho pogledat.
všeč
Ohrovt6. 06. 2017 15:01:21
Jaz sem tudi kar nekaj prenosila (in jo še) hčerko, najprej v nosilki (Ergobaby), potem pa nahrbtnik (Deuter 3 za 150 € na Bolhi (na Bolhi najdete tudi zelo zelo stare izvedbe tega ruzaka, v pomoč-če ima ruzak že stremenca za noge je ok).
No 6 m dojenčke pa vsekakor ni dovolj velik in stabilen za ruzak. Uporabite rajši nosilko. Nahrbtnik je priporočljiv šele takrat, ko se otrok vsede in sedi sam (in ne takrat, ko ga nekam naslonite in seveda ves skrivenčen ostane v tem položaju). Torej nekje okoli 8m.

Meni najljubša pot na hitro je na Jošta, za kaj zahtevnejšega pa je primerna Begunjščica, Veliki vrh, Storžič (če te ne moti da moraš zelo zelo visoko dvigovati noge-meni je ta pot pretežka s 15 kg težo na hrbtu).
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki