Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
Seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Alpski šetrajnik

Alpski šetrajnik

Natisni
jojoj20. 01. 2016 18:44:45
Dolžan sem odgovor zlatici in apoloniji a komaj sem prebral njuna komentarja je okence izginilo, pa naj tu podam odgovor:

Na kratko. Velja to kar je zapisano v Mali flori Slovenije. Ko bodo vse spremembe overjene in tudi potrjene na vseh inštancah vključno z DNK analizami, tako v botaničnem evroobmočju kot v Sloveniji sami, bo to vidno tudi v novi Mali flori Slovenije.
Torej za Slovenijo so uradna slovenska poimenovanja in latinski taksoni tista, ki so zabeležena v trenutno zadnji izdaji Male flore Slovenije.
Torej slovenski trenutni uradni nazivi so "še po starem": alpski šetrajnik Acinos alpinus.
Mogoče sem pri svoji razlagi šel predaleč z namenom povedati, da tudi v botaniki ni nič zapečateno za vedno, da se stvari z novimi dognanji spreminjajo. Oprostite moji nerodnosti. Informacije pa, ki sem jih podal so točne.
Ja apolonija saj po trenutni situaciji sta tudi tako razvrščena v Mali flori v dva različna rodova. (dokler ne bodo DNK analize dokončno tega ovrgle ali pa ne).
Upam, da sem bil tokrat bolj jasen.
Pa naj dodam še to, da je pri poimenovanju vrst čedalje bolj potrebno vedeti tudi stare sinonime, da se človek v čedalje večji poplavi nazivov ne izgubi.
všeč
Apolonija20. 01. 2016 20:16:05
.."Mogoče sem pri svoji razlagi šel predaleč z namenom povedati, da tudi v botaniki ni nič zapečateno za vedno, da se stvari z novimi dognanji spreminjajo. Oprostite moji nerodnosti. Informacije pa, ki sem jih podal so točne...."

Zame nisi šel nič predaleč, ker sem doživela že marsikatero tako spremembo. Znanost se pač razvija in prav je tako. Domača imena pa se bodo še naprej ohranila-))).
všeč
Apolonija21. 01. 2016 10:02:42
Spoštovani jo-joj!
Veliko zmot si tako mimogrede odkril in seveda je prav, da si nanje argumentirano opozoril.

Tukaj "domujejo/domujemo" zagreti obiskovalci hribov, ljubitelji rožic, ki jih slikajo in se potem mučijo na razne načine najti njihovo "identiteto". Brez strokovne pomoči. Potem lahko pride do napak, ki jo izkušeno oko botanika (ali samo izkušeno oko) od daleč vidi.
Moje mnenje je, da bi bilo dobro, da bi jih strokovnjak "prečesal". Se javiš? Pro bono?
Nebrzdano poimenovanje. Poimenovanje brez samokontrole? Omnipotentno poimenovanje?
Verjetno je bolj plod včasih mučnega iskanja v raznih priročnikih, želje najti odgovor in nesposobnosti spoznati napako.

Še enkrat; Strokovnjak bi lahko zelo pomagal. Moja predstava o botanikih je, da so dobri, odprti in srčni ljudje. Se motim?nasmeh




(+2)všeč
peter221. 01. 2016 20:46:00
Žal je že kar nekaj, čeprav prav tako le ljubiteljskih botanikov, prenehalo pomagati s poimenovanjem težje določljivega cvetja na tej spletni strani.
Predvidevam, da predvsem zato, ker se kljub opozorilom in popravkom, pod slikami imena rož potem vseeno nikoli ne popravijo mrk pogledzmeden
Res ni prav, da nekdo išče določeno rožo, pa potem na tej strani naleti na napačne podatke.
Pred objavami dvomljivih vrst, bi se moral avtor slik že prej posvetovati s poznavalci, ne pa kar v tri dni določati rože po svoje.
všeč
Apolonija23. 01. 2016 09:22:42
Svet bi bil lepši:

- če bi skupaj spoštovali naravo in uživali v njenih lepotah
-če bi bili strpni eden do drugega
-če ne bi iskali moči in priznanja s poniževanjem drugega
-če bi velikodušno delili svoje izkušnje in znanje
-če bi znali drugega pohvaliti in ne samo kritizirati
..........nasmeh
všeč
peter223. 01. 2016 21:48:51
všeč
Apolonija24. 01. 2016 09:28:56
Tudi jaz se strinjam s tem, kar si napisal in dodajam svoje misli:

- dobronamerna kritika je prijateljska in ne vzvišena

- želi pomagati drugemu in ni "egotrip"

- zna ločiti med posameznimi delci in celoto

- zaradi posameznih napak, še ni celota zanič.......

všeč
zlatica24. 01. 2016 11:19:32
Naj še jaz dodam eno misel na temo gornjih pogovorov, ki v praktičnem smislu pomeni le poziv k temu, da dajmo združit svoje moči oz. znanja in pomagajmo z opredelitvijo rastlin tistim, ki se šele uči-mo/jo, ko najdejo kakšno zanimivo rožco in ki nimajo botaničnega backgrounda ali pri roki botanika. In če je človek normalen, bo seveda to pomoč hvaležno sprejel kot novo spoznanje zaradi ljubezni do rož, saj tega veselja ne smemo jemati kot tekmovanje, kdo ve več, ampak kot veselje pri odkrivanju narave in njenih lepot. Jaz sem in bom hvaležna vsem, ki ste/so bili do sedaj strpni z mojim neznanjem in mi bodo še naprej nesebično podarjali svoje znanje ter mi s tem polepšali dan. Lep dan vsem nasmehmežikanje
(+1)všeč
Apolonija24. 01. 2016 14:46:43
Zlatica,

napisala si točno to, kar mislim in čutim tudi jaz. Mogoče prav tako Peter.

Peter, rada bi še enkrat rekla, da sem bila zelo vesela, ko si mi pomagal odkriti ime neke neznane praprotnice, neke drežice s Kleka. Upam, da bomo še naprej sodelovalinasmeh
všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki