Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krimu (1107 m)?
Glasuj
Seznam forumov / Italija / Dolomiti / 1. in 2. stolp Sella

1. in 2. stolp Sella

Natisni
Macesna7. 08. 2022 22:45:06
Na počitnicah v Dolomitih sva se povzpela na ta dva drzna stolpa nad prelazom Sella. Drugi stolp (Seconda Torre del Sella, 2598 m) je še posebej zanimiv, saj nanj vodi zahteven in zelo lep pristop. T. i. via normale je kombinacija plezanja I. in II. stopnje, nekaj je tudi hoje, sam vrh pa zapira slabih 20 metrov visok kamin sprva II. in nato III. težavnostne stopnje.
Stolpi (največkrat omenjajo štiri) so priljubljen alpinistični cilj, v njihovih stenah je veliko smeri v baje kompaktni skali, lepota okolice in vzdušje pa sta izjemni.
Majhno parkirišče (na katerem je zelo težko dobiti prostor) je prav na vrhu prelaza Sella (2240 m), pri hotelu Maria Flora. Večje (plačljivo) parkirišče je sicer nekoliko naprej, kakih 100 višinskih metrov nižje, a midva sva raje uporabila avtobus (s prenočevanjem v dolini si namreč lahko zagotoviš tudi kartico za brezplačne avtobuse v okolici).
Kakih 40 minut vzame neoznačena pot od Marie Flore proti stolpom, pod vznožje južne stene (pravzaprav stene med stolpi in sosednjo Piz Ciavazes), ob pogledu na katero se ti od daleč zdi, da tu čez ni mogoče na prav lahek način. Pa se da, po policah in »canalinih«. Začetek poteka prek zlizane in precej zoprne zajede-žlamborja, prvi 3 metri so ocenjeni s III+. Da se ga obiti nekoliko desno (II). Potem sva iskala sestopne sledi alpinistov (v kolikor ti ne sestopajo z »abzajli«), postavljeni so tudi možici (čeprav vidni predvsem v smeri sestopa), ponekod je tudi steza, sicer pa se pleza I. in II. stopnjo v krajših skokih. Skala je dobra. Nekje na sredini je razcep: levo vodi »cengia erbosa«, travnata polica, ki te pripelje na 1. stolp (Prima Torre del Sella, 2533 m), na katerega sva se povzpela nekaj dni prej in je nižji ter lažje dostopen kot 2. stolp. Tokrat pa zavijeva desno po stezi in kmalu zatem levo. Tu je plezanja nekoliko več. Najtežji je že omenjeni raztežaj s kaminom na koncu (II in III, slabih 20 m) na severni strani gore, kjer sva se edinkrat varovala. Na vrhu kamina je rinka na svedrovcih, vmes pa je s prusikom opremljeno skalno uho, ki je v dolomitski skali kar pogosta tvorba, kot sva ugotovila. Od tod vodi še polica prav na sam vrh, na katerem, kot se spodobi, ni prav dosti prostora (še manj ga je na zobeh 1. stolpa), pa tudi vpisna knjiga ne manjka. Razgled in celotno vzdušje sta res osupljiva; okrog tebe sama vertikala – divji, resni svet drznih stolpov in strmih sten, kamor ti je uspelo tako hitro prodreti z dobrodušnih zelenih travnikov prelaza Sella.
Sestop gre seveda po isti; čez kamin plezava navzdol z varovanjem. Informacije o pristopu na stolpa je mogoče najti predvsem na italijanskih spletnih straneh. Orientacija ni povsem preprosta: poiskati je treba najlažje prehode in paziti, da ne zaideš v sestopne sledi z drugih sten.
1. in 2. stolp Sella Stolpi s prelaza Sella.1
1. in 2. stolp Sella 2. in 1. stolp sta od tu videti precej nedostopna. Normalna pristopa vodita večinoma z nasprotne strani.2
1. in 2. stolp Sella Tu je začetek.3
1. in 2. stolp Sella Obvoz začetne zlizane zajede po desni (II).4
1. in 2. stolp Sella Tu sta pristopa na 1. in 2. stolp še skupna.5
1. in 2. stolp Sella V levo se odcepi travnata polica, ki pelje na 1. stolp., midva greva pa desno.6
1. in 2. stolp Sella Tudi tu se najdejo.7
1. in 2. stolp Sella Kar je ostalo od ledenika na Marmoladi.8
1. in 2. stolp Sella Čez čas po izpostavljenem razu navzgor (II).9
1. in 2. stolp Sella 10
1. in 2. stolp Sella Vrh se že vidi.11
1. in 2. stolp Sella Ključno mesto s kaminom.12
1. in 2. stolp Sella Tik pod kaminom13
1. in 2. stolp Sella Prusik v velikem skalnem ušesu.14
1. in 2. stolp Sella Na štantu.15
1. in 2. stolp Sella Na vrhu 2. stolpa.16
1. in 2. stolp Sella Pogled na zgornji del impozantne stene Piz Ciavazes.17
1. in 2. stolp Sella Previdno z vrha.18
1. in 2. stolp Sella Stolpov, kolikor hočeš.19
1. in 2. stolp Sella Zadaj se vidi Gamsja polica na Piz Ciavazes, a treba je desno navzdol.20
1. in 2. stolp Sella Medsebojna pomoč alpinistov na zoprnem skoku.21
1. in 2. stolp Sella Rožce22
1. in 2. stolp Sella Pogled na 2. stolp Selle z vrha 1. stolpa. Normalni pristop gre zadaj.23
1. in 2. stolp Sella Pogled na Sass Pordoi z vrha 1. stolpa.24
(+5)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki