Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Prednjega Robičja (1941 m), vidi Mala Mojstrovka (2332 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Karavanke / Greben Vavčar (Srednji Vrh) - Vavčarski Vršič - Rez - Visoki Kurji vrh - Mojstrovica

Greben Vavčar (Srednji Vrh) - Vavčarski Vršič - Rez - Visoki Kurji vrh - Mojstrovica

Natisni
Jovan Cukut23.10.2015 17:12:33
Za ljubitelje brezpotja in malo obiskanih grebenov v slovenskih gorah. Podroben opis zelo lepe grebenske ture v slikah in komentarjih na spodnji povezavi.

https://picasaweb.google.com/113805105178377351223/GrebenVavcarSrednjiVrhVavcarskiVrsicRezVisokiKurjiVrhMojstrovica21102015(+12)všeč
ločanka24.10.2015 7:08:48
Lepa zgodba in res lepe slike!
všeč
Loerst10.2.2020 21:55:02
Prvotni načrt je bil Visoki Kurji vrh, ampak zaradi časovne stiske sem skočil samo pogledat, kako izgleda greben do njega. Lahko bi šel sicer lepo od začetka grebena, ampak bolj v mojem stilu je malce po svoje, zato sem zlezel gor nekje na sredi.

Precej strmo, precej drseče (spodaj listje, gor pa 3 cm snega), greben poraščen in v zadnjih metrih težko dostopen, prava divjina. Samo za ljubitelje brezpotij, zanesljivo cel dan ne boste srečali nikogar, zato pa je toliko bolj verjetno srečanje z gozdnimi živalmi.
Greben je nad regionalno cesto Jesenice - Kranjska Gora1
Najprej po gozdni poti, ki teče pod grebenom2
Tudi ga. Lisica je šla tu na sprehod (vsaj zdi se mi, da je to od nje)3
Malce višje se na nekem mestu odpre tudi razgled bolj v osrčje Karavank. 4
Zadnji metri do grebena so zelo strmi, zaraščeni in težko dostopni.5
Pogled naprej po grebenu. Ljubiteljem napornih brezpotij bi bilo všeč, ostalim pa... malo manj. V ozadju Visoki Kurji vrh.6
Strmo in drseče. Predvsem navzdol je potrebno precej pazljivosti.7
Že spet spodaj ob izhodišču. Če že na vrhu ni bilo priložnosti za malce time-outa na soncu, je bilo pa v dolini.8
Še zadnji pogled na današnji cilj.9
(+4)všeč
djimuzl11.5.2021 17:05:28
Naš znani gornik Tine Mihelič je v svojih zgodnjih planinskih vodnikih za kar nekaj hribov, ki jih je pri opisih zgolj omenil (pretežno gre tu za vrhove v stranskih grebenih bolj obiskanih gora), dodal oceno, da gre za »planinsko popolnoma nezanimiv svet«. Seveda je treba dodati, da gre pri teh ocenah pretežno za hribe in grebene, na katere je bil dostop močno otežen predvsem zaradi rušja ter tovrstne zaraščenosti in ne zaradi morebitnih kapric pisca. V preteklih desetletjih pa se je, zaradi vedno večjega zanimanja za pohodniško/gorniško dejavnost, tovrstna ocena za marsikateri hrib oz. greben (Škrbinjek, Kumlehova glava, greben od Mlinaric do Črne gore, greben Bavškega Grintavca proti Bovcu..) nedvomno spremenila.

Vodnikov po Karavankah se sicer Mihelič ni loteval, a me prav zanima, če bi podobno oceno dodal za greben, ki je našel mesto v tem forumu nasmeh. Tudi zahvaljujoč tistim, ki ste nanj opozorili z objavo na teh straneh, sem to nedeljo del tega osamljenega grebena obiskal tudi sam.

Da je bilo parkirišče v Srednjem vrhu ob osmih že polno, je delno nakazovala že skoraj prazna cesta od AC v smeri Kranjske Gore, saj so bili ob tej »pozni« uri očitno že vsi obiskovalci teh lepih koncev na izhodiščih nasmeh Iz vasi sem se odpravil po cesti proti dolinici potoka Hladnik, ki ga nižje tudi preči in malo pred kmetijo Vavčar prečkal pašno ograjo ter se vzpel po strmem pašniku. Ta je lahko prehoden tudi, če »originalne« steze ne najdemo, višje pa se pot zlahka zasledi, saj se večinoma drži gozdnega grebena. Vsake toliko časa naletimo na redkejši gozd ali kakšen neporasel razgleden vršič in že lahko uživamo v prelepih razgledih, predvsem na Martuljkovo skupino, ki jih je bilo sicer veliko že na poti skozi vas ter pod Vavčarjem, a enostavno ne nehajo navduševati. Pogledi se odpirajo še proti zahodnejšim velikanom, Jalovcu in Mangartom z grebenom Ponc, preko Zgornjesavske doline proti Zahodnim Julijcem in Karnijskim Alpam, ter Pečem na severu in Mojstrovici in Visokem vrhu na vzhodu.
Vzpon na Rez (na enem od zemljevidov je z istim imenom označen celoten del grebena med obema Vršičema) pa je zahtevnejši, najprej se od spodaj izognem njegovem predvrhu (nanj se lahko vzpnemo s škrbine, ki ga ločuje od Reza) in poiščem »potko« med poščipanim rušjem proti vrhu. Potrebno je malce poplezavanja in »boja« z rušjem, ki pa je v obratni smeri v veliko pomoč. Na vrhu se napotim še malo po razgibanem grebenu naprej ter kmalu poiščem primerno mesto za počitek. In vedno znova se pogled vrača tja... Čeprav sem te gore videl že mnogokrat, z različnih poti in gora v okolici, me je tokrat prevzemal občutek, da imam zdaj - kljub globoki dolini, ki ločuje dva gorovja in kljub prometni cesti, katere hrup je uspešno dušilo bučanje glasnega Hladnika v dolinici na drugi strani grebena - Martuljkovo skupino prvič končno samo zase nasmeh

Nadaljevanje grebena sem prihranil za zlatojesenske čase, tokrat pa sem se z Reza spustil najprej do škrbine in nato naprej pod grebenom sledil potki do malo manj strmega predela, se po brezpotju spustil do kolovoza proti Vavčarju, z njega pa kasneje po vlaki do potoka Hladnik, ki sem ga osvežujoče nasmeh prečil, ter se po kolovozu vrnil nazaj proti izhodišču. Divje, samotno in prekrasno.
Hladnik1
V bližini kmetije Vavčar2
Pogled proti Rezu3
Strm vzpon4
:-)5
Kukova špica6
Mali Oltar in Ponci7
Potka je dobro sledljiva8
Radovednež9
Peči10
..kamor je dano le posvečenim... (T. Mihelič)11
Pot je včasih rahlo izpostavljena.12
Pogled v in nad Rute13
Ostajamo na grebenu14
...15
Rez in predvrh16
Rez s predvrha17
Beli košček panorame pripada Vošci18
Pogled s škrbine19
Včasih so komentarji povsem odveč..20
...21
Pogled z Reza22
Nadaljujem do prvega vršička, kjer sledi počitek.23
...24
Od M. Mojstrovke do V. Ponce25
Tako suho drevo, da se skozenj vidi.. :-)26
Na kolovozu27
Pri Hladniku28
Pogled iz soteske proti Rušici29
Reguliran slap na Hladniku30
Benetton31
(+14)všeč
palček plezalček11.5.2021 18:41:18
Še nekaj, kar mora romati na 'to-do list'. Hvala. nasmeh
(+4)všeč
djimuzl12.5.2021 9:01:04
Ni zakaj nasmeh if you have to go, you have to go nasmeh

Mogoče še opozorilo - pri Vavčarju je živina skoraj celo leto na paši, pravi nekdanji dovški župnik Franc Juvan.. Sam je tokrat nisem videl, sem pa slišal dva psa. Toliko o "urbanem" delu poti nasmeh
(+1)všeč
palček plezalček12.5.2021 9:27:12
Hvala za opozorilo. Upam, da me imajo tace še vedno kar rade in da kakega hudega bika ne bo na spregled.
(+1)všeč
Loerst12.5.2021 11:32:54
Še dodatek k opozorilu glede psov - nazadnje ko sem hodil tam so imeli pri tisti kmetiji dve ogromni (+50 kg), totalno prtegnjeni in resno nevarni pasji zverini, ki sta imeli na pašniku napeljano +100 m zajlo, tako da sta imeli tudi zelo konkreten doseg.

Pazljivo tam mimo kmetije oz. čez pašnik. Velja tudi razmislek o morebitnem ovinku mimo njih, kar je z minimalnim časovnim vložkom izvedljivo brez posebnih težav.
(+5)všeč
palček plezalček12.5.2021 15:11:29
Loerst, hvala. Resno vzela na znanje in se ju bom ognila na veliki razdalji.
(+1)všeč
AnžeP12.5.2021 17:21:25
Žal se moram "obregniti" na komentar Loersta o po njegovem:"totalno prtegnjeni in resno nevarni pasji zverini". Pri Vavčarju v zadnjih 20. letih nikoli niso imeli takšnih psov, je pa res da imajo več psov večje pasme ali t.i. "zverine", ki čuvajo svoj teren, še posebej pred neznanci (saj to naj bi bila značilnost vsakega psa). Kot pravi pregovor: "pes ki laja ne grize" in tako je tudi pri Vavčarjih. Če vas pot namerno ali pomotoma zanese na njihovo dvorišče, pa z vami z veseljem spregovorijo kakšno besedo ali dve. Lep pozdrav vsem in varen korak na vseh poteh še naprej.nasmeh
(+7)všeč
Loerst13.5.2021 9:22:03
No, jaz sem imel občutek, da me nameravata požret z nahrbtnikom in palicami vred. nasmeh In to, da sta bila dobesedno čisto penasta in vsak zase velika kot en mali medved me ni ravno sprostilo. Načeloma imam sicer pse zelo rad in se jih ne bojim, ampak naj mi bo prosim oproščeno če saj-ne-bo-nič-naredil-lastnikom vseeno ne verjamem preveč. Kakorkoli že, opozorilo za malce previdnosti ostaja, lep pozdrav in srečno vsem pa tudi iz moje strani.
(+5)všeč
djimuzl13.5.2021 14:32:05
Bolj bi se moral bati tistih, ki jih nisi videl, saj jih imajo - glede na Anžetov zapis - več kot dva nasmeh Tisti, ki ne lajajo, znajo biti bolj problematični velik nasmeh
(+3)všeč
palček plezalček8.6.2021 16:48:55
Zgodilo se je, da se je ta načrt, v nasprotju s premnogimi drugimi, realiziral neverjetno hitro. nasmeh

Pisati se mi sicer ne ljubi dvakrat, zato za tiste, ki bi jih zanimal bla-bla, pripenjam link: https://onstran-tisine.blogspot.com/2021/06/greben-nad-vavcarjem-vrsic-rez-vrsic.html

Bilo je jutro po dežju, zato je bila trava mokra in spolzka, na grebenu suho. Na severni strani nad 1500 ruševje mokro, tu in tam kak snežni jezik.

Zelo prvinsko in samotno. Ponekod izpostavljeno. Povratek orientacijsko ne ravno enostaven ali pa sem imela zgolj 'slab' dan.

Uživaško - nove ideje so dobile mesto na to-do seznamu. velik nasmeh
Strm travnik1
Skoraj vrvohodsko2
Le kdo je narisal rdečo črto?3
Opevani martuljški mogotci4
Nikjer nisem srečala možica, a za mano je ostal en miniaturen5
Kukova krasotica6
Pogled nazaj7
Neverjetno razgleden greben8
Rez9
Pokuk na prej obiskani predvrh Rezi10
In še enkrat pogled nazaj skoraj z vrha11
še malo nazaj in...12
čez Zgornjesavsko dolino...13
ter naprej14
'vrata'15
Pazi kam stopiš, da ne padeš ...16
... v nižje nadstropje ;) 17
Slike niso kaj prida, potep pač :) 18
Hodiš naprej, vedno znova pa gledaš tudi nazaj19
Tuhtam, kako in kje med skalami in ruševjem, a brez pomena, ker...20
21
Svet grap, šodrčkov, ruševja in užitka22
Nikar ne sledi potki, če hočeš po grebenu... vrniti se nanj je pravi zlomk23
Malo se izognem ruševju skozi nakazano grapo24
Povečini pa sem se morala sprijazniti25
Bolj ko se prebijaš, bolj te tepe :D26
Snežni jeziki so malo pomagali27
Nazaj...28
in naprej29
Visoki kurji vrh30
Mojstrovica31
Po tem grebenu je začetek sestopa32
Hitim, drvim...33
...in že odcep zgrešim34
Štori so odlični 'možici'35
Osvežitev prija36
Tule sem jo mahnila nizvodno, a čez kake 70m obrnila37
Stezica je na drugi strani potoka dobro vidna38
Čez sipino na nadaljevanje stezice39
Krmišče40
41
(+11)všeč
ločanka9.6.2021 5:30:59
palček, super super! Tudi moja želja že nekaj časanasmeh
všeč
djimuzl9.6.2021 9:06:37
Lepo in samotno.. Še veliko uresničenih načrtov želim, za branje novih objav na tvojem fajnem blogu nasmeh
všeč
palček plezalček9.6.2021 14:46:20
Ločanka, pot pod noge. nasmeh Če boš nadaljevala po grebenu, kjer sem 'zabluzila', nujno poročaj, da bom izvedela, kaj me enkrat čaka. Če se boš vračala, kjer sem se sama, pa mislim, da tudi ne boš razočarana, čeravno je treba malo poiskati.

Djimuzl, hvala. Letos jih je že kar nekaj spolzelo mimo. Malo krivim vreme, malo epidemiološke razmere (slednje predvsem za preskočene turaške počitnice pri sosedih); saj veš, kako je - najmanj radi vzamemo odgovornost nase, zato vsak vnanji vzrok pride še kako prav velik nasmeh
(+1)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki