Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Boču (978 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica

Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica

Natisni
gorski svizec20. 10. 2013 12:33:48
17. 10. sva se odločila da prehodiva del grebena Karavank. Začela sva na Planini pod Golico, nadaljevala na Jeseniško pl., Rožco, Hruški vrh in Dovško Babo. Nato sva se obrnila, se ponovno povzpela na Hruški vrh in na Klek, se spustila na Jekljevo sedlo in naredila še zadnji vzpon na Golico ter se nato po običajni poti z Golice spustila na izhodišče ture in zaokrožila celoto.
Res da na poti ni visokih gora, vendar je pot razgibana, z lepimi razgledi na naše pobeljene Julijce in Avstrijo ter Karavanke. Tura je še posebej lepa sedaj, ko je v naravi vse polno različnih barvnih odtenkov, ki vzamejo sapo. Pot je dobro markirana in večinoma poteka po mejnem grebenu, tako da s tem ni problema. Tehnično ni zahtevna, se pa po celotni turi nabere kar okoli 1600 višincev ali celo več.
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica 1
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica Hruški vrh in Dovška Baba v ozdaju2
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica Hruški vrh3
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica Dovška Baba4
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica 5
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica 6
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica 7
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica Klek8
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica Jekljevo sedlo in Golica9
Hruški vrh, Dovška Baba, Klek, Golica 10
(+5)všeč
Edina27. 06. 2014 11:42:19
Včeraj sem v dobri družbi prepotovala velik del te poti, razgledi so bili žal nekoliko okrnjeni, logistični zaplet na koncu ture se je pa verjetno že zgodil tudi komu izmed bralcev. Meni se je prvič in upam, tudi zadnjič. Več
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/06/med-dovsko-babo-in-sedlom-suha.html
všeč
Edina22. 04. 2015 18:18:43
Včeraj eno čudovito popotovanje od Golice do Dovške Babe. Začela sem na Križovcu, do koder je cesta lepo prevozna in končala v Dovjem. Zimska oprema ni več potrebna. O pestrosti in lepoti poti pa več na povezavi
http://stezeinsledi.blogspot.com/2015/04/golica-in-dovska-baba-ter-vse-kar-je.html

Srečno na potkahnasmeh
(+4)všeč
Majdag22. 04. 2015 19:48:13


Lepo, dolgo pot si prehodilanasmeh
(+2)všeč
janez.novak22. 04. 2015 19:56:26
Edina - lepa tura in lep opis tako kot ponavadi. Pa še vprašanje: ali je od sedla Rožca preko Hruškega vrha in Dovške Babe do Dovjega na poti še kaj snega?
všeč
pok luka22. 04. 2015 20:10:43
Edina da se mi slučajno nismo srečali,ker če ste nama prevoz ponudili smo sevelik nasmeh
všeč
Edina22. 04. 2015 20:37:53
Janez snega na poti je še kar nekaj, nikjer pa ne predstavlja ovire. Največ ga je na Rožci v smeri Hruškega vrha, dosti manj na grebenu proti Babi. Mene so skrbele grapce na vzhodni strani Kleka in sem imela zimsko opremo s seboj. Nisem je rabilamežikanje

Pok luka, vaju sem dohitela in vama ponudila prevoz do Križovca, sicer pa cel dan nisem srečala nikogar. Kam pa ste se namenila, ker za mano vaju ni bilo?

Srečno na potkahnasmeh
(+1)všeč
zlatica22. 04. 2015 20:55:57
Edina, zanima me, koliko časa ti je vzela ta pot? nasmeh
všeč
Edina23. 04. 2015 06:42:24
Dobrih osem ur s precej dolgim postankom na Hruškem vrhu. Ne hodim hitro, veliko časa namenim fotografiranju in uživanju ob razgledih.

Srečno na potkahnasmeh
všeč
pok luka23. 04. 2015 07:10:00
pravzaprav niti nisva imela cilja,ker po poškodbi in več kot pol leta mirovanja se bolj počasi spet vračam v meni ljub gorski svet ,sva rekla da greva do koder bo šlo na koncu je bila to koča na Golici pa po grebenu,če se ne motim čez Krvavko in Malo Golico spet na sedlo Suha in čez Pusti rovt nazaj do Pristave.Ja avto pa sva opazila tudi v povratku in ponudbe za prevoz nazaj ne bi zavrnilavelik nasmeh Tudi midva do Golice in tudi nazaj nisva srečala nikogar.Seveda varen korak na poteh nazajnasmeh
(+1)všeč
Parkeljc23. 10. 2018 20:15:38
Čeprav (spet velik nasmeh) nekoliko pozen štart, se je na koncu izkazalo, da pa le ni bil pozen. Štartal sem pri "Korlnovem rovu", pri tovorni žičnici nadaljeval po zimski poti do že zaprte koče do vrha Golice. Na vrhu se nas je nabralo kar nekaj. Nadaljujem po grebenu na Jeklovo sedlo, tam pa cincam "bi - ne bi, bi - ne bi... No, na koncu se le odločim še do Kleka. Sprva po markirani, potem zavijem po svoje, na greben, saj markirana pot gre mimo vrha, na sedlo Rožca in naprej.. Na vrhu spet krajši postanek, nato se vrnem po grebenu, od mejnega kamna do mejnega kamna, dokler naenkrat ne pridem do neprehodnega ruševja. Splazim se po lepo vidni poti pod ruševjem, skoraj po kolenih do prostranih strmih trav na markirano pot, kjer sem prej hodil. Na nekaterih senčnih predelih je bila pot še vpopoldanskem času pomrznjena eek. Ko se pot pred sedlom položi, sem občasno zabredel z listjem pokrito globoko blato eek. In to na samem grebenu, kjer bi pričakoval, da bo voda odtekla. Na sedlu pa zavijem rahlo desno, na markirano pot proti proti koči pod Golico, katero pa le obhodim in sestopim po običajni poti do izhodišča. Aja, za Dovško Babo in Hruški vrh pa je zmanjkalo časa jezik
proti vzhodu, Krvavka, Struška, levo Košuta..1
levo Belščica..2
v ozadju Julijci..3
greben od Kleka do Kepe, v ozadju Julijci4
pogled nazaj, pobočje Golice, sredina desno Španov vrh5
proti Julijcem6
in še enkrat..7
s Kleka proti Golici8
Hruški vrh, Dovška Baba, Kepa, pred njo Plevelniki..9
razpotje pri koči, pogled proti Julijcem..10
(+3)všeč
madeira9. 07. 2021 13:01:46
V torek 06.07.2021 sem si zamislila krožno pot, ki je izgledala takole. Štart na P za Španov vrh, proti Jeseniški planini in nato na sedlo Rožca. Od sedla po grebenu na Hruški vrh in nato na Dovško Babo. Iz Dovške Babe spust na planino Dovška Rožca in nato po poti, ki preči pobočja Dovške Babe nazaj do sedelca med Babo in Hruškim vrhom. Nato pod Hruškim vrhom nazaj na sedlo Rožca.Od tam sem se po grebenu vzpela na Klek. Od tam sem imela namen po grebenu spust na Jekljevo sedlo. Ko sem prišla do zelo gostega rušja in nisem videla kako pelje pot, sem se raje vrnila malo nazaj in se spustila desno po travniku do poti, ki gre od sedla Rožca do Jekljevega sedla. Od sedla sem šla po poti, ki preči pobočja Golice do koče pod Golico in od tam spust nazaj v dolino.
Ker sem štartala zgodaj zjutraj ni bilo prevroče. Na grebenu je nekaj časa zelo pihalo, tako da o vročini ni bilo ne duha ne sluha. Razgledi so bili seveda fenomenalni. Ljudi sem srečala komaj kaj, pa še to večino na Dovški Babi.
Glede poti nisem imela težav. Razen od Jeseniške planine do sedla Rožca mi ni bilo jasno kje pelje pot, zato sem šla čimbolj naravnost gor na greben, en del po gozdičku nato pa po travniku.
Vse skupaj je bilo skoraj 19 km in 8h hoje. En šiht.nasmeh
na začetku poti1
Jeseniška planina2
malo pod sedlom Rožca3
ob poti4
pogled5
Klek6
levo Hruški vrh7
8
spredaj Klek9
na Hruškem Vrhu10
na Hruškem Vrhu11
pogled nazaj12
razgled z Dovške Babe13
Dovška Kepa14
razgled15
razgled16
Klek17
18
Jekljevo sedlo19
Koča pod Golico20
mladiček na poti, prav poziral je21
(+3)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki