Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
triglavski / Zadnja sporočila

triglavski - Zadnja sporočila

Začete teme:
triglavski17. 12. 2009 18:38:39
Idejo za pohod sem našel tukaj: http://www.kibuba.com/kks/?content=3&project_id=12&unit_id=269#unit269

Pričakoval sem nekoliko več sonca, na Mokrinah pa je naletaval sneg. Parkiram še na italijanski strani, takoj za hotelom Sella Forcello, kjer je tudi začetek ceste. Opremim se s turno opremo, zatem pa po zasneženi cesti mimo planine Auernig, pa pod planino For, v bližini Monte Cerchio se cesta konča in preide v lepo široko mulatjero, sledi pa nekaj vzpona. Območje tam okoli me spominja na plaz na Stožju, tudi tukaj je bil podoben podor, ko je spodaj odneslo dobršen del pobočja. Sledi kratek spust proti opuščeni planini Cerchio, pa spet malo gor, malo dol in na koncu predvsem precej dol do planine Biffil. Na planini, ki je tudi že opuščena najdem odprta vrata, dejansko je bivak brez ležišč oz. en del je zaklenjen in tako nedostopen. Za silo pa bi bilo možno prebivakirati noč, notri je tudi štedilnik na drva. Razgledam se po planini, na SV robu opazim gozdarsko kočo, grem še nekoliko naprej, seveda me zanimajo severna pobočja Šinauca. Ker me čaka še dolga pot nazaj se seveda veliko ne obiram in že drsam s smučmi nazaj gor. Ob povratku si ogledam še neko privatno kočo nad planino Cerchio, ustavim pa se tudi na planini For. Ko se vračam proti Mokrinam sonce že zahaja za sedlom med Malim vrhom (M. Malvueric)in Konjskim špikom (Monte Cavallo). Zakaj nekdo naredi takšno dolgo potovanje in nič ne smuča, niti ne sname psov je pravzaprav filozofsko vprašanje. Kakorkoli, bilo je prekrasno in nekoč bo to treba ponoviti. Vsekakor bi to bil tudi čudoviti treking v kopnem, označeno imajo celo traso nordijske hoje, da o MTB niti ne pišem.
triglavski13. 12. 2009 17:16:47
Lahko bi rekel nepomembna gora, ki jo le redki, ki se vozijo po Kanalski dolini iz smeri Trbiža proti Vidmu( Udinam) sploh opazijo. Pred leti sem z nje že smučal. Pričnem na sedlu Cereschiatis. Tokrat grem v nasprotni smeri, po lepi privatni in za javni promet zaprti cesti hodim slabo uro do zgornje planine Glazzat, kjer je poleti tudi živahen kmečki turizem. (Da bi kaj takega imeli pri nas v TNP je že bogokletna misel, še izven ni preveč zaželjeno).Na planini se razgledam na okoliške gore, zatem grem naprej proti zahodu po cesti do bližnjega križišča, še vedno po poti 434, potem se usmerim na nekakšen kolovoz in v rahlem vzponu prečim gozdnato sleme. Pot se kasneje rahlo spusti do naslednjega križišča, kjer sledim markacijami poti 453 na vrh Crete dal Oronz. Snega je v tem delu do okoli pol metra, je pa pred dnevi že nekdo hodil, tako, da je gaz narejena. Z vrha pa seveda čudovit razgled na okoliške gore, kjer še posebej izstopajo Crete di Gleris na jugu (pod goro je speljan plinovod), pa Creta Grauzaria in Monte Sernio na zahodu, Monte Zermula z nekoliko nižjim Pizzulom, pa planina Pradulina in nad njo Monte Salinchiet, na severu izstopa Konjski Špik (Monte Cavallo) pa Creta di Pricotič in Creta di rio Secco, ter seveda oba Malvuericha (Mala vrha po Vidovo). Skratka za tako neopazen vrh je prekrasen razgled in zato sploh ni čudno, da je od mojega zadnjega vzpona tam več Slovencev kot Italijanov, od znanih Stritarjev, do Ivana s Planine pri Horjulu, s katerim sem se pred leti srečal pod Cimo Palombino, pa moje nekdanje učiteljice in učitelji izpod Šmarne gore, pa najstarejša in najbolj aktivna planika našega PD z njeno hčerko Marjeto. Z vrha sestopim po poti vzpona do razcepa, potem pa po lepi označeni stezi nazaj na sedlo. Predvidevam, da bo kakšne slike s te ture dodal še Miro, ki redno obuja spomine na prehojene poti. V kopnem priporočam ta lepi krog tudi za družine z otroci, vse skupaj traja od 5-6 ur.
Komentarji:
triglavski31. 12. 2009 17:18:33
Na zadnji dan tega leta sem iskal jasno nebo in ga našel na spletni kameri na Svetih Višarjih. Trbiški konec je imel sonce, treba je najti le še sneg, zapeljem se v Ukve in do nekdanje koče Nordio Deffar (katastrofalno neurje konec avgusta 2003 je kočo uničilo). S smučmi se odpravim po gozdni vlaki po poti 507 v smeri sedla Pleccia, nato preko planine Acomizza do kapele Marije Snežne in do Bistriške planine - Freistriz alm. Vrnem se preko planine Acomizza in mimo kapele Rotonda, ter po poti 507A nazaj na izhodišče in tako zaključim 170. turo v tem letu. In ko zdaj ob koncu leta še malo pogledam po zapiskih vidim, da je bilo opravljenih 76. turno smučarskih vzponov, 39. krat sem obiskal Karnijske Alpe, preostanek sem bil večinoma v Zahodnih Julijcih, Naborjetske gore, 12. krat sem se povzpel na Triglav, še najraje pozimi, žal sem bil samo enkrat v Avstriji na Hochalmspitze, skupaj s prijatelji Triglava in podporniki smo se bojevali v bitki za Aljažev stolp, katero nam je vsililo predsedstvo PZS, zaenkrat smo jo dobili, če bo treba bo nov boj. Pa saj ste o skoraj vseh turah lahko brali in gledali slike. Čeprav sem že dolgo bolj gornik kot hribovc, mi je bilo na hribi.net razen redkih izjem prav prijetno, ampak enkrat se je treba odločiti in tako se triglavski ob koncu leta poslavlja od vas. Ob slovesu vam drage hribovke in hribovci, gornice in gorniki, prijatelji in "planinski prijatelji" želim bogata doživetja v gorah, trden in varen korak, predvsem pa veliko sreče, kamorkoli vas popelje pot v naših in tujih prelepih gorah. Srečno 2010
triglavski30. 12. 2009 18:18:04
PZS je ob pravem času pripravila ustrezna opozorila za obisk gora v zimskih razmerah, dodal bi še, da je poleg derez in cepina zelo priporočljiva tudi čelada, ki lahko učinkovito obvaruje glavo tudi ob padcih in zdrsih. V zadnjih dneh je bilo v visokogorju vetrovno, pomrznjeno in poledenelo, sneženje, ki je že zajelo Julijske Alpe bo prekrilo poledenela pobočja, zato velja še posebna pozornost. Veter, ki sneg nanaša v zamete bo nevaren za plazove, saj se bodo ustvarile snežne klože, ki so še posebej nevarne saj se sneg kložastega snega sproži že ob najmanjši obremenitvi. Žal vreme v teh prazničnih dneh ne bo naklonjeno za obisk visokogorja.

triglavski29. 12. 2009 17:21:51
Še zadnjič letos sem se podal v samoto Čistega vrha. Ko sem opoldne šel na pot je bilo še precej jasno nebo, potem pa se je hitro pooblačilo, vendar je bilo vseeno lepo. Mimo Planine v Plazeh iz smeri gozdarske koče ni hodil nihče, snega je bilo malo in je lepo držal. Do planine je bilo kar precej shojeno, tudi naprej proti Čistemu vrhu, a vpisanega danes ni bilo nobenega, včeraj pa trije. Dva sem srečal, ki sta sicer mislila, da sta bila na Čistem vrhu, a sem ju razočaral, saj sta bila le na neki vzpetini zahodno od Čistega vrha v smeri Šnite. Na vrhu je pihal JZ, sneg je dobro držal, in se ni nič prediralo, saj sem bil brez smuči in krplej. Ko sem se razgledoval, sem videl velike plazove izpod Špičja, nekateri so že kar na debelo zasuli Korita pod Trebiškim dolom, tudi gor proti Prehodavcem ni zgledalo preveč varno.
triglavski29. 12. 2009 17:05:46
pohodnici53, sicer se na čevlje dosti ne spoznam, mislim, pa da je vaš čevelj preširok, noga kljub močni vezavi ni učvrščena in drsi naprej, predlagam ožji model čevlja, sicer pa večina trgovcev vse te zadeve dobro obvlada, tako da predlagam, da se vsak ob nakupu obrne na izkušenega trgovca, če takega ni v trgovini se zamenja trgovino, ker očitno ne znajo prodajati.
triglavski27. 12. 2009 18:44:29
Še to, če koga zanima, cesta v Krmo je prevozna le do Marčuna (zadnji vikend na desni)naprej je voda naredila razdejanje na cesti.
triglavski27. 12. 2009 18:11:56
V visokogorju Julijskih Alp se je ob zadnjih padavinah sprožilo veliko plazov mokrega snega, kasneje pa je sneg pomrznil, novi sneg pa je večinoma spihan, pišem za območje Zgornja Krma - Kredarica kjer so pobočja zelo poledenela in brez derez in cepina napredovanje ni možno, podobne razmere so tudi na območju Kanina, kjer je izven smučišča vse poledenelo in zelo nevarno za zdrs. Zadnji sneg je v celoti spihan.
triglavski26. 12. 2009 19:55:33
Ne vem, če sem ravno omamljen, vsekakor pa so Zahodni Julijci vedno vredni obiska, kot tudi Naborjetske gore, Zajzera je lepa dolina, ravno prav blizu in ne predaleč, z njenih gora pa se vidi daleč, tudi na Karnijske Alpe, kamor tudi sicer bolj pogosto zahajam, pa gneče ni skoraj nikoli, pa tudi pozimi je na pobočjih Poldašnje špice ravno dovolj sonca, skratka vedno priljubljen cilj. Res je v začetku semptembra neurje nanosilo veliko grušča v dolino, tudi sicer opažam, da to dolino vedno bolj zasipava, podobno pa se dogaja skoraj povsod, veliko grušča je tudi v Remšendolu, pri nas pa je tak primer recimo Zapoden. Krniška glavica bo morala počakati še na kak meter snega, potem pa grem zagotovo spet gor s smučmi uživat poglede na severno ostenje Montaža. Glede koče za sigurno ne vem, sem pa že večkrat naletel na odprto ob vikendih, danes ni bilo nič s stop pit. Zimske gume so bile danes dovolj, čeprav sem na nekaterih videl tudi verige. Sem vesel, če komu kak opis koristi, hvala. Ja z Alessiom se že osebno poznava, zelo prijeten mož. V bistvu voščim enako, pa mogoče se kdaj srečamo. Lp
triglavski26. 12. 2009 17:20:01
Prazničen dan in praznično odeta Zajzera. No cesta je bila zasnežena, vendar brez težav prevozna do zadnjih parkirišč z ustrezno opremo seveda. Ker sem pozen je na parkirišču že nekaj avtomobilov, krpelj ne jemljem, ker računam, da bodo dobri ljudje že naredili gaz, na smuči pa tako še nekaj časa ne bo niti za misliti. Snega je v dolini sicer le kakih 5 cm, tako, da gre do koče Grego brez težav, še celo po kopnem, naprej pa vodijo le troje sledi in že na planini Rudni vrh se en par sledi obrne, pred mano sta torej le še dva. Nekoliko višje ju dohitim, mladenka in mladenič iz Ljubljane sta naredila lepo gaz, sedaj grem naprej jaz, da si malo oddahneta, toda že pri bivaku Alpini Gemona me dohitita in spet si izmenično utiramo gaz do vrha. Sneg se ponekod vdira do kolen, star je premočen z nekaj skorje, novega pa ni niti 10 cm. Toplo, sončno in razgledno. Del poti se vračamo skupaj, potem pa jaz malo zaostanem. Vedno lepa tura, koča Grego je odprta.
triglavski25. 12. 2009 18:34:25
Ja to je bil problem pred leti, ko se je Boka pravokotno izlivala v Sočo in je "zapirala" Sočo, kar je imelo za posledico, da je poplavilo območje pri Žvikarju-Podklopca. Zatem so strugo Boke na izlivu uredili tako, da se izliva poševno, tako voda lažje odteka in ne dviga vodostaja Soče, kot tudi material na tak način sproti odnaša. Seveda pa se ob večjem pretoku nabira tudi material in bo potrebno čiščenje, da bo struga bolj pretočna.
triglavski25. 12. 2009 15:21:52
Tudi jaz sem malo pogledal naokoli v tem deževnem dnevu, kjer naj bi v naših koncih padlo že okoli 500 l dežja na m2, trenutno (15.20h) še vedno močno dežuje.
triglavski20. 12. 2009 16:51:15
Torej nisi prišel do Kredarice, kot sem razumel. Sedaj so nevarni predvsem plazovi kložastega snega, ker je veter sneg nanesel v zamete in se že ob najmanjši obremenitvi lahko sproži plaz. Bi me zanimalo, koliko snega je padlo v Krmi, mislim, da ne več kot 10 cm.
triglavski18. 12. 2009 22:14:45
Ta pot iz Trbiža je seveda kar precej dolga, pa če odprejo smučišče Florjanka, potem več ne bo možno po smučišču. Lepa je stara romarska pot iz Žabnic, vendar kot sta mi povedali turni smučarki iz Avstrije je spodnji del nekoliko poledenel, če bo kja snežilo, potem bo hitro bolje. Je pa pot seveda v celoti v senci, kar je pri teh temperaturah nekoliko neprijetno. Za Kamniti lovec nisem videl nobene sledi, pa tudi je zaenkrat še premalo snega za smučanje, vsaj zame, ker smučam eno varianto dol proti Zajzeri in se potem vračam po cesti nazaj. Varianta je še iz Zajzere in Mrzle vode preko sedla Prašnik, vendar je ta spet v senci po celotni dolini Mrzle vode, pa še izredno dolga.
triglavski18. 12. 2009 17:37:05
Spet je leto naokrog in odpravim se s Trbiža preko Florjanke na Višarje. Lep, hladen in sončen dan je kot nalašč za lepe razglede, ki jih nudi ta pot. Seveda sem hodil s smučmi po smučišču, ki zaenkrat še ne obratuje, a bo kmalu. Na Višarjih sem zavil še k g. Mešniku, za zdravje sva zvrnila kozarček, potem pa nazaj.
triglavski17. 12. 2009 20:18:03
heinz vidussi v Čedadu v centru nasproti hotela Roma čez cesto v kletnih prostorih imajo vse za v gore in alpinizem. V okviru AlpeAdria je bila včasih trgovina Alpisport oz. nekaj podobnega, kasneje so se preselili v Tolmezzo, pa je še nisem našel, kakšno stvar sem včasih kupil, ampak sedaj, ko smo v EU več ne vračajo davka, tako, da je cena tam nekje.
abece poglej kakšen katalog recimo od Igluja pa boš hitro videl razlike saj ima vsak čevelj podroben opis.
triglavski16. 12. 2009 16:19:08
Razmere se od mojega vzpona niso bistveno spremenile na bolje, kvečjemu poslabšale, bo pa sobota spet vetrovna in hladna, morda bo celo snežilo.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki