Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj

Prijakt

Natisni
Tadej Bolta20. 11. 2018 01:53:26
Prijakt sestavljata dva vrhova - Hoher (visoki) 3064m in Niederer (nizki) 3056m. Med vrhovoma se dviga zelo izrazita strma in ozka grapa, skozi katero poteka smer Nordrinne (500m, M4 - ocena na planetmountain). Čez samo steno poteka še nekaj smeri, ki so bile zadnje dni zaradi odličnih razmer pogosto plezane. Prijakt je ena izmed najbolj atraktivnih gora v tako imenovani gorski verigi Schober, ki se dviga nad avstrijskim mestom Lienz. Če pod goro ni snega, je dostop zelo enostaven. Z avtom se lahko pripelje skoraj 2100m visoko, tako da je do vstopa v smer samo ura dostopa. Z Urbanom sva avto pustila nekoliko nižje, na uradnem parkirišču, kjer sva tudi prenočila, dostop do stene pa se je podaljšal na nekje tri ure.

Vstop v smer malo spominja na vstop v Grapo v Skuti. Okoli 80° strm zbit sneg, ki te po nekje 20m pripelje v grapo. Sledi nekje 500m vzpon po grapi naklonine 60°, ki ga enakomerno popestrijo lepo zaliti skoki (80-90°). Kot da bi plezal Teranovo, le da se vse skupaj dogaja v čudovitem ambientu ozke in strme grape. Da sploh ne omenjam fantastičnih razmer - škripavček od podna do vrha! Edini resni skok je bil 90° tanek in rahlo gnil led, kjer se za nekaj metrov priveževa na vrv.

Ob izstopu iz grape imava deset minut do vrha, s katerega se odpre čudovit pogled na Visoke Ture. Na vrhu naju pričaka toplo sonce in praktično brezvetrje! Sestopiva po JZ grebenu, ki pa je zaradi derez, mixa velikih skal, trave in flik snega, rahlo neroden. Po dobrih devetih urah tako doseževa avto. Kakšna uvertura v zimo!
Prijakt dostop1
Prijakt dostop2
Prijakt sončni vzhod3
Prijakt pri koči Hochschuber Hut4
Prijakt pod steno5
Prijakt Prijakt z izrazito grapo6
Prijakt vstop v smer7
Prijakt vstop v grapo8
Prijakt vstop v grapo9
Prijakt vstop v grapo10
Prijakt strma grapa v čudovitem ambientu11
Prijakt eden izmed skokov12
Prijakt pogled po grapi navzdol13
Prijakt vrh14
Prijakt na vrhu15
Prijakt na vrhu16
Prijakt razgled17
Prijakt sestop18
Prijakt sestop19
Prijakt pogled nazaj na Prijakt20
Prijakt 21
Prijakt 22
Prijakt čudovita krajina23
(+7)všeč
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki