Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
kalog / Zadnja sporočila

kalog - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
kalog5. 02. 2022 22:01:55
@lijaneja...
v redu, sem le za doslednost in to šteje. Na tak način bomo vsi vedeli, o čem je govora in ne bo nepotrebnih zmešnjav. Pa srečno u hribih. In dodajam še "opremljen" zemljevid za lažjo predstavo. Se po teh hribih potepam že 50+ let pa so mi imena domača.
kalog5. 02. 2022 12:16:48
Pozdrav vsem gornikom. Zadnje čase opažam, da se pojavljajo različna imenovanja podorčij v naših gorah, tudi vrhovi se med sabo različno poimenujejo. Zakaj je temu tako, naj vsak sam pri sebi razmisli. Po moje pa temu botruje nezadostna inofrmiranost, preden se odpravimo v hribe. Žal je to že stalnica pri nas; kar tako, na hitro. Dober primer je ena najzanimivejših ledeniških krnic, ki se v stopnjah spušča od zahoda proti vzhodu, vse do Logarske doline. To krnco poznamo pod imenom Okrešelj. Nastopijo pa težave, ko gorniki opisujejo svoja potepanja po tem delu gorstva. Namreč, Okrešelj sestavljajo tri bolj in manj izrazite ledeniške krnice.
Prva, najviše ležeča je ugnezdena pod Savinjskim sedlom in se imenuje Mrzli dol.
Druga, v katero padajo strme stene Štajerske Rinek z ene in mogočno ostenje Mrzle gore z druge strani, je Zgornji Okrešelj.
Med zgoraj omenjenima krnicama je krajši lahek skalni skok, ki se imenuje Prag.
Sledi manjša lenobno ležeča poraščna vzpetina, ki ji pravimo Zaspani hrib, pod katerim se ena pot odcepi v Turski žleb.
Takoj za njim, navzdol grede, pa se širi že bolj ravna in tudi delno z gozdom porasla krnica Okrešelj. Ta je tudi največja.
In dolinski zatrep, ki se konča, ali pa začne, če hočete, imenujemo Kot - to je pravzaprav konec Logarske doline. In za lažjo predstavo prilagam zemlejvid omenjenih krnic (slika 1).
Enako je z vrhovi nad Okrešljem, kjer prihaja do zamenjav poimenovanja Rink. Za orientacijo prilagam fotografijo (slika 2).
Nadvse dobrošoli bi bilo, ko bi se gorniki pri opisu svojih poti držali že od nekdaj zanih in zapisanih imen, ki se seveda še vedno nahajajo v starejših knjigah, le prebrati jih je treba (na spletu jih ne bomo našli!). Tudi PZS bo morala v svojih spletnih zemljevidih popraviti krajevna imena, ki se ne skladajo z dejanskim poimenovanjem (mappzs.si).
kalog5. 02. 2022 09:40:48
Mali, toda pomemben popravek: slika 14 prikazuje Mrzli dol (ledeniško krnico, nad Pragom) in ne Zg. Okrešelj- le ta seže namreč le do Praga, ki je prehod med obema krnicam. Lp.
kalog24. 05. 2020 12:57:17
železje in ostala navlaka sodijo v železarno, na odpad ali na balkon za ograjo, nikakor pa ne na katerikoli vrh naših gora.
Se mi zdi tako početje skrajno pristransko, sprevrženo in posiljujoče. Jaz grem na vrh zaradi sebe, ne zaradi simbolike - katerekoli že, ki jo z veseljem puščam v dolini.
Ohranimo gore ČISTE!
kalog9. 04. 2020 12:27:50
hoj @geppo
sem pogledal podan potopis v povezavi in je tam res nekaj fotografij, ki omenjajo tudi "mojo" varianto. Sicer mi je ta pot zelo ljuba, ker se pač lahko posvetiš poti sami, naravi in svojemu umu, brez da bi te kdo zmotil nasmeh
Lp in veselja v hribih
kalog8. 04. 2020 22:37:18
Hi, vsekakor dobra turca za noge razhodit in sklepe razmigat. Tudi kakšnega plazilca lahko srečamo na tej poti, kadar nismo preglasni in ne ropočemo preveč. Sicer pa jaz osebno s Pasjega sedla zavijem takoj v levo proti grmovju, navzdol in še niže v redek brezov gozd, torej stran od sten pod Kamn. sedlom. Pot je izredno prijetna, le tu in tam malce gručasta. Skratka držim se stare pastirske poti v dolino in do ceste prispem na velikem ovinku, tik ob suhi strugi. Tudi lovci občasno uporabljajo to stezo, prav tako divjad.
Mogoče malce v pomoč.
Je pa super tura v obratni smeri: z doline na Pasje sedlo in nato čez melišče direktno na Kotliče in po označeni stezi na Tursko goro. Z nje pa na Pode in nato desno navzdol v Turski žleb, seveda kar po melišču in na Okrešelj. Po kratkem mokrem premoru pa nad slapom v dolino. Zame odlična, dokaj zahtevna tura, ki spočije duha in zaposli noge ter roke. Pa srečno!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki