Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Cvetje / Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina)

Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina)

Vrsta: Cvetje
Družina: Nebinovke
Barva: bela
Ogledov: 10.508
Število slik: 6
Število komentarjev: 7
Število videov: 0
Opis:
Opis: Majhna, šopasta, pritlična rastlina s številnimi vzpenjajočimi se cvetnimi stebli, vsako raste iz talne rozete podolgovatih ali suličastih listov, ki so pernatokrpati ali razdeljeni na 2-4 dele, glede na podvrsto (od podolgovate dlanasto-zobate do dlanasto-krpate oblike); so rahlo blazinasto izbočeni. Stebelni listi so premenjalni, kratki in celi. Na vrhu cvetnega stebla je en košek, širok 2-4 cm, z ravnim socvetiščem, ki ga ovijajo številne prekrivajoče se brakteje ovojka. Ploščato socvetje sestavljajo rumeni cevasti cvetovi; zunanjih jezičastih cvetov, ki so beli ali občasno rožnati, je od 15 do 30, dolgi so 8-12 mm, na vrhu z majhnimi zobci.
Obstaja nekaj podvrst.

Velikost: 5-15 cm
Obdobje cvetenja: julij - avgust
Ekologija in razširjenost: grušč nižjih pobočij, morene, ustaljena melišča, skale, prepadi in suhi travnati pašniki, na silikatni podlagi, od 1800 do 3900 m visoko.
Zelo pogosta na Pirenejih, v Alpah, na Apeninih in v Karpatih, na Korziki in v gorah osrednje-zahodnega balkanskega polotoka.

Opis je prispevala uporabnica malenka.
Slike:
Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina) Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina) Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina) Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina) Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina) Alpska ivanjščica (Leucanthemopsis alpina)
opozorilo
Cvetje ni pregledano s strani strokovnjakov/botanikov, zato so možne napake.
Komentarji
jojoj13. 01. 2016 21:57:29
Nima vsaka rožica, ki raste v Alpah pridevnika “alpska”. Lahko je možnen le pesniški navdih?
Slovenskega botaničnega imena “alpska ivanjščica” ni. Lahko ga morda uporabljajo kje na lokalni ravni.
Pa tudi širše v alpskem in vseevropskem prostoru Leucanthemum alpestre ali kaj podobnega ne obstoji.
V Alpah sicer obstoja rastlina precej podobna ivanjščici, toda ni ivanjščica Leucanthemopis alpina (L.) Heywood, ki pa v SLO ne raste. Je tudi precej nižja od naših ivanjščic, višine marjetic (5-15 cm).
Ja z ivanjščicami je problem. Še stroka (v celem evropskem prostoru) si še ni dokončno enotna in se še uskljajuje in taksonomsko prerazporeja. Vsekakor pa na slovenska imena to ne bo imelo vpliva. Latinski (taksoni) pač bodo malo drugačni, kar je sedaj priznana (ACCEPTED) vrsta, bo lahko pozneje le sinonim (sopomenka) ali vključena v drug takson.
Za določanje slovenskih ivanjščic pa je pogosto potrebno pogledati tudi pod lupo. Dobesedno! In sicer prisotnost kodeljice na rožkah (plodovih) tistih krožčevih (cevasti cvetovi) in tistih jezičastih cvetov. Lahko so enaki ali pa drugačni.
jojoj13. 01. 2016 21:58:11
V SLO naj bi uspevalo 7 Ivanjščic:
Navadna, travniška, bleda, temna, kamniška, raznolistna in liburnijska.
Razen prvih dveh so ostale sorazmerno redke in lokalno omejene.
Pri navadni in travniški pa, zlasti po zaslugi nekontrolirane uporabe interneta, vlada precejšnja zmeda in zamenjevanje, ki jo povečuje še rana ivanjščica. Da bo mera polna, se je tudi v Malo floro Slovenije prikradel tiskarski škrat in z navadno ivanjščico poimenoval kar obe:
navadna ivanjščica - L. ircutianum (Turcz.) DC in
travniška ivanjščica - L. vulgare Lamarck, ki je bila sprva poimenovana L. praecox Horvatić (rana) kar je sedaj le sinonim.
Verjetno zaenkrat pri ivanjščicah ravnamo najbolj modro če rečemo le: ivanjščica – Leucanthemum sp.
Za tiste pa, ki uporabljajo tuje ilustrirane priročnike (originale ali prevode), le informacija, da v evropskem prostoru uspeva 21 vrst ivanjščic (accepted plus nebroj sinonimov in podvrst), nikar jih ne zamenjujte s slovenskimi.
Otroci so naš zaklad3. 05. 2016 18:32:00
Mene zanimajo >>INFORMAZIJE<< O TEJ ROŽI!!!zmedenjezen
Ne pa nekaj čisto drugega. Npr. značilnosti, uporaba, zunanjost,...
Otroci so naš zaklad3. 05. 2016 18:32:22
informacije.
velkavrh9. 09. 2018 09:26:12
Slučajno sem naletel pri objavi ture na Ankogel ,ki jo je avtor slikce imenoval hallerjeva ivanščica-Leucnthemum atratum subs.halleri.To je prava ivanščica in ne raste pri nas. Imam Hoppejev priročnik Alpske cvetlice v katerih je alpska ivanščica(slovenski prevod-prevajalec Milan Lovka)Leucanthemopsis alpina.Kot sam razumem in po jojojvi razlagi ne gre za ivanščico,temveč za slično gorsko rožo, ki ne raste pri nas .Roža je opisana kot nizka -5-15 cm,cvet je kot tipičen marjetičen košek širok do 4cm,listi v obrisu široko ovalni sicer pa skoraj dlanasto deljeni.Stebelni list celi.
malenka2. 09. 2020 11:38:14
Alpska ivanjščica je poslovenjen izraz za vrsto Leucanthemopsis alpina (Leucanthemum alpinum je sinonim), po moje lahko to ime pustimo, ker se ne prekriva s kako pri nas rastočo vrsto.

Na obeh slikah zgoraj pa je neka druga vrsta ivanjščice, nikakor alpska, bliže je navadni ivanjščici, ki je pogosta v nižinah. Ni mi jasno, kaj dela tu glasbeni video. Če je to forum o gorskem cvetju, bi pričakovala samo kak posnetek v vetru zibajočega se planinskega cvetja, v tem primeru alpskih ivanjščic.

Bom prispevala nekaj slik teh ivanjščic.
Tadej3. 09. 2020 21:23:53
Popravljeno.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
Naključno cvetje
Divji bezeg (Sambucus racemosa)
Mesnordeči dimek (Crepis slovenica)
Sinja škržolica (Hieracium glaucum)
Navadni češmin (Berberis vulgaris)
Kimasta lepnica (Silene nutans ssp. nutans)
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki