Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Rakar / Zadnja sporočila

Rakar - Zadnja sporočila

Začete teme:
Rakar5. 08. 2008 09:27:22
Vedno, ko kje napišem hribovski nasvet ali opis doživetja se vprašam, kje je meja … Meja moje odgovornosti. Odgovornosti za varnost bralca in za vnaprejšnje razvrednotenje njegovega doživetja, ker je z mojim opisom morda preveč razkritega. Enoznačen odgovor je skoraj nemogoče najti, zato je previdnost na mestu.

Kam merim? Na opis brezpotnega pristopa na Pihavec (čez Luknjo, mimo spominske plošče). Zdi se mi, da je tokrat šlo (za portal Hribi.net tako značilno) korak-po-korak opisovanje hribovskih poti, podkrepljeno s fotoreportažo in po možnosti še z GPS-sledjo, čez vse meje dobrega okusa. Brezpotje ste fotografijo za fotografijo markirali z rdečo črto. Morda bi še razumel, če bi smer poti zarisali na globalni fotografiji posneti od daleč, recimo s Plemenic, tako pa … Tega brezpotja ni več! Konec je z njim! Za vedno!

Pa dobro, OK, še enkrat popustim, če bi šlo za povsem lahko in nenevarno zadevo. Ampak ne, tu se pojavi žleb, do katerega ste »za roko« pripeljali množice … Ta pa je, kot pravite »…dokaj strm in potrebnega je kar nekaj plezanja.» Pozabite povedati, da je v žlebu, takoj »za vogalom« vstopnega skoka pripravljeno alpinistično varovalo (saj ste ga opazili?). To bi takoj nekaj več povedalo o težavnosti, opremi in znanju potrebnem za varno napredovanje navzgor (kaj šele za sestop po isti poti, ki ga neukim niti z besedico ne odsvetujete).

Ne bom nadaljeval, čeprav sem prave volje. Vem, da je brezupno. Vem, da boste nadaljevali s korak-po-korak opisovanjem tudi v zelo zahtevna brezpotja. Vem, da boste prilagali GPS sledi. (Da se razumemo, nič kaj zelo spornega ne vidim pri tovrstnem pristopu pri že markiranih poteh!). Vem, da se ne boste vprašali, če morda nosite kakšen majcen delček soodgovornosti, ko bo recimo zraven Tinetove plošče postavljena še kakšna …

Delam krivico? Sem preoster? Se morda vendarle motim? Le upam lahko!

Lp
Rakar13. 02. 2008 14:57:49
Zdaj, ko se je tule začela debata in se istočasno vrti anketa o uvedbi obveznga prijavljanja (pa tudi majcena polemika o avtorstvu fotografij se je pojavila), se mi zdi pravi čas, da kar javno (najprej sem to mislil storiti "zasebno" na "info@hribi.net") povprašam tisto, kar me že nekaj časa zanima: kdo pravzaprav "stoji" za hribi.net, kdo je lastnik, kakšen je namen delovanja (primarni in sekundarni), kdo moderira in njegov koncept, kdo so avtorji večine primarnih fotopisov poti (nimam negativnih pripomb!), itd. , ... No, saj je dovolj razvidno, zaželel sem si eno bolj kompleksno predstavitve, če je možna, čeprav se že iz koncepta postavitve strani da na večino vprašanj v splošnem odgovoriti. Pa da ne bom slučajno narobe razumljen: delo, ki je bilo opravljeno z zbiranjem splošnih hribovskih informacij objavljenih na tej strani (fotopisi poti, panorame, tematsko zbrane fotografije, ... ,objave GPS sledi - tu imam manjše pomisleke) si zasluži priznanje!

Seveda dopuščam možnost, da je ali je bilo na vsa moja vprašanja že kdaj odgovorjeno, a ker ni "splošnega iskalca" oz. ga ne najdem, si odgovorov ne znam sam poiskati, za sekvenčno prebiranje zgodovine prispevkov pa nimam časa ...

Vnaprej hvala za odgovore!

Lp, Rakar
Komentarji:
Rakar13. 10. 2008 10:26:26
Fajn! Lepo fotodokumentirano, prijetni in domiselni komentarji!
Rakar3. 10. 2008 12:39:30
Na straneh PZS piše, da je še odprta. Tam je objavljen tudi telefon 051/ 632-738, kjer je pametno preveriti.

Upam, da spodnji link v taki obliki deluje:
http://www.pzs.si/index.php?stran=Seznam koč&koca_id=30

Lp
Rakar3. 10. 2008 11:34:10
Aha, če gre za trosmerno križišče na JZ strani Hribaric (Vrata, Dolič, Prehodavci oz. 7J) - neposredno nad dolino 7J, potem tisti vmesni čas niti ni tako izrazito napačen. ( Morda ga je napisal markacist, ki je imel takrat zelo dober dan, morda pa se je kakšne četrt ali pol ure kje izgubilo ... ) Prejšnje je napisano malo za šalo, malo za res! Sicer pa, če rečeva, da je čas po vodniku za relacijo 7J - Prehodavci 2h15min (v smeri navzgor), za relacijo 7J - Dolič 3h30min (čez Hribarice, ne glede na smer), za relacijo Prehodavci - Dolič 2h15min (čez Hribarice, ne glede na smer), potem dobiva že kar dober občutek. Se pa časi, predvsem vmesni, na smernih tablicah (in na skalah) mnogokrat razlikujejo od teh v planinskih vodnikih. Slednji so večinoma daljši, vseupoštevajoči. Sam si pa to razliko razlagam tudi (!) s tem, da so bili nekateri vodniki pisani takrat, ko se je računalo, da se v povprečju porabi eno uro "planinske" hoje za 300 do 350 višinskih metrov vzpona, danes pa se ta "pomožna norma" počasi bliža 400 višinskim metrom, če že ne sili čez. Vse gre pač hitreje in nekateri pohodniki so danes res dobro trenirani ... (Dolina 7J seveda ni dober primer za uporabo tovrstnih preračunov, skoraj bi rekel, da je izjema, ki potrjuje pravilo.)
Rakar2. 10. 2008 13:55:47
Samo ena markirana pot vodi preko oz. s Hribaric (tu mislim na celotno planoto, da ne bo dileme) v dolino in potem v smeri koče pri 7J, obstaja pa nemarkirana bližnjica z Vrat (preval med Zadnjim Voglom in Veliko Zelnarico) v dolino 7J, ki se markirani poti priključi južno od Zelenega jezera. To povezavo bi bilo sicer možno uporabiti (s Hribaric bi po markacijah zavili levo proti Vratom in potem na pravem mestu desno brezpotno navzdol), ampak kakšnega časovnega prihranka si ne gre obetati, predvsem pa ta možnost ni označena s smerno tablo in opremljena z urami hoje do koče pri 7J.

Morda se pa v kakšni podrobnosti ne razumemo dobro, saj si v predhodnem postu spraševala za direktno pot s Hribaric na Dolič (takrat sem jaz pomislil na markirano varianto čez vrh Kanjavca, čeprav časovno, hmmm ...) v zadnjem pa pišeš o kažipotu na Hribaricah, ki kaže direktno na kočo pri 7J ... (torej v diametralno nasprotno smer)

Kakorkoli, Mukica, če napišeš kašno besedo več, lahko poizkusimo razčistiti, sicer se bom pa menda ponavljal ko bom poleg zemljevidov spet priporočil za JA nasploh, kakor tudi za ta predel Miheličev vodnik Julijske Alpe. Zagotovo boš zadovoljna! Internet z vsemi možnostmi pa še vedno ostane kot nenadomestljiv medij za informacije o trenutnem stanju poti (sprejete s primerno distanco, seveda).

Lp
Rakar25. 08. 2008 09:43:26
Ko sem ravno tu. Geppo,imaš povsem prav. Hvala! Včeraj sem pozabil pripisati, da zaključujem oglašanje znotraj te teme, ne glede na odziv(e). Pa zdaj! Seveda s tem ne obljubljam, da me čez čas, v primeru nestrinjanja s čim, spet ne zasrbi tipkovnica pod prsti ...

Lp
Rakar24. 08. 2008 23:52:11
Tadej, vem, da gre za lapsus, a če vseeno popravim ne more škodovati.

2.varianta; med Krstenico (čez Laz) in Dednim poljem je okvirno 2 uri hoje.
Rakar24. 08. 2008 23:39:33
Tudi iz mene govori kakšna majhna izkušnja zaradi katere sem sprožil to temo, pa zato svojih morebitnih frustracij ne bom tlačil v tole polemiko. Že tako nevarno zavija na zelo osebno raven. (Mimogrede, za spoštovanje avtorstva pa sem. Če že drugega ne, vsaj omembo si vir, od kjer črpamo, vedno zasluži.) Hm, ne vem od kje nekaterim informacija o mojih poteh, o mojih pogovorih, predvsem pa o zlih namenih s to spletno stranjo ... Kakorkoli, zdi se mi, da je moj namen dovolj jasno razviden skozi vse moje pisanje, le zlonamernost naj odmisli, kdor to zmore.

Prav zanimivo je, kaj vse se lahko človeku pripiše, če se ne strinja z NAČINOM predstavitve brezpotij in če se zavzema, da bi bila opozorila, ki pritičejo takšnim turam, vsaj enakovredna tistim iz klasične vodniške literature. Prav odsotnost ustrezne ocene je zagotovo pomanjkljivost opisa poti na Pihavec (Se še kdo spomni? Zato sem začel pisati!), kakor je tudi tista rdeča črta na fotki, podkrepljena z GPS sledjo, z mojega gledišča odveč. S svojim glasom nasprotujem temu, da bi lahko kdorkoli kadarkoli na ta način »markiral« vsevprek. Svoj glas sem izpostavil odkrito (ja, namerno malce ostro!) - tu, na tej strani (podforum se imenuje splošni pogovori!), ne kje za hrbtom. Nekaj jih je moja mnenja prebralo (opisovalcev brezpotij in uporabnikov opisov), nekaj se jih je zamislilo, nekaj se vas je celo oglasilo (za ali proti ali neopredeljeno - vse velja!) … To je to. Nič več! Tako preprosto. Brez strašne teorije zarote! In, vraga, zaradi tega si še ne lastim vseh brezpotij. In jih ne čuvam ljubosumno zase. Daj(te) no, saj so bila večinoma že »vsa« kje opisana (vsaj od ust do ušes). Zaradi mojega stališča menda ja še nisem nad vso »rajo« samoprivzdvignjen nevoščljivec, lažni osveščevalec, moralist, … In zaradi tega še ni treba zraven slikati bleščečih križev, niti klicati naše ljube Svetlane (mislim na gospo Makarovič z njenimi slovenceljni) … Pa saj sem menda sam kriv, kajne, če sem se (z)našel med pljunki. Že mora biti nekaj na tem, sicer se zagotovo ne bi!?! Pa še opravičilo sem že vnaprej prejel.

Zdaj bom stvar (zgolj retorično in ne iz zlobe) zasukal in se vprašal: kakšen motiv neki ima tisti, ki vse, kateri izrazijo kakršenkoli pomislek o delčku vsebin na tej internetni strani, na tak način ožigosa. Kdo je on, da lahko tako vehementno sodi in celo polaga misli in besede v usta drugih? Kdo je on, ki je nekoč imel poštene namene, pa so mu krivično prisodili namen okoriščanja, da zdaj prisoja podle namene drugim? Še bi se lahko spraševal, ampak ker gre le za retoriko, bom nehal.

In, ker tudi jaz že itak zahajam nevarno daleč izven teme, bom vprašal še, kaj je bilo mišljeno s tistimi križi … Res me zanima. Mene, ki menim, da z njimi v nobenem pogledu nimam nič! Če je že oni bleščeči križ nad Okrešljem (kateri že?) prispodoba namenjena vsem, potem je tisti "nedeljski križ naslanjač" (za gojzarji v nahrbtniku) prav gotovo namenjen konkretni osebi. Res, prav zanima me razlaga prispodobe in tistega kar se je zraven prilepilo kar tako. Morda se pa v (marsi)čem strinjava, le najina gorečnost je prevelika, da bi to opazila!

@kriška
Seveda, tudi na brezpotja bom še stopil. Kakšno bo zagotovo ostalo samo zame, če že ne celo, pa vsaj kak korak. Itak ga potem vedno delim z drugimi in takrat postane še bolj moje. ( A ne, ko drugi vržejo kamen, roka kar sama seže … mežikanje)
Rakar23. 08. 2008 09:59:42
Onsight, odlično napisano! Tudi teatralno. nasmeh

Nekaj pa le moram še pripisati, ker malce preveč izstopa. Namreč, čisto en majhen, povsem specifičen del dela na tej spletni strani je bil "obsojan". Sicer je na hribi.net opravljeno veliko delo, česar ne trdim prvič. V razloge, zakaj se kdo takega dela loti, se nočem spuščati!

Hvala vsem, ki ste, in tistim, ki morebiti še boste razpravljali na to temo. Moj namen je že več kot dosežen. Pa brez zamere, če sem komu pretirano dvignil pritisk!

Lp
Rakar22. 08. 2008 11:51:08
Vidim, da se je v vmesnem času ob boku moje »teorije previdnosti« nabralo nekaj resnejših pogledov. Večina je večini všečnih. Zakaj pa ne?! Žal vsi predpostavljajo, da bodo opise korak-po-korak, podprte s foto in GPS sledjo, uporabljali ljudje, ki imajo dovolj izkušenj z uporabo GPS naprav, kakor tudi drugih potrebnih osnovnih gorniških izkušenj, ki pripomorejo k varnemu gibanju po brezpotjih. Za take tudi mene pretirano ne skrbi in tem tudi sam iz srca privoščim okušanje do nedavno skritih, zdaj pa »skritih« kotičkov.

Skrbi me za one druge (in to nisem skrival med vrstice), ki jih bo tako »instant vodništvo« skoraj »za roko« pripeljalo do (za njih) nevarnih območij, kjer bo ena napačna odločitev ali petmetrska GPS napaka pomenila ločnico med biti in ne biti! Predvsem zaradi njih pišem ta (nepopularna!) svarila. Kakorkoli, dogaja se podobno, kot v alpinizmu … Tudi tam ni več tiste prave postopnosti, ki prinese izkušnje, te pa večjo varnost. Tudi tam se dogaja, da sicer plezalsko dobro trenirani »fantje« ne poznajo klasičnih sestopov, saj so lekcijo hoje po markiranih poteh in potem po brezpotjih enostavno preskočili. Posledično se dogajajo tragedije. Prav (pri)zadelo me je všečno populistično namigovanje na egoizem (skrivanje brezpotij) in logika neizbežnega, češ da GPS era itak nezadržno prihaja in da bo trenutno le malo ljudi uporabilo tehnologijo in nasploh tovrstne opise brezpotij. Seveda GPS era prihaja (in s sabo prinaša dobro in slabo) in čeprav tudi sam upam (in verjamem), da se število neizkušenih na brezpotjih (zaradi tovrstnih objav) ne bo bistveno povečalo, to še ne pomeni, da se GPS ere tudi samo zaradi enega življenja oz. zaradi ene nepotrebne poškodbe ne splača malce zadržati. Nasprotno! In če drži, da bo tovrstno razkrivanje brezpotnega sveta »koristilo« le majhnemu številu ljudi, zakaj za vraga je potem takšno javno razkrivanje sploh potrebno? Posebej še, če vemo, da potem povratnega procesa ni (n-tič poudarjam, tako »odkritega« brezpotja ni mogoče več »skriti«) in da bo nekomu drugemu (resda spet majhnemu številu ljudi) možnost raziskovanja za vedno odvzeta. Da ne bo dileme, v predhodnem stavku brez sramu vodim vodo natančno na svoj mlin!

Pa srečno - avtorjem vodniških »opisov« poti in uporabnikom!

P.s. Še enkrat poudarjam, da nimam nič proti GPS sledem markiranih poti – kombinacija je večinoma lahko le koristna. Vem tudi, da znotraj GRS že kar dolgo obdobje nastaja arhiv GPS sledi, ki je že bil in bo v bodočnosti še bolj uporaben. V izkušenih rokah, s pravim namenom!
Rakar16. 08. 2008 12:50:00
O tem, da ste na hribi.net opravili veliko delo sem nekje na tem spletišču že napisal. Ni dvoma! V vaše razloge, zakaj ste se tega dela lotili, se niti ne bom spuščal …

Verjamem tudi, da se trudite biti čimbolj objektivni. Tule se pa že lahko zaplete … Namreč, trud ni vedno dovolj ali pa ga je včasih celo preveč (spet cikam na opise korak-po-korak in »markiranje« brezpotij)! In zdaj bom argumentacijo navezal na vaše povabilo avtorjem boljših opisov … Saj to je tisto, kar sem v tej temi najprej pripovedoval med vrsticami, potem pa že skoraj direktno. Ni potrebno izumljati tople vode. Vse kar pišete vi, je bilo že napisano. V mnogih vodnikih (iz opisov se vidi, da jih uporabljate, čeravno virov ne navajate – a to je že stvar morale …) Pisali so jih ljudje z veliko gorniško kilometrino. Ta je potreben (ne pa nujno tudi zadosten) pogoj za objektivnost. Enako velja za izgrajen občutek za pravo mero odkrivanja skritega. V besedah teh avtorjev, prepojenih z izkušnjami, se stalno čuti skrb za bralca. To je tista (so)odgovornost o kateri sem pisal. Saj menda ja ni kdo pomislil, da hočem »kri« avtorja, da hočem recimo materialno (so)odgovornost za morebitno nezgodo … Dajte no! Predlagam pa avtorski razmislek in kanček samocenzure, predlagam kakšno opozorilo več. Vzporedno razmišljam o tem ali lahko danes piše »vodnike« že skoraj vsak (pa brez zamere, ne poznam vaših izkušenj, le sklepam lahko nanje iz opisov) in ob tem včasih celo pozabi na opozorila ali zmanjša težavnost ture … Namreč, da se razumemo, vi niste navadni forumski opisovalci , ki kakšno usmerjevalno točko na poti morda le mimogrede omenijo ali fotografirajo, sicer pa primarno opišejo svoje doživetje na turi. Ne, vi doživetja ne opišete – pišete le in izključno o gibanju v smeri cilja.

Zdaj bi pa v normalnih okoliščinah zaključil s spravnimi in mirnimi besedami, ki so mi najbolj pisane na kožo. Pa ne morem. Pritisk mi je spet dvignil »(proti)argument«, češ da rdeča črta na fotki in GPS sled manj uničujejo brezpotja kot možici. Krščen Matiček, a se res ne da razumeti, da so na ključnih mestih postavljeni možici minimalno orientacijsko pomagalo, ki je nujno potrebno predvsem za primer slabših razmer (recimo megle), medtem ko potegnjena rdeča črta na javno objavljeni fotki pomeni konec tistega dela brezpotja, da o javno objavljeni GPS sledi sploh ne razpravljam.

Še enkrat bom poudaril, da o spornosti korak-po-korak opisovanja, »risanja« foto črt in objavljanja GPS sledi merim le na brezpotja, nikakor pa nimam nič proti obojemu pri že markiranih poteh - celo koristno je in pripomore k varnosti uporabnikov markiranih poti. In še enkrat, glede brezpotij, tokrat zelo glasno: VSE SE DA POPRAVITI!

Lp
Rakar10. 08. 2008 00:21:23
@jprim
Tristopenjska lestvica, ki jo omenjaš in je še vedno v uporabi, po moje pove premalo. Ne glede na natančnost razmejitvene definicije. Res, nekaj o klasifikaciji tur je mogoče prebrati v uvodu skoraj vsakega vodnika, zelo nazorno in za naše (šodrovske) potrebe primerno pa je to temo obdelal Andrej Stritar v PV 10-2006 ( str. 35-38 ). Tam med drugim definira grafično pregledno opisno-vrednostno tabelo, s pomočjo katere vsako pot oceni z vidika treh kategorij (zahtevnost, napornost, orientacija) in za vsako kategorijo uporabi petstopenjsko lestvico. Moje skromno nestrokovno mnenje je, da je to odlična sinteza doslej videnega in uporabljanega! Le v življenje bi bilo treba spraviti.

V splošnem pa je subjektivnost kljub merilom vgrajena v vso človeško dejavnost. Tudi v vodniški literaturi jo je seveda moč začutiti, le da ji nesporna avtoriteta (kako moteča besedna zveza, a ne) s tega področja doda žlahten pridih.

Ampak, še zdaj ne vem, koga primerjamo s Tinetom Miheličem. Res bi rad, da se avtorji prispevkov s Hribi.net predstavijo, če pa to ne (skoraj zagotovo ne!), bi pa pričakoval vsaj kakšen odgovor na moje mnenje: o njihovem opisovanju brezpotij korak-po-korak, o »fotomarkiranju«, o (so)odgovornosti, …

Lp
Rakar6. 08. 2008 21:52:09
Mnenja so lahko različna, a dejstev ne spremenijo. Tistega brezpotja ni več! In, če tam kdo odleti, bo čisto sam kriv … Kajne? Kdo, ki brez TOVRSTNEGA opisa niti pomislil ne bi na tako pot, pa tudi če bi pomislil, je ne bi našel. Hm, pa saj tam nekje vendar piše »zahtevno brezpotje« in s tem je s soodgovornostjo pisca opravljeno. Torej, ko bodo onega šli tisti samoumevni fantje iz GRS pobirat, bodo tudi sami krivi, da se gredo tako dejavnost; kaj se pa prostovoljno izpostavljajo za druge?!

Mimogrede, kaj pravi nesporna avtoriteta med planinci za to pot? Planinski vodnik Julijske Alpe (Tine Mihelič), Pihavec, Z Luknje. »… Brezpotni del vzpona je zelo zahteven, priporočamo varovanje.«

Zašel sem (kljub vodniku v rokah). Oprosti, Kriška, zbodla me je neznosna lahkost razumevanja (so)odgovornosti … Povsem v duhu časa. Vsak zase. Vplivi na odločitve drugih ne zapadejo nikakršni (so)odgovornosti! (Doslej sem misli, da desetletja hribovstva kaj pomenijo pri pogledu na svet.)

Pravzaprav sem se hotel spustiti v polemiko z avtorjem opisa (ne le z njim, posredno tudi z lastniki portala, ki sem ga v preteklosti že znal pohvaliti). Pa saj niti ne gre za polemiko, gre za razmislek! Morda bi bil tak razmislek dosežen sam po sebi, če bi se avtorji »vodniških« prispevkov podpisovali s polnim imenom!? Zakaj? Tudi zato, ker ne gre za čisto nedolžno dejavnost dobrodušne pomoči planincem na njihovih poteh, ampak za resno zadevo … In komercialno – na portalu Hribi.net se vrtijo reklame. Nič narobe, a odgovornost se povečuje!

Priznam, morda me ob naštetih dejstvih ta(k) opis še malo bolj bode, ker gre za zadnjo pot Tineta Miheliča …

Še vedno se da kaj popraviti.
Rakar3. 08. 2008 13:41:48
Še dopolnilo (upam, da te ne zmedem). Moja "spominska pomočnica" me je opozorila, da se ena izmed mulatjer na omenjenih 1800m odvije proti vrhu že precej pred zgoraj večrat omenjenim sedlom pod V. Monturo. Skratka, kot rečeno, hrib je prepreden z vojaškimi potmi in najlažje se je odločati na terenu. Varuj se megle!

Lp
Rakar3. 08. 2008 10:21:17
Bojan, kadar si v dvomih je pametno pogledati v kakšen vodnik. Tine Miihelič v vodniku "Julijske Alpe" zapiše: "... Pobočja so zelo odprta in izpostavljena, pot pa je zavaravana le na mestih, kjer je to neobhodno potrebno. Zato terja ta pot planinca z zanesljivim korakom. ..., je najtežji pristop na Triglav. ... Lotiti se je smejo le izurjeni, dobro opremljeni planinci, ki ne poznajo vrtoglavice. Pot je dolga in naporna, tudi orientacija je nekoliko zahtevna, ... Kljub temu lahko to pot izurjenim planincem najtopleje priporočamo. ..."

Torej, ni dileme, pot je zelo zahtevna. Kako jo boš dojemal ti, pa je odvisno od mnogih dejavnikov. Na subjektivne lahko vplivaš! Govorim o izkušnjah, psiho-fizični pripravljenosti, opremi in znanju kako jo uporabiti, izboru pravega dneva, ...

Kako boš kasneje predstavljal to pot drugim, je tudi zelo odvisno od tvojega doživljanja in predvsem od tvoje osebnosti. Zato si dobil tako različne odgovore in zato (ponavljam) je pametno odgovore iskati (predvsem) v vodniški literaturi, kjer je pričakovati objektivnost.

Srečno, ko boš šel tja in od blizu pokukal čez Steno! Seveda gorgrede!

Lp
Rakar3. 08. 2008 02:32:05
Gledano iz smeri Krnskih j. se približno na višini 1800m, od markirane poti proti Babi (ki tam zavije severno), odcepi v desno "tvoja pot" (pravzaprav je obratno, steza na Babo se odcepi). Pelje te na sedlo med koto 1919 (vrh brez imena) in Veliko Monturo, tam zavije ostro levo in najprej preči zahodno po pobočju V.M., nato pa zavije južno, mimo kasarn, proti vrhu. Z vrha je seveda možen strm, kosmat, brezpoten sestop direktno proti jugu na markacije, ampak ga, razen zelo izkušenim, ne gre svetovati. Namesto tega se vrneš po poti prihoda na prej omenjeno sedlo(med koto 1919 in V.M.),od tam pa vodi v desno (najprej vzhodno, potem jugovzhodno) pot proti markacijam pod Vratci (Bogatinskim sedlom). O trenutnem stanju poti ti ne znam povedati nič, ker že nekaj let nisem hodil točno tam, a če so te vojaške poti zdržale skoraj stoletje, potem kakšno leto več ne pomeni veliko - sledljive so še, hodne pa tudi bolje kot čisto brezpotje.

Nasvet. Če greš najprej na Veliko Babo, si od tam oglej lepo vidno (prej omenjeno) vojaško pot med sedlom in kasarno (pod vrhom V.M.). Pozor, če nisi prepričana v svoje brezpotništvo, raje ne sili z Babe direktno na sedlo (med koto 1919 in V.M.), ker te zna kaj presenetiti. Raje se spusti z Babe po stezi nazaj, do prej omenjenega odcepa na 1800m višine, od tam pa kreni levo na sedlo ...

Ne prijemlji me preveč za besedo, kajti možnosti je še nekaj, jaz ti namenoma opisujem tisto, ki jo lahko sama preveriš na zemljevidu Krnsko pogorje in Kobarid (1:25000).

Srečno. Poročaj kako je šlo.

Lp
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki