Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Pitna voda v gorah

Pitna voda v gorah

Natisni
Tadej31. 08. 2011 19:24:30
Nadaljevanje teme o pitni vodi v gorah...
všeč
vojko5030. 08. 2011 20:48:19
Pretekli vikend sem bil po dveh letih zopet na Sedmerih jezerih.Voda iz pipe pred kočo ni več pitna, je oporečna zaradi bakterij.Sam se jo pil,brez posledic.Mogoče kdo ve, ali je to marketinška poteza z ozirom na to, da je v koči 1l vode Zale 4 evre.
všeč
lynx30. 08. 2011 20:56:52
Pomoje ne, ker je bila na začetku poletja še v redu. Bo pa tale dež precej pomagal.nasmeh
všeč
Žiga2230. 08. 2011 20:57:32
V vseh kočah v visokogorju ti bodo rekli da voda ni pitna.

Možni razlogi:

a) da res ni pitna nasmeh

b) zakaj bi talali zastonj vodo s pipe, če lahko ustekleničeno prodajo po 4 eur za pol litra? (bodimo pošteni, naj se kdo postavi v kožo oskrbnika - zaslužit je treba in poglihat stroške obratovanja in osebja)

c) predstavljaj si da bi v kočah kot je recimo na Sedmerih, Planika, Kredarica, itd., kjer gre vsak dan (na višku sezone) čez minimalno 300 planincev, vsak planinec porabil vsaj ca. liter vode za umivanje in liter da dotoči rezerve za pitje. To je ca. 1000 litrov vode na dan! Garant iztrošimo Triglavski ledenik v sezoni ali dveh, hudo breme je to za naravo. Tako da ima ta razlog bolj ekološke temelje.

Kar se mene tiče je še najbolj smotrn razlog ta zadnji in ga povsem podpiram.
(+1)všeč
viharnik30. 08. 2011 21:26:01
Ne vem, kje bi bila voda bolj neoporečna kot prav na višjih nadmorskih višinah, kjer ni onesnaženja in naselij.
Vsaka voda je dobra za pitje, saj rek pravi, da se voda sama očisti, če steče preko sto kamnov pa še prane se nabere, ko žubori in v slapičih deli molekule vode in jih meša z zrakom.
jaz pijem vodo vsepovsod, kjer zgoraj ni več nobenih hiš, pl.postojank, planin in nikoli nisem imel nobenih zdravstvenih težav.Ali mislite, da tisto kar pojemo in popijemo v kočah je vse super in zdravo s kakšnimi garancijami.
Vsak sadež in voda z narave je neprecenjiva vrednost polnega zaupanja, ker so tam molekule še popolnoma nespremenjene, zrasle izključno le s pomočjo naravne moči(voda,sonce,tla) in imajo zato veliko večjo moč in blagodejno-zdravilno vplivajo na človeka.Tudi v farmaciji bi že tanko piskali, če ne bi toliko ovirali naravni medicini-zeliščem, da prodre v človeško zdravljenje in to brez stranskih učinkov.Tako pa, ko se "pozdravi en simptom" bolezni, umetna zdravila naredijo v telesu drugo bolezen-disharmonijo-domina efekt.
Mislim, da je v gorah vsaka voda zdrava, če le ni onesnažena z umazano snežnico, ki jo povzroča izgorevanje kerozina avionov.
Moja babica mi je govorila, da so njeni starši že govorili kako bo nekoč z živili:Vse se bo lesketalo v vitrinah, vse bo lepo zavito a za človeka nezdravo.
(+1)všeč
miri30. 08. 2011 21:43:42
Da je voda pitna skoraj vsepovsod ti verjamem.Da je pa v visokogorju neoporečna pa ne bo držalo.Saj si kdaj,v to ne dvomim,gledal sneg ko kopni.Si kdaj prijel za črni rob? Večkratno pranje mi ni očistilo madeža,ki sem ga staknil na Rombonu.Mislim,da je ta onesnaženost prišla(in prihaja)iz Padske nižine.
všeč
krena30. 08. 2011 22:06:48
Moje izkušnje pa niso prav dobre kar se gre vode iz hribov,ker lani dobila virozo iz Triglavske bistrice,tam se pasla živina in verjetno prišlo do okužbe,tako da se izogibam taki vodi,raje vzamem s sabo več,le v primeru,da je pravi izvir si potem nalijem nasmeh
všeč
Bojan_A31. 08. 2011 08:52:02
Ne, hec je drugje! To s črnim robom na starih snežiščih drži, ampak to je zaradi onesnaženost atmosfere.

V kočah pa piše da voda ni pitna samo zaradi birokracije- ker če je voda označena kot pitna morajo dobiti neke papirje vodovarstvenega inšpektorata. Če pa gor nalimajo voda ni pitna se pa tej birokratski oviri izognejo.
(+1)všeč
katty31. 08. 2011 09:09:30
Glede vode na Triglavskih jezerih-do nedavnega je bila povsem pitnanasmeh, tudi oskrbnica mi je tako rekla. Pravi, da jo ona uživa vsak dan, pa še nikoli ni čutila nobenih posledicvelik nasmeh. Je pa res, da so jo dali v začetku avgusta testirat, in so ugotovili povišanje količine ne vem katerih bakterijeek. Smo jo pa tudi mi uživali, tako ta minuli vikend kot tudi pred 14dnevi, pa nobenemu ni bilo ničmežikanje. Smo pa plačali za 1,5 litra vode 4,40 evra, kar je res preveč. Sem pa izpod Kanjavca, kjer je še nekaj zaplat snega, le tega nabrala v dve plastični flaški, pa mi prav tako ni bilo ničeekvelik nasmeh. Je imel pa res nenavaden okusnasmeh. Bojan A, bereš mi mislinasmehvelik nasmeh.
všeč
keber131. 08. 2011 14:10:35
To kar je rekel Bojan, mi je povedala pred leti tudi oskrbnica na Kriških podih.
všeč
urbancek31. 08. 2011 14:28:42
Voda je v gorah zlato!nasmeh
Ne samo 4,40 evra, marsikdo je bil že v situaciji, ko bi dal veliko več, le da bi jo imel tisti trenutek pri roki...mežikanje Lp!
všeč
jprim31. 08. 2011 17:43:45
No, pa dodajam nekaj k pitni vodi. Tako kot je rekel Bojan, zaradi sistema hasap, ki se mora upoštevati tudi v kočah, je to tako, ... sama sem vprašala za vodo, kjer je bil napis, da voda ni pitna in oskrbnica je lepo razložila to zadevo.

Da pa je lahko okužena s kakšno bakterijo, sem bolj v dvomih ... saj sva z možem pila vodo že iz z mahom porašćenega korita, bolj stoječa kot pa pretočna, pa nisva staknila okužbe ... nasmeh, to je bila tura na Bavški Grintavec, kjer nama je vode zmanjkalo, tudi iz luže bi takrat pila.

No ja, tudi mene še vleče letos na Triglav.
všeč
lynx31. 08. 2011 17:58:46
Sta že imela srečo, malo bosa je na podlagi enega primera sklepat na univerzalno resnico. Aja, če bodo koga zanimale podrobnosti: hasap je HACCP.
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki