Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali hodite v hribe s pohodnimi palicami?
Glasuj

Kotovo sedlo

Natisni
lino6.7.2017 20:46:45
Res je Optimist007, vrhunski posnetki!
Otiv nas dobesedno razvaja s čudovitimi posnetki cvetja v gorah s svojim prefinjenim očutkom za lepoto posnetkov.
(+1)všeč
lijaneja6.7.2017 21:58:02
Otiv, hvala ti. Kot bi stresel iz rokava. Jaz sem jih prepoznal samo pet.
(+2)všeč
Gorska planika7.7.2017 10:24:02
Ooo, kako lepo! Hvala, da ste delili z nami! nasmeh
(+2)všeč
otiv7.7.2017 11:02:39
@Gorska planika, hvala. nasmeh
Že zelo dolgo se ljubiteljsko ukvarjam s fotografijo, kar gre zahvala staršema, ki sta mi omogočila to dejavnost in me skozi izlete v naravo naučila ljubiti le to. Fotografije hraniti zase je nesmisel, le zakaj ne bi šle v širni svet, naj se vidi v kako prelepi deželi živimo in morda vsak tudi nima moči, da bi se povzpel višje v gore, kjer je zdaj pravi cvetoči raj...saj zame, ki zaljubljen sem v cvetje. velik nasmeh

Naj se zahvalim ob tej priliki tudi vsem za oglede in všečke. nasmeh
Rojevanje današnjega dne, sredi polja v beli Ljubljani. 1
(+11)všeč
skala12331.8.2017 11:35:40
Včeraj opravila lepo krožno turo na Kotovo sedlo.Gor mimo bivaka,dol pa po melišču.Melišče je zelo naporno,potrebna večja previdnost.Vreme je bilo krasno,razgledi čudoviti.Lep pozdrav.
jutranji Jalovec1
koča v Tamarju2
jutranja  kavica  pri koči v Tamarju3
nekaj ovir na poti skozi gozd4
del poti5
madronščica6
gamsi na melišču7
razpotje8
strma pot9
ob poti10
del poti varovan z jeklenico11
strmina ne popušča12
pot med borovci(zadaj Jalovec)13
pogled proti bivaku pod Kotovim sedlom14
malo pod sedlom15
ob poti16
Mangart17
pogled proti Jalovcu s Kotovega sedla18
Triglav v ozadju19
Slemenova špica20
pogled proti Dobraču(v ospredju bivak Tarvisio)21
Jalovška škrbina22
pogled proti Montažu23
Kotova špica v ozaju24
pri bivaku25
pot po melišču26
Jalovški ozebnik27
previden sestop28
gorsko mak29
pogled v dolino Tamar30
(+10)všeč
tinky31.8.2017 15:28:53
Na zadnji sliki manjka glavanasmehvelik nasmehnasmehvelik nasmeh
(+4)všeč
skala1231.9.2017 22:40:11
tinky-katera velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
(+2)všeč
j.14.2.2018 21:57:59
S smučmi, iz previdnosti zaradi možnih plazov samo do Malega kota pod Kotovim sedlom! Do koče v Tamarju je tekaška proga zratrakirana, od tam naprej je vodila ena sama sveža smučina, ki se je končala malo pred koncem gozda. Od tam dalje sem nadaljeval po celcu v območju običajne poti, sem ter tja sem ubodel tudi smučino predhodnikov, pokrito s svežim snegom. Na višini malo pod 1500 m (tam, kjer Mali kot preide v strmejši žleb pod Jalovčevim ozebnikom) sem zadevo zaključil in obrnil. Bilo je precej mraz, termometer v avtu v Planici je kazal -10. V Tamarju je bilo najbrž precej bolj hladno, tako da mi je zmrznil fotoaparat, kar se mi še ni zgodilo. Za kazen je moral začasno v žep, da se je pogrel.

Novega snega je okrog 25 do 30 cm, je suh in slabo sprijet s podlago. Pri hoji s smučmi se sem ter tja predira celo spodnja mehka skorja, pri smučanju s tem nisem imel težav (imam malo širše smuči).

Smuka je bila super, le naklonina zlasti spodaj ni kdove kakšna, zato sem si sem ter tja pomagal z vožnjo po shojeni smučini, a sem se trudil, da jo ne bi preveč poškodoval.

Na najbolj strmem delu pod steno Šit sta se izpod stene verjetno že včeraj utrgala dva manjša plazova novozapadlega snega. Okrog 11. ure, ko je sonce obsijalo greben Ponc malo močneje, je po ostenjih Strugove špice in Vevnice priletelo nekaj manjših pršnih plazov, ki pa so se držali stene in se razen šibkega piša niso širili po dolini. Kasneje, s še toplejšim soncem, je tudi to plazenje prenehalo. Druge plazovne dejavnosti nisem zaznal, tudi komaj vidna stara turna sled (izpred zadnjega sneženja) ni bila nikjer prekinjena s plazovino niti starega, niti novega snega.

Srečal nisem nikogar, le pri povratku tik pred domom v Tamarju mi je prišel naproti en turni smučar. Okrog doma je pa tako ali tako vedno živžav.

Parkirnina na območju skakalnic je dva evra za cel dan, a je spluženo za najmanj 50 avtomobilov.
Med vožnjo si pri Dovjem nisem mogel kaj in sem se ob pogledu na Stenar za trenutek ustavil.1
Tamarjeva zimska pravljica.2
Tamar in Sleme iz Malega kota.3
Pogled proti Ozebniku, levo so vidni sledovi manjšega plazu.4
Smučina v gornjem delu po globokem celcu.5
Tihožitje v gozdu.6
(+10)všeč
Tadej Bolta16.2.2018 14:30:06
ful lep razgled...ampak slapove morš tut slikat! nasmeh
(+2)všeč
škarnik16.2.2018 17:07:06
Ni kej slikat. Prejšn tedn sm lezu desnga, krušljiv led in ful snega na položnejših delih. Za zrint bi bil še centralni in s precej polnimi hlačami skriti, rastlince pa sploh ni...
(+2)všeč
Tadej Bolta16.2.2018 18:04:59
kul. vsaka info je pač dobrodošla, četudi ni najbolj fajn mežikanje
(+3)všeč
j.16.2.2018 20:59:55
Tudi vračanje na vedno isti kraj ima tudi svoj čar, zato sem se danes, tako kot pred dvema dnevoma ponovno odpravil v Tamar. Sled proti Kotovemu sedlu je bila še od zadnjič dokaj dobro ohranjena do približno 1500 m. Od tam dalje sta nadaljevanje, najbrž včeraj, potegnila dva turaša, a se je pot danes izgubljala med manjšimi nanosi snega, ki ga veter podi po pobočjih. Sprva sem gazil sam, nato me je prehitel presneto hiter domačin, zadnjih sto ali dvesto višincev do cilja - manše glave na obrobju sedla pa sta voz po spet komaj zaznavni sledi predhodnikov potegnila prijazna sopotnika, s katerima smo se srečali na poti.

Smučanje z glave na višini okrog 2210m je bilo verjetno najlepše to zimo! Čeprav je na osončenih legah Kotovega sedla sneg čisto majčkeno že načet in so se pri vzponu sem ter tja delale celo cokle, pa to ni prav nič motilo neskončnega smučarskega veselja! V osenčenih legah je bil popolnoma suh in smučarsko skoraj brezhiben, le v spodnjem delu žleba na kakšnih 1800 m je bila kakih 100 metrov dolgo območje z mehkejšo skorjico. Potem pa spet juhuhu tja dol skoraj čisto do gozda, kjer je gaz ravno prav nagnjena, da z nekaj izjemami smučanje proti domu v Tamarju počasi teče.

Res izjemen dan, le redko se doživi, da je pri višinski razliki okrog 1100 m sneg skoraj enako smučljiv od vrha do doline.

Velja pa omeniti plazovno nevarnost. Sonce, ki je ob visokih temperaturah v višinah danes imelo zelo veliko moč, je prve plaziče z Vevnice, predvsem pa s Struga prebudilo tam okrog pol devete, ravno ko smo šli tam mimo. Hujšega ni bilo, saj se je sneg zlival pretežno samo po ostenjih. Kasneje se je bobnenje slišalo pogosteje, tudi plazovi so postali obilnejši. Nekaj čez enajsto smo z zadržanim dihom opazovali posebno velikega, katerega oblak snega se je razpotegnil čez polovico širine doline. Malo naprej od plazu, a le komaj kakih 100 metrov stran, smo opazili četvorico turnih smučarjev, ki so jo dobro odnesli. Pri povratku sem na plazovini našel mrtvega gamsa, ki ga je moč snega pahnila z kdo ve katere višine.

Na Kotovem sedlu in v žlebu Malega kota, pod Šitami in Travnikom ni plazilo prav nič. Ko smo bili na Kotovem sedlu, pa se je splazilo v Jalovčevem ozebniku nekako do skale ob vstopu. Zaradi plazovine zna biti smučanje po ozebniku, dokler se zadeva ne uredi, dokaj zoprno. Okrog poldneva, ko smo se vračali pod Strugom je intenzivnost plazenja pričela ponehavati. Timing celotne ture je bil tako danes bistven, jutri pa bo najbrž povsem drugače!
Tamar je res pravi kič!1
Snega toliko, kot v dobrih starih časih.2
Manjši pršni plaz  z ostenij Struga.3
Tale malo čez enajsto pa je bil že precej bolj resen. Pikice v krogcu so štirje turni smučarji.4
Pod robom Kotovega sedla, zadaj Kotova špica.5
Igra sonca in senc pod Jalovcem.6
Smučine pod robom Kotovega sedla.7
Tamar.8
Okrog poldneva so se plazovi umirili.9
(+10)všeč
Stran:123
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki