Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Letošnje vremensko poletje

Letošnje vremensko poletje

Natisni
triglavski7. 07. 2009 14:16:19

m''re 1
7.7.2009 Kot vedno lepo in poučno poročilo. Vendar pa brez zamere teorija o nevihtah zaradi veliko snega ne zdrži, lahko sicer vpliva na lokalno povečano verjetnost kaj več pa ne. Vsekakor morajo biti prej izpolnjeni drugi pogoji - predvsem labilna zračna masa. Ob suhi in stabilni zračni masi do neviht zlepa nepride,če pa že pa so to zgolj lokalno zelo omejene vročinske. Kot vir vlage je sneg neznaten proti ostalim vodnim površinam predvsem morju.
Na vreme veliko bolj vpliva splošno kroženje zračnih mas (anticiklonov in ciklonov) v naših zmernih geografskih širinah na katerega vpliva ogromno dejavnikov. Na splošno lahko rečemo, da je letos poleti zaenkrat pač tako, da so poti cikonov in višinskih jeder hladnega zraka čez naše kraje pogoste in dolgotrajne, po drugi strani pa imajo paradoksalno npr. v Veliki Britaniji dolga obdobja stabilnega anticikona.
Dolgoročna vremenska napoved - lahko imaš prav lahko ne -razlogi s katerimi jo utemeljuješ pa prav gotovo ne. Vreme je zaenkrat še tako kompliciran in ne do konca pojasnjen sistem da so dolgorčno napovedi tudi strani meteorološke in klimatološke stroke tvegane in precej nezanesljive. K temu pa še dodatno pripomore intenzivno in dolgoročno spreminjanje ustaljenih vzorcev podnebja (beri klimatske spremembe). Globalno lahko rečemo, da prinašajo spremenjene vzorce padavin ter višje temperature in s tem večjo intenzivnost vremenskih pojavov in, z vidika človeštva, katastofalne posledice. Kaj ta trend pomeni konkretno za točno določeno področje npr.Slovenijo pa bo pokazal čas.


triglavski
7.7.2009 Teorija lahko, da ne zdrži, praksa pa kaže da tako je. Celinska Evropa, ki morja seveda nima je majhna lokalna vas, zato tudi lokalni vplivi. Sicer pa bomo videli. Vsekakor pa je letošnje vreme moteč faktor pri aktivnostih v gorah, kar se bo poznalo tudi na obisk. Mogoče pa je to v nekem smislu celo dobro. Gore si bodo odpočile od velikih množic.


m''re 1
7.7.2009 Vpliv morja,oceanov je v skoraj celotni celinski Evropi še kako močan. Kot ''''lokalec'''' prelepe Soške doline bi moral to dobro vedeti.
Praksa letos lahko kaže tako kot praviš. Zanimame me pa kakšna je ob tem razlaga ''''kislega'''' poletja, ki sledi relativno ''''sušni'''' zimi? Ali pa obratno s snegom bogata zima in nato sušno,vroče poletje? To sosledje se je že in se najverjetne bo še kdaj zgodilo.
Se pa strinjam s teboj, da vreme kot moteč faktor obiska gora pravzaprav ni tako slaba zadeva predvsem z vidika ''''stalnih'''' obiskovalcev.
Kar je po svoje absurdno. Veliko planincev/gornikov,ki se tako radi distancirajo od navadne izletniško-turistične ''''raje'''', ima danes nekajkrat boljšo opremo kot njihovi starši in stari starši,da o pionirskih osvajalcih nekoristega sveta sploh ne govorim. Ko pa pade nekaj kapelj dežja gredo raje na sprehod po BTC-ju kot pa npr. na Grmado.
Ni kaj ratali s(m)o komot cukrasti in ''''fastfood''''.
všeč
triglavski7. 07. 2009 14:26:00
Da ne bi smetili tam, kjer ni treba sem malo združil in prestavil. Menim, da je tema zanimiva. Pa nadaljujmo. Kot "lokalec" vem, da se v poletnih mesecih glavnina neviht ustvari na celini, brez vpliva morja, ponavadi fronte prihajajo od severa ali severo zahoda tudi v tem poletju je tako. Seveda so kdaj tudi izjeme. In zakaj! sem že razložil, nikomur ni treba verjeti, nikomur ne prodajam za resnico, samo dejstva so takšna. Nadalje kot "lokalec" vem, da pozimi vsako občutno poslabšanje prihaja od jugo zahoda, z morja torej, ker je pač edino tam dovolj vlage v zimskem času. Še več najbolj obilne snežne padavine prihajajo k nam Alpe ravno iz Genovskega zaliva. Fronta s severa ali celo od severu vzhoda ne prinaša pozimi omembe vrednih padavin. na Primorskem običajno piha burja, v gorah mrzel severni veter. Se pa strinjam, da so vremenski pojavi težko predvidljivi, pogosto težko razumljeni, kot tudi to, da se v Alpah ledeniki pospešeno topijo, hkrati pa v relativno nizkih gorah sneg ostaja preko poletja, vsaj sam, ki sem bolj pogosto na različnih koncih gorah to opažam zadnja leta.
(+1)všeč
Klin7. 07. 2009 15:31:39
Vzrok pogostih neviht v letošnjem poletju je zagotovo velika količina vlage. Zaradi pogostih padavin, se ozračje le počasi suši. Pričakujemo lahko, da se bo vreme postopoma umirilo, kar pa ne pomeni, da bosta avgust in jesen lepa.
všeč
otiv18. 08. 2011 13:38:19
Ne bi hotel soliti pameti ljudem,toda v tej pripeki se hodi v gore v ranem jutru in ne ob 10h ali še kasneje.Morda v poznem popoldnevu,ko vročina malce popusti.V jutranjem hladu je užitek hoditi, v žgočem soncu je pa to "mučenje" samega sebe.
všeč
ljubitelj gora20. 08. 2011 12:34:45
Samo v vednost, konec tega meseca se bo izrazito ohladilo, torej kak Triglav, Mangart, Jalovec bo vrjetno pobelil novi sneg. Vsi, ki niste navdušeni nad snegom v gorah se podajte v gore ta vikend ali drugi teden, ki bo celi teden sončen a vroč, zato vsekakor zelo zgodaj v hribe, okol 5 uri je že dovolj svetlo, da se da hodit brez težav.
Nekako nad 2000 metri je najbolj prijetno.
všeč
iomejc20. 08. 2011 20:54:47
@ljubitelj gora:
od kje pa ta podatek?eek
Namreč, 1. in 2. septembra imam v planu dvodnevno turo po Julijcih in si me kar malo prestrašilzmeden
všeč
ljubitelj gora20. 08. 2011 21:16:52
Do takrat je še dolga.
všeč
ruševec22. 08. 2011 23:13:31
Na Krvavcu 1740m n.m danes najvišja temperatura 27 stopinj, na Kredarici 2515m n.m. danes najvišja temperatura 19 stopinj. Še celi teden bo tako. V sredo nameravam proti Kriškim podom, Stenarju, mogoče še Pihavcu. Tisti, ki ste te dni bili v visokogorju, sprašujem vas, ali se sploh da normalno hodit pri tako visokih temperaturah in neomejeni sončni pripeki med skalami? Normalno štartal bi ob 6 iz Vrat, pa vendar bo ura 9 predenj bom pri Dovških vratcah. Malo me skrbi, saj tukaj v dolini res težko prenašam trenutne razmere.
všeč
Janiel7423. 08. 2011 03:05:00
@ruševec: bil včeraj 22.8. ravno tu do Pogačnikovega doma. Startal zelo pozno 9,30 iz Aljaževega doma...navzgor po Sovatni celo turo soncenasmeh Nujno veliko pit in sončna krema , pa bonasmeh
Okoli 14h je bilo 21 stopinj gor na 2050m.
všeč
otiv23. 08. 2011 16:17:07
@ruševec
Že ob sprehodu se začneš potiti,torej to pomeni da bo potrebno nadomestiti izgubljeno tekočino,mislim da boš potreboval šerpo za nošenje vode za kako strmejšo turo.velik nasmehmežikanje
všeč
viharnik24. 08. 2011 08:21:25
V Ljubljani se je "shladilo" čez noč do 22.7°C,kaj še bo do nedeljezmedenjezen
všeč
velkavrh24. 08. 2011 10:08:03
Včeraj ob treh popoldne na Češki koči 30.stopinj v senci. Še nikoli tako vroče. Na srečo tura na Rinke zjutraj v senci na štartu v skale in ravno tako pri povratku na sedlo do tam senca. Navzdol proti koči na Ledinah pa je pošteno žgalo.
všeč
andrej7824. 08. 2011 12:11:21
Tudi mi včeraj na Križu čet Mrzli dolin sput ćez žleb, na Okrešlju ob 12 pa že pošteno vroče.
Velkavrh ali smo se srečali na vrhu?
všeč
andrej7824. 08. 2011 12:11:27
Tudi mi včeraj na Križu čet Mrzli dolin sput ćez žleb, na Okrešlju ob 12 pa že pošteno vroče.
Velkavrh ali smo se srečali na vrhu?
všeč
ruševec24. 08. 2011 19:43:10
No pa sem preživel enega od teh pasjih dni v gorah. Podal sem se na Prisojnik. Je primeren za te vroče razmere, saj visoko izhodišče na Vršiču skrajša muke potenja po soncu. V okolici okna in na severni strani grebena pa prijetna senca, nekaj zmernega vetra. Vročina je napadla šele na povratku na Vršič. Tura pa zaključena z namakanjem nog, rok in še česa v ledeno hladni Pišnici. Ne vem pa, kaj mislijo ljudje, ki sem jih srečal ob 12, 13 ki so vzpon šele začeli.
všeč
otiv24. 08. 2011 20:34:18
@ruševec
Vidim da je tudi brez šerpe tura uspela.velik nasmeh Čestitam in srečno!
všeč
velkavrh24. 08. 2011 23:13:30
Jaz in sopotnikom sva bila na vrhu okrog enajstih. Od takrat je tudi slikca na forumu pod Kamniškosavinskimi pod Rinke. Srečala pa sva še kakih pet pohodnikov. Ko so nastale slike smo pa bili na vrhu Križa samo mi štirje in smo se potem skupaj šli na sosednjo Rinko.
všeč
viharnik8. 08. 2013 18:19:21
Letošnje poletje dosega rekordne temperature, čeprav meteorologi niso napovedovali vročega poletja.
Danes je na cesti proti Tacnu pod Šmarno goro kazalo okroglih 40°C in skok v Savo po osvežitev je bil kot naročen.Vodostaj struge je nizek, da se lahko do polovice reko kar prehodi in ima okoli 20°C, sedaj kar čista voda, občutek pa boljši kot na prenatrpanem morjunasmeh.
Ni lepšega občutka kot plavati pod domačo Šmarno goro1
Skoraj na sredini Save2
3
4
(+3)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki