Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj

Razor

Natisni
haridautovic19.7.2020 14:22:54
bbugari1 -Ja leva desna,,se zgodi -za cestarsko bajto je mišljena tale slika,,hitrost pač ubija,velik nasmeh
Izhodišče pri cestarski bajti na vršički cesti-struga mlinarice1
(+3)všeč
teac22.7.2020 11:07:23
Zdravo,

na Razor planiram iz smeri Prisanka preko Zadnjega okna in Škrbine. Kakšna je pot v tej smeri proti Razorju? Predvsem me zanima "spust" iz Prisanka v smeri Razorja. Je ustrezno varovana?
všeč
jax22.7.2020 11:24:12
Je v redu varovana, čisto lahka pa ni.
všeč
Lukito10.8.2020 10:33:01
28/7/2020 - Razor (+ Prisojnik)

Prijateljica se je odlocila prehoditi SPP od Maribora do Debelega Rtica brez prekinitev v "klasicnem slogu" in jo v soboto tudi zakljucila - 26 dni. Jaz pa sem se odlocil da jo pospremim skozi Julijce dokler bo cas / moc / volja.


Zjutraj vstaneva ne prezgodaj (ker ima vecina koc zajtrk sele ob 7h zjutraj???), se okrepcava, naloziva nahrbtnike in se odpraviva proti Razorju. Nekaj casa gre po senci, visje proti sedlu med Planjo in Razorjem pa sva ze na soncu. Odloziva nahrbtnike za skalo in skociva na Razor. Njej nic posebnega, mene je pa tisto plezanje brez samovarovanja vseeno malo prizemljilo. No, tudi to je slo. Dan je lep, razgledi cudoviti, ljuidi bolj malo in sva sla naprej.

Zacela sva se spuscati proti skrbini v zadnjem Prisojniku. Omeniti velja da je pot zelo slabo markirana oziroma ze dolgo ni bila na novo oznacena, tako da je potrebno biti kar precej pozoren. Ko sva prisla do odcepa se je bilo potrebno odlociti ali greva po Ljubilejni ali pa okrog Prisojnika proti Vrsicu. Nekako sva se zedinila da zna biti Ljubilejna brez samovarovanja s takim nahrbtnikom kar zelo tezek zalogaj in se raje odpravila naprej po "enki" proti Vrsicu.

Super lep dan s super lepim soncem te super lepo zakuri med travo in rusevjem, brez sapice vetra. Tako jaz nisem imel posebne zelje po Prisojniku, ona pa je vseeno skocila se tja po Slovenski. Ko sem prisel do Ticarce na Vrsicu je (ze drugic) gor poletel tudi helikopter SV. In me je zmrazilo. Izkazalo se je da je slo za mlajsega planinca ki je zaradi padajocega kamenja utrpel poskodbo glave. Upam da bo kmalu vse OK.

In potem se po nekaj dneh koncno stusiras. Boljs k 100 jurjev pufa.
Dobro jutro1
Pogled nazaj2
In naprej3
Sedlo4
Pod Razorjem5
...6
Prisank / Prisojnik7
Pogled nazaj8
9
(+3)všeč
coupet24.8.2020 15:54:46
Živjo. S prijateljem bi se odpravila iz Vršiča na Razor. Na poti nazaj bi pot združila še z obiskom Prisojnika. Katera pot na Prisojnik in dol bi bila najbolša?
Izkušnje in kondicija niso problem.
Kako je razgledna ta pot?
Al bi bla lepše na Razor iz Vrat in tam?
Hvala in srečno vsem
všeč
sla24.8.2020 16:23:58
Iz Razorja na Prisojnik je najbolj direktna Jubilejna pot. Ta pot pa je ZAPRTA (v Zadnjem oknu je aktivni podor).
Zato se je potrebno z sedla Mlinarica spustiti do Slovenske poti in po njej na vrh. Za sestop iz Prisojnika lahko uporabita razgledno Grebensko pot.

Na Razor je mogoče tudi iz Krnice čez Kriško steno in enako naprej čez Prisojnik. V tem primeru se je treba iz Vršiča spustiti nazaj do Krnice (peš ali avtobus ali avtoštop).
(+1)všeč
coupet24.8.2020 16:29:17
Hvala za odgovor nasmeh
všeč
Filip_Culjak24.8.2020 17:22:09
Lahko greš čez Kajzljevo škrbino, razen po Slovenski. Sestop opraviš po Slovenski.
všeč
lijaneja24.8.2020 18:05:58
@sla je v drugem odstavku lepo opisal. Če bi rad potipal malo brezpotja imaš del poti tule.
https://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=1957&stran=1
Pa srečno!
všeč
andrej Lj14.9.2020 21:12:09
Pozdravljeni,
v soboto sem se odpravil na Razor. Izhodišče je bilo v dolini Vrata...mimo Pogačnikovega doma na Kriških podih, do vrha. To je bil tudi zadnji žig na SPP. Transferzalo sem opravil v petih letih. Sem vesel, da mi je uspelonasmehnasmeh. Drugače pa pot iz Vrat na Razor lepo uhojena, brez posebnosti...stena pod vrhom ni tako težka kot sem pričakoval, vendar vseeno spoštovanja vrednajezik. Postrežba v Pogačnikovem domu odlična ...bravo mlada ekipa,kar tako naprejnasmehvelik nasmeh.
Varen korak vsem še naprej.
Kozorogi, kralji Kriških podov.1
Pogačnikov dom na Kriških podih2
Na vrhu Razorja...še zadnji žig..3
Zasluženo pivo pri Aljaževem domu v dolini Vrata.4
(+4)všeč
ljubitelj gora20.9.2020 22:02:16
Začnem cestarska bajta nad Trento. Čez Mlinarico grem po strugi. Dolgo sem hodil do markirane poti. Pot na Razor je ponekod slabo markirana, ponekod pa tudi jeklenica poškodovana. Srečal sem kakih 5. Na Razor sta za mano prišla še dva iz Briš. Kmalu sta odšla in kar nekaj časa ostal na vrhu v tako lepem vremenu in razgledih. Tam okoli pol štirih je bila ura a za mene so taki časi pravi. Mirno je bilo. Previdno sestopim in srečam še eno planinko pod Razorjem, sva nekaj besed spregovorila, nato pa kmalu vsak po svoje. Sestopil sem nazaj po smeri prihoda, na območju Mlinarice pa zavil desno na lovsko ki gre nad strugo. Tam pa svaj 5x moral se plazit čez podrta drevesa. Ta lovska pride skoraj do cestarske bajte. In pa nazaj čez Bovec-Tolmin, kjer je mnogo lepša cesta kot proti Kranjski Gori-Jesenicam-Kranju.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
(+5)všeč
mizakaši21.9.2020 12:18:11
Že kar malo kasno sva se po iskanju parkinga za avto iz Vršiča s sopotnico odpravila proti Razorju.Do odcepa za Jubilejno pot na Prisojnik sva srečala oziroma prehitela samo par planincev.Višje,malo pod sedlom pa še enega ki se je že vračal.Na vrhu nas je bilo kar nekaj.Vračala sva se po isti poti proti Vršiču in sračala še par gornikov.Pot iz te strani brez posebnosti.Na Vršiču prišla do precej osamljenega avta.O gneči,kakršna je bila dopoldan pa nikakršnega sledu.
Zaključek na enemu mrzlemu pol pa gas za Ljubljano.Tudi na cesti brez pretirane gneče.
(+1)všeč
j.22.9.2020 23:01:07
Včeraj po dolini Mlinarice na Razor in nazaj. Dolgo je že tega, kar sem bil v teh krajih, v spominu sem imel lepo lovsko pot, ki pripelje visoko do travnatih vesin pod prečno potjo Prisojnik - Razor. Včeraj pa ni bilo čisto tako. V spodnjem, gozdnatem delu je precej podrtega drevja, malo naprej se je nad grapo Mlinarice odtrgal del pobočja in s sabo odnesel nekaj deset metrov poti. Plezanje čez podrta drevesa je meni mukotrpno, k sreči je šlo po travah v zgornjem delu doline je precej hitreje.

Drugih posebnosti na poti ni, le sem ter tja sem na urejenem delu poti predvsem na skalnatih prehodih malo pogrešal markacije. Tiste, ki so, so že precej obledele, tako da je včasih potrebno malo pogledati, da najdeš najudobnejši prehod. Kar pa pravzaprav niti ni tako slabonasmeh.

Kmalu nad sedlom Planja me je zajela napovedana oblačnost, tako da na vrhu z razgledi ni bilo nič. Desno od pred leti na novo izgrajene poti je še en, prav tako ogromen podor. Vršni, plezalni del poti me je nekako spominjal na zgornjo (previsno) polovico Pogačnikove poti čez šmarnogorski Turnc, le stope na Razorju so za spoznanje malo bolj narazen. Pri povratku sem si ogledal še votlino malo pod vrhom, na dnu je še vedno nekaj ledu od prejšnje zime. Povzpeti sem se imel namen tudi na Planjo, a sem jo zaradi vremena po premisleku izpustil. Na okrog 2200 metrih me je ujel rahel dež, ravno toliko, da so jeklenice postale zoprno spolzke. K sreči jih nisem preveč rabil.

Na podih pod vrhom se mi je prav prijazno pustila slikati kozoroginja z mladičem, nižje doli nad zatrepom Mlinarice pa kar cel trop, z mogočnim samcem na čelu.

V dolini Mlinarice so se megle zakrile skoraj vse okoliške vrhove, pa je vseeno izgledalo divje in lepo. Če sem pri vzponu še nekako imel voljo plezati čez polomljeno drevje na poti, sem se pri povratku v območju med prvo in drugo grapo (šteto od spodaj) raje izognil po strugi Mlinarice, kjer pa je šlo počasi. Na koncu sem se spustil še do zgornjega dela korit Mlinarice, potka do njih se odcepi kakih 100 metrov od opuščene cestarske bajte. Ni mi bilo žal!

Kljub nekaj dežja je bil dan v teh osamljenih kotičkih okrog Mlinarice nepozaben. In Razor je res mogočna gora!


Ostanki lovske koče v gozdu.1
Poljub utrujenega stolpa.2
Turn 3
Le kakša sila lahko prelomi klin, debel vsaj dvajset milimetrov?4
Planja. Konec prejšnjega stoletja se je v njeni severni steni plezalo na veliko.5
Turn in njegovi stražarji.6
Markacija je precej bleda, čeprav je pod streho.7
Kozoroginja s spomladanskim mladičem.8
Planja: stolpi in grape.9
Eden izmed podorov pod vrhom Razorja.10
Plezalni del poti pod vrhom. En malček tudi previsno.11
Na vrhu brez razgledov.12
Vhod v ledeno luknjo.13
Čisto na dnu je res nekaj ledu prejšnje zime.14
Kozoroginja se je nastavljala za slikanje tudi dol grede.15
Vodja.16
Dežela stolpov. Pogled proti Planji. Lešarjev zob?17
Simpatičen možic na strminah zatrepa Mlinarice. Zadaj v megli Ušje, Plešivec, Trentski Pelc, Srebrnjak.18
Tam gori sem bil.19
Peščeni plaz je odnesel del lovske poti.20
V sredini Germlajt.21
Korita Mlinarice (zgornji del).22
Prijeten tolmun.23
Nižje doli se začnejo prava korita.24
Poti med prvima dvema grapama v spodnjem delu sem se nazaj grede izognil po strugi Mlinarice.25
(+11)všeč
lijaneja23.9.2020 7:06:30
Ti je na vrhu malce ponagajala meglica. Pravi Turn pod Razorjem (z veliko začetnico) pa se seveda nahaja precej višje, kot je tvoj na tretji sliki.
(+1)všeč
j.23.9.2020 8:01:18
Uhh, popravljeno! Hvala! Bo treba še večkrat v tiste konce, da si malo osvežim spomin in si še kakšno zadevo ogledam. Tisti na sliki 17 bo pa potem najbrž Lešarjev zob, kajne da?
1
(+1)všeč
lijaneja23.9.2020 20:42:27
Priznam, da mi Lešarjev zob ni poznan, me pa že nekaj let mika ta lepotec. Škoda, ker močno preseže trojko.zadrega
Turn pod Razorjem 2394.1
(+3)všeč
j.24.9.2020 9:37:34
Haha, kar se mene tiče bi včasih to šlo za malo mal‘co, sedaj se mi pa zdi, da bi že prvi raztežaj lahko bil kar nekam zahteven velik nasmeh. Ampak trdno sem prepričan mežikanje da bo enkrat v prihodnosti mogoče spet čudežno postal lažji...
Igorjeva smer
(+4)všeč
Stran:123...222324
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki