Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
skalnati_dedec / Zadnja sporočila

skalnati_dedec - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
skalnati_dedec4. 02. 2022 23:23:35
Vau, vidim, da je za Starca več zanimanja kot sem pričakoval.
Parkiral sem kar ob cesti kjer se potok/dolina Lobnica/Vobnica/Vobenca združi s Kokro, z ozirom da ne oviram gozdnih del. Sledi 3 km hoje po široki makadamski cesti (turkizno), ki se jih da prevoziti. Ampak ob zgodnjem jutranjem štartu se splača izkoristit ta odsek za ogrevanje in opazovat kako vzhajajoče sonce osvetljuje Kočno, Srednji vrh ter seveda naš cilj.
Pot (oranžno) se po prehodu čez brv postavi strmo pokonci in začne se nabiranje višincev. Zgornji cik-cak del je manj strm, a postreže z nekaj "zabave". Ob mojem julijskem obisku je bila pot poraščena z meča-rezajočo travo, tokrat pa sem se moral previdno izogibati obilici bobkov. Tako da, če le ne lomastiš preveč ti srečanje s srnami ne uide.
Na Starca in Akle sem doslej ubral dva različna pristopa (rdeče). Prejšnjič sem se najprej prebil na sedlo med vrhovoma, tokrat pa sem šel čim višje po poti in nato direktno na Starca. Noben od teh pristopov se mi ne zdi ravno optimalen. Sam sem bolj kot ne izkoristil mladostniško moč in jo deloma kar po vseh štirih pognal v hrib. Glede na videno dvomim, da se najde kakšna lahka pot, a se z nekaj premisleka in izkušnjami z brezpotji da izogniti nevšečnostim.
Razgled na vrhu ni ravno vrhunski, a z malo premikanja sem ter tja po grebenu se da ujeti pogled na večino "sosedov". Je pa Starec zagotovo privlačen prav zaradi svoje divjosti in "sitnobe".
skalnati_dedec4. 02. 2022 12:00:27
Danes na Starcu. Skladno z zgornjim opisom je v brezpotnem delu sploh v trenutnih razmerah, ko je pobočje deloma prekrito s snegom, potrebna zvrhana mera previdnosti, še posebej pri sestopu.
Nato se kar direktno s Starca odpravim na iskanje Hajnriharjeve planine. Na zemljevidih je, če sploh je, označena zelo različno (kar morda niti ni nenavadno za planino). Hodim ob Bornovi lovski ogradi in se prebijam čez gost iglast gozd. Grem v smeri Srednjega vrha in na moje olajšanje pridem v precej redkejši, listnat predel (slika). Odločim se, da je za danes raziskovanja dovolj in se spustim v dolino, kjer hitro naletim na razmeroma široko in prej začuda neopaženo pot, ki se priključi tisti, ki sem jo uporabil za dostop do Starca
Zagotovo se najde kakšen poznavalec, ki mi lahko pove, če sem "bil" na Hajnriharjevi planini ali ne. Zaradi rosnih let mi manjka zgodovinskega znanja o tem, od kdaj je planina zapuščena. Lahko tam najdemo še kakšne ostanke človekovega delovanja npr. travnik, napol podrta koča? Ali pa je od tedaj preteklo že toliko časa, da je vse prekril gozd?
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki