Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Lavinska lopata - vaše izkušnje

Lavinska lopata - vaše izkušnje

Natisni
šerpa8. 12. 2010 21:02:12
Na žalost izgubljena, sicer hvala bogu nikoli resnično preizkušena lavinska lopatka, me ob nakupu nove spravlja v dilemo kaj kupiti. Ob izsledkih raznih testiranj kaj kmalu ugotoviš, da je večina teh lopatk primerna le za otroško igro v peskovniku. Optično privlačni izdelki, ki pa v praksi bolj kot ne odpovejo. Na žalost so jih polne tudi naše specializirane prodajalne gorniške opreme. Edini izdelki, ki so na testih dobili pozitivne ocene so v bistvu ameriškega in kanadskega porekla, pri nas zelo težko dobljivi. In ker ne želim s sabo nositi lopatke le zato, da se vidi da jo imam ampak zato, da bo odslužila svoje, če jo bom potreboval, vas sprašujem za vaše mnenje in izkušnje z lopatami.

Tule je pa nekaj linkov do omenjenih testov:

Test1
Test2

Lavinska lopata - vaše izkušnje 1
všeč
JusAvgustin8. 12. 2010 21:15:33
sam imam od ortovoxa professional alu II link: http://www.ortovox.com/shovel/professional-alu-ii-1 lahko povem da sem zelo zadovoljen z njo, tako glede funkcionalnosti, teže in rokovanja... sicer pa vedno več proizvajalcev ponuja plazovne komplete lopata+žolna+sonda. Ti kompleti so čisto spodobni in tudi cena je relativno nizka(za vse tri stvari). Kakšen namen pa ima plazovna lopata po tvoje? Z mojo se da krasno narediti preizkus stabilnosti snežne odeje, tudi snežno luknjo in še marsikaj... Zasutega pod plazom ni še odkopavala in upam, da ga tudi ne bo. Tudi lopate iz lexana so zelo vzdržljive in se NE polomijo. Če pa hočeš Mother of all avalanche shovels si pa kupi Grizzlyja! Ti pa iz lastnih izkušenj povem, da ima veliko pomankljivost! Lpp!
všeč
viharnik8. 12. 2010 21:41:14
Sam sem mnenja,da se večina plazov splazi v suhem snegu,na pomlad tudi mokrem.Lopat je na tržišču veliko,vendar vse sprva niti ne sedejo dobro v roke(zaviti in prekratki štili lopat).Bistvo lopate je,da nudi normalno kidanje-odmetavanje snega in ne neko grabljanje v L obliki ratišča lopate.Večja kot je "ročica" lopate,manjšo silo potrebujemo za kidanje snega-večji moment.Isto je npr.pri velikosti ključa za privijanje matice.Pri zelo trdem snegu-ledu vam tudi kovinska lopata ne bo kaj dosti pomagala,ker je dela za izkop ponesrečenega s tovrstnim orodjem preveliko.Časa za izkop pa je slabe pol ure,vključno od iskanja zasutega.Posem pimerna lopata je še vedno lexan,je lahka in ne predraga ter učinkovita.Tudi na nekih tujih posnetkih GRS-ja sem videl,da normalno iščejo ponesrečenega v plazu.Če pa greste na med eskime pa je kovinska lopata seveda primernejša.
všeč
turbo9. 12. 2010 05:48:43
Še pomnite tovariši ?!
Tisti, ki smo morali služiti vojaščino v bivši državi, vemo kaj je "ašovčić" ?! eek
Saj ne, da bi ga predlagal, ampak zmogel pa je hudiča in pol, če si ga le lepo vzdrževal. Velikost in teža zmeden ah, malenkost jezen

Bolj resno: imam Ortovox (lexan), sem zadovoljen in upam, da ga za tisto, čemur je namenjen, ne bom nikoli potreboval velik nasmeh
všeč
šerpa9. 12. 2010 06:17:06
Jaz sem svoje razmišljanje oprl na izsledke tujih testov med drugim tudi na tem forumu večkrat opevanega OEAV, to pa zato, ker lastnih izkušenj, razen kakega preizkusa stabilnosti snežne odeje, nimam. Če izsledki take inštitucije pokažejo slabo stanje, potem je to po moje vsaj razlog za dober premislek. Tudi med čisto navadnimi lopatami za sneg kidat z dvorišča so velike razlike (s temi imam kar nekaj izkušenjnasmeh).

Solido - jaz "nisem" mnenja ampak sem postavil vprašanje kako je vaše mnenje - jaz si bom svoje ustvaril tudi na podlagi vaših izkušenj. Voda je pa za nekoga zmeraj topla, za drugega zmeraj mrzla.


všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki