Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / VELIKA IZGUBA VELIKANA SLOVENSKEGA ALPINIZMA

VELIKA IZGUBA VELIKANA SLOVENSKEGA ALPINIZMA

Natisni
Irina14. 11. 2010 22:45:05
Tomaž nismo te pozabili, še vedno si tu nekje med nami.

Ni smrt tisto, kar nas loči, in življenje ni, kar druži nas.
So vezi močnejše, brez pomena zanje so razdalje, kraj in čas. (Mila K.)
Slovo od Tomaža1
(+2)všeč
funnyboy14. 11. 2010 23:16:35
Irina, res je. Lepo si pouedala.
všeč
julius17. 04. 2012 20:46:41
Jože!
Malo si zamenjal osebe. Tomaž in Metod nista isti osebi. Za Metoda moraš odpreti novo rubriko.
Pa brez zamere.
všeč
Jože.18. 04. 2012 04:25:04
julius!
Nobene zamere ni. Dobro vem, kdo je kdo. Nekako se mi je zdelo še najbolj primerno, da objavim pod ta naslov. Sicer pa nimam navade, spreminjati ali pa brisati, tisto malo, kar napišem. Odpiranje novih in novih rubrik..., saj jih je že tako preveč. Če bi bilo zaradi preglednosti bolje odpreti novo rubriko, ali pa mojo objavo prastaviti kam drugam, pa prosim administratorja, da to popravi. Lp.
(+1)všeč
jaz2. 07. 2012 20:10:51
Malo pozno, ampak iz srca. Med mojim polletnim bivanjem v Aziji sem obiskal tudi zadnji dom prijatelja Tomaža. Dne 2 in 4 marca sem pod Langtang Lirungom prižgal svečo v njegov spomin. Tomaž počivaj v miru v širnih prostranstvih Himalaje, katera si tako ljubil. Namaste!

ob moji obletnici mi je podaril knjigo1
v družbi Tomaža in Carlosa Corsolia2
v spomin3
pod Langtang Lirungom4
ja, ja,ama5
Langtang Lirung z Tsergo Rija6
utrgal se je plaz7
kukur, povzpel se je z menoj na 5400m8
pod vzhodnim grebenom9
samo jaz10
bil je odprt pred 15 leti11
najraje sem v kuhinji12
vedno prijetni otroci13
L.L. ob poti proti Goisakundi14
Lumbini rostni kraj Bude15
se je Nepal v zadnjih letih zelo spremenil16
pa še ena sveča za srečo17
proti Indiji18
(+7)všeč
viharnik2. 07. 2012 23:06:54
Zelo lepo, da nekdo iz Slovenije obišče v spomin na njegov kraj zadnjega odhoda, kjer je Tomaž sebe najbolje občutil, to je Himalaya.
Besede, ki jih je Tomaž izrekel "Jaz sem, ki Sem" kljub navidez preprostem stihu, skriva bistvo človeškega zavedanja in visoke duhovne prebujenosti.
Da se človeški duh premakne na točko lastnega čistega duha kot le opazovalca izven sebe (iz čiste sredine zavedanja) z zavestjo enosti duha in kozmosa in nikoli kot duha, ki tava in se veže na pojavni svet, je potrebno mnogo let duhovne prakse, kontemplacije s samim seboj, spoznavanj univerzalne narave in človeka kot univerzalnega delca stvarstva.Takšna izkustva lahko pridejo na dan tudi ob težkih solo vzponih, ker se takrat nahajaš sam s steno in lastni duh pozabi na vse občutke ter emocije svetovnega ustroja.Le lastni duh in izostrena poglobitev vase te takrat vodi čez steno, vsakemu smrtniku nedoumljivo nedostopno.Le takrat zaznaš, da ima duh univerzalno naravo, da je nepogojen in večen, hkrati pa ti pove(Duh), da, če On postane svoboden, dobi človek v podporo neko višjo silo(Duh-Bog) s katero lahko doseže nemogoče in nepredstavljivo.
S to mislijo se nalahko dotaknemo in približamo Božjih stopal v njegovi nepojmljivi veličini kot njegov otrok, posameznik, človek.
(+1)všeč
heinz3. 07. 2012 06:45:56
"Jaz sem, ki sem" izvira iz biblije. Gre za Stvarnikovo osebno ime s katerim se je predstavil Mojzesu, ko ga je ta vprašal po imenu. Preberi: 2.Mojzesova (Eksodus) 3 : 13, 14.
(+4)všeč
viharnik3. 07. 2012 16:31:01
Seveda gre za stvarnika.V takšnem kontekstu sem tudi sam zgoraj opisal kako človek, ki je mikrokopija univerzalnega stvarstva to lahko tudi sam postane, ni pa lahko, se strinjam.Brez dvoma je Tomaž ta stih sam tudi občutil.Težje pa je to stanje obdržati, če nisi po božji milosti realizirana, transformirana, prebujena duša- opomba- na koncu postaneš čisti Duh-Atman, ki se več ne inkarnira na zemljo.
Na gori Sinaj pa se je Mojzes srečal pri grmu z eno od svetih, večnih predstavnikov božjega kraljestva onostranstva t.j. svetim ognjem ali Sri Agni Devata (sveti ogenj očiščenja), lahko tudi Sri Kalki ( sveti ogenj evolucije-Shusumna nadi-hrbtenica), katere sem tudi omenil.
všeč
zippo4. 07. 2012 07:03:33
viharnik, pa ti si že zdaj v nirvanivelik nasmeh
(+4)všeč
viharnik4. 07. 2012 08:34:24
To naj bi bilo le naravno stanje pravega človeka od kjer smo nekoč po Bogu vsi nastali(ne fizično, se večkrat rodimo, pač pa duhovno) a smo pozabili na svoje pra korenine in esence.Svet pa je poligon za duše, kjer se učimo v vsej tej človeško ustvarjeni navlaki(iluzija pojavnega sveta) priti do svojega izvora samega sebe, tj.čistega duha in prebuditev pra matere v sebi ali pra energije (jin-jang) ali Kundalini ,kitajsko pravijo Chi.Brez pomoči Sahaja joge ta preporod ni mogoč in tudi tam božje ne laska, treba je venomer delati na sebi in se izpopolnjevati, se ostriti.Dano je bilo samo božjim (že z zametkom in predizpozicijami) inkarnacijam, ki so imele na zemlji določene naloge kako prosvetliti ljudi(Jezus, Sri Rama, Sri Krishna,Lao Tzu, Sokrates, Zaratustra, Mohamed, Sri Buddha, Sri Sai Baba(op. 19stol. iz Shirdi) in ostali).
všeč
Stran:12345
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki