Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
andrej.bg / Zadnja sporočila

andrej.bg - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
andrej.bg1. 08. 2022 20:33:17
Zanimivo Oleg, kako strašansko Vas je naenkrat prizadel izraz "tri Cine", glede na to, da se tako imenuje ta forum in ga tu uporabljajo že leta nazaj. Mislim pa tudi, da ne gre za degradacijo slovenskega jezika, kvečjemu italijanskega.
andrej.bg31. 07. 2022 22:12:47
Prejšni teden sem z prijatelji užival v enkratnem vzdušju treh Cin.
Moram pa opozoriti tiste, ki bi tudi prespali v eni od koč, da pristop in parkiranje blizu koče Auronzo za avto stanejo 30 evrov na dan, z tem da parkirni listek velja do polnoči na dan prihoda, neglede na čas prihoda.
andrej.bg28. 10. 2020 17:12:44
Na septemberskih slikah se da videti ogromno avtomobilskih gum pa tudi drugega smetja, upam da se je med tem časom slika spremenila na boljše?
andrej.bg27. 09. 2020 18:58:52
Meni se pa zdi, da tudi z leti občutek neprijetnosti postane bolj moćen. Pred kakšnimi dvajsetimi leti sem brez pomisleka stal na balkonski ograji devetega nadstropja in barval strop, danes pa zelo previdno, z obema rokama se držeč, gledam čez njo.
andrej.bg29. 01. 2020 17:13:25
Če upoštevam recimo bivake, ki so zadnje čase zgrajeni v visokogorju, je predlagani videz nove koče na Okrešlju v istem slogu in bi rekel, kreacija istega avtorja. Človek bi pomislil, da avtorji teh, v osnovi lepih in modernih poslopij, nikoli niso zašli v hribe, ne priznajo tradicijo, vzdušje in jim ni mar za harmonijo z naravo, ekstremne pogoje vzdrževanja in podobno. Nisem siguren če bi večina gornikov sploh želela ali si upala vstopiti v takšen objekt.
andrej.bg4. 05. 2018 13:58:47
Pred devetimi leti sem z družino šel mimo planinskega doma Tromeja, imam celo štempiljko z natpisom PD Tromeja 1145m, postregli so nas z kavico. Štiri leta nazaj pa je vse bilo zaklenjeno in že vidno zapuščeno. Škoda da propada, mislim pa da je zgradba nekdanja obmejna karavla.


andrej.bg16. 10. 2015 22:44:09
Žalostno, objekt ima lepo lego in je lahko dostopen.Očitno je država, kakor tudi družba, prebogata in ji ni mar če premoženje propada.
andrej.bg19. 08. 2013 00:28:28
Imam namen poizkusiti vspon na Triglav, imam izkušnje z jeklenicami in varovali, ne ljubim pa preveč izpostavljenih in prepadnih poti. Ali je boljše iti od Doliča gor, na Planiko pa dol ali obratno, oziroma kakšna je pot čez Škrbino v primerjavi z potjo čez Mali Triglav? Hvala za vsak nasvet in izkušnjo in varen korak v gorah želim vsem.
andrej.bg8. 08. 2013 12:44:26
Abrahama imam že za sabo, v hribe pa rad zahajam ob vsaki priložnosti, lahko bi rekel, da me vlečejo vse bolj, kako sem starejši. Zavidam tistim, ki pišejo da na leto naredijo po petdeset tur, osebno nimam teh možnosti. Glede varnosti v gorah bi pa na podlagi lastnih izkušenj lahko pripomnil naslednje:
Popolnoma se strinjam da je najboljše prvič na turo iti z nekom ki jo je že prehodil, ali pa se z njim posvetovati glede težavnosti in morebitnih nevarnosti. Sploh pa je lepše in tudi varnejše planinariti v družbi.
Načelna razdlitev poti na lahke, zahtevne in zelo zahtevne je lahko zelo zapeljiva, kajti na kakšni „lahki“ poti naletiš na izpostavljeno mesto brez varoval, kakor tudi obratno.
Mislim da na drogih z obveščevalnimi tablami o časovni oddaljenosti določenih postojank ali vrhov manjka še tabla z natpisom, oziroma imenom tega mesta (Bogatinsko sedlo, Krnska škrbina..). Glede obvestil o časovni oddaljenosti pa mi se zdi, da so mnoge nerealne, primerne mogoče le zelo izurjenim, na tem terenu že izkušenim pohodnikom z nadpovprečno fizično kondicijo. Pohodniku ki bi ob hoji rad tudi užival v razgledih in kaj poslikal pa so lahko vir neprijetnosti, ali celo nevarnosti.
Skoraj vsaki dan spremljam prispevke na tem forumu in bi opozoril, da je večino treba vzeti z veliko rezervo. Vse preveč je tistih, ki „skačejo“, „naskakujejo“, „jo mimgrede mahnejo“ in podobno na resne in spoštovanja vredne vrhove in ture. Ne spomnim pa se, kdaj je nekdo opozoril, da je imel kakšne resne težave, se zaplezal, imel premalo vode, bil slabo opremljen...
Imam vtis, da obstoja določeni elitizem glede planinstva, da pač ne more vsak hoditi v planine, da je to privilegij izbranih srečnežev, ostali pa naj pohajkujejo po travnikih. Koliko se spomnim je recimo Slovenska planinska pot zamišljena kot svojevrstna spodbuda da bi hodeč po njej vsak, ne samo skoraj poklicni gornik, lahko užival in spoznal lepote Slovenije, ki pa celo niso vse samo planinskega značaja. In če je to tako, potem se vprašam ali je utemeljeno in primerno, da je obhodniku te poti skoraj onemogočeno osvojiti Jalovec in mogoče še par zelo zahtevnih ali slabo varovanih točk samo zato, ker pač ni dovolj izkušen, ne zna plezati, ali pa ga je enostavno malo strah?! Ali naj se počuti manj vrednega, ali pa naj tvega in izziva nesrečo samo zato, da si pridobije še teh par štempiljk?
andrej.bg23. 07. 2013 19:20:21
Prosim za nasvet, glede da so varovala večinoma železna, kakšne rokavice bi bile primerne v poletnem času kako zaradi začćite rok, tako tudi za sigurnejši prijem?
andrej.bg30. 09. 2012 21:33:10
Lepo je videti vstrajne ki tudi v slabem vremenu uspejo osvojiti vrh Triglava.
Ni pa lepo videti, da se na tem koščku domovine, čigav edini pravi lastnik je bil le Jakob Aljaž, lahko razgraja, postavlja na nedoločen čas objekte, skratka lasti in posiljuje nekaj, do čega naj bi imeli vsi enako pravice, patudi enako obvez in spoštovanja. In če nočem imeti na sliki z vrha tega železa, ali moram čakati, da se posamezniki usmilijo in za sabo počistijo?! In kaj reči za prodajo pijače na črno, na shrambo plastenk in pločevink v Staničevem zavetišču? Bi rad videl, če bi takšno obnašanje zdržalo do večera, recimo, na Tromostovju?
andrej.bg26. 09. 2012 22:44:16
Neverjetno res, koliko razburjanja in vstrajnosti. Človek bi mislil, da nimamo nič pametnejšega za početi.
Planinske postojanke so nastale kot potreba za zavetjem pred krutimi pogoji v gorah, streha nad glavo, varen počinek. To so v osnovi tudi ostale do današnjih dni. Seveda, skozi leta so se posodobljale, nekatere bolj kot druge in vse kar nudijo, ali je to borna pipa ali pa topla prha, je gorniku dobrodošlo, ali bo to uporabil pa je osebna odločitev. Mislim da se iz leta v leto pogoji v kočah posodobljajo, ne morejo pa vse postojanke istočasno ukrepati na izboljšanju določenih pogojev in jih tudi ni treba primerjati.
Glede postrežbe mislim, da je kar dobra, seveda odvisno od spretnosti kuharice, no kot pri mami pa mi niti ženkica ne pripravi.. Pa tudi vemo da nekdo ima rajši krajšo a debelo, drugi so bolj za dolgo in tanjšo klobaso, lahko pa tudi nesemo svojo od doma.
Osebno grem v gore zaradi veselja do lepot prirode, v kočah pa sem vesel prijetnega vzdušja in dobre družbe in se pač trudim, da sem z dobrim zadovoljen, če pa kaj ne štima mu pa ne dam pomembnosti.
andrej.bg20. 09. 2012 23:55:08
Prosim za pojasnilo, ali je pot na Krn iz smeri Komne krajša oziroma časovno boljša če se gre na Prehodce, kot pa če se gre mimo Krnskega jezera in pa koliko pot čez Prehodce, Prag in Batognico na Krn traja?
andrej.bg15. 09. 2012 17:46:41
Ja, ta vikend pa res ni naklonjen vsponu na Triglav. Je pa zanimivo tudi to, da na hribi.net, pet dnevna vremenska napoved za vrhove, še vedno držijo napoved od srede do nedelje, danes je pa že takorekoč konec sobote. Sem mislil da je napoved pogled naprej, ne pa nazaj...
andrej.bg11. 09. 2012 13:33:40
Pozdravljeni ljubitelji gora. Zadnja leta so se na varovanih gorskih poteh odomačile rokavice z odrezanimi prsti. Mogoče lahko kdo pojasni, zakaj te takoimenovane plezalne rokavice brez prstov in tudi svetuje, kakšne naj bi bile najprimernejše, usnjene, gumirane, firmirane ali pa kar navadne zimske?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki