Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali se s Krima (1107 m), vidi morje?
Glasuj
meir / Zadnja sporočila

meir - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
meir24. 05. 2023 12:01:29
Pri zapisu o Častnem kodeksu slovenskih planincev je pomotoma izpadla št. 2, ki bi morala biti zapisana pred stavkom:Pri uporabi storitev....
Se opravičujem za napako.
meir24. 05. 2023 11:56:14
Častni kodeks slovenskih planincev pravi:
1. Planinske koče(domovi, koče, zavetišča in bivaki) so namenjeni zavetju, počitku, prehranjevanju in planinskemu usposabljanju. Želje in potrebe planincev so dokaj različne in koče-tudi naj bolj sodobne- niso opremljene in oskrbovane tako, da bi v njih lahko ustregli vsem njihovim zahtevam. Pri uporabi storitev planinske koče ravnamo tako, da bomo porabili čim manj energije in vode in povzročili čim manj hrupa. v koči bodimo obzirni do osebja in obiskovalcev in spoštujmo hišni red. V njej upravičeno pričakujemo domačnost, SKROMNO ZAVETJE IN POSTREŽBO, informacije o stanju poti in vremenske napovedi ter posredovanje obvestila v primeru nesreče.Prehranjujmo se v planinski koči, s seboj prineseno hrano omejimo na naj manjšo možno mero. S tem zmanjšamo težo nahrbtnika, z ustvarjenim prihodkom pa omogočamo vzdrževanje planinske koče.
3. V planinski koči naj vlada vzdušje pristne planinske domačnosti in topline.

In kaj od tega res drži?(po mojem skromnem mnenju)
Skoraj nič.Planinske koče(domovi, zavetišča, bivaki) se spreminjajo v gostilne na višjih in visokih nadmorskih višinah in objekte za" naj doživetja", večinoma dane v najem, nekatere uspejo najti oskrbnike, s katerimi je potem polno težav in nezadovoljstva, so tudi izjeme, vsekakor,vse pogosteje pa planinska društva ne najdejo ne najemnika ne oskrbnikov in so prisiljena oskrbo koč reševati na prostovoljni bazi članov društev(zagotovo v 90% so to upokojenci). V kočah, kjer gredo v smer gostilništva, ne morejo ravnati v skladu z 2. točko Častnega kodeksa slovenskih planincev ne oskkrbniki, še manj pa obiskovalci, ki v 2/3 niso planinci. In niso redki obiskovalci planinskih koč, ki ne le pričakujejo ampak zahtevajo a la carte ponudbo.Glede enotne obravnave planinskih koč svoje vloge ne odigrava niti krovna organizacija slovenskih planincev-PZS, oz.njena gospodarska komisija, da ne govorimo o razpisih Ministrstva za
gospodarstvo pa o dodeljevanju raznih certifikatov za take in drugačne "naj koče".
Tudi hišni red bi najraje narekovali obiskovalci(in ponekod jim to najbrž že uspeva). Ne bom se spuščala v bizarne detajle. In o s seboj prinešeni hrani bi tudi lahko kakšno rekli, zlasti za zimski čas, ko bi po mojem mnenju pri mizah vendarle morali imeti prednost obiskovalci, ki naročijo hrano v koči.
Zdaj pa o koči na Poreznu
Koče, ki obratujejo s požrtvovalnostjo prostovolcev in nudijo t. i. skromno zavetje in postrežbo, se hitro znajdejo na raznih "hribovskih forumih". Tako tudi imenovana koča.Kakor sem se informirala in kot sta omenila že Lamps in Miri, za to kočo skrbijo prostovoljci PD Cerkno, saj si že več let neuspešno prizadevajo najti stalnega oskrbnika in se z njunima zapisoma v celoti strinjam. Ekipe, ki se tedensko izmenjujejo,v času stalne odprtosti koče v poletni sezoni ponujajo pestrejšo ponudbo kot izven sezone. Vse ekipe se po svojih naj boljših močeh prizadevajo,da bi tako planincem kot ostalim obiskovalcem ponudile vso oskrbo, čeprav med njimi ni niti enega profesionalca gostinske stroke. Zagotovo pa so med posameznimi ekipami razlike. Za društvo so vse dragocene kot suho zlato, saj bi le brez ene bilo postavljeno pod vprašaj obratovanje koče v tolikšnem obsegu kot doslej. Ko se bo to zgodilo, bodo vrata koče na Poreznu , v katero društvo vlaga ves ostanek težko pridobljenih sredstev, ostala zaprta.Takrat bo zaman iskati pozimi tako zaželjeno zakurjeno peč,topel čaj ali kavo, "preprosto enolončnico" in vse drugo, kar spada pod rubriko SKROMNO ZAVETJE IN POSTREŽBA.
Ostal bo le spomin......
Ostali bodo mnogi lepi spomini, zgodbe....
V prepričanju, da je tako kritiko kot pohvalo naj primerneje povedati na licu mesta, ne pa z zapisi na družabnih omrežjih in forumih zaključujem ta zapis in upam, da bodo vrata koče na Poreznu še dolgo ostala odprta pa čeprav le za skromno zavetje in postrežbo.
IN PREDVSEM ZA TISTO VELIKO VEČINO PLANINCEV IN OBISKOVALCEV, KI ZNAJO CENITI TRUD PROSTOVOLJCEV IN GA TUDI NAGRADITI S POHVALO ALI PA SE VSAJ VZDRŽIJO NERGANJA, ČE JIM KAJ NI PO VOLJI IN TO POVEDO NA SPOŠTLJIV NAČIN, KI PRISPEVA K IZBOLJŠANJU STORITEV.
meir18. 06. 2022 16:28:13
Za najavljene skupine so v cerkljanskem planinskem društvu vedno pripravljeni odpreti kočo tudi izven sezone,le poklicati jih je potrebno.
meir1. 05. 2018 20:12:21
Danes so bili na strmi poti s Porezna proti vasi Poče najdeni avtomobilski ključi, najverjetneje za avto Renault Laguna. Kdor jih pogreša, jih lahko dobi v Počah št. 11.
meir23. 03. 2018 18:22:58
Cesta s Petrovega brda do Podhočarja je zelo ozko splužena in srečevanje zgolj z osebnimi avtomobili je že zelo oteženo tako, da je avtomobile nujno pustiti na Petrovem brdu ali v Podbrdu.
Smučanje je možno v Davčo do Jureža ali do grape , v smeri Petrovega brda pa skoraj do Petrovega brda.
Več inf. na spletni str.PD Cerkno, ta vikend lahko pokličete tudi v kočo na Poreznu 05 9944759,kjer so organizatorji 43.zimskega pohoda prisotni že od danes, petka, 23.marca dalje.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki