Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
janez3 / Zadnja sporočila

janez3 - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
janez320. 10. 2011 20:43:57
Kompotela.
Prepuščam drugemu.
janez316. 09. 2011 21:14:12
Lidija, se opravičujem. Zavedel me je tisti "zgoraj", eno stran nazaj bo držalo kar pišeš.
Še slika s ključnim macesnom.
janez316. 09. 2011 20:06:55
Lidija, narobe si razumela Volka. Šla si klasičen pristop na Srebrno sedlo čez Repov kot in v končnem delu danes izbrala desno grapo za vzpon na greben zeleniških špic. Volk pa opisuje drugo pot, ki ima svoj začetek pri "macesnu iz opisa" in že tam skrene levo. Tole dvoje malo mešate.
janez321. 04. 2011 11:00:31
mstrim - pot, ki gre iz MARKOVE Ravni na Mokrico ni tista za katero sprašuje PIIII.

Opozoriti bi bilo tudi potrebno, da na sliki 17 v linku, ki ga je prilepil Primož76, niti pod razno ni Velb ( Okno ) v Mokrici!
janez321. 05. 2009 13:54:00
Pot, katere del se vidi na predzadnji sliki, je že davno opuščena. Nobena markacija te ne povede več tja dol. Prava pot se s Kalške gore proti sedlu odcepi nekoliko naprej, na manjšem sedelcu, kjer je tudi križišče poti. Naravnot vodi proti Kalškemu grebenu, levo na Kalce in desno navzdol na Kokrsko sedlo. Še lani jeseni so bila varovala na tej poti brezhibna.
janez31. 03. 2009 20:26:43
Bobnar je na drugi strani Brane.
janez316. 08. 2008 18:36:53
Sodim med tiste, ki se veliko gibajo po brezpotjih in na forumu najprej iščejo natančne opise o gibanju v smeri cilja ( poleg trenutnih razmer ),ki jih primerjam s podatki iz drugih virov. GPS sledi so mi torej pomembne in dobrodošle, še daleč pa ne odločujoče. Predvsem pa prispevajo k varnosti; na brezpotjih še mnogo bolj kot na označenih poteh. Pogoj je seveda, da z napravico znamo ravnati in da poznamo zahtevnost poti, svoje zmožnosti ter upoštevamo trenutne razmere.

Sodim pa tudi med tiste, ki skritih predelov ne čuvajo ljubosumno le zase. Ne zdi se mi prav, da se v strahu pred prevelikim obiskom skuša preprečiti natančnejše opise. Zgolj površen, doživljajski opis, s prelepo fotko, prej spravi na neko pot, kot jasno napisano, da je do tiste fotke potrebno preplezati žleb, ki spominja na trojko.

Pretirano večjega obiska brezpotja zaradi GPS sledi po moje ne bo. Opuščene stezice, gamsje stečine, strme trave, majavi oprimki, izpostavljena nezavarovana prečenja, redka poškodovana varovala, morje ruševja, niso magnet za množičen obisk. Množice so tam , kjer so koče. Ko se le-te zaprejo, tudi v hribih zavlada mir. Tistim nekaj posameznikom, ki bodo poslej, recimo zaradi javno objavljene GPS sledi in step by step opisa, dosegli nek cilj po brezpotju ( bolj varno ), pa tudi privoščim. Kljub vsemu so morali vložiti ogromno truda in znanja.

Pa še nekaj je treba povedati. Veliko je v zadnjem času pisanja o GPS navigaciji.
Občutek je enak kot pred leti, ko so svoj pohod začeli mobiteli. GPS bodo postali naš vsakdanji spremljevalec, temu se ni moč izogniti. Tudi v hribih. Ampak, če kje ne, potem te v hribih ne vodijo »za rokco«. Nakazujejo le zavoje, njihova maksimalna natančnost je 5m ( kar je hitro lahko zelo veliko ), kartografija tako za aparat kot za računalniški program, je kakršna pač je – zastarela, v grapah in žlebovih hitro izgubijo signal, prav tako je signal slabši v oblačnih dnevih, odvisni so od baterij. Skratka, zanašati se v hribih samo na GPS, je nevarno. V kombinaciji s klasičnim zemljevidom, opisom poti, nasveti poznavalcev ter našim znanjem in izkušnjami pa bo kmalu postal nepogrešljiv pripomoček.

Janez
janez331. 07. 2008 18:09:17
kašni vrh?
janez37. 07. 2008 17:38:59
Kopno čez oba prehoda in v strmih travah za Koglom. 29.6. je bilo nekaj snega še v grapi pod Koglom in nekaj malega na velikih podih.

lp,J
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki