Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
GSTK / Zadnja sporočila

GSTK - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
GSTK 20. 02. 2009 18:12:15
Pozdravljeni

že na več forumih sem zasledil vprašanja o poti na Jalovnik, pa me je to spodbudilo da skušam razložiti situacijo. Na Jalovnik vodi iz vasi Sela več poti. Meni najljupša je pot, ki večinoma vodi po gozdu in je zaradi siceršnje poraščenosti Jalovnika najprimernejša, a o tem drugič če bo interes.
Od že večkreat omenjene table nadaljujemo naravnos po grebenu oz. poti, ki je urejena (singlerica) in nas pripelje do zaraščenih senožet. Ko pridemo na senožeti je pas grmovja ampak pot se da slediti. Po cca 30 višinskih metrih ali cca 150 m pridemo na vrh-greben, ki se imanuje Kurnik. Iz Kurnika pa imamo tri možnosti, ena je po lovski stezi, ki vodi ob gledanju navzgor po levi strani preko dveg treh dolin, nato pa se obrne in nas popelje ponovno čez dve tri doline pod vmesni vrh z imenom Mlečni rob. To te točke pa lahko pridemo po slabo urejeni in zaraščeni poti direktno po grebenu. Hitro pridobivamo višino, težava pa je velika strmina in zaraščenos in s tem povezanim drsenjem na suhi travi. Tretja možnost pa je na novo narejena pot (pomlad 2008), ki vodi po desni strani in je dobro sledliva. Vse tri poti pa se nad Mlečnim robom združijo in nas pripeljejo na vrh. Na tem grebenu od Mlečnega roba do vrha Jalovnika, je potrebno biti pazljiv saj se nekje še najde stara bodeča žica, ni kritično pa vendar. Vrh jalovnika je močno zaraščen in zaradi divjih prašičev, ki so ga pred leti razbrazdali nekoliko težje prehoden (prehud izraz). Vrh in vpisna knjiga sta bolj v smeri proti Kobilni glavi. Na Kobilno glavo se iz Jalovnika pride po grebenu, hoja pa orientacijsko ni zahtevna.

Povratek na Sela pa je zopet možen saj na dva načina. Prvi je spust na Lom planino in nato po cesti do planine Temna brda in naprej po poti do začetka ceste, ki smo jo pri vzponu prečasno zapustili pri tabli za na Jalovnik.
Druga varinta pa je bolj divja, v tem primeru se spustimo na prisojno stran iz kateregakoli mesta na grebenu in se držimo pri spustu desno, prečkamo ali sledimo kar nekaj lovskih, živalskih in kajvem kakšnih še poti, a če se držimo desno ne prečkamo poti iz prve varianje lahko pa po njej hodimo in ne poti vzpona bomo slej ko prej prišli na Sela.
Sela Jalovnik 1:45 - 2:15
Jalovnik Kobilna glava 0:30 - 0:45
Kobilna glava Lom 0:45 - 1
Lom - Temna brda - Sela 1:45 - 2:00
Obilo užitkov pri odhrivanju Jalovnika, saj se iz njega vidi tako morje (Tržič in del Tržaškega zaliva, kot venec Spodnje Bohinskih gora, Krna ...
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki