Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasuj
rokb / Zadnja sporočila

rokb - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentarji:
rokb12. 11. 2019 10:42:51
magroman.....

Iz naslova donacij za Korošico je zbranega okoli 50000eur. To so samo donacije, brez prispevka iz naslova PZS članarin.

Ob tej priložnosti bi se PD Matica- Celje še enkrat zahvalila za vsa donirana sredstva.
rokb11. 11. 2019 12:10:00
bbugaril1

Korošica je bila zavarovana. Zavarovalnina dobljena. Tudi ostala potrebna sredstva za spraviti nov objekt v naslednjem letu pod streho in ga zapreti so zagotovljena.

Okrešelj je tudi zavarovan. Vendar v kakšnem obsegu v tem trenutku ne vem.

Za več informacij bo potrebo več časa. Za enkrat ne bo še nobene hitre odločitve glede prihodnosti obeh koč.
rokb10. 11. 2019 21:24:08
Pozdravljeni.... magroman

Najprej hvala za donacijo za obnove koče na Korošici. Vas pa moram popraviti, kaj je bilo narejeno glede Korošice. Ja, verjetno res ni veliko za pokazati. Pa vendar, če bi bili v zadnjih dveh mesecih na Korošici, bi lahko opazili da je nova koča že zakoličena. Na terenu so oranžno označeni količki. Prikazujejo osnovne gabarite novega objekta. V istem času so se izvedle še točne meritve za potrebe projektov za izvedbo. V planu je bilo še rušenje ostankov zidov, vendar je na koncu prevlada odločitev, da se to izvede v naslednjem letu, ker letos pač ni bilo ekonomsko upravičeno. Je potrebno gor pripeljati stroje in ni variante, da se jih pusti čez zimo na Korošici.
Je pa situacija z Okrešljem sedaj vse postavila na glavo. Enostavno je še prehitro karkoli govoriti. Dejstvo pa je, da bo postaviti obe koči hudičevo težko. Menim, da je zadnje kar planinsko društvo Matica Celje v teh dneh potrebuje, blatenje.... predvsem neupravičeno blatenje. So le društvo in kompleten gradbeni odbor je sestavljen iz prostovoljcev, ki vso delo opravlja prostovoljno v prostem času. Pričakovati, da se bo kaj naredilo čez noč je utopija.
rokb15. 04. 2019 00:35:20
Odgovori na vprašanja »mpp«

Koča je v fazi projektiranja oziroma razvoja. Prikazana je idejna zasnova, ki se lahko v nekaterih delih tudi spremeni. Idejni prikaz ne prikazuje tehničnih rešitev in vsaj v predelu ravne strehe vsekakor ne prikazuje končne izvedbe.

S točnimi podatki o tlorisni velikosti stare koče ne razpolagam. Kar sem razbral iz dostopne dokumentacije je bila neto tlorisnih površin okoli 330m2. Nova koča jih ima v predstavljeni zasnovi 508m2. Ohranilo se je število ležišč 80. Samo povečanje tlorisa gre predvsem na račun večje jedilnice (80 stolov), kuhinje, spremljevalnih shramb in tehničnih prostorov.

Trenutna ocena vrednosti projekta je 800,000eur. Cena pa ne vsebuje logistike in helikopterskih prevozov.

Glede zimske sobe. V fazi dela na idejni zasnovi smo jo vsaj štirikrat umestili v kočo in ravno tolikokrat brisali. Zadnja odločitev je, da bo zimska soba posebej izven koče. Po končani gradnji, razmišljamo o predelavi kontejnerja ali dveh, ki so že na lokaciji v zimsko sobo. Naj pa dodam, da se objekt projektira z možnostjo obratovanja vse dni v letu. Sama lokacija je odlična za aktivnosti preko vseh dni v letu. Je pa na nas obiskovalcih visokogorja, da pokažemo interes.

Pripel sem fotografijo stanja na Korošici izpred 14 dni (31.marec). Kontejnerji so na približnih mestih. Potrebno jih je še postaviti na že pripravljene točkovne temelje. Preko vseh treh se bo postavilo leseno ostrešje pod katerim se bo lahko posedelo v senci oziroma pred dežjem.

Odgovor uporabniku »lubadar«

Tole je iz spletne strani Planinskega društva Matica - Celje

MAJICE – ZBIRANJE SREDSTEV KOCBEKOV DOM NA KOROŠICI
Po znani katastrofi 20.10.2017, ko nam je do tal pogorel Kocbekov dom na Korošici, smo se v društvu odločili, da dom postavimo na novo.
Glavni arhitekt doma bo seveda denar.
Ena izmed oblik zbiranja sredstev je tudi prodaja priložnostnih majic, ki se dobijo na društvu, Frischaufovem domu na Okrešlju, Orlovem gnezdu in na PZS.
Cena majice je 15 €.

Zbiramo tudi prostovoljne prispevke na račun 051 0080 1595 8723.

Poleg je mogoče še doniranje preko SMS sporočil

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo KOROSICA5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za izgradnjo novega planinskega doma na Korošici, ki je pogorel Oktobra 2017.
Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Izimobila, A1, T-2 in Telemacha.

V lanskem letu se je nabralo kar nekaj doniranih sredstev in bom izkoristi priložnost, da sem v imenu društva za vse donacije zahvalim.

rokb14. 04. 2019 10:34:43
Plan postavitve.
Potrebno je razumeti, da je prav lepega vremena na 1800 metrih malo. Pol leta nam vzame zima. Ostalega pol leta je večino dni muhasto in prav prav lepo samo dva-tri mesece. Temu primerna bo hitrost gradnje, ki bo v primerjavi z gradnjo v dolini, kar počasna.

Zasnova objekta je takšna, da se bo večino elementov pripravilo v dolini. Na mestu samem se bo v glavnem sestavljalo. Kljub vsemu planiramo, da govorimo o dveh do treh letih, predno bo nova koča odprla vrata vsem obiskovalcem.

Za letos 2019 je planirana izdelava projektne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja. Če bo vse steklo po planu se bo letos pričelo z deli na odstranitvi starega objekta in pripravi temeljev nove koče.

V letu 2020 postavitev konstrukcije in zaključek zunanjega ovoja (zaprtje) objekta.

V letu 2021 Zaključiti z deli na instalacijah in finalizaciji.

V letu 2022 se planira zaključiti z deli na opremi in dokončni finalizaciji. Če bo vse šlo po planu se v tem letu planira z otvoritvijo.
rokb14. 04. 2019 01:09:50
Pozdravljeni
Sem pred časom obljubil, da vas bom seznanil s potekom del na novi koči na Korošici. Ponovno je preteklo več časa kot sem sam planiral, vendar je potrebno razumeti, da je zasnova nove koče na Korošici za investitorja Planinsko društvo Matica -Celje precejšen zalogaj.
Z današnjim dnem je projekt dobesedno šel v javnost. Predstavljen je bil na skupščini planinske zveze Slovenije. Šlo je za prvo javno predstavitev in hkrati za prvo javno informacijo, da se je k projektu pristopilo z deli na pridobitvi gradbenega dovoljenja.
Naj izpostavim, da je bila osnovna želja investitorja Planinsko društvo Matica – Celje po zasnovi koče, da bo objekt samozadosten, ki bo sprejel vse obiskovalce visokogorja ne glede na njihovo predstavo kaj bi naj planinski dom ponudil. Ravno tako bi naj bil objekt ekološko ničen, kar pomeni, da v okolje ne bo vrnil nepredelani odpadkov.
Koča bo grajena na višini 1800 metrov. Samo zaradi gradnje na tej višine predstavlja izreden inženirski in logističen izziv.
Bo samooskrbovan objekt. Kar pomeni, da bo objekt električno energijo pridobil na mestu samem. S pomočjo sončnih celic in vetrnic. S pitno vodo je več sreče. 200 metrov od kočo je naravni izvir za katerega ima Planinsko društvo Matica – Celje pridobljeno vodno pravico za koriščenje.
Zasnova nove koče predvsem temelji na želji po tem , da izkoristi lego in zasnovo za koriščenje sončne energije. Nad tlorisem stare koče se zalomi in s svojo zasnovo omogoča koriščenje sončne energije čez ves dan. Hkrati pa prav na tem lomu predstavlja trajen spomin na staro kočo, ki je pogorela.
Stara koča bo predstavljena v tlaku identičnemu starih tlorisnih gabaritov, ki se bo raztezala preko terase v notranjost jedilnice. Tlak se bo nadaljevala v steno s kaminsko pečjo in prav ta stena bo tvorila mejo med spalnim in bivalnim delom koče.


rokb23. 01. 2019 16:43:05
Kontejnerji so bili decembra dostavljeni na pogorišče.
Nosilnot helikopterja je v toplih poletih dneh na višini 1800m premajhna za težo praznega kontejnerja, zato se je čakalo na hladnejše dni v zimskem času.
Letos na pomlad, ko bodo razmere dovoljevale se bo dokončalo zasilno bivališče iz kontejnerjev.
rokb23. 01. 2019 16:06:57
S slikami ni bilo nič narobe. Dejansko so bile vizualizacija idejne zasnove nove koče na Korošici.
Le objava je bila malenkost nerodna oziroma prehitra.
Nič še ni uradno in tako ni primerno za javno objavo. Je lahko prehitro "rekla-kazala".
Uradno bo v kratkem in bom poskrbel, da bo predstavljeno tudi na vaših straneh.
lp,rok
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki