Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj
Vreme / Snežne razmere

Snežne razmere v gorah

Poročilo - petek, 24. 3. 2023, 13:36 (ARSO)
Splošna nevarnost plazov je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici.
Opis stanja in napoved (petek, 24. 3. 2023)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 24. 3. 2023
Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - ZMERNA.
Glavni problem: napihan sneg, nov sneg, moker sneg
Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov je trenutno nad nadmorsko višino okoli 1900 m ZMERNA, 2. stopnje. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer zaradi dnevne otoplitve pričakujemo tudi posamezne spontane plazove mokrega snega. V visokogorju je ponekod lahko napihan sneg, ob večji obremenitvi lahko sprožite manjši kložast snežni plaz. Nižje je nevarnost MAJHNA, 1. stopnje. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki ponoči pomrzne, zato je tam predvsem zjutraj in zgodaj dopoldne tudi nevarnost zdrsa.

Snežne razmere
V gorah je danes še razmeroma toplo. Ledišče je na nadmorski višini okoli 3100 m. Zlasti na strmih prisojnih legah se sneg čez dan ojuži, ponoči pa v visokogorju pomrzne. V bolj senčnih legah se je sneg zaradi suhega zraka precej počasneje preobražal. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel so področja z napihanim snegom. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela. V sredogorju je že veliko kopnih mest.

Predviden razvoj vremena
V petek bodelno jasno z občasno zmerno oblačnostjo, na zahodu pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik. Proti večeru bodo na Bovškem že manjše padavine, ki se bodo v noči na soboto okrepile in zajele vso Slovenijo. V soboto dopoldne bodo postopno ponehale, čez dan bodo še krajevne snežne plohe. Meja sneženja bo sprva na okoli 1800 m, do sobote zjutraj se bo spustila na okoli 1100 m nadmorske višine. Zapihal bo severozahodnik. V nedeljo bo sprva delno jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne bodo možne rahle padavine v zahodnem delu naših gora. V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. V ponedeljek zjutraj bodo že ponehale, čez dan bodo še manjše snežne plohe. Pihal bo okrepljen severni veter, še hladneje bo. Ničta izoterma bo v ponedeljek na nadmorski višini okoli 1400 m, v noči na torek pa se bo še bolj ohladilo.

Tendenca snežnih razmer
Na snežne in plazovne razmere bosta danes še vplivala sonce in topla zračna masa. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan nekoliko poslabšale. V noči na soboto in v soboto zgodaj dopoldne bo zapadlo od 10 do dobroh 20 cm snega, največ v visokogorju ter v zahodnem delu gora. Plazovne razmere se bodo nekoliko poslabšale, a ne pričakujemo dviga za celo stopnjo. Še nekaj novega snega bo zapadlo do ponedeljka zjutraj, ko ga lahko pričakujemo dodatnih 10 do 20 cm. Severni veter ga bo spihal v zamete, zaradi ohladitve bo sneg bolj suh in zato manj sprijet s podlago. Predvsem bodo nevarna strma pobočja ter pobočja na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel, kjer bodo nastajale klože novega snega, ki ga bo napihal veter.

Naslednja objava: ponedeljek, 27. 3. 2023

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki