Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Cvetje
Cvetje / Planinski slanozor (Heliosperna alpestre)
 Planinski slanozor (Heliosperna alpestre)
Vrsta: Cvetje
Družina: Klinčnice
Barva: bela
Ogledov: 4727
Število slik: 7
Število komentarjev: 3
Število videov: 0
Opis:
Slike:
Planinski slanozor (Heliosperna alpestre) Planinski slanozor (Heliosperna alpestre) Planinski slanozor (Heliosperna alpestre) Planinski slanozor (Heliosperna alpestre) Planinski slanozor (Heliosperna alpestre) Planinski slanozor (Heliosperna alpestre) Planinski slanozor (Heliosperna alpestre)
opozorilo
Cvetje ni pregledano s strani strokovnjakov/botanikov, zato so možne napake.
Komentarji
velkavrh     
17.9.2017
Pri lepnicah je malo zmede. Imamo dva slanozora, ki pa se bistveno po cvetovih ne razlikujeta dosti za nepoznavalca.Cvetni listič ima štiri zobce in stranska sta nižja. Razlika je samo v barvi stebel.Predstavljeni ima rdečkasta stebla .Mislim,da edino sedma slikca ni prava.Ta slanozor se išče pod tremi imeni-Heliosperna alpestre,pravilno je še Silene quadrifida in tudi Silene alpestris.

Predstavljeni se pravilno imenuje planinska lepnica. Podobni pa se imenuje četverozobi slanozor-Silene pusilla(Pri Hoppeju je preveden kot nizka lepnica.)-ima torej zelena stebla in je za nekaj cm nižji.Razvejenost stebla in listi so skoraj enaki. Četverozobi naj bi cvetel en mesec dlje.Predstavil v svojih albumih ga je tudi Peter Strgar.Podobna je še Silene rupestris-skalna lepnica.Ta slična lepnica pa ima samo dva zobca v cvetu in ožje cvetne liste in širše liste.

zlatica     
17.9.2017
Katera lepnica pa je potem na zadnji sliki po tvoje? Zelena? Slikana je bila na Snežniku. zmeden
velkavrh     
26.9.2017
To je na vsak način četverozoba lepnica -Silene pusilla.Pod tem latinskim imenom ga Flora Alpin nima.Pri Hoppeju pa jo prevedejo kot nizko lepnico-slikce so iste.Peter Strgar jo prestavi kot planinski slanozor -Heliosperna alpestre.Tako ga predstavi tudi Vlado Ravnik.Zaplana pa ga predstavi kot planinski slizek-Silene alpestris.Malo zmede je se mi zdi.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki